Sernik z nutą korzenną

5.00 avg. rating (99% score) - 13 votes

Nie wiem, czy tylko ja tak mam, czy Wy też, że jak się bardzo staram i na czymś mi bardzo zależy, to zawsze wychodzi nie tak jak chcę:( Tak samo było z tym sernikiem. Wszystkie produkty naszykowałam wcześniej, żeby miały temperaturę pokojową, włożyłam całe swoje serce w przygotowanie tego sernika a on mi wyciął taki numer… Wziął się i popękał. Niewdzięcznik jeden. A tak bardzo chciałam, żeby wyszedł płaski i równy… Mimo to, prezentuję go dzisiaj, bo ma jedną podstawową ale wielką zaletę. Jest po prostu doskonały! Tak, wiem, chwalę się, ale tak po prostu jest. Kremowy, pachnący rumem i przyprawami korzennymi. Idealnie wkomponowuje się w nadchodzące święta. Jeden z lepszych, jaki udało mi się stworzyć. Polecam bardzo!

Przepis własny.

Sernik z nutą korzenną


Składniki na spód ciasteczkowy:

  • 220g ciastek korzennych
  • 70g roztopionego masła
  • pół łyżeczki przyprawy do piernika

Ciastka pokruszyć w blenderze, wymieszać z roztopionym masłem, by powstał mokry piasek.

Dno tortownicy o średnicy 24cm wyłożyć papierem do pieczenia, boki wysmarować tłuszczem. W dno wcisnąć przygotowane ciasteczka. Odstawić do lodówki na czas przygotowywania masy serowej.

Masa serowa (wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową):

  • 800g twarogu trzykrotnie zmielonego (użyłam z Piątnicy)
  • 5 jajek
  • pół szklanki płynnego miodu
  • 1/4 szklanki drobnego brązowego cukru (jeśli lubicie bardzo słodkie wypieki dajcie 1/2 szklanki)
  • 3 łyżki śmietanki kremówki
  • łyżeczka cynamonu
  • 3 łyżki ciemnego rumu
  • kilka kropel zapachu rumowego
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej

Wszystkie składniki oprócz jajek umieścić w misie miksera i zmiksować na gładką masę. Dodać jajka i jeszcze raz zmiksować ale niezbyt długo, aby zbytnio nie napowietrzyć masy. Wylać gotową masę na schłodzony spód ciasteczkowy.

Piec w temperaturze 160°C przez około 1,5 godziny. Sernik jest gotowy, gdy po lekkim dotknięciu środek lekko sprężynuje. Studzić w uchylonym piekarniku. Udekorować polewą czekoladową. Po wystudzeniu schłodzić w lodówce przez kilka godzin a najlepiej przez całą noc.

Polewa czekoladowa:

  • 3 łyżki mleka
  • 3 łyżki masła
  • 3 łyżki cukru
  • pół łyżeczki przyprawy do piernika
  • 3 łyżki kakao

Mleko, masło i cukier zagotować. Wsypać przesianą przyprawę do piernika i kakao i dokładnie wymieszać.

Sernik z nutą korzennąSernik z nutą korzennąSernik z nutą korzennąSernik z nutą korzenną

Smacznego!

 

 

Jeśli chcesz otrzymać powiadomienie o każdym nowym wpisie skorzystaj z menu Powiadomienia

Ten wpis został opublikowany w kategorii Boże Narodzenie, Ciasta, Na różne okazje, Pierniki i pierniczki, Serniki i oznaczony tagami , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

26 odpowiedzi na „Sernik z nutą korzenną

  1. avatar Ewa pisze:

    Hej.
    Tak z ciekawości, który z Twoich dwóch serników rekomendujesz bardziej na święta.
    Sernik z nutka korzenną, czy sernik z piernikiem.

  2. avatar Artur pisze:

    Witam!
    Obiecałem pewnej dziewczynie sernik i w ramach wywiązania się z obietnicy postanowiłem zrobic coś innego, klasyczne już mi się trochę przejadły. I teraz takie pytanie, co sądzi pani o dodatku brzoskwiń. I czy można w razie czego dadac bez uszczerbku dla smaku piankę z kokosem na wierzch( ach te kobiece fanaberie…) i jeżeli tak to pod czy nad polewą?

    • avatar Asiek pisze:

      Jeżeli przejadły Ci się klasyczne serniki, a mówisz o brzoskwiniowym, to może skusisz się na moją wersję sernika z musem brzoskwiniowym i brzoskwiniami. Jest bardzo pyszny i wbrew pozorom nie jest trudny: http://babeczka.zuzka.pl/2012/04/sernik-z-musem-brzoskwiniowym/
      Jeżeli jednak ten się nie spodoba, to możesz upiec taki o którym piszesz, serniki z brzoskwiniami są bardo pyszne. I kokosowa piana też jest super. (Ale nie do sernika korzennego mam nadzieję?)
      Jeśli mogę ci w czymś jeszcze pomóc, to śmiało:)

  3. avatar co by tu zjeść pisze:

    Ach te serniki:) ale przynajmniej zawsze smakują a te popękane też i polewy więcej wpadnie:) śliczna sceneria:)

  4. avatar manoria pisze:

    Mnie czasami też się nadarzają takie złośliwe serniki, które popękają i zastanawiam się dlaczego? Wszystko robione wg instrukcji i wyżej wymienionych zasad. Nie ma co się przejmować, najważniejsze aby był smaczny, a ten z pewnością taki jest. Z chęcią bym się skusiła….bardzo apetyczne zdjęcia.Pozdrawiam serdecznie :-)

  5. avatar kachna pisze:

    jest po prostu wspaniały,
    mmm… zjadłabym kawałeczek :)
    pozdrawiam

    http://wszystkoogotowaniuks.blogspot.com

  6. Prawdziwy świąteczny sernik! Teraz jeszcze bardziej chcę już święta :)

  7. avatar abbra pisze:

    Też tak mam , że jak mi zależy , żeby wyszła jakaś potrawa, to choćby się wcześniej udawała za każdym razem, to tym razem na pewno coś się skopsa . Sprawdzone wielokrotnie 😉
    A gdybyś nie zwróciła uwagi na pęknięcie, to wcale bym się nim nie zainteresowała , bo sernik wygląda bardzo apetycznie :)

  8. avatar Prezydentowa pisze:

    I co z tego, że z cicha pękł…! ;> Ważne, że z rumem! 😀

  9. avatar moje pasje pisze:

    o jaaaaaaa pychota!!!! Juz wydrukowałam i może w piątek go upiekę 😉

  10. avatar slodkiefantazje pisze:

    Asiu płaski czy nie, ze szczelinami czy bez i tak wygląda bajecznie! A smakuje pewnie jeszcze lepiej! :) Do świąt pewnie już go nie zdążę zrobić, bo już z kilkanaście ciast mam zaplanowanych :)), ale przepis zapisuję i na pewno kiedyś upichcę ten serniczek :) Ps. Stylizacja i zdjęcia przepiękne i take moooocno świąteczne! Ach! ale narobiłaś mi smaku! :) pozdrawiam cieplutko, Kasia :)

  11. avatar flusso pisze:

    Cudnie się prezentuje 😉 Nie mogę oczu oderwać!

  12. avatar urtica1 pisze:

    Też mam jednego takiego złośliwca w swoim dorobku, bodajże taki jeden z jeżynami. Tam to dopiero czeluście i otchłanie :)
    Ale wiesz Aśku Twojemu nawet do twarzy z tą szczeliną :) No i cudnie wygląda w tej świątecznej scenerii. Aż mam ochotę go upiec.

  13. avatar tastefully pisze:

    Piękne zdjęcia, Asiu :-)) A sernik na pewno REWELACJA :-)))

  14. avatar flowerek pisze:

    Jak dla mnie, jest idealny i chyba go wyprobuje na sobotnia impreze :)

  15. avatar DarkANGELika pisze:

    Idealnie wygląda;) kusi mnie ten przepis;)

  16. avatar mamabartka pisze:

    bardzo świąteczna stylizacja, sernik jak zawsze pycha :)

  17. avatar Smaczna Pyza pisze:

    ciekawi mnie czy masz podejrzenia czemu popękał i co robić żeby unikać takich sytuacji – ja nie mam doświadczenia w sernikach i chętnie posłucham dobrych rad :) a sernik – bajeczny! mnie te szczeliny wcale nie przeszkadzają!

    • avatar Asiek pisze:

      Iza, właśnie, że nie mam żadnych podejrzeń, bo zrobiłam wszystko jak należy, czyli wszystkie składniki miały temperaturę pokojową, krótko ucierałam, zostawiłam do wystudzenia w uchylonym piekarniku… Jedna co mi przychodzi do głowy to tylko to, że ten sernik był po prostu złośliwy:) Szczeliny mi też nie przeszkadzają, domowe serniki mają w tym swój urok, ale wiesz, chciałam, żeby był płaski:):)

  18. avatar Maggie pisze:

    Popekany czy nie, wyglada bosko, a smakuje pewnie jeszcze lepiej. Taki sernik jest idealny na swieta!

  19. avatar Iza pisze:

    sernik wyglada pieknie i mi sie podoba a smak i tak jest najwazniejszy!!!!:)))

  20. avatar zauberi pisze:

    a to drań z tego sernika, ale jaki pyszny drań 😉

  21. avatar Kasia, FP pisze:

    Witaj, sernik wygląda bardzo świątecznie i ta sceneria. Już się rozmarzyłam. I nie przejmuj się popękanym sernikiem, wyszedł cudny, a sama osobiście lubię jak pękają, później w szczelinach jest więcej polewy :) Smacznego! Pozdrawiam.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *