English translation by google
Moja kolejna – i ostatnia już – propozycja na pierniczki. Tym razem twardsze, nadające się do wieszania na choinkę. Robię je od kilku lat, w ilościach hurtowych. Dosłownie. Bo uwielbiam obdarowywać nim najbliższych znajomych i rodzinę. Ich miny, gdy oglądają polukrowane pierniki są bezcenne. Najfajniejsze jest to, że do lukrowania siadamy całą rodzinką, a największą frajdę ma chyba mój mężuś. Ma głowę pełną pomysłów i jego pierniki są zawsze bardzo wesołe. Jeszcze zdążycie je zrobić przed świętami, tym bardziej, jeśli będą przeznaczone do ozdoby choinki:) Polecam bardzo!
Przepis pochodzi z Galerii Potraw znaleziony u Dorotuś.
Składniki:
- 550g mąki
- 300g miodu
- 100g cukru pudru
- 120g masła
- 1 jajko
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- przyprawa do piernika – około 60g (ja dałam 2 opakowania – 40g przyprawy Kamis – jest bardzo mocna)
- kakao (opcjonalnie, dałam 2 łyżeczki)
Miód podgrzać razem z masłem. W dużej misce umieścić wszystkie pozostałe składniki. Wlać miód z masłem i wyrobić gładkie ciasto.
Stolnicę wysypać mąką, rozwałkować ciasto na grubość ok 3mm (im grubsze, tym będą miększe). Wykrawać dowolne kształty. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec w temperaturze 180°C prze około 8 – 10 minut ( ja piekłam 8). Studzić a kratce.
*Jeśli chcemy pierniki z witrażykami, należy wyciąć pożądany kształt, do środka wsypać z górką pokruszone landrynki (ja nie kruszę i też się ładnie topią) i piec w temperaturze 190°C przez około 10 minut.
Po wystygnięciu dowolnie udekorować. Ja dekorowałam lukrem z białek i cukru pudru.
**Jeśli nasze pierniczki mają wisieć na choince, należy im zrobić dziurki przed pieczeniem (robiłam rurką).
I jak to ze mną bywa, nie umiałam się zdecydować, które zdjęcia Wam pokazać, więc zapraszam do galerii:)
Smacznego!
Jeśli chcesz otrzymać powiadomienie o każdym nowym wpisie skorzystaj z menu Powiadomienia
Witrazyki zrobię na choinkę 😚
Asiu pierniczki wyglądają przecudnie. Czy w tych torebkach na mrożonki wycinasz malutkie dziurki czy duże? Gratuluję talentu:)
Dziurki są małe, obcinam tylko końcówkę woreczka i to naprawdę bardzo ostrożnie! Możne być odrobinkę większa do wypełnień, ale do wzorków i obwódek musi być mała.
spadłaś mi jak gwiazdka z nieba z pierniczkami,
patrząc na nie faktycznie można dostać radochy:) a co dopiero je smakować,
co za pozytywna dawka energii i do wykorzystania.
Pozdrawiam i równie energetycznych świąt życzę :))
Ps .
z przepisu i porad oczywiście skorzystam
Piekłam je już kilka razy i pierwszy raz mi bardzo urosły 🙁 . Co mogło to spowodować ? W smaku bardzo dobre ale na choinkę raczej sie nie nadają
Nie mam pojęcia 🙁 one przecież nie rosną 🙁 Może sody Ci się sypnęło zbyt wiele?
Ile pierniczków wychodzi z jednej porcji???
To wszystko zależy o wielkości foremek, ale myślę, że ok. 60.
Mam pytanko 😀 czy jak dodam przyprawe do ciasteczek korzennych kamis zamiast do pierników to cos się stanie strasznego? Lubie ciasteczka korzenne ale nigdzie nie moge znalesc przepisu na nie na choinkę 😉
Przepis jest bardzo dobry, ja dodałem okolov200g mąki, gdyż ciasto byli zbyt luźne, oczywiście mógł na to mieć wpływ rodzaj miodu i margaryna zamiast masła. Jednakże całość na wielki plus. Pozdrawiam.
Wczoraj robiłam i też musiałam dosypać więcej mąki. Wszystko może mieć na to wpływ, sama mąka również. Ale się cieszę, że przepis się sprawdził 🙂
Ile takie ciasto musi lezakowac ? Bo moje wyszlo dosc rzadkie i klei sie do rak.
Na te pierniczki ciasto nie leżakuje. Jeśli się bardzo klei, podsyp troszeczkę mąką. Powinno się ładnie wałkować.
Pierniczki na zdjeciach sa przecudne; zrobilam ciasto z przepisu ale strasznie sie kruszy czy ma Pani moze jakis patent? dodac wiecej tluszczu albo moze zostawic na noc w chlodnym miejscu?
pozdrawiam
Robię te pierniki od kilku lat i nic mi się nie kruszy. Nie wiem dlaczego tak się dzieje. A da się wgnieść trochę tłuszczu do niego? Jeśli tak, to spróbuj to zrobić, albo 1-2 łyżki śmietany. Leżakowanie tu chyba nic nie pomoże:(
Pozdrawiam.
A mi się tak ciasto kleiło, że nie mogłem tego za nic w świecie rozwałkować 🙁
Trzeba było podsypć mąką…
Asiu! Trzymaj kciuki bo zaczynam właśnie robić pierniczki 😀
Z czystym sumieniem napiszę, że pierniczki SĄ PYSZNE! Cudowne i aż brakuje słów! 🙂 Przepis zachowany i na pewno jeszcze w tym roku nie raz go wykorzystam 🙂
Dziękuję i pozdrawiam!
Hej! Asiu, proszę napisz jaki miód najlepszy jest do pierników?
Przede wszystkim naturalny. A jaki… to już od preferencji zależy, jedni lubią intensywny smak miodu i wtedy używają np gryczanego, ja niekoniecznie. Najbezpieczniej chyba wielokwiatowy, jest łagodny i delikatny.
Super! Dziękuję pięknie za odpowiedź 🙂 już wprowadzam powoli nastrój świąteczny – a pierniczki to podstawa! 🙂
suuuper…. prześliczne naucz mnie tak zdobic 🙂 …..i mam małe pytanko jak robisz ten kolorowy lukier ? pozdr
Kolorowy lukier to zwykły, do którego dodaję odrobinę barwnika spożywczego (polecam Wiltona w żelu, nie rozrzedza lukru)
Pozdrawiam:)
Przepiękne! Takie kolorowe… Podziwiam Wasz talent 🙂
I dziękuję za dedykację 😉
Aaaa
jakie piękne!
ile ich, i jakie kolorowe!:)
też bym chciała móc u umieć takie robić!
🙂
Takich pięknych pierniczków jeszcze nie widziałam! Naprawdę, zachwycają tymi kolorami! 🙂
Asiu jesteś prze zdolna:) ja próbowałam ale nie potrafię z tutki wyciskać lukru ,muszę zakupić sobie specjalną butelkę do tego celu.A ten lukier kolorowy to sama robiłaś?Są cudne takie kolorowe chyba wejdą z Tobą w jakiś układ hihihi ja wyśle tego aniołka co ci się tak podobał a Ty mnie kilka tych pięknych piernisiów:)))))P Pozdrawiam cieplutko:)
Kasiu, lukier zabarwiłam sama, wyciskam z woreczków takich na mrożonki i świetnie się tak robi. A handel wymienny jak najbardziej – czemu nie:):) i bez tego mogłabym Ci wysłać, gdybyś tylko chciała:) Tylko czy dojdą całe? 🙂
cudownie je przyozdobiłaś!!! bajka 🙂
Po prostu zachwycające, moim do nich jeszcze baaaaaardzo daleko. Z tego samego przepisu robiłam moje pierwsze domki z piernika 🙂
Twoje też są piękne!!
Wow… napracowałaś się! Śliczne i takie kolorowe!:)
Cudne po prostu te kolory powalają, aż żal je jeść
Nie no to jest mistrzostwo dekoracji!:)
po prostu wspaniałe 🙂 tyle kolorowych pyszności u Ciebie!
http://wszystkoogotowaniuks.blogspot.com
wow jakie cudeńka…. 🙂 Takie kolorowe są przepiękne !!! 🙂
bajeczne! ślicznie kolorowe i wesołe 🙂
Są przepiękne!
piękne!! takie kolorowa, bajeczne, dopracowane, istne cudeńka!
Dziękuję za dedykację 🙂
Asiu, śliczne… ileż na nich kolorów. Aż się człowiek do nich mimowolnie uśmiecha 🙂
Piękne, takie kolorowe;))