Pączki hiszpańskie

4.69 avg. rating (93% score) - 16 votes

Już od jakiegoś czasu za mną chodziły. Więc kiedy i Córcia zaczęła o nich mówić, był to dla mnie dobry pretekst, żeby je zrobić:) Są pyszne, jak z najlepszej cukierni. Zrobione z ciasta parzonego, same rozpływają się w ustach. Delikatne i pachnące… Polecam wszystkim!

Przepis ze strony Moje Wypieki.

Pączki hiszpańskie

 

Ciasto parzone na ok 20 – 25 pączków:

  • 20 dag mąki
  • 10 dag masła
  • 4 jajka
  • szczypta soli
  • szklanka wody

Zagotować szklankę wody z masłem i szczyptą soli. Na wrzątek energicznym ruchem wsypać przesianą mąkę cały czas mieszając. Zmniejszyć gaz i ucierać ciasto aż będzie gładkie i lśniące i zacznie odstawać od ścianek garnka. Gotowe ciasto pozostawić do ostudzenia. Do ostudzonego ciasta wbijać po jednym jajku dokładnie miksując. Przełożyć do szprycy. Przygotować kwadraty z papieru pergaminowego (10×10 cm) i posmarować je olejem. Wyciskać na nie kółka o średnicy 6 – 7 cm.

W szerokim rondlu rozgrzać olej (powinien mieć temperaturę ok. 180°C). Wkładać pączki papierem do góry. Po minucie zsunąć papier (łatwo odchodzi). Smażyć około 4 minuty z każdej strony na złoty kolor. Wyjąć na bibułę.

Ostudzone pączki polukrować.

Na lukier:

  • 20og cukru pudru
  • 3 łyżki wrzącej wody

Rozetrzeć cukier puder w 3 łyżkach wody.

Pączki hiszpańskie

Pączki hiszpańskie

Smacznego!

 

Jeśli chcesz otrzymać powiadomienie o każdym nowym wpisie skorzystaj z menu Powiadomienia

 

 

 


Aktualności od Słodkiej Babeczki

Jeśli ciekawi jesteście nowych wypieków, tortów lub szukacie kontaktu ze mną - zapraszam na profil Facebook.com/slodkie.przepisy:

Ten wpis został opublikowany w kategorii Ciastka, Tłusty czwartek i oznaczony tagami , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

55
Dodaj komentarz

avatar
36 Comment threads
19 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
34 Comment authors
Gosia MilerKlaudiaCały Świat KarliAsiekkacha Recent comment authors

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  Subscribe  
Powiadom o
Gosia Miler
Gość

Zrobiłam i wyszły przepyszne 🙂 Nawet nie zdążyłam zdjęcia zrobić – moi domownicy tak szybko je pochłonęli! Następnym razem zrobię podwójną porcję i pochwalę się zdjęciem 🙂
Najbardziej czasochłonne, jak dla mnie, było wyciskanie ciasta i smażenie, ale warto było! (Mam chyba zbyt małą szprycę) 😉
Najlepiej smakowały po ostygnięciu 🙂

Cały Świat Karli
Gość

OMG jakie pyszności!!!!!!!

kacha
Gość

A moje nie wyszły, ciasto jakieś takie zbite wyszło i mało mokre są w środku. Co zrobiłam nie tak?

ewa
Gość
ewa

Pyszne wyszły, jeszcze lepsze niż że sklepu. Dziękuje za przepis

Agata
Gość
Agata

Zrobiłam zaniosłam do pracy i lawina próźb o przepis:)

Agata
Gość
Agata

ciasto karpatkowe:)

ewiik
Gość
ewiik

witaj Asiu 🙂
zrobiłam w/w pączusie i wyszły super,lecz są bardzo,bardzo tłuste.Strasznie napiły się oleju który w nich został. Co zrobiłam nie tak ? Może Ty mi podpowiesz 😉 dziękuję za przepis bo wiem że jest rewelacyjny a pączki przepyszne

betsuuu
Gość
betsuuu

Przepis na stale zagoscil u nas w domu, wlasnie dzis po raz kolejny robie te cudenka…z dwóch porcji …lol

Agata
Gość
Agata

A u nas mówi się na to gniazdka 🙂

Kolecja
Gość

To moje drugie podejście do gniazdek i zakończone sukcesem. Ostatnio nie dałam mąki za jednym razem na wodę z masłem tylko częściami i powstały grudki, potem zbyt szybko się poddałam przy łączeniu masy z jajkami , powstały śliskie grudki a w efekcie rozlazłe ciasto. Sukces jest jak się trzyma przepisu – ostatnio nie doczytałam- i się ma cierpliwość – trochę trzeba się nagnieść żeby jajka połączyły się z ciastem na gładko. Nie mam miksera i robię wszystko ręcznie. Smażyłam na smalcu, następnym razem spróbuję na oleju. Ciekawe czy będzie różnica w smaku. Ciasto wyciskałam zwykłą „ozdabiarką” do ciast, najszerszą końcówką,… Czytaj więcej »

Klaudia
Gość
Klaudia

Jaaaa bez miksera!!! Podziwiam 👍

StoLyzekSzczescia
Gość

Wyglądają bardzo apetycznie ; ).

StoLyzekSzczescia
Gość

Wyglądają strasznie apetycznie ; ).

asia
Gość
asia

Właśnie je zrobiłam:) Najprostsze pączusie na świecie! i jakie pyszne! również zrobiłam lukier cytrynowy:) Moja szpryca odmówiła posłuszeństwa, więc tylko 1sza partia jest takiego kształtu jak Twoje pączusie;) 2ga- równie pyszna była nakładana łyżką – i wyszły niekształtne kule:))

Gotuj z Cukiereczkiem
Gość

Prezentują się wspaniale 🙂 ale mi smaczka narobiłaś 🙂

fiolka
Gość
fiolka

a wyciskasz je ze szprycy czy w jakis inny magiczny sposób?

Kolecja
Gość

Te kwadraty z papieru pergaminowego to może4 być papier do pieczenia lub śniadaniowy?

jana80
Gość
jana80

Chciałam zapytać jaka jest najlepsza końcówka do zrobienia tych pączusiów.Uwielbiam je.

Kasia, slodkiefantazje
Gość
Kasia, slodkiefantazje

W sumie to zapomniałam napisać, że są pyszne i wszystkim gorąco polecam! 😉

@piniata
Gość

to są moje najulubieńsze pączki.

Smaczna Pyza
Gość
Smaczna Pyza

bardzo je lubię, pycha!

kachna
Gość

wyglądają pysznie, nigdy sama nie robiłam ale warto spróbować 🙂

Magdalena Jasionowska
Gość

Wzięłam przepis 🙂 jutro będę z córką robić 🙂

Shinju
Gość

Wyglądają wspaniale. Zawsze chciałam zrobić takie pączki. Skoro podałaś przepis to teraz nie mam już co się wymigiwać. Trzeba zrobić.

Magdalena Jasionowska
Gość

Rób Kochana bo pycha:)

A pracy przy nich tyle co nic:)

wypiekibeaty
Gość

Wyglądają super. Z chęcią zjadłabym takiego pączka 🙂

asieja
Gość

lukrowo piękne!

kuchennefascynacje
Gość

Powiem tylko jedno : kocham te pączki 🙂

karmel-itka
Gość
karmel-itka

piękne zdjęcia.
i super pączki. już przepis zanotowany!

Arven
Gość

Wyglądają NIESAMOWICIE. Idealnie równe, o perfekcyjnym kształcie…domyślam się tylko, jak wspaniale smakują 😉

moje pasje
Gość

rany 🙂 czekałam na ten przepis… Moja córcia uwielbia pączki hiszpańskie 🙂 Ale ją zaskoczę 🙂 Dzięki :* Cudnie wyglądają !!!

trzcinowisko
Gość

ochhhhhhhh…ale cudne…aż mi slinka cieknie….ojjjjj:)

tastefully
Gość

Mmmm… zacznę od zlizania lukru 🙂 A potem wgryzę się w pączka 🙂 Pyszności!

co by tu zjeść
Gość

Jak marzenie:) ostatni raz jadłam takie daaawno temu:)

Izaa
Gość

uwielbiam je:))))

Prezydentowa
Gość
Prezydentowa

Wow! Przepięknie Ci wyszły! Uwielbiam pączki hiszpańskie, a Twoje na pewno smakują LEPIEJ niż z cukierni. 😛

kasiaaaa24
Gość

Ale cudnie wyglądają… Zasliniam się…