Pyszny, pachnący przyprawą korzenna i kawą, wilgotny i mięciutki. Tak w tych kilku słowach mogę opisać ten piernik. Bardzo zaciekawił mnie ten dodatek kawy, dlatego postanowiłam go zrobić i nie żałuję. Może i Wy się skusicie i ten właśnie piernik zagości na Waszym Wigilijnym stole:) Polecam bardzo!
Przepis pochodzi z ‘Kuchni polskiej’.
Składniki:
- 1,5 szklanki mleka
- 1,5 szklanki cukru (dałam mniej, pół na pól z brązowym)
- 125g masła lub margaryny (dałam masło)
- 2 kopiaste łyżeczki przyprawy do pierników (jeśli lubicie mocny smak, dajcie więcej)
- 2 łyżki kawy Inki
- 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
- 2 jajka
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej rozpuszczonej w łyżce mleka
- kopiasta łyżka kakao
W rondelku zagotować mleko, cukier, masło, przyprawę korzenną i obie kawy, cały czas mieszając. Przestudzić. Dodać jajka i wymieszać. Do misy miksera przesiać mąkę, dodać rozpuszczoną sodę i zalać przygotowaną masą. Wyrobić gładkie ciasto.
Formę keksową o długości 26 cm wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą. Wlać przygotowane ciasto.
Piec w temperaturze 180°C przez około 1 godzinę lub do tzw. suchego patyczaka. Ostudzić i posypać cukrem pudrem.
Smacznego!
Jeśli chcesz otrzymać powiadomienie o każdym nowym wpisie skorzystaj z menu Powiadomienia
Moja droga! Wypróbowałam przepis na pierniczek i keks beztłuszczowy – oba ciasta rewelacja i wyszły pyszne!! Polecam niezdecydowanym i czekam na kolejne przepisy!Pozdrawiam
Nawet nie wiesz, jak cieszy taki komentarz!!:) Dziękuję bardzo!
Pozdrawiam cieplutko!!
Pamiętam, że kiedyś piekłam piernik z kawą, z tym, ze zaparzaną ….pyszny był …zapewne ten jest tak samo smaczny:)
Ja powinnam do Ciebie mojego męża wysłać bo On uwielbia wszystko co kawowe ,tylko nie wiem co na to Pafka by powiedział? hihihi ,obcy facet przy stole pałaszujący jego ciasto:))
a co do aniołka to będę jeszcze lepiła i obiecuję że następna zagadka będzie łatwiejsza :))
Kasiu, Pafka późno z pracy wraca… 🙂 nie dowie się:) hihihihihi… Zapraszam!
Asiu wygląda genialnie! Uwielbiam kawowe smaki w ciastach, więc na pewno ten piernik zdobyłby moje serce 🙂 pozdrawiam serdecznie
Kurcze, ale narobiłaś mi smaku. Piernika z kawą jeszcze nie piekłam, muszę spróbować, bo wszystko co piernikowe uwielbiam.
Polecam, bo jest bardzo, bardzo smaczny:)
o mniam 🙂 zjadłabym taki kawałeczek 🙂
wygląda super, taki puszysty, mmm… pysznie 🙂
http://wszystkoogotowaniuks.blogspot.com
Kawa inka rozpuszczalna?
Tak, Inka rozpuszczalna:)
ale pięknie wyrósł..;))