Pączki hiszpańskie

Pączki hiszpańskie

Już od jakiegoś czasu za mną chodziły. Więc kiedy i Córcia zaczęła o nich mówić, był to dla mnie dobry pretekst, żeby je zrobić:) Są pyszne, jak z najlepszej cukierni. Zrobione z ciasta parzonego, same rozpływają się w ustach. Delikatne i pachnące… Polecam wszystkim!

Przepis ze strony Moje Wypieki.

Pączki hiszpańskie

 

Ciasto parzone na ok 20 – 25 pączków:

  • 20 dag mąki
  • 10 dag masła
  • 4 jajka
  • szczypta soli
  • szklanka wody

Zagotować szklankę wody z masłem i szczyptą soli. Na wrzątek energicznym ruchem wsypać przesianą mąkę cały czas mieszając. Zmniejszyć gaz i ucierać ciasto aż będzie gładkie i lśniące i zacznie odstawać od ścianek garnka. Gotowe ciasto pozostawić do ostudzenia. Do ostudzonego ciasta wbijać po jednym jajku dokładnie miksując. Przełożyć do szprycy. Przygotować kwadraty z papieru pergaminowego (10×10 cm) i posmarować je olejem. Wyciskać na nie kółka o średnicy 6 – 7 cm.

W szerokim rondlu rozgrzać olej (powinien mieć temperaturę ok. 180°C). Wkładać pączki papierem do góry. Po minucie zsunąć papier (łatwo odchodzi). Smażyć około 4 minuty z każdej strony na złoty kolor. Wyjąć na bibułę.

Ostudzone pączki polukrować.

Na lukier:

  • 20og cukru pudru
  • 3 łyżki wrzącej wody

Rozetrzeć cukier puder w 3 łyżkach wody.

Pączki hiszpańskie

Pączki hiszpańskie

Smacznego!

 

Jeśli chcesz otrzymać powiadomienie o każdym nowym wpisie skorzystaj z menu Powiadomienia

 

 

 


Zapraszam do mojego sklepu z pierniczkami (i maskotkami Zuzi):

Link do sklepu z ręcznie lukrowanymi świątecznymi pierniczkami

Polub nasz piernikowy profil na facebooku -> FB – Słodkie Pierniki

Subscribe
Powiadom o
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

55 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Gosia Miler
8 lat temu

Zrobiłam i wyszły przepyszne 🙂 Nawet nie zdążyłam zdjęcia zrobić – moi domownicy tak szybko je pochłonęli! Następnym razem zrobię podwójną porcję i pochwalę się zdjęciem 🙂
Najbardziej czasochłonne, jak dla mnie, było wyciskanie ciasta i smażenie, ale warto było! (Mam chyba zbyt małą szprycę) 😉
Najlepiej smakowały po ostygnięciu 🙂

Cały Świat Karli
10 lat temu

OMG jakie pyszności!!!!!!!

kacha
10 lat temu

A moje nie wyszły, ciasto jakieś takie zbite wyszło i mało mokre są w środku. Co zrobiłam nie tak?

ewa
ewa
10 lat temu

Pyszne wyszły, jeszcze lepsze niż że sklepu. Dziękuje za przepis

Agata
Agata
10 lat temu

Zrobiłam zaniosłam do pracy i lawina próźb o przepis:)

Agata
Agata
10 lat temu

ciasto karpatkowe:)

ewiik
ewiik
11 lat temu

witaj Asiu 🙂
zrobiłam w/w pączusie i wyszły super,lecz są bardzo,bardzo tłuste.Strasznie napiły się oleju który w nich został. Co zrobiłam nie tak ? Może Ty mi podpowiesz 😉 dziękuję za przepis bo wiem że jest rewelacyjny a pączki przepyszne

Agata
Agata
10 lat temu
Reply to  Asiek

można dodać alkoholu żeby nie nasiąkły tłuszczem???

betsuuu
betsuuu
11 lat temu

Przepis na stale zagoscil u nas w domu, wlasnie dzis po raz kolejny robie te cudenka…z dwóch porcji …lol

Agata
Agata
11 lat temu

A u nas mówi się na to gniazdka 🙂

Kolecja
12 lat temu

To moje drugie podejście do gniazdek i zakończone sukcesem. Ostatnio nie dałam mąki za jednym razem na wodę z masłem tylko częściami i powstały grudki, potem zbyt szybko się poddałam przy łączeniu masy z jajkami , powstały śliskie grudki a w efekcie rozlazłe ciasto. Sukces jest jak się trzyma przepisu – ostatnio nie doczytałam- i się ma cierpliwość – trochę trzeba się nagnieść żeby jajka połączyły się z ciastem na gładko. Nie mam miksera i robię wszystko ręcznie. Smażyłam na smalcu, następnym razem spróbuję na oleju. Ciekawe czy będzie różnica w smaku. Ciasto wyciskałam zwykłą “ozdabiarką” do ciast, najszerszą końcówką,… Czytaj więcej »

Klaudia
Klaudia
8 lat temu
Reply to  Kolecja

Jaaaa bez miksera!!! Podziwiam 👍

StoLyzekSzczescia
12 lat temu

Wyglądają bardzo apetycznie ; ).

StoLyzekSzczescia
12 lat temu

Wyglądają strasznie apetycznie ; ).

asia
asia
12 lat temu

Właśnie je zrobiłam:) Najprostsze pączusie na świecie! i jakie pyszne! również zrobiłam lukier cytrynowy:) Moja szpryca odmówiła posłuszeństwa, więc tylko 1sza partia jest takiego kształtu jak Twoje pączusie;) 2ga- równie pyszna była nakładana łyżką – i wyszły niekształtne kule:))

Gotuj z Cukiereczkiem
12 lat temu

Prezentują się wspaniale 🙂 ale mi smaczka narobiłaś 🙂

fiolka
fiolka
12 lat temu

a wyciskasz je ze szprycy czy w jakis inny magiczny sposób?

Agata
Agata
10 lat temu
Reply to  Asiek

Wyciskałam szprycą wyszło super:)

Kolecja
12 lat temu

Te kwadraty z papieru pergaminowego to może4 być papier do pieczenia lub śniadaniowy?

jana80
jana80
13 lat temu

Chciałam zapytać jaka jest najlepsza końcówka do zrobienia tych pączusiów.Uwielbiam je.

Kasia, slodkiefantazje
Kasia, slodkiefantazje
13 lat temu

W sumie to zapomniałam napisać, że są pyszne i wszystkim gorąco polecam! 😉

@piniata
13 lat temu

to są moje najulubieńsze pączki.

Smaczna Pyza
Smaczna Pyza
13 lat temu

bardzo je lubię, pycha!

kachna
13 lat temu

wyglądają pysznie, nigdy sama nie robiłam ale warto spróbować 🙂

Magdalena Jasionowska
13 lat temu

Wzięłam przepis 🙂 jutro będę z córką robić 🙂

Magdalena Jasionowska
13 lat temu
Reply to  Asiek

Hej:)

Wyszły pycha:) Dzięki:)

Przepis pofrunął do koleżanek i też się zajadają 🙂

Nie posiadam szprycy więc wkładałam widelcem nabrane ciasto i wygląd miały racuchów, a do lukru dodałam odrobinę cytryny, mmm:)

Właśnie będę robić znowu na niedzielę bo się rodzina domaga:)

Dzięki jeszcze raz:)

Oczywiście następnym razem znowu jakiś przepis od Ciebie zapożyczę 🙂

Pozdrawiam i życzę miłej niedzieli :*

Shinju
13 lat temu

Wyglądają wspaniale. Zawsze chciałam zrobić takie pączki. Skoro podałaś przepis to teraz nie mam już co się wymigiwać. Trzeba zrobić.

Magdalena Jasionowska
13 lat temu
Reply to  Shinju

Rób Kochana bo pycha:)

A pracy przy nich tyle co nic:)

wypiekibeaty
13 lat temu

Wyglądają super. Z chęcią zjadłabym takiego pączka 🙂

asieja
13 lat temu

lukrowo piękne!

kuchennefascynacje
13 lat temu

Powiem tylko jedno : kocham te pączki 🙂

karmel-itka
karmel-itka
13 lat temu

piękne zdjęcia.
i super pączki. już przepis zanotowany!

Arven
13 lat temu

Wyglądają NIESAMOWICIE. Idealnie równe, o perfekcyjnym kształcie…domyślam się tylko, jak wspaniale smakują 😉

moje pasje
13 lat temu

rany 🙂 czekałam na ten przepis… Moja córcia uwielbia pączki hiszpańskie 🙂 Ale ją zaskoczę 🙂 Dzięki :* Cudnie wyglądają !!!

trzcinowisko
13 lat temu

ochhhhhhhh…ale cudne…aż mi slinka cieknie….ojjjjj:)

tastefully
13 lat temu

Mmmm… zacznę od zlizania lukru 🙂 A potem wgryzę się w pączka 🙂 Pyszności!

co by tu zjeść
co by tu zjeść
13 lat temu

Jak marzenie:) ostatni raz jadłam takie daaawno temu:)

Izaa
13 lat temu

uwielbiam je:))))

Prezydentowa
13 lat temu

Wow! Przepięknie Ci wyszły! Uwielbiam pączki hiszpańskie, a Twoje na pewno smakują LEPIEJ niż z cukierni. 😛

kasiaaaa24
13 lat temu

Ale cudnie wyglądają… Zasliniam się…