Kategoria: Drożdżowe
Rogaliki topione
W głowie tkwiły mi od dawna, ale zawsze były spychane przez inne wypieki na dalszy plan. Ale jak widać, co się odwlecze… to się i tak upiecze:) Rogaliki są mięciutkie i pachnące. Polecam Wam bardzo!
Lombardzka bułka wielkanocna
Bułka jest bardzo puchata, mięciutka, delikatnie pachnąca przyprawami i do tego taka ładna… A co najważniejsze, długo zachowuje świeżość.
Makowe ciasto z kruszonką
Bardzo łatwe i bardzo smaczne ciasto drożdżowe. I co ważne, szybko się je robi. No i ta kruszonka… Tym razem nie mogłam się oprzeć i byłam pierwsza w obskubywaniu jej.
Wieniec marcepanowy
Ciasto robi się dość szybko, pachnie przepięknie, a smakuje jeszcze lepiej. Żeby się przekonać, musicie sami spróbować:) Polecam bardzo!
Drożdżowy placek z serem i jagodami
Dziś mam dla Was propozycję ciasta na drożdżowym spodzie, z kremowym serem, który jest delikatny jak pianka, i jagodami. Jest pyszne i rozpływa się w ustach. Polecam bardzo!
Czeskie kołacze
Kołacze robi się na wiele sposobów i z różnymi dodatkami, zarówno na słodko jak i na słono. Ja dziś proponuję kołacze na słodko. Pyszne! Z twarożkiem, makiem i powidłami.
Chlebek miodowy z daktylami i sezamem
Dziś kolejny odsłona z serii wspólne pieczenie, do którego zaprosiła mnie Ela. Na tapetę tym razem poszedł chlebek miodowy z daktylami. Ciasto jak znalazł na świąteczny stół
Chałka z kruszonką
Kiedy piekę chałkę to tak, jakbym cofała się w czasie. Bo chałka kojarzy mi się z dzieciństwem, rodzinnym domem, ciepłem…
Roladki czekoladowo – orzechowe
Ten zapach jaki rozchodzi się po domu, gdy ciasto się piecze jest tak cudowny, że mogłabym piec drożdżowe co dzień. Nie wiem tylko, co bym z nim robiła, bo jeść bym już pewnie nie mogła:).
Ciasto drożdżowe z owocami i kruszonką
W lodówce zalegały od dłuższego czasu borówki. Pomysłów jak je wykorzystać było tysiąc, ale żaden nie został zrealizowany. Aż do dzisiaj, kiedy znalazłam w lodówce drożdże. I w ten oto sposób powstało pyszne, delikatne i puszyste ciasto drożdżowe.
Ciasto do pizzy
To ciasto na pizzę robiłam już kilka razy i nigdy się nie zawiodłam. Robi się je bardzo szybko, spód pizzy wychodzi cieniutki a boki puchate i chrupiące.
Koszyczki drożdżowe
Na jakiś czas moja kuchnia zamieniła się w mały zakład produkcji koszyków. Nie, nie chodzi bynajmniej o koszyki z wikliny, tylko o koszyczki z ciasta drożdżowego. Po zrobieniu pierwszego, tak mi się spodobało, że był następny i następny i następny…