Archiwum kategorii: Na zakwasie

Chleb delikatny na zakwasie

Delikatny chleb na zakwasie | Soft sourdough bread

Ten chleb jest przepyszny i jak już nazwa wskazuje, naprawdę delikatny. Zarówno w smaku, jak i strukturze. Miękisz ma malutkie dziureczki, które wręcz uwielbiam i neutralny smak. Polecam bardzo! Czytaj dalej

Opublikowano Chleby, Na zakwasie | Otagowano , | 56 komentarzy

Chleb z płatkami owsianymi

Chleb z płatkami owsianymi / Sourdough bread with oat flakes

Fantastyczny, pachnący, doskonały w każdym calu. Miękki, sprężysty miąższ, lekko chrupiąca skórka. Idealny zarówno do wędlin i serów, jak i do dżemów. Czytaj dalej

Opublikowano Chleby, Na zakwasie | Otagowano , , | 16 komentarzy

Chleb mieszany żytnio – orkiszowy

Chleb mieszany żytnio-orkiszowy / Rye and Spelt Sourdough bread

Chrupiąca skórka, miękki i zwarty miąższ z malutkimi dziurkami, takimi, jak lubię najbardziej. Bardzo, ale to bardzo nam podpasował i wiem, że będę do niego wracać. Czytaj dalej

Opublikowano Chleby, Na zakwasie | Otagowano , , | 34 komentarzy

Chleb codzienny na zakwasie

Chleb codzienny na zakwasie / Sourdough bread daily

Wyszedł dokładnie taki, jak sobie wyobraziłam. Miękki miąższ i super chrupiąca skórka. A najbardziej podobały mi się te malutkie dziureczki. Idealne. Czytaj dalej

Opublikowano Chleby, Na zakwasie | Otagowano , , | 18 komentarzy

Chleb schwarzwaldzki

chleb schwarzwaldzki

Pyszny z mięsistym i miękkim środkiem a na wierzchu chrupiąca skórka. Te kilka słów powinno wystarczyć, abyście mieli ochotę upiec ten chleb. Bardzo nam smakował i jeszcze nie raz zagości na naszym stole. Czytaj dalej

Opublikowano Chleby, Na zakwasie | Otagowano , , | 20 komentarzy

Chleb Vermont Sourdough

Chleb Vermont Sourdough

Kolejna propozycja chleba na zakwasie i kolejny ulubiony chleb. Gdybym miała wybrać, który z dotychczasowo upieczonych przeze mnie chlebów był najlepszy, to maiłabym duży problem… Wszystkie są tak samo pyszne i wszystkie stają się ulubione. Czytaj dalej

Opublikowano Chleby, Na zakwasie | Otagowano , | 13 komentarzy

Chleb rosyjski z ziarnami

Chleb rosyjski z ziarnami (na zakwasie)

Pieczenie chleba w moim domu to już powszednia sprawa. Nie zastanawiam się czy piec, tylko co piec. Dwa razy w tygodniu wyciągam zakwas i szykuję kolejny pyszny wypiek. Ten jak wszystkie upieczone do tej pory jest pyszny, wilgotny z fajnymi małymi dziurkami. Czytaj dalej

Opublikowano Chleby, Na zakwasie | Otagowano , , , | 21 komentarzy

Chleb francuski

Chleb francuski (na zakwasie)

Mój zakwas ma już (a może dopiero ?) 2,5 miesiąca. Doskonale sobie radzi a chlebki na nim wychodzą naprawdę przepyszne. I tak mi się to pieczenie chleba spodobało, że dziś mam dla Was propozycję kolejnego:). Czytaj dalej

Opublikowano Chleby, Na zakwasie | Otagowano , , | 11 komentarzy

Chleb wiejski (wg Zorry)

Chleb wiejski

Gdy zobaczyłam ten chleb wiedziałam, że muszę go zrobić. Nie miałam tylko pewności, czy mój zakwas sobie poradzi. Po paru pytaniach do bardziej wprawionych w pieczeniu chleba koleżanek, postanowiłam spróbować. Czytaj dalej

Opublikowano Chleby, Na zakwasie | Otagowano , , | 9 komentarzy

Czeski chleb wiejski (na zakwasie)

Chleb czeski wiejski, na zakwasie

Gdzieś przeczytałam, że jak już się upiecze swój pierwszy chleb na zakwasie, to nie będzie się już chciało jeść tego ze sklepu. I zgadzam się z tym w 100%. Bo jak już się ma gotowy zakwas, to żaden problem zrobić chlebek. Czytaj dalej

Opublikowano Chleby, Na zakwasie | Otagowano , | 9 komentarzy

Chleb z San Francisco (na zakwasie)

Chleb na zakwasie "z San Francisco"

To jest mój pierwszy chleb na zakwasie. Wcześniej piekłam chleby na drożdżach, ale mimo to, że są bardzo smaczne, to szybko tracą swoją świeżość. W końcu się przełamałam i zrobiłam zakwas a teraz żałuję, że tak długo zwlekałam. Czytaj dalej

Opublikowano Chleby, Na zakwasie | Otagowano , , | 24 komentarzy