Tag: drożdże
Trdelnik, Trdlo, Kurtoskalacz.
Trdelnik, Trdlo, Kurtoskolacz – tyle nazw na jeden wspaniały przysmak. Jest to rodzaj drożdżowego ciasta owijanego wokół drewnianego kija, a następnie grilowanego. Po upieczeniu posypuje się je z reguły cukrem wymieszanym z cynamonem.
Drożdżowe serca.
Serca dla Was są za to, że nie zapominacie o mnie, że jesteście ze mną zarówno tu, na blogu, jak i na profilu na FB, że pocieszacie, wspieracie i motywujecie do dalszego działania. Dziękuję! 🙂
Piernik na drożdżach.
To ciasto jest przepyszne! Bardzo puszyste i delikatne. Trochę przypomina piernik staropolski, bo tak samo jak on, dosłownie rozpływa się w ustach.
Bułki pełnoziarniste
Trochę namieszałam w misce i powstały te pyszne bułeczki. Z mąki pełnoziarnistej, więc są dość ciężkie i bardzo syte. Ale oczywiście bardzo smaczne.
Precle smażone
Precelki, które dla Was przygotowałam są bardzo smaczne, mięciutkie i pachnące. Ręka sama sięga po następny i następny…
Rogaliki topione
W głowie tkwiły mi od dawna, ale zawsze były spychane przez inne wypieki na dalszy plan. Ale jak widać, co się odwlecze… to się i tak upiecze:) Rogaliki są mięciutkie i pachnące. Polecam Wam bardzo!
Bułeczki owsiane
Jakiś czas temu kupiłam mąkę owsianą, ale do tej pory leżała w szafie bezużyteczna. Przypomniało mi się, że na opakowaniu widziałam przepis na bułeczki, więc postanowiłam go wypróbować. Bułeczki robi się szybciutko, smakują wybornie i są bardzo sycące.
Lombardzka bułka wielkanocna
Bułka jest bardzo puchata, mięciutka, delikatnie pachnąca przyprawami i do tego taka ładna… A co najważniejsze, długo zachowuje świeżość.
Wielkanocne kaczuszki
Dziś coś, co na pewno wywoła uśmiech u Waszych pociech, ale i u Was samych. Drożdżowe kaczuszki nadziewane konfiturą truskawkową.
Amerykańskie donaty
Kolejną moją propozycją na tłusty czwartek są pączki z dziurką zwane donatami. Są nieco inne od naszych, mniej puszyste, bardziej zwarte i treściwe. Polecam, bo przecież warto poznawać nowe smaki.
Pączki – najlepsze!
Do tłustego czwartku zostały zaledwie dwa dni, ale mam nadzieję, że zachęcę Was do wypróbowania tego właśnie przepisu na pączki. Bo jest to najlepszy przepis z jakiego do tej pory korzystałam. Polecam bardzo!
Schmalzgebäck – kwadratowe pączusie
Idealne, gdy nie macie czasu na tradycyjne pączki, lub gdy po prostu nie umiecie ich robić. Te Wam na pewno wyjdą i będą smakowały. Polecam Wam bardzo!
Rogale marcińskie
Te rogale to tradycja poznańska. Kiedyś pieczone tylko na 11 listopada, dzień Świętego Marcina. Teraz można je zjeść codziennie. Zdecydowanie nie są to najłatwiejsze rogale, jakie przyszło mi robić.
Makowe ciasto z kruszonką
Bardzo łatwe i bardzo smaczne ciasto drożdżowe. I co ważne, szybko się je robi. No i ta kruszonka… Tym razem nie mogłam się oprzeć i byłam pierwsza w obskubywaniu jej.
Światowy Dzień Chleba – Chleb razowy ze słonecznikiem
Namawiam Was bardzo mocno do samodzielnego wypiekania chleba, bo nie ma nic lepszego, niż własnoręcznie upieczone pieczywo.
Bułki z suszonymi pomidorami i bazylią
Jeśli lubicie suszone pomidory i bazylię, to nie macie wyjścia i musicie je zrobić. Bułeczki są bardzo aromatyczne i mięciutkie. Polecam Wam bardzo!
Rogaliki z budyniem i śliwkami
Dzisiejsza propozycja, to pyszne rogaliki, nadziane budyniem i śliwkami. To nadzienie powoduje, że rogaliki są smaczne nie tylko w dniu ich pieczenia. Skusicie się? Polecam Wam bardzo!
Wieniec marcepanowy
Ciasto robi się dość szybko, pachnie przepięknie, a smakuje jeszcze lepiej. Żeby się przekonać, musicie sami spróbować:) Polecam bardzo!
Rogaliki na maślance – doskonałe!
Są delikatne, puszyste i niesamowicie pyszne. Będą doskonale pasowały do dżemu, jak i do szynki. A! I robi się je ekspresowo. Polecam Wam bardzo, tylko uważajcie, bo na jednym nie poprzestaniecie:)
Drożdżówki z budyniem i owocami
Mięciutkie ciasto, z którym doskonale się współpracuje podczas formowania bułeczek, pachnący wanilią budyń i maliny. Połączenie idealne, przynajmniej jak dla mnie. Zapraszam Was na letnie drożdżówki i polecam bardzo!
Solanki
Solanki – jeśli ich nigdy nie jedliście, to koniecznie musicie zrobić, bo są naprawdę pyszne. A jeśli jedliście, to tym bardziej zróbcie:). To będzie Wasz powrót do przeszłości. Polecam bardzo!
Jagodzianki
Tak puszystego i pysznego ciasta jeszcze nigdy nie robiłam. Więc jeśli jeszcze nie macie swojego ulubionego przepisu na jagodzianki, bądź nie do końca jesteście z niego zadowoleni, to koniecznie wypróbujcie ten.
Bułeczki ziołowo – czosnkowe
Dziś wpis mniej słodki. Co nie znaczy, że mniej pyszny. Mam dla Was doskonałe malutkie bułeczki, idealnie pasujące na przekąskę, świetnie sprawdzą się również jako dodatek do mięsa z grilla.
Drożdżowy placek z serem i jagodami
Dziś mam dla Was propozycję ciasta na drożdżowym spodzie, z kremowym serem, który jest delikatny jak pianka, i jagodami. Jest pyszne i rozpływa się w ustach. Polecam bardzo!