Tag: drożdże
Precle bawarskie
Żeby nie było, że się przechwalam, to nie powiem, że wyszły takie jak sobie wyobrażałam i jak wyjść powinny:). Chrupiący wierzch i miękki środek. Ideał.
Rogaliki maślane
Na powitanie mam dla Was rogaliki. Takie proste, takie zwykłe i tak dobre! Rogalik są przecudne, mięciutkie, lekkie i maślane.
Drożdżowa babka czekoladowa
Zwarta, smaczna, ale dość sucha, więc nie koniecznie będzie wszystkim smakować. Koniecznie z polewą czekoladową i szklanką mleka.
Bułki pszenno – żytnie
Te bułki znalazłam jakiś czas temu na blogu Kocham Gary i tak mnie zauroczyły, że robiłam je już kilka razy. Ale za każdym razem znikały w tempie błyskawicy i nie miały szans na sesję zdjęciową:).
Paluchy chlebowe
Paluchy są doskonałe na przegryzkę, polubią je zarówno dorośli, jak i dzieci. Polecam Wam bardzo.
Buchty
Pyszne, miękkie, lekko maślane, drożdżowe bułeczki, pieczone przytulone jedna do drugiej, często nadziewane dżemem lub marmoladą.
Chleb pszenny na ziarnku drożdży
Przyzwyczajona ostatnio do chlebów na zakwasie, zapomniałam o tym, że te na drożdżach są takie pyszne. Pachnący, miękki i o dziwo wilgotny. Z pysznie chrupiącą skórką. Robi się go bardzo niekłopotliwie i przyjemnie. Polecam Wam bardzo.
Cynamonki
Przepisów na tego typu bułeczki jest bardzo dużo, ale dziś proponuję właśnie ten. Prosty, nieskomplikowany i bardzo, bardzo pyszny.
Pyszne bułeczki pszenne
Pyszne na śniadanie, kolacje i w tzw międzyczasie. Przepis na te bułeczki podsunęła mi moja Zuzia, gdy po raz któryś już z kolei przeglądała swoją ‘Księgę eksperymentów’. Tak, tak, dobrze czytacie.
Czeskie kołacze
Kołacze robi się na wiele sposobów i z różnymi dodatkami, zarówno na słodko jak i na słono. Ja dziś proponuję kołacze na słodko. Pyszne! Z twarożkiem, makiem i powidłami.
Chlebek miodowy z daktylami i sezamem
Dziś kolejny odsłona z serii wspólne pieczenie, do którego zaprosiła mnie Ela. Na tapetę tym razem poszedł chlebek miodowy z daktylami. Ciasto jak znalazł na świąteczny stół
Chałka z kruszonką
Kiedy piekę chałkę to tak, jakbym cofała się w czasie. Bo chałka kojarzy mi się z dzieciństwem, rodzinnym domem, ciepłem…
Drożdżowe rożki z jabłkami
Dziś proponuję Wam drożdżowe trójkąciki nadziane jabłkami, ale można użyć dowolnych ulubionych owoców i też będzie pysznie. Bardzo mięciutkie, puchate i smaczniutkie. Polecam!
Pączusie
Malutkie pączusie z dziurką, w smaku jak pączki, może troszkę mniej puchate. Ale tak dobre, że tylko zapach po nich pozostał. Polecam bardzo!
Duńskie bułeczki z jabłkami
Pyszne, mięciutkie i pachnące bułeczki. Dwa w jednym – drożdżowe i szarlotka:) Bułeczki są wyśmienite i mogę powiedzieć tylko tyle, że zniknęły jeszcze zanim dobrze wystygły. Polecam bardzo!
Pizza wiejska
Dziś kolejny drożdżowy wypiek. Tym razem jednak będzie wytrawnie. Zapraszam na pyszną pizzę, którą wirtualnie upiekłyśmy z dziewczynami: Kasią Prezydentową, Olą, Basią, Nieśką i Domi. Fajne jest takie wspólne gotowanie, bo niby jeden przepis a jestem pewna, że każda pizza będzie inna i bardzo jestem ich ciekawa.
Roladki czekoladowo – orzechowe
Ten zapach jaki rozchodzi się po domu, gdy ciasto się piecze jest tak cudowny, że mogłabym piec drożdżowe co dzień. Nie wiem tylko, co bym z nim robiła, bo jeść bym już pewnie nie mogła:).
Drożdżówki z makiem
Kiedyś nie lubiłam drożdżowych wypieków. Ani jeść, ani robić. Może nigdy nie trafiłam na dobre drożdżowe ciasto, a może po prostu mój gust smakowy się zmienił. Na szczęście teraz jest inaczej i robienie drożdżówek sprawia mi ogromną przyjemność!
Ciasto drożdżowe z owocami i kruszonką
W lodówce zalegały od dłuższego czasu borówki. Pomysłów jak je wykorzystać było tysiąc, ale żaden nie został zrealizowany. Aż do dzisiaj, kiedy znalazłam w lodówce drożdże. I w ten oto sposób powstało pyszne, delikatne i puszyste ciasto drożdżowe.
Bułeczki maślane
Pyszne maślane bułeczki, które same rozpływają się w ustach. W sam raz do szklanki mleka. Na lekkie śniadanie lub popołudniową przegryzkę. Idealne dla małych i dużych:).
Bułeczki drożdżowe z serem
Te bułeczki razem z muffinkami marmurkowymi były gwiazdą wieczoru – a w zasadzie nocy – u Córciu w przedszkolu. Podobno zniknęły w tempie błyskawicy. Są bardzo mięciutkie i puszyste.
Ciasto do pizzy
To ciasto na pizzę robiłam już kilka razy i nigdy się nie zawiodłam. Robi się je bardzo szybko, spód pizzy wychodzi cieniutki a boki puchate i chrupiące.
Chleb z San Francisco (na zakwasie)
To jest mój pierwszy chleb na zakwasie. Wcześniej piekłam chleby na drożdżach, ale mimo to, że są bardzo smaczne, to szybko tracą swoją świeżość. W końcu się przełamałam i zrobiłam zakwas a teraz żałuję, że tak długo zwlekałam.