Dziś taka odskocznia od tych wszystkich pączków, faworków i innych donatów:) Ale myślę, że nie mniej interesująca i smaczna. Ten sernik już od dawna zajmował moje myśli. Układałam sobie w głowie przepis i zastanawiałam się nad nim. Chciałam, żeby był idealny. Bo czy połączenie ananasa z kokosem to nie jest idealne połączenie? Wg mnie doskonałe. Tak jak i sam sernik. Delikatny, kremowy, o dość mazistej strukturze i bardzo pachnący. Zresztą, co ja tu będę dużo mówić. Musicie sami sprawdzić, a na pewno nie pożałujecie. Polecam bardzo!
Przepis własny.
Spód:
- 250g ciastek kokosowych w czekoladzie
- 60g roztopionego masła
Ciastka rozkruszyć w blenderze i wymieszać z masłem tak, by powstał ‘mokry piasek’.
Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, boki wysmarować tłuszczem. Ja spryskałam tłuszczem w sprayu Bake Easy (doskonale się sprawdza). Wysypać ciastka i wcisnąć w dno i do 3/4 wysokości boków tortownicy. Wstawić do lodówki na czas przygotowania masy serowej.
Masa serowa:
- 500g twarogu trzykrotnie zmielonego (użyłam ‘Mój ulubiony’)*
- 250g ricotty
- pół szklanki mleczka kokosowego
- 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
- 4 jajka
- 1 łyżeczka esencji waniliowej
- 1 budyń waniliowy (35g)
- puszka ananasów
Dodatkowo:
- płatki kokosowe do posypania wierzchu sernika
Ananasy wyjąć z puszki na sitko i pozostawić do odsączenia, a następnie pokroić na kawałki (można użyć już pokrojonych).
W misie miksera umieścić sery, wsypać cukier, budyń, wanilię i wlać mleczko kokosowe. Zmiksować krótko na gładką i jednolitą masę. Następnie dodawać po jednym jajku, miksując dokładnie po każdym. Na koniec dodać pokrojone ananasy i wymieszać. Gotową masę serową wlać na przygotowany spód ciasteczkowy. Wierzch sernika posypać płatkami kokosowymi.
Piekarnik nagrzać do temperatury 160°C. Na dno piekarnika wsadzić naczynie z wrzącą wodą. Do gorącego piekarnika włożyć sernik. Piec około 1 godzinę. Środek sernika powinien być ścięty. Po tym czasie piekarnik wyłączyć, uchylić drzwiczki i pozostawić sernik do całkowitego wystudzenia. Następnie schłodzić w lodówce przez kilka godzin a najlepiej przez całą noc.
*Jeśli użyjecie sera z małą zawartością tłuszczu (mój miał ponad 20%) to proponuję dodać do sera 100g bardzo miękkiego masła i zmiksować.
Smacznego!
Jeśli chcesz otrzymać powiadomienie o każdym nowym wpisie skorzystaj z menu Powiadomienia
Dobry wieczór. Czy można zrezygnować z ricotty, dodając więcej twarogu?Czy konieczne jest mleczko kokosowe?Czym je zastąpić?Będę bardzo wdzięczna za odpowiedź😃Sernik wygląda nietuzinkowo.Pozdrawiam😃
Z ricotty można zrezygnować, sernik będzie miał inną konsystencję, mleczko kokosowe… cóż raczej trudno pominąć w serniku, który ma mieć smak kokosowy 🙂
Z tym czasem pieczenia to chyba jest jakieś przekłamanie. Piekę już 1,5 h w temp. 160 stopni i środek jest nawet nie ścięty. Uprzedzając dywagacje – z moim piekarnikiem jest wszystko w porządku. Z tych bajeranckich z elektroniką za sporą kasę 😉
No niestety, czasem tak się zdarza… Mi również, że raz piekę godzinę, a innym razem 1,5. Nie wiem od czego to zależy, może od serów, może od piekarnika…
Pozdrawiam.
Finalnie piekł się 1 h 40 min ale wyszedł świetny. Nie wiem, może na przyszłość pokombinuję z temperaturą 🙂 Jedno jest pewne – sernik wyszedł bardzo dobry. Udekorowałam go polewą z białej czekolady i kwiatami z ananasa. Szkoda, że nie da się załączyć zdjęcia do komentarza. Pozdrawiam 🙂
Możesz ciasto pokazać na moim profilu na FB.
mam pytanie: dysponuję tzw swojskim serem białym, czy zamiast mleć, mogę go potraktować blenderem? czy to będzie zbyt brutalne?
pozdrawiam
Myślę, że to nie będzie zbyt brutalne. Sama też tak robię 🙂
dzięki bardzo. bo właśnie szukam co z tym serem zrobić i oczywiście zaczęłam od Twojego super bloga. no i ten sernik mnie zauroczył 🙂
Czy do serniczka zamiast ananasów mogłabym użyć dodać posiekane migdały? Pozdrawiam
Czy do serniczka zamiast ananasów mogłabym dodać posiekane migdały? Pozdrawiam:)
Tak.
Serniczek piekę już 3 raz w tym miesiącu 😉 jest niebotycznie puszysty normalnie lepszego nie jadłam ja, rodzinka i znajomi 😉 szkoda, że nie można dodać zdjecia ;/ pokazałabym jaki piękny
Wyślij zdjęcie na blog@zuzka.pl, z przyjemnością zobaczę i jeśli pozwolisz umieszczę w galerii na fejsbuku.
Mam jeszcze pytanko, jaki poleca Pani rozdrabniacz do rozdrabniania herbatników, ciastek? Pozdrawiam:)
Rozdrabniam je zwykłym blenderem, ale i wałek daje radę 🙂
W moździerzu też wychodzi ok 🙂
Serniczek wyszedł przepyszny, piekłam w tortownicy o średnicy 22cm równo godzinkę. Jest delikatny jak rajskie ptasie mleczko, dosłownie:), taki kremowy i wilgotny, cud malina:) Dziękuje za przepis i pozdrawiam
Bardzo się cieszę, że smakował 🙂
Pozdrawiam serdecznie!
Dziękuje:)
A czy do takiego tradycyjnego twarogu półtlustego, ktorego zmiele dwukrotnie poleca Pani dodać jeszcze masło, czy w tym przypadku to nie jest konieczne?
Ja bym dodała 100g
Mam pytanie, czy ta masa ciasteczkowa dobrze po upieczeniu odchodzi od tortownicy i czy lepiej serniczek wyjąc tego samego dnia po wystudzeniu z formy czy na drugi dzień? Pozdrawiam:)
Spód ciasteczkowy dobrze odchodzi, sernik przed wyjęciem z tortownicy musi być bardzo dobrze schłodzony.
Dziękuje za odpowiedz:)
Myślę upiec ten serniczek na nadchodzące święta, smakowicie wygląda:), jednak wypróbuje go jeszcze przed;), czy chodzi o mleczko kokosowe ( wodę ) z górnej części puszki, bo po odwróceniu mam śmietankę, czy dobrze myślę? Pozdrawiam ciepło
Mleczko kokosowe to jest to, co znajduje się w puszce 🙂 czasem jest gęste, czasem nie, ale chodzi o zawartość puszki na której jest napisane:”mleczko kokosowe” 🙂
a ten budyń ugotowany dodawać czy w proszku ? 🙂
W proszku, gdyby miał być ugotowany, na pewno bym to napisała:)
Aha, dziękuję :))
dziekuje za odpowiedz , ale proszę napisać nazwę tych ciastek kokosowych bo bylam w sklepie i nic takiego nie widziałam, poza tym platki kokosowe się kupuje? a mleczko bezposrednio z kokosa czy z puszki? mam zamiar robic ten sernik na swieta i dlatego musze wiedziec co i jak. pozdrawiam
Nie pamiętam jak się nazywały ciastka, ale chyba były z krakusa. To są zwykła herbatniki kokosowe. Jeśli nie znajdziesz, to kup zwykłe ciastka i dodaj trochę wiórków kokosowych i łyżeczkę kakao. Płatki kokosowe można kupić w sklepach internetowych lub ze zdrową żywnością. Jak nie uda Ci się kupić, posyp wierzch wiórkami. Mleko z puszki.
Pozdrawiam.
proszę napisać czy pieczemy przy włączonym termoobiegu?
Zawsze grzałka góra – dół, jeśli jest inaczej, zaznaczam to w przepisie.
Upiekłam i wyszedl extra!! jak któreś z kolei ciasto zresztą 🙂
nawet tego dnia pojawił się w moim sklepie ser “mój ulubiony”, co za idealny zbieg okolicznosci. Jedną rzecz zrobiłam źle – dałam za grubo pokrojone kawałki ananasa. Nie miało to znaczenia w smaku ale w krojeniu – tak. Reszta się udała – sernik rozpływał sie w ustach, i to nie tylko moje zdanie!!!! nie jest wogóle pracochłonny. No i pyszny wychodzi spód z ciastek (nie znalazłam nigdzie w czekoladzie, ale to w niczym nie przeszkadzało..).
Bardzo fajnie czyta się takie komentarze. To jest mocno budujące, kiedy ktoś pisze, że skorzystał z przepisu i wszystko było super:)
Dziękuję i pozdrawiam serdecznie!
Sernik wygląda pysznie ale baaardzo proooszę o przepis na ciasto miodowiec. Taką mam ochotę go zjeść ale wolę wypróbowany przepis. Pozdrawiam
Świetne połączenie smaków i to jeszcze w serniku 🙂 Pychotka. Pozdrawiam cieplutko 🙂
Piękny, napewno upiekę, może na Wielkanoc;)?
Ja akurat za połączeniem ananasa z kokosem nie przepadam… ;> Ale za to patera bardzo oryginalna, niczym wieża Eiffla! 🙂
Przecudny, pachnacy latem sernik. A i patera niczego sobie!
U Ciebie jak zwykle same pyszności;) Z ananasem jeszcze nie jadłam, w twoj wygląda obłędnie;)
Dziękuję za miłe słowa:)
Wow! Jaki cudny serniczek! Koniecznie muszę go zapisać i zrobić 🙂
ooo jak pysznie! ananas i kokos to super połączenie!
ale mi zapachniało…..
Piękny i zdecydowanie w moich smakach… Większość rodzinki pewnie by jadła, więc może upiekę w najbliższym czasie, bo ostatnio jakoś serniki mi się spodobały 🙂
Upiecz, będzie mi miło!
o jaaaaaa!!!!!! kokos!!!!!! 😀 Wygląda pyszne 🙂 Za mną tez ostanio jakiś serniczek chodzi 🙂 Może właśnie ten ? 😉
A wiesz Eliza, że jak go robiłam, to pomyślałam o Tobie:) Że Ci się spodoba:)
pyszności! musi być cudownie smaczny z ananasem!:)
wygląda idealnie!!!! Ależ bym chciała być Twoją sąsiadką ;), wpraszałabym się codziennie aż w końcu bym się w drzwiach nie mieściła 😉 ale i tak by było warto
Myślisz że warto?:) No ale Twoją sąsiadką też by nieźle było być:)
Wygląda ślicznie! a kompozycja smakowa oczywiście idealna!
Można powiedzieć że to taki sernik Pina Colada:) Wspaniały:)
Dokładnie… sernik Pina Colada… ładnie:)
Robilam kiedyś sernik ananasowo-kokosowy, był przepyszny 🙂
Twój wyglada smakowicie, mniaaam . 🙂
Pozdrawiam.
wooow Twoj wygląda pieknie, ale ja dawno nie jadłam sernika
Asiu, zakochałam się! Sernik już wylądował na liście tych koniecznych do upieczenia! Jest boski!!! Uwielbiam połączenie kokosa z ananasem, więc bez próbowania wiem, jak cudownie musi smakować to ciacho!