Włoskie węzełki / Italian knots

Włoskie węzełki

To ciasteczka smażone na głębokim oleju, podawane we Włoszech w czasie karnawału. Posypane cukrem pudrem zajada się je jeszcze ciepłe. Pachną sherry i fajnie chrupią. Są bardzo smaczne. Nie chłoną tłuszczu. Robi się je szybko i przyjemnie. Większość węzełków zrobiła moja córcia, więc sami widzicie, że nie jest to trudne. Polecam bardzo, jako coś innego, niż nasze tradycyjne chrusty.

Przepis pochodzi z książki ‘Ciastka, ciasteczka i babeczki’.

Włoskie węzełki / Italian knots

Włoskie węzełki / Italian knots

Składniki na około 40 sztuk:

  • 250g przesianej mąki
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • 2 łyżki drobnego cukru do wypieków
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej
  • 2 łyżki stopionego masła
  • 3 – 4 łyżki słodkiej sherry lub vin santo (użyłam sherry)
  • olej do smażenia
  • cukier puder do posypania

Przesianą mąkę wsypać do miski, zrobić wgłębienie, wbić jajko, wsypać sól, cukier, wlać wanilię, sherry i roztopione masło i zagnieść ciasto, aż składniki się połączą. Gdyby ciasto było zbyt twarde dodać łyżkę sherry. Ciasto powinno być dość miękkie i łatwe do ugniatania. Po wyrobieniu gładkiego ciasta, zawinąć je w folię i odstawić do lodówki na około 1 godzinę. Ja wystawiłam na balkon na pół godziny.

Po tym czasie ciasto cienko rozwałkować na prostokąt o szerokości 20 cm. i pokroić na paski szerokości 1,5 cm. Każdy pasek zawiązać na luźny supełek.

W szerokim rondlu zagrzać olej do temperatury 190°C. (można zrobić test wrzucając na olej jasne pieczywo – powinno się szybko zarumienić i wypłynąć na powierzchnie). Wrzucać po kilka supełków i smażyć na złoty kolor. Wyciągać na ręcznik papierowy. Jeszcze ciepłe posypać cukrem pudrem.

Włoskie węzełki / Italian knotsWłoskie węzełki / Italian knotsWłoskie węzełki / Italian knots

Smacznego!

 

Jeśli chcesz otrzymać powiadomienie o każdym nowym wpisie skorzystaj z menu Powiadomienia


Zapraszam do mojego sklepu z pierniczkami (i maskotkami Zuzi):

Link do sklepu z ręcznie lukrowanymi świątecznymi pierniczkami

Polub nasz piernikowy profil na facebooku -> FB – Słodkie Pierniki

Subscribe
Powiadom o
guest

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

25 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Ola Mała
10 lat temu

Ach! Przepiękne, wyglądają na smaczniejsze niż faworki :]

bjedrona
12 lat temu

Wyglądają ZDECYDOWANIE lepiej niż faworki! 😀

Atelier Patisserie
12 lat temu

Urocze! Schrupałabym takie.

Strawberries&Cream
Strawberries&Cream
12 lat temu

Człowiek na diecie a ona takie pyszności wkleja…:))

Kura Domowa
12 lat temu

Cudowne! I na pewno ciekawsze niż tradycyjne chruściki.

zufik
12 lat temu

Sa takie urocze, ale u nas w domu nie je się raczej smażonych łakoci. Szkoda. Moze cos doradzisz?moze by mozna węzełki upiec zamiast smażyć?:)

Duśka
Duśka
12 lat temu

Zobaczyłam,oprzeć się nie mogłam i popełniłam:)
Kruche ciasteczka,alternatywa dla faworków,sama już nie wiem które lepsze
maniam,mniam,polecam
i dzięki za super przepis!:))

Klaudia
12 lat temu

śliczne słodkie supełki

bijana
12 lat temu

tez je robilam, bardzo smaczne i ciekawie prezentujace sie lakocie

pees
12 lat temu

baardzo ładne! pierwszy raz się z nimi spotykam:)

co by tu zjeść
co by tu zjeść
12 lat temu

Ale się nawiązałaś tych supełków,ale efekt cudny 🙂

Bożena
12 lat temu

Wow..ale piękne…zapisuję do wypróbowania…

moje pasje
12 lat temu

ślicznie się prezentują 🙂 Nie jadłam jeszcze takich 😀

zauberi
12 lat temu

świetnie wyglądają 🙂

mojetworyprzetwory
mojetworyprzetwory
12 lat temu

Ale fajne!
Takich smakowitych pyszności, to ja jeszcze nie widziałam, dodane do wypróbowania;)

asieja
12 lat temu

do chrupania z przyjemnością.. 🙂

Margarytka
12 lat temu

Śliczne są, takich jeszcze nie smażyłam.

Prezydentowa
Prezydentowa
12 lat temu

Urocze. 😉

alebabka.blogspot.com
12 lat temu

Bardzo fajny i prosty przepis! koniecznie do wypróbowania:)

Majana
12 lat temu

Pięknie wyglądają te węzełki:) Na pewno smakują świetnie. Ładne zdjęcia.
Pozdrowienia:)

mamabartka
12 lat temu

moze wyciągnę na weekend swoj przepis na chruściki, tak kusisz tymi karnawałowymi słodkościami

Agata dietetycznie w kuchni

Oj musze przyznac, że bardzo efektownie to wygląda!:)