Rogaliki maślane

4.67 avg. rating (93% score) - 36 votes

Rany, jak mnie długo nie było… Powolutku wracam, rozpędzam się i mam nadzieję, że jak już się rozkręcę, to nie będę mogła się zatrzymać. Bardzo mi brakowało blogowania, wpisów, Waszych odwiedzin i komentarzy. Przez ten cały czas jak mnie tu nie było miałam urwanie głowy, ale to wiecie. Przeprowadzka to trudna rzecz i nawet nie zdawałam sobie sprawy, że tak trudna. Ale już jestem w nowym domu, w nowej kuchni, z nowym piekarnikiem i zaczynam sprawdzać jego możliwości:) Na powitanie mam dla Was rogaliki. Takie proste, takie zwykłe i tak dobre! Przepis już dawno wypatrzyłam na blogu Smaki i aromaty i tylko okazji ciągle brakowało. Rogaliki są przecudne, mięciutkie, lekkie i maślane. U mnie w wersji z cynamonem, dżemem truskawkowym, marmoladą różaną i same, posmarowane tylko masełkiem. Każdy może zrobić swoją ulubioną wersję. Mi nie pozostaje nic innego jak zaprosić Was do częstowania się:) Polecam bardzo!

A, chciałam tylko wspomnieć, że to mój debiut rogalikowy. Chyba można go uznać za udany:)

Rogaliki maślane / Buttery croissants

Składniki na 32 rogaliki:

  •  1kg mąki pszennej
  •  4 jajka
  •  150g masła
  •  150g cukru
  •  16g cukru wanilinowego
  •  1,5 szklanki mleka
  •  40g świeżych drożdży
  •  1/2 łyżeczki soli

Dodatkowo:

  • ulubione nadzienie (np. dżem, marmolada, cynamon)
  • jajko do posmarowania
  • gruby cukier do posypania

  Do misy miksera wsypać przesianą mąkę, zrobić w niej dołek, wsypać rozkruszone drożdże, zasypać dwoma łyżkami cukru i wlać pół szklanki ciepłego mleka. Wymieszać z niewielką ilością mąki tak, by powstała konsystencja gęstej śmietany. Odstawić na 15 – 20 minut do podrośnięcia. Masło roztopić w ciepłym mleku. Do podrośniętego zaczynu dodać pozostałe składniki i wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Odstawić pod przykryciem w temperaturze pokojowej do podwojenia objętości. U mnie było to 1,5 godziny. Po tym czasie wyjąć ciasto z miski i krótko wyrobić. Podzielić na 4 części. Każdą część rozwałkować na placek o średnicy 26-28 cm. Następnie podzielić na 8 trójkątów. Każdy trójkąt posmarować łyżeczką ulubionego nadzienia. Zwinąć rogalika i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić na 10 – 15 minut do napuszenia. Posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać grubym cukrem.

Piec w temperaturze 200°C przez 15 minut. Wyjąć na kratkę i przestudzić.

Rogaliki maślane / Buttery croissants

Rogaliki maślane / Buttery croissants

Rogaliki maślane / Buttery croissants

Smacznego!

 

Jeśli chcesz otrzymać powiadomienie o każdym nowym wpisie skorzystaj z menu Powiadomienia

Ten wpis został opublikowany w kategorii Bułki drożdżowe i oznaczony tagami , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.
Subscribe
Powiadom o
guest

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

83 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
jelka
4 lat temu

Przepyszne! Mimo, że mój piekarnik fiksuje udały się rewelacyjnie. Pozwoliłam sobie umieścić je na moim blogu:) Pozdrawiam!

agnieszka
agnieszka
5 lat temu

Piekłam rogaliki z Twojego przepisu już dwukrotnie, są pyszne, a ciasto wg mnie niewymagające. Ostatnio myślałam już, że nie wyrośnie, ale po włożeniu do piekarnika urosły jak szalone. Zaraz będę je piekła po raz kolejny. Lubię wersję z marcepanem i migdałami na wierzchu. Pozdrawiam!

MK
MK
5 lat temu

Pięknie wyglądają na zamieszczonym zdjęciu.
Ale mam pytanie co do wspomnianej maszyny do chleba. Czy ciasto wyrabiane było programem DOUGH?
Pozdrawiam.

JOLEK
JOLEK
6 lat temu

Rogaliki rewelacja! Ktoś napisał że robił je w maszynie do chleba – ja też tak zrobiłam – POLECAM Pulchne, smaczne czy to z dżemem czy z nutellą. Dziękuję za kolejny sprawdzony przepis. Pozdrawiam

Joanna
Joanna
6 lat temu

Rewelacja! Zawsze wychodza! Uwielbiamy je 🙂

Madziusiek
Madziusiek
7 lat temu

To najlepsze rogaliki jakie jadłam:) Oj czuję, że na stałe zagoszczą u mnie w domu:) Dziękuję za przepis:) pozdrawiam 🙂

anma59
anma59
7 lat temu

czy rogaliki można nadziać serkiem?

Wiolka
Wiolka
7 lat temu

Dzisiaj wspaniały sernik, a 3 dni temu wypróbowałam przepis na rogaliki maślane. Równie pyszne, rozpłuwają się w ustach 🙂

Sabina
Sabina
7 lat temu

Rogaliki wyglądają jak malowane. Zrobiłam i są przepyszne, jednakże nieco zmodyfikowałam Twój przepis. Do ciasta dałam same żółtka dzięki czemu ciasto jest dużo lżejsze i puszyste. Zaczyn zrobiłam osobno z 10dag drożdży i wlałam do pozostałych składników. Ciasto pięknie wyrosło. Wyśmienicie smakują z masą makową ( mozna kupić w puszce).

Izabela
8 lat temu

Właśnie się zajadam rogalikami, jak tylko zrzucę zdjęcia na komputer zrobię wpis na bloga, bo rogaliki są pyszne, miękkie i delikatne. Ja miałam łatwiejszą pracę, bo używam maszyny do robienia chleba i w niej zawsze wyrabiam ciasta drożdżowe. Wpierw wrzucam mokre składniki na to suche, posypuję kawałkami świeżych drożdży i za niecałe dwie godzinki mam wyrośnięte ciasto. Świetnie się je wałkuje, jest elastyczne i miękkie, więc od dzisiaj chyba tylko z niego będę robić takie rogaliki. Córcia zjadła takie bez nadzienia posmarowane dżemem truskawkowym więc pasują idealnie na pyszne śniadanko 🙂

E
E
8 lat temu

Ja rozumiem rozumiem, za wykrzyknik w takim razie przepraszam, taki już mam nawyk, że jak na coś zwracam uwagę to od razu z wykrzyknikiem ;d
ale w takim razie jeśli “Do misy miksera wsypać przesianą mąkę, zrobić w niej dołek (…)” to jeszcze zasypać niewielką ilością mąki? nie wiem, wg mnie ciągle wychodzi na to, że zaczyn się robi z całej przesianej mąki 🙁
swoją drogą przepis świetny, własnie zrobiłam rogaliki z pomocą przepisu na “smakach i aromatach” i są cudowne!:)

E
E
8 lat temu
Reply to  Asiek

O matko, takie buty ;D masz rację, w takim razie to jest zupełnie logiczne! ja do tej pory po prostu zawsze robiłam zaczyn w oddzielnym naczyniu, a o czymś takim nawet nie słyszałam. Ogromnie przepraszam za kłopot! 🙂

ESKA
ESKA
8 lat temu

jest błąd w przepisie! niejasność w kwestii robienia zaczynu – wychodzi na to, że zaczyn trzeba zrobić z całej mąki ;d

E
E
8 lat temu
Reply to  Asiek

“Wymieszać z niewielką ilością mąki tak, by powstała konsystencja gęstej śmietany” ale co wymieszać? 🙁 no wychodzi na to, że trzeba wymieszać całą mąkę z drożdżami itp. a potem jeszcze wymieszać z małą ilością mąki. Ja nie mówię tego z agresją, także nie jest tu potrzebny sarkazm ;d chciałam tylko pomóc zrobić przepis bardziej czytelnym 🙂

Kolecja
8 lat temu

Przepis na rogaliki bomba! Dziś z dzieciakami byłam na jagodach i z kuchni pachną jagodzianki.

Beatrice
8 lat temu

Przepięknie wyglądają! A jak idealnie zawinięte! Cudo!

gosiarelka
gosiarelka
8 lat temu

Asiek- masz moc i talent 🙂 ! U mnie prawie koniec ciąży, a od kilku dni mam taką ogromną zachciankę na te piękne rogale, że nie umiem odpuścić . Zabieram się zatem do pracy – zrobię z połowy porcji , bo na większe ilości nie mam już sił . Mam nadzieję , że wyjdą chociaż w połowie tak dobre jak Twoje . A bułeczki maślane z Twojego przepisu przepyszne 🙂 !
Pozdrawiam.

Alusia
Alusia
8 lat temu

Wczoraj upiekłam .BARDZO SMACZNE!Polecam wszystkim ,są tanie i łatwe:)Pozdrawiam

Edytka
8 lat temu

Właśnie wyszperałam ten cudny przepis. Pod koniec tygodnia na pewno wypróbuję. Prowadzę blog (właściwie to dopiero zaczynam) i mam nadzieję, że nie będziesz miała nic przeciwko, jeśli opublikuję swoje rogale według Twojego przepisu na blogu. Oczywiście napiszę od kogo pochodzą. Zdjęcia będą oczywiście moje. Pozdrawiam i gratuluję bardzo ciekawego bloga i strony na Facebooku (jestem jej fanką).

Asia
8 lat temu

O rany! Jakie cudeńka! Chyba się skuszę i zrobię je w weekend!

ziutula-kaszubka
8 lat temu

takie rogaliki to dla mnie rarytas, mogę jeść i jeść do kawusi i na śniadanie i na podwieczorek..pozwolę sobie skorzystać z przepisu…

Magda
Magda
8 lat temu

Melduje że Mąż powiedział że pyszne!Zanisołam też kilka na babską imprezke i też smakowały!

monia2460
monia2460
8 lat temu

zrobilam je wczoraj ciasta urosla mi pelna micha 🙂 a wyszly po prostu rewelacyjne 🙂 POLECAM WSZYSTKIM 🙂 Dzieki za przepis 🙂

Magda
Magda
8 lat temu

Zrobiłam dopiero dzisiaj, bo Mąż wcześniej jak zwykle wynegocjował krucho-drożdżowe. Ale dziś jest w pracy i nie widział co robie ;-). Powiem tak…są boskie!Idealne!Mięciutkie, delikatne,jak bułeczka drożdżowa z najlepszej cukierni. Większość zrobiłam jak w przepisie z cukrem, kilka na próbe z lukrem i przyznaje że lukier w tym przypadku to nie to.Dobrze że w większości zaufałam przepisowi Babeczki. Na pewno zrobie jeszcze nie raz. Ciekawe tylko co Małż na nie powie haha.

Duśka
Duśka
8 lat temu

genialne,fantastyczne,mniamuśne i takie tam
R e w e l a c j a 🙂
dzięki Asia

Pani Fotograf Gotuje

Wyglądają pięknie! Miałam sobie zrobić przerwę w pieczeniu słodkości. Bo ostatnio przez eksperymenty kulinarne nadużywam ich znacznie. Ale chyba odłożę to postanowienie na nieco później, bo te rogaliki prezentują się na zdjęciach rewelacyjnie i też pokuszę się o ich zrobienie.Tylko może jakieś owoce do środka włożę…

abbra
8 lat temu

Rogaliki wyglądają zawodowo !
Elegancko wyrośnięte, równiutkie- super ! 🙂

moje pasje
8 lat temu

Asiu jakie one piękne!!!! Tak patrze na nie i nabieram coraz większej ochoty !!!

Margarytka
8 lat temu

Asiu, są przepiękne 🙂 I zobacz jak tu gwarno się zrobiło 🙂 Może i ja się skuszę na te rogaliki 🙂
Dziś upiekłam tajemnicze ciasteczka 🙂

Margarytka
8 lat temu
Reply to  Asiek

Są tak proste, że zadziwiające jest to, że wychodzą takie pyszne. Mimo, że tajemnicze to postanowiłam podzielić się przepisem :-))

leonkot
8 lat temu

od samego patrzenia buzia się śmieje… dodałam do ulubionych i wypróbuję

Magda
Magda
8 lat temu

Matko kochana jakie boskie! Ja piekłam krucho drożdżowe, kruche, czas na drożdżowe z nadzionkiem. Jutro robie jak nic!

kass
8 lat temu

Jesli to debiut to wspaniały debiut! wyszły Ci po prostu pięknie i bardzo profesjonalnie:)
Cieszę się że skorzystałas z przepisu , pozdrawiam:)

cbytuzjesc
cbytuzjesc
8 lat temu

i jak tu nie kochać rogalików? zdjęcia cudne 🙂

dawny_basik
8 lat temu

Jakie piękne i równiutkie te Twoje rogaliki.

Jolanta Szyndlarewicz

Wyglądają przepysznie:) aż ma się ochotę sięgnąć po kilka:)

BeeSweet
8 lat temu

Piekne , jak z cukierni…mi zawsze jakies krzywe powychodza.

Gosia
Gosia
8 lat temu

Ale super wyglądają… chyba spróbuję
Rogaliki maślane

kornik
8 lat temu

Ojeju jakie cuda. Pierwsze zdjęcie to już zapowiedź czegoś pysznego, ale dwa ostatni pokazują, jakie cudowne są te rogaliki. Pyyszność!

Magda
Magda
8 lat temu

Bardzo chciałabym upiec takie rogaliki drożdżowe, ale mam problem z ciastem, nigdy nie odchodzi mi od ręki, o wałkowaniu go już nie wspominam, bo w najdalszych snach by się to nie udało. Co robię źle, albo co trzeba zrobić, aby ciasto odchodziło od ręki?

chochlikikuchenne
8 lat temu

Przecudne sa te Twoje rogaliczki!:D

aga
8 lat temu

Ależ one piękne! Mi nigdy nie wychodzą takie ładne:( Na pewno pyszne

Iza
8 lat temu

śliczne rogaliki ;))) porywam kilka do kawy

Ann
8 lat temu

Mniam, uwielbiam rogaliki.
Przepis wypróbuję na 100%
serdecznie pozdrawiam

Ann
8 lat temu
Reply to  Asiek

oczywiście że się znamy :)))))))))))))))))))))))
i oczywiście wiem o tym :)))))))))))))))))))))))
cieszę się, że masz taką słodką pasję. Jak się ogarnę z tym całym moim zawirowaniem końcowo-studiowym to chętnie potestuję te Twoje pyszności na mojej rodzince

mojetworyprzetwory
mojetworyprzetwory
8 lat temu

Twój debiut jest wspaniały, piękny i pachnący! Cudowne rogaliki, porywam z każdego po jednym;)

p.s. jak dobrze, że już Jesteś;)

Domi z kuchni
8 lat temu

Cudowne te rogaliki!
Ach, takie jadałam w dzieciństwie, takie puszyste i z konfiturą. Super 🙂

Majana
8 lat temu

Witaj Babeczko! 🙂
Rogaliki upiekłaś wspaniałe! Bardzo chetnie sięgnęłabym po jeden. Mniam,mniam:)
Piecz i pisz duużo, duużo.
Pozdrowienia:)

Aleksandra
8 lat temu

pięknie się rogaliki prezentują, porywam jednego do porannej herbatki 🙂

karmel-itka
8 lat temu

w końcu wróciłaś! czekałam, czekałam… no, ale już jesteś.
i to z jakimi rogalikami! a, dajże jednego ;]

Kaś
8 lat temu

rogaliki jak malowane!
udany debiut to mało powiedziane 🙂

Magiczny Piekarnik
8 lat temu

Wyglądają smakowicie!