English translation by google
To jedno z tych ciast, które mocno kojarzy mi się ze świętami Bożego Narodzenia. Przez jednych uwielbiane, przez innych niekoniecznie. Moi Bracia i Mama bardzo lubią keks, więc z myślą o nich wypróbowałam ten przepis. I powiem Wam, że choć sama zaliczam się raczej do tej drugiej grupy ludzi, to z wielkim smakiem zjadłam kilka kawałków. Smaczny, i mimo braku tłuszczu – co niewątpliwie dla większości z nas będzie dużą zaletą – wcale nie suchy. A do tego bardzo szybki. Mogę z czystym sumieniem polecić!
Przepis pochodzi z ‘Kuchni Polskiej’.
Składniki:
- szklanka* gęstej, kwaśnej śmietany (u mnie 18%)
- szklanka cukru pudru
- 2 czubate szklanki mąki tortowej
- kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 jajka
- czubata szklanka posiekanych bakalii (u mnie kandyzowana skórka pomarańczowa i cytrynowa, rodzynki, suszone morele i płatki migdałowe)
Ubić jajka z cukrem na jasną i puszystą masę. Cały czas miksując dodawać śmietanę a następnie przesiane mąki i proszek dopieczenia. Wyrobić gładkie ciasto. Na koniec wsypać ulubione bakalie i dokładnie wymieszać.
Formę keksową o długości 26 cm wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą.Przełożyć gotowe ciasto i wyrównać.
Piec w temperaturze 180°C przez 45 – 50 minut w zależności o wysokości ciasta. Ciasto powinno być ładnie przyrumienione po bokach. Chwilę przestudzić w formie, następnie wyjąć i wystudzić na kratce. Oprószyć cukrem pudrem. Ciasto zawinięte w folię aluminiową zachowuje świeżość 3 dni.
* szklanka u mnie zawsze = 250ml
Smacznego!
Jeśli chcesz otrzymać powiadomienie o każdym nowym wpisie skorzystaj z menu Powiadomienia
hm. wyszedl z mega twarda skórką (nie tak, jak na zdjęciu) i ma gumowatą konsystencję. piec musialam prawie 1,5h
Po takim czasie pieczenia nie dziwię się, że był gumowaty i miał mega twardą skórkę… Dlaczego tak długo był pieczony??
http://slodkieinspiracje.blogspot.com/2012/01/keks-beztuszczowy.html robiłam, był pyszny 🙂
Cieszę się bardzo!!!
pyszny musiał być, biorę przepis;)
bardzo ładny keks
Kolor piękny, a ja najchętniej wyjadłabym ze środka bakalie 🙂
beztłuszczowy? duży plus!
ja generalnie lubię keks, ale nie lubię rodzynek 🙂 zawsze się ze mnie śmieją przy stole gdy misternie je wydłubuję 🙂
ja lubie keks i chetnie sie poczestuje Twoim ciachem:)
Częstuj się ile chcesz, póki jeszcze jest:)!
Pozdrawiam:)
Keks wygląda znakomicie. Bardzo ładnie i smacznie !:)
Dziękuję za te słowa i odwiedziny:) zapraszam częściej:)
Pozdrawiam serdecznie!
apetycznie wygląda, choć i ja do tej drugiej grupy się zaliczam.
Nie lubię keksów, ale ten wygląda, jakbym go miała natychmiast polubić! 😉 Pięknie puszyste ciasto!
Kasiu, ja też nie lubię, ale ten o dziwo mi nawet smakował:) Może dlatego, że smakuje jak babka z bakaliami…
Piękny;) i jaki puszysty 😉
mój małżon bardzo lubi i chyba trzeba będzie upiec
keks to zdecydowanie świąteczna propozycja, ale ja należę do tej grupy co ty 🙂
Zrobię tradycyjne bakaliowe ;P
🙂 ja należę do wielbicieli tego ciasta, a co do beztłuszczowości to jednak jakiś tłuszczyk ma z tej śmietany 😉
No tak, tak, ale jako takiego nie ma:) Więc zawsze to jednak trochę mniej:)
Pozdrawiam serdecznie!!:)
Wygląda pięknie, tak dostojnie. Ja sama należę do tej drugiej grupu – nie jestem wielką fanką keksów – ale na taki pewnie bym się skusiła. 🙂 Tym bardziej, że jest to wersja odtłuszczona 🙂 pozdrawiam serdecznie, Kasia
Kasiu, sama byłam zdziwiona, że mi smakuje:)
Pozdrawiam Cię ciepło!