Kategoria: Na różne okazje
Sernik ananasowo kokosowy
Ten sernik już od dawna zajmował moje myśli. Układałam sobie w głowie przepis i zastanawiałam się nad nim. Chciałam, żeby był idealny. Bo czy połączenie ananasa z kokosem to nie jest idealne połączenie?
Włoskie węzełki
To ciasteczka smażone na głębokim oleju, podawane we Włoszech w czasie karnawału. Posypane cukrem pudrem zajada się je jeszcze ciepłe. Pachną sherry i fajnie chrupią.
Oponki
Dawniej bardzo często u mnie w domu robiło się te oponki, bo wszyscy przepadaliśmy za nimi. Muszę przyznać, że samodzielnie robiłam je po raz pierwszy. Są przepyszne.
Chrupiące rozetki
Dzisiejsze ciastka zrobiłam na specjalną prośbę mojego Męża, który bardzo lubi je chrupać. Jest to moja propozycja na karnawał. Polecam bardzo!
Bozener Crostoi – chrupiące kwadraciki
Są pyszne, smakiem przypominają trochę chrusty ale robi się je szybciej i to jest ich niewątpliwa zaleta. I choć smażone na głęboki tłuszczu, nie chłoną go.
Sernik z pierniczkami
Gdy go zobaczyłam na blogu ‘Moje Wypieki’ wiedziałam, że zrobienie go to tylko kwestia czasu. Zajęło mi to trochę, bo zawsze był jakiś inny, świetny sernik do zrobienia. Ale w końcu, gdy po raz kolejny go zobaczyłam, tym razem na blogu u Majanki nie mogłam dłużej zwlekać.
Lukier
Lukier – prosta sprawa a efekty niesamowite! Przepis nie tylko na lukier ale też pomysł na wspólne spędzenie wieczoru – zwłaszcza gdy ma się dzieci (i męża 🙂 ).
Pierniczki
Robię je od kilku lat, w ilościach hurtowych. Dosłownie. Bo uwielbiam obdarowywać nim najbliższych znajomych i rodzinę. Ich miny, gdy oglądają polukrowane pierniki są bezcenne.
Pierniczki jak alpejskie
To najlepsze pierniczki jakie kiedykolwiek jadłam. Są po prostu przepyszne! Mięciutkie, rozpływające się w ustach i takie pachnące
Piernik kawowy
Pyszny, pachnący przyprawą korzenna i kawą, wilgotny i mięciutki. Tak w tych kilku słowach mogę opisać ten piernik. Bardzo zaciekawił mnie ten dodatek kawy, dlatego postanowiłam go zrobić i nie żałuję.
Keks beztłuszczowy
Smaczny, i mimo braku tłuszczu – co niewątpliwie dla większości z nas będzie dużą zaletą – wcale nie suchy. A do tego bardzo szybki. Mogę z czystym sumieniem polecić!
Cranberry Noel – ciastka z żurawiną
To moja kolejna świąteczna propozycja. Pyszne, maślane, kruche ciasteczka. Dodatek żurawiny sprawia, że nie są słodkie a orzechy dodają im charakteru.
Sernik z nutą korzenną
Kremowy, pachnący rumem i przyprawami korzennymi. Idealnie wkomponowuje się w nadchodzące święta. Jeden z lepszych, jaki udało mi się stworzyć. Polecam bardzo!
Serca piernikowe
Dziś mam dla Was te pyszne serduszka. Proste w wykonaniu, bardzo smaczne i pachnące. Dużą zaletą tych pierniczków jest to, że są miękkie już na drugi dzień po upieczeniu. Idealne dla zapominalskich.
Brunatne ciasto z wiśniami
Cynamon, orzechy laskowe, migdały… Czy można chcieć więcej? Wilgotne, bardzo aromatyczne i smaczne ciasto, które pięknie się prezentuje.
Dwukolorowe pierniczki
Na pierwszy ogień wzięłam te dwukolorowe pierniczki, bo bardzo spodobał mi się ich wygląd. Nie powiem, że są łatwe, oj nie.
Miniserniczki waniliowe
Doskonałe na deser, błyskawiczne w przyrządzeniu. Taka mała odmiana po tradycyjnym serniku. Pyszne, malutkie puchate serniczki.
Sernik z niespodzianką
Jak każdy sernik tak i ten jest naturalnie przepyszny! Kremowy, delikatny a do tego kryje w sobie czekoladową niespodziankę. Zachęcam do wypróbowania, bo warto!
Pączusie
Malutkie pączusie z dziurką, w smaku jak pączki, może troszkę mniej puchate. Ale tak dobre, że tylko zapach po nich pozostał. Polecam bardzo!
Kruche maślane ciasteczka na Halloween
Te ciastka po raz pierwszy zrobiłam kilka lat temu. Od razu podbiły nasze serca a w szczególności serce mojej córci:). Robi się je bardzo prosto i szybko a produkty potrzebne do ich wykonania zawsze mamy w domu.
Babka orzechowa
No i znalazłam babkę orzechową. Pyszną, pachnącą i wilgotną. Idealną. Bardzo nam smakowała i zniknęła w mgnieniu oka. Panom na budowie też:)
Pączki hiszpańskie
Już od jakiegoś czasu za mną chodziły. Więc kiedy i Córcia zaczęła o nich mówić, był to dla mnie dobry pretekst, żeby je zrobić:) Są pyszne, jak z najlepszej cukierni.
Ciasteczka śmietankowe
Zawsze chętnie robię ciasteczka. Na mniejsze okazje, na większe, czy też zupełnie bez okazji:) Te były prezencikiem dla mojej bratanicy. Ciasteczka są bardzo pyszne, delikatne i chrupiące a w swojej strukturze przypominają ciasto francuskie.