Kategoria: Na zakwasie
Chleb delikatny na zakwasie
Ten chleb jest przepyszny i jak już nazwa wskazuje, naprawdę delikatny. Zarówno w smaku, jak i strukturze. Miękisz ma malutkie dziureczki, które wręcz uwielbiam i neutralny smak. Polecam bardzo!
Chleb z płatkami owsianymi
Fantastyczny, pachnący, doskonały w każdym calu. Miękki, sprężysty miąższ, lekko chrupiąca skórka. Idealny zarówno do wędlin i serów, jak i do dżemów.
Chleb mieszany żytnio – orkiszowy
Chrupiąca skórka, miękki i zwarty miąższ z malutkimi dziurkami, takimi, jak lubię najbardziej. Bardzo, ale to bardzo nam podpasował i wiem, że będę do niego wracać.
Chleb codzienny na zakwasie
Wyszedł dokładnie taki, jak sobie wyobraziłam. Miękki miąższ i super chrupiąca skórka. A najbardziej podobały mi się te malutkie dziureczki. Idealne.
Chleb schwarzwaldzki
Pyszny z mięsistym i miękkim środkiem a na wierzchu chrupiąca skórka. Te kilka słów powinno wystarczyć, abyście mieli ochotę upiec ten chleb. Bardzo nam smakował i jeszcze nie raz zagości na naszym stole.
Chleb Vermont Sourdough
Kolejna propozycja chleba na zakwasie i kolejny ulubiony chleb. Gdybym miała wybrać, który z dotychczasowo upieczonych przeze mnie chlebów był najlepszy, to maiłabym duży problem… Wszystkie są tak samo pyszne i wszystkie stają się ulubione.
Chleb rosyjski z ziarnami
Pieczenie chleba w moim domu to już powszednia sprawa. Nie zastanawiam się czy piec, tylko co piec. Dwa razy w tygodniu wyciągam zakwas i szykuję kolejny pyszny wypiek. Ten jak wszystkie upieczone do tej pory jest pyszny, wilgotny z fajnymi małymi dziurkami.
Chleb francuski
Mój zakwas ma już (a może dopiero ?) 2,5 miesiąca. Doskonale sobie radzi a chlebki na nim wychodzą naprawdę przepyszne. I tak mi się to pieczenie chleba spodobało, że dziś mam dla Was propozycję kolejnego:).
Chleb wiejski (wg Zorry)
Gdy zobaczyłam ten chleb wiedziałam, że muszę go zrobić. Nie miałam tylko pewności, czy mój zakwas sobie poradzi. Po paru pytaniach do bardziej wprawionych w pieczeniu chleba koleżanek, postanowiłam spróbować.
Czeski chleb wiejski (na zakwasie)
Gdzieś przeczytałam, że jak już się upiecze swój pierwszy chleb na zakwasie, to nie będzie się już chciało jeść tego ze sklepu. I zgadzam się z tym w 100%. Bo jak już się ma gotowy zakwas, to żaden problem zrobić chlebek.
Chleb z San Francisco (na zakwasie)
To jest mój pierwszy chleb na zakwasie. Wcześniej piekłam chleby na drożdżach, ale mimo to, że są bardzo smaczne, to szybko tracą swoją świeżość. W końcu się przełamałam i zrobiłam zakwas a teraz żałuję, że tak długo zwlekałam.