Zawsze chętnie robię ciasteczka. Na mniejsze okazje, na większe, czy też zupełnie bez okazji 🙂 Te były prezencikiem dla mojej bratanicy. Ciasteczka są bardzo pyszne, delikatne i chrupiące a w swojej strukturze przypominają ciasto francuskie. Robiłam już je wielokrotnie i zawsze smakują wyśmienicie. Przepis można znaleźć na różnych blogach, ja skorzystałam z ‘Galerii Potraw‘. Polecam bardzo!
Składniki:
- 270g mąki pszennej
- 250g masła
- 5 łyżek gęstej śmietany (u mnie 18%)
- żółtko
- 1 białko do posmarowania
- cukier gruby do posypania ciastek
Wszystkie składniki zagnieść i rozwałkować. Wykrawać dość grube ciasteczka (cienkie nie są takie dobre, nie rozwarstwiają się tak ładnie) i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.Posmarować białkiem i posypać dość mocno grubym cukrem.
Piec w temperaturze 175°C przez około 20 minut do lekkiego zarumienienia.
Smacznego!
Upiekłam wczoraj wieczorek wyszły super dziękuję za przepis :*
Cieszę się, że smakowały.
Dziękuję za komentarz i pozdrawiam!
Upiekłam w sobotę. Dziś otwieram puszkę z ciasteczkami, a tam…………. 2 ciasteczka. Zapytałam syna (14 lat) “gdzie ciasteczka” On “zjedzone”. W sobotę niezbyt był do nich przekonany. Posypałam brązowym cukrem.
Pychotka…..Pozdrawiam
Hahaha! Bo ciasteczka zawsze znikają w niewyjaśnionych okolicznościach 🙂
Ciasto jet za lepkie co zrobić??
Dodać trochę mąki.
Chciałam dopytać, czy śmietana ma być ta słodka 18stka, czy kwasna 18% pasteryzowana?
Gęstej, znaczy kwaśnej 🙂
Pyszne i pyszneee. Zrobilam we wtorek, a nastepnego dnia juz ani sladu. Choc te grupsze byly bardziej francuskie, ale i te ciensze jedlismy ze smakiem. Cukier byl drobny i nie bylo takiego efektu, ale smak bajeczny. Bardzo dziekuje za przepisy. Pozdrawiam i do nastepnego razu.
Zdecydowanie te grubsze ciastka są lepsze 🙂
Pozdrawiam!
Pycha, pycha! Faktycznie ciasto ma coś z francuskiego, co jest moją zgubą bo ja kocham ciasto francuskie 😉 Nie miałam grubego cukru i niestety taki zwykły nie bardzo się sprawdził, ale specjalnie zaopatrzę się w odpowiedni do tych ciasteczek 😀
Ściskam cieplutko 🙂
Również pozdrawiam! A ciastka muszę upiec, bo dawno ich nie robiłam…
Mama upiekła wczoraj… Bajka. Wspaniałe są. Faktycznie, jak francuskie, kruchutkie, rozpływające się w ustach. Na pewno zrobię znowu.
Ja też je bardzo lubię:) Cieszę się, że smakowały.
Mam jeszcze jedno pytanie: Czy ciasto musi być od razu upieczone, czy może poleżeć przez noc w lodówce (ew. zamrażalniku) ?
Może poleżeć w lodówce przez noc, w zamrażalniku zamarznie.
a w cieście nie powinno byc odrobinkę cukru???
No właśnie nie:) Ten cukier na wierzchu w zupełności wystarczy. A dzięki temu, można zrobić ciasteczka również na wytrawnie:)
o moje, widze ze znalazłas je w Galerii.. prawda ze pyszne?
Są fantastyczne:) Jeśli to Ty puściłaś je w eter, to należy Ci się za to nagroda:)
Pozdrawiam:)
Piękne ciasteczka! Przypominają mi te, które robiłem razem z mamą, gdy byłem małym chłopcem. Pamiętam, jak z braku różnokształtnych foremek wykrawaliśmy je szklankami i słoiczkami 🙂 Wspólne pieczenie z mamą zaraziło mnie cukierniczym bakcylem. Jako dziecko na ciastka przerabiałem wszystko, co tylko do tego się nadawało. Na szczęście tacie zawsze smakowało, niezależnie od efektu 🙂 Dziś wciąż lubię piec ciasteczka, nadając im bajeczne kształty (zawsze jednak musi być kilka tradycyjnych kółeczek :)). Chętnie sięgnę po twój przepis, bo ciasteczka wyglądają wyjątkowo apetycznie i bardzo cukrowo. Po prostu pyszniarskie 🙂
Cieszę się, że przywołały u Ciebie miłe wspomnienia! Oczywiście będzie miło, jak zechcesz upiec z tego przepisu. Polecam bo są naprawdę przepyszne!
Pozdrawiam serdecznie!
No to idę robić ciasteczka 🙂 Dzięki za przepis 🙂
Dzięki za przepis jeszcze raz:) ciasteczka były pycha 🙂 idę szukać jakiegoś innego przepisu, acha robiłam ostatnio muffinki z serem również z Twoich pomysłów 🙂 również smakowały 🙂 zostaję tu na stałe:)
Pozdrowionka
Bardzo się cieszę, że mi zaufałaś:) Zostań i rozgość się!!:)
Pozdrawiam serdecznie!
fantastyczne są takie obsypane cukrem serduszka 🙂
🙂 też je bardzo lubię:)
cudne te ciasteczka, takie małe serduszka od wielkiego serca, pozdrawiam ciepło i pieknego dnia Ci życzę
uwielbiam te ciasteczka…są przepyszne
sliczne sa:) tak kusza, ze nie pozostaje mi nic nnego jak sie czestowac:)
widze ze twoje sie o wiele ładniej prezentują niz moje na zdjeciu. sliczne.
Pięknie wyglądają.. Od dłuższego czasu przymierzam się do zrobienia takich ciasteczek , ale zawsze coś staje na przeszkodzie..
Dziękuję:) Warto je zrobić, bo są bardzo smaczne!
Pozdrawiam!
Asiu, jak zwykle u Ciebie same pyszności 🙂
Pozdrawiam gorąco! 🙂
Dziękuję, miło mi to czytać:)
Ale śliczne i ten cukier normalnie jak diamentowe serduszka :)śliczne i jak śmietankowe to ja je biorę w zapiski:) właśnie kupiłam foremkę motylek to ją wykorzystam:))
Koniecznie zrób, nie zawiedziesz się:)
urocze
Dziękuję:)
Też je robiłam, ale już daaawno 🙂 Zostało chociaż jedno serduszko dla mnie 🙂 ?
Znajdzie się 🙂