Moja kolejna propozycja świątecznego wypieku. Dziś mam dla Was te pyszne serduszka. Proste w wykonaniu, bardzo smaczne i pachnące. Dużą zaletą tych pierniczków jest to, że są miękkie już na drugi dzień po upieczeniu. Idealne dla zapominalskich. Tylko pamiętajcie, żeby nie piec ich zbyt szybko, bo będziecie mieć problem ze znikającymi piernikami:) Z moich już prawie nic nie zostało i żeby było śmieszniej, nikt nie wie, co się z nimi stało:) Polecam bardzo!

Przepis zaczerpnięty z książki ‘Pieczenie ciast’, z moimi znacznymi modyfikacjami.

Pierniczkowe serduszka

Składniki na ok 120 sztuk (ja zrobiłam z połowy porcji):

  • 450g miodu
  • 250g cukru
  • 100g masła
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • 1kg mąki
  • 4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 łyżeczki przyprawy do piernika (używam Kamis)

W garnku podgrzać miód z cukrem i masłem, cały czas mieszając, aż do uzyskania jednolitej masy (nie dopuszczając do zagotowania). Przestudzić. Rozmącić jajka ze szczyptą soli i dodać do masy miodowej. Następnie dodać przyprawę piernikową, proszek do pieczenia, przesiana mąkę i zagnieść gładkie ciasto. Rozwałkować na oprószonej mąką stolnicy na grubość ok 0,5cm, foremką w kształcie serca wycinać pierniczki. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Piec w temperaturze 190°C przez około 12-15 minut (ja swoje piekłam 12 minut i są idealnie miękkie). Po wyjęciu z piekarnika przełożyć na kratkę i wystudzić. Ponieważ każdy piekarnik piecze inaczej, proponuję upiec jedną blaszkę pierników, odczekać aż całkowicie ostygną i sprawdzić ich miękkość. W razie potrzeby obniżyć temperaturę (i ewentualnie czas) pieczenia do 170- 180°C.

Na polewę czekoladową:

  • 150ml mleka
  • 3/4 kostki masła
  • 10 łyżek kakao
  • 8 łyżek cukru

Zagotować mleko z masłem i cukrem, dodać kakao i dokładnie wymieszać.

Wystudzone pierniczki zanurzać do połowy w polewie czekoladowej. Odstawiać na kratkę do zastygnięcia.

Pierniczki zaraz po upieczeniu są lekko chrupiące ale nie twarde, i już na drugi dzień są mięciutkie.

Pierniczkowe serduszkaPierniczkowe serduszkaPierniczkowe serduszkaSmacznego!

Przepis bierze udział w akcji:
“ciasteczkowy adwent”

Jeśli chcesz otrzymać powiadomienie o każdym nowym wpisie skorzystaj z menu Powiadomienia


Zapraszam do mojego sklepu z pierniczkami (i maskotkami Zuzi):

Link do sklepu z ręcznie lukrowanymi świątecznymi pierniczkami

Polub nasz piernikowy profil na facebooku -> FB – Słodkie Pierniki

Subscribe
Powiadom o
guest

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

53 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Magda
Magda
10 lat temu

Witam 🙂 chciałabym te pierniczki upiec na święta, więc mam kilka pytań 🙂 czy jeśli upiekę je tydzień przed świętami to czy do świąt mam je przechowywać w szczelnie zamkniętej puszce? i czy tą polewę zrobić od razu czy przed samymi świętami? 🙂 pozdrawiam 🙂

Łucja
10 lat temu

i te jakie cudne 🙂 teraz nie będę potrafiła się zdecydować 🙂

Dorota K.
Dorota K.
10 lat temu

Mnie pierwsza partia też wyszła twarda ( około 15 pierniczków), potem zmniejszyłam temperaturę na 170 stopni i czas pieczenia skróciłam na 10 minut to reszta pierniczków wyszła rewelacyjna 😀 większość już zniknęła w niewyjaśnionych okolicznościach 🙂

Dorota K.
Dorota K.
10 lat temu
Reply to  Asiek

dokładnie, również pozdrawiam 🙂

Przemo007
Przemo007
10 lat temu

Ło Matko ! Pierniczki piekłem zgodnie z przepisem, wyszły twarde jak kamienie (pieczone 12 min.) , mój stomatolog będzie szczęśliwy. Biegnę obierać jabłka (ile?) i zamykam je za karę – ile trzeba czekać aż zmiękną ? Pozdrawiam

Przemo007
Przemo007
10 lat temu
Reply to  Asiek

Najlepsze jest to, że połowy pierników już nie ma …., zamknąłem gady – przed wpływem czynników pożerających i do zmięknięcia.

Przemo007
Przemo007
10 lat temu
Reply to  Asiek

Zmiękły gadziny 😉 oj zmiękły, stara prawda: posiedzisz w puszcze i zmiękniesz ! Aha, już ich nie ma ….

Jola
Jola
10 lat temu

Jejku do swiat jeszcze troszke czasu a ja juz upieklam pierniczki z 4 przepisow 🙂 W tym roku testuje nowe przepisy i jeszcze sie nie zawiodlam na zadnym a ten Twoj Joasiu bedzie piatym przepisem bo pierniczki wygladaja cudnie a musze zrobic na upominki na babskie spotkanie jakies pierniczki, ktore beda miekkie 🙂
Pozdrawiam,
Jola 🙂

Margaret
10 lat temu

Wyglądają smakowicie :).

magma
10 lat temu

piękne ciasteczka:)

Monika
Monika
11 lat temu

Dziś zrobione pierniczki wyszły po prostu bajecznie, zachwycając całą rodzinę i w dziwnych okolicznościach znikając w godzinę ;p Jutro podejście nr 2, tym razem na Święta 😉

Shego
Shego
11 lat temu

Witaj Asiu,
moje pytanie pokaże jak baaaaaaaaardzo jestem początkująca….
A brzmi: jak lepiej piec – z termoobiegiem, czy grzanie góra/dół???
Niewiarygodnie chciałabym aby wyszły …. Pozdrawiam :-),

magdalena
magdalena
12 lat temu

Asiu, zrobilam tak jak pisalas z ta puszka i obierkami z jablek i to rzeczywscie skutkuje:) pierniczki miekna, na pewno do wigilii zrobia sie mieciutkie:) napisz mi tylko prosze czy moge je polozyc na stole wigilijnym czy ciagle je trzymac w tej puszce z obierkami, zeby znow nie stwardniały na kamien? pozdrawiam. Magda

magdalena
magdalena
12 lat temu

zgodnie z PAni rada polewe zagescilam kakao i chyba sie udalo, czekam az czekolada zastygnie. Co do twardosci piernikow, sprobuje zrobic jak Pani pisala, moze to wina piekarnika?

magdalena
magdalena
12 lat temu

witam, dzis je upieklam i niestety wyszly bardzo twarde:( co zrobic zeby zmiekly? bo nie chce zeby rodzina polamala zęby;) i jeszcze jedno zrobilam polewe z pani przepisu tylko zmienilam proporcje o polowe ale wyszla strasznie rzadka i nie trzyma sie ciasteczek:( pomocy!!

zankos
zankos
12 lat temu

Witam:) czy miód sztuczny nadaje się do takich pierniczków? na jaką grubość je wykrawać

Paszczak
Paszczak
12 lat temu

Piękne te pierniczki 🙂

abbra
12 lat temu

Ogromnie mi się podobają Twoje serduszka !
Wyglądają bardzo dekoracyjnie z tą polewą czekoladową .

Może upiekę takie na święta…? Tylko zrobię to przed samymi świętami, żeby nikt mi ich nie zjadł ;))

flusso
12 lat temu

Jak elegancko udekorowane!!! 🙂

tastefully
12 lat temu

Śliczne. Jak malowane 🙂

Bogi
Bogi
12 lat temu

Cudne 🙂 I jakie smaczne 🙂
Pozdrawiam Mamusię Zuzi :))

kuchennefascynacje
12 lat temu

Jak pięknie równiutko pokryły Ci się czekoladą, ja zawsze mam z tym problem 🙂

moje pasje
12 lat temu

piękne!!!! I jakie równiótkie 🙂 Idealnie wyglądają 🙂

Pasja na talerzu
12 lat temu

Wyglądają bardzo elegancko 🙂

aga
12 lat temu

ale smakowite , takie idealne do podjadania:)

Smaczna Pyza
Smaczna Pyza
12 lat temu

śliczne i takie równiutkie – ja jestem niecierpliwa więc moje takie ładne nie będą…..

DarkANGELika
12 lat temu

Śliczne po prostu;) Nie wiem jak mam je opisać 🙂 Profesjonalne wykonanie 😉

co by tu zjeść
co by tu zjeść
12 lat temu

Asiu cudne są ,jestem nawet po nie na piechotę iść:)

Russkaya
12 lat temu

Jakie śliczne serduszka… 🙂 jest parę osób, których chętnie bym nimi obdarowała!

Margarytka
12 lat temu

Śliczne są :-)) Może się skuszę i dla odmiany upiekę takie? Tylko muszę kupić miód, bo tego co mam w domu trochę mi szkoda do wypieków…
A i tak planowałam na weekend małe piernikowe szaleństwo 🙂

Iza
12 lat temu

świetnie wyglądają…jak z najlepszej cukierni;)

Loriel
12 lat temu

Ale równiutkie Ci wyszły. Czekoladę odlewałaś od linijki? 😉

zauberi
12 lat temu

śliczne serduszka :), nic dziwnego, że zniknęły

Prezydentowa
12 lat temu

Ale ładniutkie, jaka idealna polewa! 😉

Domi z kuchni
12 lat temu

Ale piękne… idealny pomysł na słodki prezent 🙂

forum kulinarne
12 lat temu

Wyglądają cudownie 🙂

MamaBartka
12 lat temu

piękne i pyszne , a do nich może moja czekolada na gorąco?