Bozener Crostoi

Bozener Crostoi – chrupiące kwadraciki

Po świątecznym przejedzeniu postanowiłam poszukać czegoś szybkiego i smacznego, czegoś, co sprawdzi się również na imprezce sylwestrowej. Już dawno wpadł mi w oko ten przepis a teraz jest świetna okazja do wypróbowania go. Znalazłam go w książce ‘Pieczenie ciast’, właśnie w rozdziale ‘wieczór sylwestrowy’. Długo szukałam w internecie wytłumaczenia nazwy, ale niestety nic nie znalazłam. Pozostawiam ją więc taką, jak brzmi w oryginale, od siebie dodając chrupiące kwadraciki. Są pyszne, smakiem przypominają trochę chrusty ale robi się je szybciej i to jest ich niewątpliwa zaleta. I choć smażone na głęboki tłuszczu, nie chłoną go. Posmakowały bardzo mojej córci, która wierzcie lub nie, wcale nie jest taka chętna do próbowania moich wynalazków:). Myślę, że idealnie też będą pasować na tłusty czwartek. Polecam bardzo!

Bozener Crostoi

 

Składniki (na wielką miskę kwadracików):

  • 400g mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 30g masła
  • 50g cukru
  • szczypta soli
  • 2 jajka
  • 125ml mleka
  • 1 kieliszek wódki

Dodatkowo:

  • olej do smażenia
  • cukier puder do posypania

Do misy miksera przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, dodać pokrojone w kawałki masło, cukier, sól, jajka, mleko i wódkę. Zagnieść wszystkie składniki tak, by powstało gładkie ciasto. Moje się trochę kleiło więc dosypałam 1/4 szklanki mąki.

W dużym rondlu lub we frytkownicy nagrzać olej do temperatury 175°C. Nie mam termometru, więc nagrzewam olej i sprawdzam wrzucając skórkę chleba – jak wypłynie, oznacza to, że olej jest odpowiednio nagrzany.

Ciasto rozwałkować na grubość ok 2 mm, wycinać kwadraty wielkości 3x3cm. Wkładać do rozgrzanego oleju i smażyć na złoty kolor po obu stronach. Gotowe kwadraciki wyciągać na ręcznik papierowy a następnie jeszcze ciepłe posypać cukrem pudrem.

Idealnie smakują z gorącym kakao:)

Bozener CrostoiBozener CrostoiBozener CrostoiSmacznego!

 

Jeśli chcesz otrzymać powiadomienie o każdym nowym wpisie skorzystaj z menu Powiadomienia


Zapraszam do mojego sklepu z pierniczkami (i maskotkami Zuzi):

Link do sklepu z ręcznie lukrowanymi świątecznymi pierniczkami

Polub nasz piernikowy profil na facebooku -> FB – Słodkie Pierniki

Subscribe
Powiadom o
guest

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

49 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
rose
rose
5 lat temu

Dzień dobry, czy mogę użyć do tego przepisu mąki krupczatki? 🙂

Mała Mi
Mała Mi
9 lat temu

Właśnie je robię i nie znalazłam w komentarzach mojego problemu…. Są napuchnięte tak, ze sie nie dają obracać… Czyżbym za dużo sypnęła proszku do pieczenia?

mała Cy
mała Cy
10 lat temu

Bolzen to niemiecka nazwa Bolzano, crostoi można tłumaczyć jako chrust, chruściki, chrupiące kwadraciki (z Bolzano właśnie).

mała Cy
mała Cy
10 lat temu
Reply to  mała Cy

Bozen, przepraszam za literówkę w wyjaśnieniu.

ola
ola
10 lat temu

Asiu a czy mozna pominac wodke? nawet nie mam jak zastapic jej spirytusemm 🙁 pozdrawiam!

ewa
ewa
10 lat temu

Masz kolejną Wielką Fankę!!!

Bozener robiłam już kilkakrotnie – na różnego typu imprezy i “na doła”:):) uwielbiam je. Jedyne co mogę powiedzieć, to wole je smażyć jak mam kogo do pomocy. One tak krótko są w tym oleju, że z pomoca drugiej osoby, która wkłada je do rondelka, albo wyciąga idzie to zdecydowanie sprawniej;)

Dziękuje za ten przepis!

Ada
Ada
11 lat temu

Ostatnio naszła mnie ochota na coś słodkiego i szybkiego zarazem a, że często korzystam z Twoich przepisów więc bez zastanowienia zajrzałam tutaj bo byłam przekonana, że znajdę tu coś odpowiedniego…oczywiście się nie myliłam! 😉
Zrobiłam te kwadraciki z małymi modyfikacjami a mianowicie zamiast wódki dałam ocet a zamiast mleka dałam pół szklanki kwaśnej gęstej śmietany…wyszły PYSZNE! Po usmażeniu były kruchutkie i chrupiące, a że sama nie zdołałam zjeść takiej ilości więc nakryłam je folią spożywczą i na drugi dzień były takie jak uwielbiam najbardziej- mięciutkie jak małe pączusie-PYCHA!!! 😉

Bardzo dziękuję za świetny przepis ;D

Madzia
Madzia
11 lat temu

Bardzo fajny, szybki przepis. Super alternatywa na faworków, które uwielbiam. Zastanawiam się tylko czemu jedynie 1/3 ciastek wyszła poprawnie czyli poduszeczki, pozostałe tak jakby nie urosły i zostały z nich cienkie placki 🙁

Magda
Magda
12 lat temu

Zrobiłam w weekend dla gości i stwierdzili że to coś między faworkami a pączkami. Zniknęły wszystkie, fajne takie maluszki na zagryzienie . Super przepisik!

flora
flora
12 lat temu

Właśnie je zrobiłam i … SĄ GENIALNE !!!
Ich smak, to coś pomiędzy faworkami a oponkami… po prostu pycha!!!

Dziękuje za kolejny dobry i sprawdzony przepis 😉

Tora
12 lat temu

These look amazing! Thank you! ooh. I would love some of these right now! Yum yum yum yum yum

tastefully
12 lat temu

Fajne przegryzki i bardzo fajne zdjęcia :-))

ewta27
ewta27
12 lat temu

Dostało mi się po uszach za wypróbowanie a nie skomentowanie, więc szybciutko się reflektuję: przepis tak prosty, że nawet ja dałam sobie z nim radę;-) a kwadraciki przepyszne!!! na pewno jeszcze nie raz do niego wrócę- dziękuję !

Prezydentowa
12 lat temu

Fajne te ciasteczka, rzeczywiście poza kształtem, przypominają nieco chrusty! 🙂 Ale mnie tu bardziej zaintrygował komentarz i p o d z i ę k o w a n i e z a z d j ę c i e samego Wykrywacza, no, no, no…! ;>

moje pasje
12 lat temu

o mniaaaaam !!!!!!!! Dlaczego ja tego wcześniej nie widziałam?????

Wykrywacz smaku
12 lat temu

świetne, taka poręczna wielkość 🙂 dziękujemy za zdjęcie!Wszystkiego dobrego w Nowym Roku!

kornik
12 lat temu

fajna alternatywa dla faworków. urocze są:)

abbra
12 lat temu

Bardzo apetyczne poduszeczki !
Chyba czas wyciągnąć frytkownicę i spróbować swoich sił w smażeniu ciasteczek 🙂

Dziękuję za życzenia – Tobie również życzę pomyślnego Nowego Roku !!!

judik
12 lat temu

Ale apetycznie te maleństwa wyglądają!:-) Bardzo mi się podobają:)
Wszystkiego co najlepsze w Nowym Roku życzę:)

Asia
12 lat temu

Kiedyś robiłam całkiem podobne, tyle że z ziołami. Na Sylwestra, czy cały karnawał do podchrupywania – idealne! 🙂
Szczęśliwego i smacznego nowego roku! Pozdrawiam! 🙂

co by tu zjeść
co by tu zjeść
12 lat temu

WSZYSTKIEGO NAJPIĘKNIEJSZEGO NA NOWY 2012 ROK ŻYCZĘ 🙂

sweet dreadi
12 lat temu

Wszystkiego smacznego w nadchodzącym 2012!

Życzenia

kuchareczka
12 lat temu

Szczęśliwego, uśmiechniętego i pysznego Nowego Roku! 🙂

Russkaya
12 lat temu

Kochana, ale cudowności! W sam raz na dzisiejszy dzień 🙂
Zaraz sobie poprzeglądam co tu masz ciekawego z makiem, bo w szafce zalegają aż 3 puszki masy makowej, więc trzeba je spożytkować 🙂

Ola
Ola
12 lat temu

Nazwa oznacza Bolzanskie smazuchy, crostoi po wlosku oznaczaja wlasnie smazuchy, cos chrupiacego z zewnatrz i smazonego w glebokim oleju – a Bozener to po prostu Bolzanskie w dialekcie bolzanskim (po niemiecku).
Tak naprawde ten wypiek jest znany w calych Wloszech, glownie pod nazwa castaniole, czyli kasztanki, frittelle czyli prazynki itp., ale to zalezy od regionu i od miasta. I jezeli mam byc szczera – nie ma to jak nasze rodzime faworki 🙂
Pzodrowienia z Bolzano

DarkANGELika
12 lat temu

Genialne 😉 Uwielbiam tego typu pyszności;)

aga
12 lat temu

wygladaja jak male poduszeczki, super:)

MamaBartka
12 lat temu

takie małe poduszeczki 🙂 na pewno pyszne, a jak Zuza zaakceptowała to na pewno rewelacyjne 🙂

kachna
12 lat temu

dobry pomysł na coś słodkiego 🙂

Kaś
12 lat temu

w karnawale na pewno wypróbuję, są jak mini pączuszki 🙂

cobytuzjesc
12 lat temu

Jakie miłe dla oka te podusie:) bardzo apetycznie wyglądają:)

Beata
12 lat temu

Na sylwestra już zaplanowałam chruściki, ale chyba się skuszę w karnawale.

leonkot
12 lat temu

i kolejny genialny przepis, Twoja rodzinka ma szczęście 🙂

Iza
12 lat temu

jejku Asiek alez ty kusisz tymi pysznościami a mialam nie jeśc slodyczy a teraz ide po jakiegos wafla do kawy 😉

zauberi
12 lat temu

wyglądają jak małe poduszeczki :), częstuję się i pozdrawiam serdecznie

Domi z kuchni
12 lat temu

Pyszności takie poduszeczki, a co mnie zadziwiło, to to, że nie ma w nich drożdży 🙂

wiosenka27
12 lat temu

Fajne na karnawał:)

Daria Anna
12 lat temu

Kształt mają idealny na zakąskę i smakują pewnie pysznie, bo chrusty lubię.

margoja
12 lat temu

Ale apetyczne!!!
własnie się zastanawiałam co by tu na Sylwestra zrobić, a chrustow mi sie nie chcialo za bardzo, więc kwadraciki jak najbardziej mi pasują:)))
pozdrawiam i zyczę samych pyszności w nowym roku!!!