Ciasteczka śmietankowe

4.33 avg. rating (86% score) - 12 votes

Zawsze chętnie robię ciasteczka. Na mniejsze okazje, na większe, czy też zupełnie bez okazji 🙂 Te  były prezencikiem dla mojej bratanicy. Ciasteczka są bardzo pyszne, delikatne i chrupiące a w swojej strukturze przypominają ciasto francuskie. Robiłam już je wielokrotnie i zawsze smakują wyśmienicie. Przepis można znaleźć na różnych blogach, ja skorzystałam z ‚Galerii Potraw‚. Polecam bardzo!

 

Ciasteczka śmietankowe

Ciasteczka śmietankowe

Składniki:

  • 270g mąki pszennej
  • 250g masła
  • 5 łyżek gęstej śmietany (u mnie 18%)
  • żółtko
  • 1 białko do posmarowania
  • cukier gruby do posypania ciastek

Wszystkie składniki zagnieść i rozwałkować. Wykrawać dość grube ciasteczka (cienkie nie są takie dobre, nie rozwarstwiają się tak ładnie) i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.Posmarować białkiem i posypać dość mocno grubym cukrem.

Piec w temperaturze 175°C przez około 20 minut do lekkiego zarumienienia.

Ciasteczka śmietankowe

Ciasteczka śmietankowe

Smacznego!

 


Aktualności od Słodkiej Babeczki

Jeśli ciekawi jesteście nowych wypieków, tortów lub szukacie kontaktu ze mną - zapraszam na profil Facebook.com/slodkie.przepisy:

Ten wpis został opublikowany w kategorii Ciastka, Walentynki i oznaczony tagami , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

41
Dodaj komentarz

avatar
21 Comment threads
20 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
21 Comment authors
AsiekAnnaAgatagloria wronaMagda Recent comment authors

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  Subscribe  
Powiadom o
Anna
Gość

Upiekłam wczoraj wieczorek wyszły super dziękuję za przepis :*

Agata
Gość
Agata

Upiekłam w sobotę. Dziś otwieram puszkę z ciasteczkami, a tam…………. 2 ciasteczka. Zapytałam syna (14 lat) „gdzie ciasteczka” On „zjedzone”. W sobotę niezbyt był do nich przekonany. Posypałam brązowym cukrem.
Pychotka…..Pozdrawiam

gloria wrona
Gość
gloria wrona

Ciasto jet za lepkie co zrobić??

Magda
Gość
Magda

Chciałam dopytać, czy śmietana ma być ta słodka 18stka, czy kwasna 18% pasteryzowana?

aneta r.
Gość
aneta r.

Pyszne i pyszneee. Zrobilam we wtorek, a nastepnego dnia juz ani sladu. Choc te grupsze byly bardziej francuskie, ale i te ciensze jedlismy ze smakiem. Cukier byl drobny i nie bylo takiego efektu, ale smak bajeczny. Bardzo dziekuje za przepisy. Pozdrawiam i do nastepnego razu.

Kasia M.
Gość
Kasia M.

Pycha, pycha! Faktycznie ciasto ma coś z francuskiego, co jest moją zgubą bo ja kocham ciasto francuskie 😉 Nie miałam grubego cukru i niestety taki zwykły nie bardzo się sprawdził, ale specjalnie zaopatrzę się w odpowiedni do tych ciasteczek 😀
Ściskam cieplutko 🙂

Agniś
Gość
Agniś

Mama upiekła wczoraj… Bajka. Wspaniałe są. Faktycznie, jak francuskie, kruchutkie, rozpływające się w ustach. Na pewno zrobię znowu.

goga
Gość
goga

a w cieście nie powinno byc odrobinkę cukru???

bernadeta
Gość

o moje, widze ze znalazłas je w Galerii.. prawda ze pyszne?

lukrem polana
Gość

Piękne ciasteczka! Przypominają mi te, które robiłem razem z mamą, gdy byłem małym chłopcem. Pamiętam, jak z braku różnokształtnych foremek wykrawaliśmy je szklankami i słoiczkami 🙂 Wspólne pieczenie z mamą zaraziło mnie cukierniczym bakcylem. Jako dziecko na ciastka przerabiałem wszystko, co tylko do tego się nadawało. Na szczęście tacie zawsze smakowało, niezależnie od efektu 🙂 Dziś wciąż lubię piec ciasteczka, nadając im bajeczne kształty (zawsze jednak musi być kilka tradycyjnych kółeczek :)). Chętnie sięgnę po twój przepis, bo ciasteczka wyglądają wyjątkowo apetycznie i bardzo cukrowo. Po prostu pyszniarskie 🙂

Magdalena Jasionowska
Gość

No to idę robić ciasteczka 🙂 Dzięki za przepis 🙂

Magdalena Jasionowska
Gość

Dzięki za przepis jeszcze raz:) ciasteczka były pycha 🙂 idę szukać jakiegoś innego przepisu, acha robiłam ostatnio muffinki z serem również z Twoich pomysłów 🙂 również smakowały 🙂 zostaję tu na stałe:)

Pozdrowionka

Paula
Gość

fantastyczne są takie obsypane cukrem serduszka 🙂

Restauracja Domowa
Gość

cudne te ciasteczka, takie małe serduszka od wielkiego serca, pozdrawiam ciepło i pieknego dnia Ci życzę

Izaa
Gość

uwielbiam te ciasteczka…są przepyszne

aga
Gość

sliczne sa:) tak kusza, ze nie pozostaje mi nic nnego jak sie czestowac:)

bernadeta
Gość

widze ze twoje sie o wiele ładniej prezentują niz moje na zdjeciu. sliczne.

bozena-1968
Gość

Pięknie wyglądają.. Od dłuższego czasu przymierzam się do zrobienia takich ciasteczek , ale zawsze coś staje na przeszkodzie..

tastefully
Gość

Asiu, jak zwykle u Ciebie same pyszności 🙂
Pozdrawiam gorąco! 🙂

co by tu zjeść
Gość

Ale śliczne i ten cukier normalnie jak diamentowe serduszka :)śliczne i jak śmietankowe to ja je biorę w zapiski:) właśnie kupiłam foremkę motylek to ją wykorzystam:))

dorota20w
Gość

urocze

kasiaaaa24
Gość

Też je robiłam, ale już daaawno 🙂 Zostało chociaż jedno serduszko dla mnie 🙂 ?