Keks

Keks beztłuszczowy

English translation by google

To jedno z tych ciast, które mocno kojarzy mi się ze świętami Bożego Narodzenia. Przez jednych uwielbiane, przez innych niekoniecznie. Moi Bracia i Mama bardzo lubią keks, więc z myślą o nich wypróbowałam ten przepis. I powiem Wam, że choć sama zaliczam się raczej do tej drugiej grupy ludzi, to z wielkim smakiem zjadłam kilka kawałków. Smaczny, i mimo braku tłuszczu – co niewątpliwie dla większości z nas będzie dużą zaletą – wcale nie suchy. A do tego bardzo szybki. Mogę z czystym sumieniem polecić!

Przepis pochodzi z ‘Kuchni Polskiej’.

Keks

 

Składniki:

  • szklanka* gęstej, kwaśnej śmietany (u mnie 18%)
  • szklanka cukru pudru
  • 2 czubate szklanki mąki tortowej
  • kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • czubata szklanka posiekanych bakalii (u mnie kandyzowana skórka pomarańczowa i cytrynowa, rodzynki, suszone morele i płatki migdałowe)

Ubić jajka z cukrem na jasną i puszystą masę. Cały czas miksując dodawać śmietanę a następnie przesiane mąki i proszek dopieczenia. Wyrobić gładkie ciasto. Na koniec wsypać ulubione bakalie i dokładnie wymieszać.

Formę keksową o długości 26 cm wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą.Przełożyć gotowe ciasto i wyrównać.

Piec w temperaturze 180°C przez 45 – 50 minut w zależności o wysokości ciasta. Ciasto powinno być ładnie przyrumienione po bokach. Chwilę przestudzić w formie, następnie wyjąć i wystudzić na kratce. Oprószyć cukrem pudrem. Ciasto zawinięte w folię aluminiową zachowuje świeżość 3 dni.

* szklanka u mnie zawsze = 250ml

KeksKeksKeks

Smacznego!

 

Jeśli chcesz otrzymać powiadomienie o każdym nowym wpisie skorzystaj z menu Powiadomienia


Zapraszam do mojego sklepu z pierniczkami (i maskotkami Zuzi):

Link do sklepu z ręcznie lukrowanymi świątecznymi pierniczkami

Polub nasz piernikowy profil na facebooku -> FB – Słodkie Pierniki

Subscribe
Powiadom o
guest

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

21 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
gggg
gggg
9 lat temu

hm. wyszedl z mega twarda skórką (nie tak, jak na zdjęciu) i ma gumowatą konsystencję. piec musialam prawie 1,5h

Mania
12 lat temu
Olcik
12 lat temu

pyszny musiał być, biorę przepis;)
bardzo ładny keks

Domi z kuchni
12 lat temu

Kolor piękny, a ja najchętniej wyjadłabym ze środka bakalie 🙂

Kaś
12 lat temu

beztłuszczowy? duży plus!
ja generalnie lubię keks, ale nie lubię rodzynek 🙂 zawsze się ze mnie śmieją przy stole gdy misternie je wydłubuję 🙂

aga
12 lat temu

ja lubie keks i chetnie sie poczestuje Twoim ciachem:)

Majana
12 lat temu

Keks wygląda znakomicie. Bardzo ładnie i smacznie !:)

Klaudia
12 lat temu

apetycznie wygląda, choć i ja do tej drugiej grupy się zaliczam.

Prezydentowa
12 lat temu

Nie lubię keksów, ale ten wygląda, jakbym go miała natychmiast polubić! 😉 Pięknie puszyste ciasto!

DarkANGELika
12 lat temu

Piękny;) i jaki puszysty 😉

Smaczna Pyza
Smaczna Pyza
12 lat temu

mój małżon bardzo lubi i chyba trzeba będzie upiec

mamabartka
12 lat temu

keks to zdecydowanie świąteczna propozycja, ale ja należę do tej grupy co ty 🙂
Zrobię tradycyjne bakaliowe ;P

zauberi
12 lat temu

🙂 ja należę do wielbicieli tego ciasta, a co do beztłuszczowości to jednak jakiś tłuszczyk ma z tej śmietany 😉

Kasia, slodkiefantazje
Kasia, slodkiefantazje
12 lat temu

Wygląda pięknie, tak dostojnie. Ja sama należę do tej drugiej grupu – nie jestem wielką fanką keksów – ale na taki pewnie bym się skusiła. 🙂 Tym bardziej, że jest to wersja odtłuszczona 🙂 pozdrawiam serdecznie, Kasia