Kategoria: Chleby
-
Światowy Dzień Chleba – Chleb razowy ze słonecznikiem
Namawiam Was bardzo mocno do samodzielnego wypiekania chleba, bo nie ma nic lepszego, niż własnoręcznie upieczone pieczywo.
-
Chleb delikatny na zakwasie
Ten chleb jest przepyszny i jak już nazwa wskazuje, naprawdę delikatny. Zarówno w smaku, jak i strukturze. Miękisz ma malutkie dziureczki, które wręcz uwielbiam i neutralny smak. Polecam bardzo!
-
Chleb z płatkami owsianymi
Fantastyczny, pachnący, doskonały w każdym calu. Miękki, sprężysty miąższ, lekko chrupiąca skórka. Idealny zarówno do wędlin i serów, jak i do dżemów.
-
Chleb mieszany żytnio – orkiszowy
Chrupiąca skórka, miękki i zwarty miąższ z malutkimi dziurkami, takimi, jak lubię najbardziej. Bardzo, ale to bardzo nam podpasował i wiem, że będę do niego wracać.
-
Chleb codzienny na zakwasie
Wyszedł dokładnie taki, jak sobie wyobraziłam. Miękki miąższ i super chrupiąca skórka. A najbardziej podobały mi się te malutkie dziureczki. Idealne.
-
Chleb pszenny na ziarnku drożdży
Przyzwyczajona ostatnio do chlebów na zakwasie, zapomniałam o tym, że te na drożdżach są takie pyszne. Pachnący, miękki i o dziwo wilgotny. Z pysznie chrupiącą skórką. Robi się go bardzo niekłopotliwie i przyjemnie. Polecam Wam bardzo.
-
Chleb schwarzwaldzki
Pyszny z mięsistym i miękkim środkiem a na wierzchu chrupiąca skórka. Te kilka słów powinno wystarczyć, abyście mieli ochotę upiec ten chleb. Bardzo nam smakował i jeszcze nie raz zagości na naszym stole.
-
Chleb Vermont Sourdough
Kolejna propozycja chleba na zakwasie i kolejny ulubiony chleb. Gdybym miała wybrać, który z dotychczasowo upieczonych przeze mnie chlebów był najlepszy, to maiłabym duży problem… Wszystkie są tak samo pyszne i wszystkie stają się ulubione.
-
Chleb rosyjski z ziarnami
Pieczenie chleba w moim domu to już powszednia sprawa. Nie zastanawiam się czy piec, tylko co piec. Dwa razy w tygodniu wyciągam zakwas i szykuję kolejny pyszny wypiek. Ten jak wszystkie upieczone do tej pory jest pyszny, wilgotny z fajnymi małymi dziurkami.
-
Chleb francuski
Mój zakwas ma już (a może dopiero ?) 2,5 miesiąca. Doskonale sobie radzi a chlebki na nim wychodzą naprawdę przepyszne. I tak mi się to pieczenie chleba spodobało, że dziś mam dla Was propozycję kolejnego:).
-
Chleb wiejski (wg Zorry)
Gdy zobaczyłam ten chleb wiedziałam, że muszę go zrobić. Nie miałam tylko pewności, czy mój zakwas sobie poradzi. Po paru pytaniach do bardziej wprawionych w pieczeniu chleba koleżanek, postanowiłam spróbować.
-
Czeski chleb wiejski (na zakwasie)
Gdzieś przeczytałam, że jak już się upiecze swój pierwszy chleb na zakwasie, to nie będzie się już chciało jeść tego ze sklepu. I zgadzam się z tym w 100%. Bo jak już się ma gotowy zakwas, to żaden problem zrobić chlebek.
-
Chleb z San Francisco (na zakwasie)
To jest mój pierwszy chleb na zakwasie. Wcześniej piekłam chleby na drożdżach, ale mimo to, że są bardzo smaczne, to szybko tracą swoją świeżość. W końcu się przełamałam i zrobiłam zakwas a teraz żałuję, że tak długo zwlekałam.