Babka orzechowa

Babka orzechowa

Były już jabłka, była i dynia, więc przyszła pora na orzechy. Nie bardzo miałam czas na jakieś wymyślne ciasto, ale chęć upieczenia czegoś orzechowego była tak wielka, że musiałam znaleźć jakieś rozwiązanie. No i znalazłam babkę orzechową. Pyszną, pachnącą i wilgotną. Idealną. Bardzo nam smakowała i zniknęła w mgnieniu oka. Panom na budowie też:) Polecam.

Przepis z książki ‘Pieczenie ciast’.

Ciasto orzechowe

Składniki:

  • 250g miękkiego masła
  • 200g drobnego cukru
  • 1 torebka cukru wanilinowego (16g)
  • 4 jajka
  • 250g zmielonych orzechów laskowych
  • 250g mąki
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 kieliszek rumu ciemnego

Formę keksową o długości 30 cm natłuścić i wysypać bułką tartą.

Utrzeć masło z cukrami na jasną i puszystą masę, dodawać po jednym jajku miksując po każdym dokładnie. Następnie dodać mielone orzechy i zmiksować. Przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i stopniowo dodawać do masy. Na koniec dodać rum i dokładnie zmiksować.

Gotowe ciasto przełożyć do przygotowanej formy. Piec w temperaturze 175°C przez 1 godzinę i 10 minut. Moje ciasto było gotowe po godzinie. Wyjąć z piekarnika, przestudzić w formie a następnie ostudzić do końca na kratce. Posypać cukrem pudrem.

Babka orzechowaCiasto orzechowe

Smacznego!

 

 

Jeśli chcesz otrzymać powiadomienie o każdym nowym wpisie skorzystaj z menu Powiadomienia

 

 


Zapraszam do mojego sklepu z pierniczkami (i maskotkami Zuzi):

Link do sklepu z ręcznie lukrowanymi świątecznymi pierniczkami

Polub nasz piernikowy profil na facebooku -> FB – Słodkie Pierniki

Subscribe
Powiadom o
guest

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

23 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Dorota
Dorota
3 lat temu

Dodaję gorzką czekoladę drobno poszatkowaną i wiśnie z wiśniówki , piekę je od lat z potrójnej porcji jak zwykle

Kasia
7 lat temu

Co mozna dodac zamiast rumu?

Bardzo dobry przepis
Bardzo dobry przepis
12 lat temu

Babka wyszła z pieca i nie mogłam się doczekać, żeby ją spróbować. Idealna. Przepyszna! Bardzo polecam 🙂

Malutka
Malutka
12 lat temu

upiekłam wczoraj : dodałam orzechów włoskich (bo takie akurat miałam pod ręką) i niecałą łyżeczkę przyprawy do piernika (żeby aromat był bardziej świąteczny)
wyszło przepyszne, na dzisiaj został tylko malutki kawałek do porannej kawy

to był pierwszy Twój przepis z którego skorzystałam, ale na pewno nie ostatni 🙂

Mania
13 lat temu

Boskie zdjęcia. Muszę zrobić tą babkę :)))

tastefully
13 lat temu

Oooo, ciasto leci do ulubionych 🙂

moje pasje
13 lat temu

zawsze trafisz 🙂 Właśnie dostałam od rodziców całe wiaderdeczko orzechów laskowych 😀 Pozdrawiam 🙂

Kaś
13 lat temu

chyba zostanę panem… panią na budowie 🙂 tylko im pozazdrościć

kuchennefascynacje
13 lat temu

Bardzo lubię dużą ilość orzechów w wypiekach. Ciasto wygląda świetnie 🙂

asieja
13 lat temu

taka babka to jesień. a ja bardzo lubię jedno i drugie:-)

zauberi
13 lat temu

pięknie wygląda, uwielbiam wszystko co orzechowe :), pozdrawiam

mamabartka
13 lat temu

musi być bardzo aromatyczne……

Nenecha
13 lat temu

I mówisz, że ciacho to wilgotne jest?

Moja Babcia piecze podobne, z orzechami włoskimi – pyszne! Ale okropnie suche ;(
…dlatego właśnie od pewnego czasu szukam jakiegoś lepszego przepisu – przy najbliższej okazji wypróbuję sobie Twój :]]

Pozdrawiam,
N.

Domi z kuchni
13 lat temu

Wygląda niesamowicie 🙂
Ja też mam swój ulubiony przepis na babkę 🙂

Norbert
13 lat temu

wygląda apetycznie i pewnie tak smakuje… ale dziś nie upiekę tej babki, bo w planach mam siedmiogodzinne ciasto drożdżowe!

majka
13 lat temu

Uwielbiam orzechowe ciasta. Twoje wyglada doskonale.

Pozdrawiam.

burczymiwbrzuchu
13 lat temu

Bardzo mi się podoba babka orzechowa, to ciekawa alternatywa dla chlebka bananowego, który już mi się trochę przejadł!

Russkaya
13 lat temu

Asiu! Jak tu u Ciebie z samego rana pięknie! tak jesiennie…i orzechowo 🙂 Możesz mi wierzyć albo i nie, ale czuję już smak tej babki…och, marzy mi się kawałek! Ja dziś niestety nie mam w planach żadnego wypieku (nie licząc drożdżówek), ale jutro na pewno skuszę się na jakieś ciacho 🙂
Pozdrawiam Cię serdecznie i ściskam cieplutko! :*