Włoskie węzełki

4.94 avg. rating (98% score) - 18 votes

To ciasteczka smażone na głębokim oleju, podawane we Włoszech w czasie karnawału. Posypane cukrem pudrem zajada się je jeszcze ciepłe. Pachną sherry i fajnie chrupią. Są bardzo smaczne. Nie chłoną tłuszczu. Robi się je szybko i przyjemnie. Większość węzełków zrobiła moja córcia, więc sami widzicie, że nie jest to trudne. Polecam bardzo, jako coś innego, niż nasze tradycyjne chrusty.

Przepis pochodzi z książki ‘Ciastka, ciasteczka i babeczki’.

Włoskie węzełki / Italian knots

Włoskie węzełki / Italian knots

Składniki na około 40 sztuk:

  • 250g przesianej mąki
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • 2 łyżki drobnego cukru do wypieków
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej
  • 2 łyżki stopionego masła
  • 3 – 4 łyżki słodkiej sherry lub vin santo (użyłam sherry)
  • olej do smażenia
  • cukier puder do posypania

Przesianą mąkę wsypać do miski, zrobić wgłębienie, wbić jajko, wsypać sól, cukier, wlać wanilię, sherry i roztopione masło i zagnieść ciasto, aż składniki się połączą. Gdyby ciasto było zbyt twarde dodać łyżkę sherry. Ciasto powinno być dość miękkie i łatwe do ugniatania. Po wyrobieniu gładkiego ciasta, zawinąć je w folię i odstawić do lodówki na około 1 godzinę. Ja wystawiłam na balkon na pół godziny.

Po tym czasie ciasto cienko rozwałkować na prostokąt o szerokości 20 cm. i pokroić na paski szerokości 1,5 cm. Każdy pasek zawiązać na luźny supełek.

W szerokim rondlu zagrzać olej do temperatury 190°C. (można zrobić test wrzucając na olej jasne pieczywo – powinno się szybko zarumienić i wypłynąć na powierzchnie). Wrzucać po kilka supełków i smażyć na złoty kolor. Wyciągać na ręcznik papierowy. Jeszcze ciepłe posypać cukrem pudrem.

Włoskie węzełki / Italian knotsWłoskie węzełki / Italian knotsWłoskie węzełki / Italian knots

Smacznego!

 

Jeśli chcesz otrzymać powiadomienie o każdym nowym wpisie skorzystaj z menu Powiadomienia

Ten wpis został opublikowany w kategorii Ciastka, Tłusty czwartek i oznaczony tagami , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.
Subscribe
Powiadom o
guest

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

25 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Ola Mała
6 lat temu

Ach! Przepiękne, wyglądają na smaczniejsze niż faworki :]

bjedrona
8 lat temu

Wyglądają ZDECYDOWANIE lepiej niż faworki! 😀

Atelier Patisserie
8 lat temu

Urocze! Schrupałabym takie.

Strawberries&Cream
Strawberries&Cream
8 lat temu

Człowiek na diecie a ona takie pyszności wkleja…:))

Kura Domowa
8 lat temu

Cudowne! I na pewno ciekawsze niż tradycyjne chruściki.

zufik
zufik
8 lat temu

Sa takie urocze, ale u nas w domu nie je się raczej smażonych łakoci. Szkoda. Moze cos doradzisz?moze by mozna węzełki upiec zamiast smażyć?:)

Duśka
Duśka
8 lat temu

Zobaczyłam,oprzeć się nie mogłam i popełniłam:)
Kruche ciasteczka,alternatywa dla faworków,sama już nie wiem które lepsze
maniam,mniam,polecam
i dzięki za super przepis!:))

Klaudia
8 lat temu

śliczne słodkie supełki

bijana
8 lat temu

tez je robilam, bardzo smaczne i ciekawie prezentujace sie lakocie

pees
8 lat temu

baardzo ładne! pierwszy raz się z nimi spotykam:)

co by tu zjeść
co by tu zjeść
8 lat temu

Ale się nawiązałaś tych supełków,ale efekt cudny 🙂

Bożena
8 lat temu

Wow..ale piękne…zapisuję do wypróbowania…

moje pasje
8 lat temu

ślicznie się prezentują 🙂 Nie jadłam jeszcze takich 😀

zauberi
8 lat temu

świetnie wyglądają 🙂

mojetworyprzetwory
mojetworyprzetwory
8 lat temu

Ale fajne!
Takich smakowitych pyszności, to ja jeszcze nie widziałam, dodane do wypróbowania;)

asieja
8 lat temu

do chrupania z przyjemnością.. 🙂

Margarytka
8 lat temu

Śliczne są, takich jeszcze nie smażyłam.

Prezydentowa
8 lat temu

Urocze. 😉

alebabka.blogspot.com

Bardzo fajny i prosty przepis! koniecznie do wypróbowania:)

Majana
8 lat temu

Pięknie wyglądają te węzełki:) Na pewno smakują świetnie. Ładne zdjęcia.
Pozdrowienia:)

mamabartka
8 lat temu

moze wyciągnę na weekend swoj przepis na chruściki, tak kusisz tymi karnawałowymi słodkościami

Agata dietetycznie w kuchni

Oj musze przyznac, że bardzo efektownie to wygląda!:)