Były już jabłka, była i dynia, więc przyszła pora na orzechy. Nie bardzo miałam czas na jakieś wymyślne ciasto, ale chęć upieczenia czegoś orzechowego była tak wielka, że musiałam znaleźć jakieś rozwiązanie. No i znalazłam babkę orzechową. Pyszną, pachnącą i wilgotną. Idealną. Bardzo nam smakowała i zniknęła w mgnieniu oka. Panom na budowie też:) Polecam.
Przepis z książki ‘Pieczenie ciast’.
Składniki:
- 250g miękkiego masła
- 200g drobnego cukru
- 1 torebka cukru wanilinowego (16g)
- 4 jajka
- 250g zmielonych orzechów laskowych
- 250g mąki
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 kieliszek rumu ciemnego
Formę keksową o długości 30 cm natłuścić i wysypać bułką tartą.
Utrzeć masło z cukrami na jasną i puszystą masę, dodawać po jednym jajku miksując po każdym dokładnie. Następnie dodać mielone orzechy i zmiksować. Przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i stopniowo dodawać do masy. Na koniec dodać rum i dokładnie zmiksować.
Gotowe ciasto przełożyć do przygotowanej formy. Piec w temperaturze 175°C przez 1 godzinę i 10 minut. Moje ciasto było gotowe po godzinie. Wyjąć z piekarnika, przestudzić w formie a następnie ostudzić do końca na kratce. Posypać cukrem pudrem.
Smacznego!
Jeśli chcesz otrzymać powiadomienie o każdym nowym wpisie skorzystaj z menu Powiadomienia
Dodaję gorzką czekoladę drobno poszatkowaną i wiśnie z wiśniówki , piekę je od lat z potrójnej porcji jak zwykle
Co mozna dodac zamiast rumu?
Można pominąć. Lub jakiś inny alkohol np, orzechówka.
Babka wyszła z pieca i nie mogłam się doczekać, żeby ją spróbować. Idealna. Przepyszna! Bardzo polecam 🙂
Dziękuję, bardzo mi miło, że smakowała!:)
Pozdrawiam serdecznie!
upiekłam wczoraj : dodałam orzechów włoskich (bo takie akurat miałam pod ręką) i niecałą łyżeczkę przyprawy do piernika (żeby aromat był bardziej świąteczny)
wyszło przepyszne, na dzisiaj został tylko malutki kawałek do porannej kawy
to był pierwszy Twój przepis z którego skorzystałam, ale na pewno nie ostatni 🙂
Bardzo się cieszę i miło mi:) Zapraszam częściej:)
Pozdrawiam serdecznie!
Boskie zdjęcia. Muszę zrobić tą babkę :)))
Oooo, ciasto leci do ulubionych 🙂
zawsze trafisz 🙂 Właśnie dostałam od rodziców całe wiaderdeczko orzechów laskowych 😀 Pozdrawiam 🙂
chyba zostanę panem… panią na budowie 🙂 tylko im pozazdrościć
Bardzo lubię dużą ilość orzechów w wypiekach. Ciasto wygląda świetnie 🙂
taka babka to jesień. a ja bardzo lubię jedno i drugie:-)
pięknie wygląda, uwielbiam wszystko co orzechowe :), pozdrawiam
musi być bardzo aromatyczne……
I mówisz, że ciacho to wilgotne jest?
Moja Babcia piecze podobne, z orzechami włoskimi – pyszne! Ale okropnie suche ;(
…dlatego właśnie od pewnego czasu szukam jakiegoś lepszego przepisu – przy najbliższej okazji wypróbuję sobie Twój :]]
Pozdrawiam,
N.
Tak, jest wilgotne:) Chyba prze en rum?:) Pozdrawiam i dziękuję:)
Wygląda niesamowicie 🙂
Ja też mam swój ulubiony przepis na babkę 🙂
wygląda apetycznie i pewnie tak smakuje… ale dziś nie upiekę tej babki, bo w planach mam siedmiogodzinne ciasto drożdżowe!
Uwielbiam orzechowe ciasta. Twoje wyglada doskonale.
Pozdrawiam.
Bardzo mi się podoba babka orzechowa, to ciekawa alternatywa dla chlebka bananowego, który już mi się trochę przejadł!
Asiu! Jak tu u Ciebie z samego rana pięknie! tak jesiennie…i orzechowo 🙂 Możesz mi wierzyć albo i nie, ale czuję już smak tej babki…och, marzy mi się kawałek! Ja dziś niestety nie mam w planach żadnego wypieku (nie licząc drożdżówek), ale jutro na pewno skuszę się na jakieś ciacho 🙂
Pozdrawiam Cię serdecznie i ściskam cieplutko! :*
Oj, wierzę:) I wielką ochotą bym się z Tobą podzieliła wielkim kawałkiem:) Dziękuję za miłe słowa i pozdrawiam równie ciepło:)!!