Kategoria: Babki
Babka serowo – cytrynowa
Przepyszna i bardzo aromatyczna babeczka. Dzięki dodatkowi serka homogenizowanego jest mocno wilgotna. Niekłopotliwa w wykonaniu.
Babka makowa
Babka, która od zawsze była w moim domu. Bardzo szybka i łatwa do zrobienia. No i oczywiście przepyszna. Wilgotna i puszysta, z lekkim aromatem migdałowym.
Babka czekoladowa z kawałkami czekolady
I kolejna babka, którą chcę Wam zaproponować na święta. Mocno czekoladowa, z dodatkiem posiekanej czekolady, wilgotna i pachnąca. Doskonale smakuje z kubkiem gorącego kakao czy mleka.
Piaskowa babka śmietankowa
Co prawda na blogu znajduje się już kilka propozycji różnych babek, jednak piaskowej jeszcze nie ma. Ta jest bardzo smaczna, pięknie pachnie i do tego szybko się ją robi.
Mazurek rosyjski
Bez mąki i bez tłuszczu. Robi się go szybciutko a wygląda bardzo ładnie. Smakuje też nie gorzej:) Ciasto jest zrobione z mielonych orzechów laskowych. Krem na górze to bita śmietana. Czy można chcieć czegoś więcej?
Drożdżowa babka czekoladowa
Zwarta, smaczna, ale dość sucha, więc nie koniecznie będzie wszystkim smakować. Koniecznie z polewą czekoladową i szklanką mleka.
Kolorowa babka
Tym razem proponuję Wam pyszną, dość wilgotną babkę w trzech kolorach. Pachnąca wanilią, z dodatkiem kakao i maku. Kto lubi babki, nie będzie zawiedziony.
Babka waniliowa z marcepanem
Już sam zapach, jaki rozchodzi się po domu podczas pieczenia zapowiada, że będzie to bardzo smaczna baba. Oprócz marcepanu i wanilii ma w sobie jeszcze kawałki czekolady, a dodatkowym jej atutem jest to, że jest bez dodatku tłuszczu.
Keks beztłuszczowy
Smaczny, i mimo braku tłuszczu – co niewątpliwie dla większości z nas będzie dużą zaletą – wcale nie suchy. A do tego bardzo szybki. Mogę z czystym sumieniem polecić!
Babka orzechowa
No i znalazłam babkę orzechową. Pyszną, pachnącą i wilgotną. Idealną. Bardzo nam smakowała i zniknęła w mgnieniu oka. Panom na budowie też:)
Babka czekoladowa na jogurcie
Ta babka nie była planowana. Powstała spontanicznie i w wyniku różnych miłych okoliczności. A mianowicie – zdjęcie moich ciasteczek zostało opublikowane na Wykrywaczu Smaku jako 1000 a co za tym idzie dostałam kilka miłych niespodzianek.
Babka marmurkowa
Bardzo ją lubię. Kojarzy mi się z domem i ciepłem… Jest taka zwykła. Nie przekombinowana. Po prostu idealna. W oryginalny przepisie mojej Mamy było kakao, które zastąpiłam czekoladą. Moja propozycja na Wielkanoc.
Murzynek
Piekła go moja Mama i było to jedno z ulubionych ciast w naszym domu. Zaczynam właśnie od niego, ponieważ jest to pierwsze, samodzielnie upieczone przeze mnie ciasto. Jest bardzo prosty i szybki w wykonaniu a smakuje wyśmienicie. Dość ciężki, wilgotny i mocno czekoladowy.