Sernik kokosowo ananasowy / Pineapple coconut cheesecake

Sernik ananasowo kokosowy

Dziś taka odskocznia od tych wszystkich pączków, faworków i innych donatów:) Ale myślę, że nie mniej interesująca i smaczna. Ten sernik już od dawna zajmował moje myśli. Układałam sobie w głowie przepis i zastanawiałam się nad nim. Chciałam, żeby był idealny. Bo czy połączenie ananasa z kokosem to nie jest idealne połączenie? Wg mnie doskonałe. Tak jak i sam sernik. Delikatny, kremowy, o dość mazistej strukturze i bardzo pachnący. Zresztą, co ja tu będę dużo mówić. Musicie sami sprawdzić, a na pewno nie pożałujecie. Polecam bardzo!

Przepis własny.

Sernik kokosowo ananasowy / Pineapple coconut cheesecake

Sernik kokosowo ananasowy / Pineapple coconut cheesecake

Spód:

  • 250g ciastek kokosowych w czekoladzie
  • 60g roztopionego masła

Ciastka rozkruszyć w blenderze i wymieszać z masłem tak, by powstał ‘mokry piasek’.

Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, boki wysmarować tłuszczem. Ja spryskałam tłuszczem w sprayu Bake Easy (doskonale się sprawdza). Wysypać ciastka i wcisnąć w dno i do 3/4 wysokości boków tortownicy. Wstawić do lodówki na czas przygotowania masy serowej.

Masa serowa:

  • 500g twarogu trzykrotnie zmielonego (użyłam ‘Mój ulubiony’)*
  • 250g ricotty
  • pół szklanki mleczka kokosowego
  • 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
  • 4 jajka
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej
  • 1 budyń waniliowy (35g)
  • puszka ananasów

Dodatkowo:

  • płatki kokosowe do posypania wierzchu sernika

Ananasy wyjąć z puszki na sitko i pozostawić do odsączenia, a następnie pokroić na kawałki (można użyć już pokrojonych).

W misie miksera umieścić sery, wsypać cukier, budyń, wanilię i wlać mleczko kokosowe. Zmiksować krótko na gładką i jednolitą masę. Następnie dodawać po jednym jajku, miksując dokładnie po każdym. Na koniec dodać pokrojone ananasy i wymieszać. Gotową masę serową wlać na przygotowany spód ciasteczkowy. Wierzch sernika posypać płatkami kokosowymi.

Piekarnik nagrzać do temperatury 160°C. Na dno piekarnika wsadzić naczynie z wrzącą wodą. Do gorącego piekarnika włożyć sernik. Piec około 1 godzinę. Środek sernika powinien być ścięty. Po tym czasie piekarnik wyłączyć, uchylić drzwiczki i pozostawić sernik do całkowitego wystudzenia. Następnie schłodzić w lodówce przez kilka godzin a najlepiej przez całą noc.

*Jeśli użyjecie sera z małą zawartością tłuszczu (mój miał ponad 20%) to proponuję dodać do sera 100g bardzo miękkiego masła i zmiksować.

Sernik kokosowo ananasowy / Pineapple coconut cheesecakeSernik kokosowo ananasowy / Pineapple coconut cheesecake

Smacznego!

 

Jeśli chcesz otrzymać powiadomienie o każdym nowym wpisie skorzystaj z menu Powiadomienia


Zapraszam do mojego sklepu z pierniczkami (i maskotkami Zuzi):

Link do sklepu z ręcznie lukrowanymi świątecznymi pierniczkami

Polub nasz piernikowy profil na facebooku -> FB – Słodkie Pierniki

Subscribe
Powiadom o
guest

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

59 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
ania
ania
6 lat temu

Dobry wieczór. Czy można zrezygnować z ricotty, dodając więcej twarogu?Czy konieczne jest mleczko kokosowe?Czym je zastąpić?Będę bardzo wdzięczna za odpowiedź😃Sernik wygląda nietuzinkowo.Pozdrawiam😃

Kasa
Kasa
7 lat temu

Z tym czasem pieczenia to chyba jest jakieś przekłamanie. Piekę już 1,5 h w temp. 160 stopni i środek jest nawet nie ścięty. Uprzedzając dywagacje – z moim piekarnikiem jest wszystko w porządku. Z tych bajeranckich z elektroniką za sporą kasę 😉

Kasa
Kasa
7 lat temu
Reply to  Asiek

Finalnie piekł się 1 h 40 min ale wyszedł świetny. Nie wiem, może na przyszłość pokombinuję z temperaturą 🙂 Jedno jest pewne – sernik wyszedł bardzo dobry. Udekorowałam go polewą z białej czekolady i kwiatami z ananasa. Szkoda, że nie da się załączyć zdjęcia do komentarza. Pozdrawiam 🙂

Ola
Ola
8 lat temu

mam pytanie: dysponuję tzw swojskim serem białym, czy zamiast mleć, mogę go potraktować blenderem? czy to będzie zbyt brutalne?
pozdrawiam

Ola
Ola
8 lat temu
Reply to  Asiek

dzięki bardzo. bo właśnie szukam co z tym serem zrobić i oczywiście zaczęłam od Twojego super bloga. no i ten sernik mnie zauroczył 🙂

ania
ania
9 lat temu

Czy do serniczka zamiast ananasów mogłabym użyć dodać posiekane migdały? Pozdrawiam

ania
ania
9 lat temu

Czy do serniczka zamiast ananasów mogłabym dodać posiekane migdały? Pozdrawiam:)

Makosia
Makosia
9 lat temu

Serniczek piekę już 3 raz w tym miesiącu 😉 jest niebotycznie puszysty normalnie lepszego nie jadłam ja, rodzinka i znajomi 😉 szkoda, że nie można dodać zdjecia ;/ pokazałabym jaki piękny

ania
ania
10 lat temu

Mam jeszcze pytanko, jaki poleca Pani rozdrabniacz do rozdrabniania herbatników, ciastek? Pozdrawiam:)

Kasa
Kasa
5 lat temu
Reply to  Asiek

W moździerzu też wychodzi ok 🙂

ania
ania
10 lat temu

Serniczek wyszedł przepyszny, piekłam w tortownicy o średnicy 22cm równo godzinkę. Jest delikatny jak rajskie ptasie mleczko, dosłownie:), taki kremowy i wilgotny, cud malina:) Dziękuje za przepis i pozdrawiam

ania
ania
10 lat temu

Dziękuje:)

ania
ania
10 lat temu

A czy do takiego tradycyjnego twarogu półtlustego, ktorego zmiele dwukrotnie poleca Pani dodać jeszcze masło, czy w tym przypadku to nie jest konieczne?

ania
ania
10 lat temu

Mam pytanie, czy ta masa ciasteczkowa dobrze po upieczeniu odchodzi od tortownicy i czy lepiej serniczek wyjąc tego samego dnia po wystudzeniu z formy czy na drugi dzień? Pozdrawiam:)

ania
ania
10 lat temu

Dziękuje za odpowiedz:)

ania
ania
10 lat temu

Myślę upiec ten serniczek na nadchodzące święta, smakowicie wygląda:), jednak wypróbuje go jeszcze przed;), czy chodzi o mleczko kokosowe ( wodę ) z górnej części puszki, bo po odwróceniu mam śmietankę, czy dobrze myślę? Pozdrawiam ciepło

Karola
Karola
10 lat temu

a ten budyń ugotowany dodawać czy w proszku ? 🙂

Karola
Karola
10 lat temu
Reply to  Asiek

Aha, dziękuję :))

kasia
kasia
11 lat temu

dziekuje za odpowiedz , ale proszę napisać nazwę tych ciastek kokosowych bo bylam w sklepie i nic takiego nie widziałam, poza tym platki kokosowe się kupuje? a mleczko bezposrednio z kokosa czy z puszki? mam zamiar robic ten sernik na swieta i dlatego musze wiedziec co i jak. pozdrawiam

kasia
kasia
11 lat temu

proszę napisać czy pieczemy przy włączonym termoobiegu?

aniaM
aniaM
12 lat temu

Upiekłam i wyszedl extra!! jak któreś z kolei ciasto zresztą 🙂
nawet tego dnia pojawił się w moim sklepie ser “mój ulubiony”, co za idealny zbieg okolicznosci. Jedną rzecz zrobiłam źle – dałam za grubo pokrojone kawałki ananasa. Nie miało to znaczenia w smaku ale w krojeniu – tak. Reszta się udała – sernik rozpływał sie w ustach, i to nie tylko moje zdanie!!!! nie jest wogóle pracochłonny. No i pyszny wychodzi spód z ciastek (nie znalazłam nigdzie w czekoladzie, ale to w niczym nie przeszkadzało..).

Ania
Ania
12 lat temu

Sernik wygląda pysznie ale baaardzo proooszę o przepis na ciasto miodowiec. Taką mam ochotę go zjeść ale wolę wypróbowany przepis. Pozdrawiam

urtica1
12 lat temu

Świetne połączenie smaków i to jeszcze w serniku 🙂 Pychotka. Pozdrawiam cieplutko 🙂

mojetworyprzetwory
mojetworyprzetwory
12 lat temu

Piękny, napewno upiekę, może na Wielkanoc;)?

Prezydentowa
12 lat temu

Ja akurat za połączeniem ananasa z kokosem nie przepadam… ;> Ale za to patera bardzo oryginalna, niczym wieża Eiffla! 🙂

Maggie
12 lat temu

Przecudny, pachnacy latem sernik. A i patera niczego sobie!

DarkANGELika
12 lat temu

U Ciebie jak zwykle same pyszności;) Z ananasem jeszcze nie jadłam, w twoj wygląda obłędnie;)

Justin&Dorothy
12 lat temu

Wow! Jaki cudny serniczek! Koniecznie muszę go zapisać i zrobić 🙂

kornik
12 lat temu

ooo jak pysznie! ananas i kokos to super połączenie!

mamabartka
12 lat temu

ale mi zapachniało…..

Margarytka
12 lat temu

Piękny i zdecydowanie w moich smakach… Większość rodzinki pewnie by jadła, więc może upiekę w najbliższym czasie, bo ostatnio jakoś serniki mi się spodobały 🙂

moje pasje
12 lat temu

o jaaaaaa!!!!!! kokos!!!!!! 😀 Wygląda pyszne 🙂 Za mną tez ostanio jakiś serniczek chodzi 🙂 Może właśnie ten ? 😉

pees
12 lat temu

pyszności! musi być cudownie smaczny z ananasem!:)

zauberi
12 lat temu

wygląda idealnie!!!! Ależ bym chciała być Twoją sąsiadką ;), wpraszałabym się codziennie aż w końcu bym się w drzwiach nie mieściła 😉 ale i tak by było warto

alebabka.blogspot.com
12 lat temu

Wygląda ślicznie! a kompozycja smakowa oczywiście idealna!

wiosenka27
12 lat temu

Można powiedzieć że to taki sernik Pina Colada:) Wspaniały:)

Majana
12 lat temu

Robilam kiedyś sernik ananasowo-kokosowy, był przepyszny 🙂
Twój wyglada smakowicie, mniaaam . 🙂
Pozdrawiam.

Iza
12 lat temu

wooow Twoj wygląda pieknie, ale ja dawno nie jadłam sernika

Kasia, slodkiefantazje
Kasia, slodkiefantazje
12 lat temu

Asiu, zakochałam się! Sernik już wylądował na liście tych koniecznych do upieczenia! Jest boski!!! Uwielbiam połączenie kokosa z ananasem, więc bez próbowania wiem, jak cudownie musi smakować to ciacho!