Drożdżowe rożki z jabłkami

Drożdżowe rożki z jabłkami

Nie wiem, co lubię bardziej – piec drożdżowe ciasta, czy je jeść… Ale gdy tak się chwilę zastanowię, to chyba jednak piec:) Bo ja bardzo lubię jak w moim domu pachnie świeżymi wypiekami. I nie ma chyba nic cudowniejszego od zapachu drożdżowego ciasta (no, może oprócz szarlotki:) ). Tak bardzo napawam się tym zapachem, że jedzenie nie jest już wtedy takie ważne… Dziś proponuję Wam drożdżowe trójkąciki nadziane jabłkami, ale można użyć dowolnych ulubionych owoców i też będzie pysznie. Bardzo mięciutkie, puchate i smaczniutkie. Polecam!

Przepis pochodzi z książki ‘Kuchnia polska’.

Drożdżowe rożki z jabłkami

Składniki na 16 rożków:

  • 2,5 szklanki mąki
  • 25g świeżych drożdży
  • 2 żółtka (białka zostawić, będą potrzebne)
  • 2 czubate łyżki cukru
  • opakowanie cukru wanilinowego (16g)
  • 3/4 szklanki mleka (szklanka = 250 ml)
  • szczypta soli
  • 80g masła

Wypełnienie:

  • 4 średniej wielkości jabłka
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/4 łyżeczki kardamonu
  • 1/4 łyżeczki mielonego imbiru
  • łyżka płynnego miodu
  • 2 łyżeczki soku z cytryny

Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki i wydrążyć gniazda nasienne. Pokroić na małe kawałki. Skropić sokiem z cytryny, wymieszać z miodem i przyprawami.

Do misy miksera przesiać mąkę, zrobić w niej dołek i wsypać rozkruszone drożdże, zasypać cukrem i połową letniego mleka. Wymieszać z niewielką ilością mąki tak, by powstała masa o konsystencji gęstej śmietany. Odstawić na 20 minut, by rozczyn ruszył. Po tym czasie dodać żółtka, roztopione w pozostałym mleku masło i wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić w temperaturze pokojowej do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Po tym czasie wyjąć z miski, i krótko wyrobić. Rozwałkować dość cienko. Z ciasta wycinać kwadraty (u mnie ok 10×10 cm) i nakładać przygotowane jabłka. Rogi zlepić tak, by powstał trójkąt. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, pozostawiając sporo odstępy. Odstawić na 20 minut do napuszenia. Po tym czasie posmarować rożki lekko ubitym białkiem z łyżka wody.

Piec w temperaturze 180°C przez 20 – 25 minut. Rożki powinny być ładnie przyrumienione. Po wyjęciu z piekarnika chwilę przestudzić i jeszcze ciepłe posypać cukrem pudrem.

Drożdżowe rożki z jabłkamiDrożdżowe rożki z jabłkami

Smacznego!

Jeśli chcesz otrzymać powiadomienie o każdym nowym wpisie skorzystaj z menu Powiadomienia

Przepis bierze udział w akcji:
“Sezon na jabłka”


Zapraszam do mojego sklepu z pierniczkami (i maskotkami Zuzi):

Link do sklepu z ręcznie lukrowanymi świątecznymi pierniczkami

Polub nasz piernikowy profil na facebooku -> FB – Słodkie Pierniki

Subscribe
Powiadom o
guest

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

19 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Mira
Mira
2 miesięcy temu

To ciasto idealnie nadaje się do rogalików i bułeczek cynamonowych, jest po prostu uniwersalne

Hosting
Hosting
7 lat temu

U mnie w domu jablek wciaz dostatek, wiec chyba w ten weekend skusze sie na te rozki. Wygladaja apetycznie, a rzeczywiscie o wiele prosciej je zrobic od ciasta.

Russkaya
12 lat temu

Asiu, co za wspaniałe zdjęcia! Jesteś mistrzynią 🙂 och, to grzech oglądać takie smakołyki przed snem… 🙁

anahitka9
12 lat temu

Mmniam… wspaniale wyglądają! Chętnie bym podkradła jednego rożka:)

Lovelykate
12 lat temu

Takie wypieki z jabłkami i cynamonem bardzo kojarzą mi się z jesienią. Świetny przepis 😉

Laura
Laura
12 lat temu

Ostatnio odlubiłam serniki i przerzuciłam się na ciasta drożdżowe 🙂 Na pewno wypróbuję i ten przepis! A duńskie bułeczki wyszły smakowite!

Dzięki za inspiracje!!!

Maggie
12 lat temu

Ja tam nie moglabym wybrac: lubie i piec, i jesc. Takiego rozka z checia bym schrupala! Prawie czuje, jak pachnie 🙂

manoria
manoria
12 lat temu

O tak coś wiem o takich zapachach 🙂 Ja uwielbiam zapach pieczonego chleba, ale tak na prawdę każdy zapach wnosi pewną atmosferę do domu. Drożdżowce zawsze będą mi się kojarzyć z sobotnim południem u mamy. Rożki prezentują się pysznie. Pozdrawiam

Prezydentowa
12 lat temu

Piękne! 😉 U mnie też dziś drożdżowe, ale ślimaki!:)

deserowo
12 lat temu

Dla mnie piękne! 🙂

Smaczna Pyza
Smaczna Pyza
12 lat temu

ależ musiało pachnieć w domu!

Kaś
12 lat temu

wielce zgrabniutkie te rożki 🙂 właśnie sobie uświadomiłam jak dawno nie piekłam drożdżowego ciasta… muszę to nadrobić 🙂

Beata
12 lat temu

Smakowicie wyglądają 🙂

moje pasje
12 lat temu

piękne 😀 I uwierz mi 🙂 Czuję jak pachną 🙂

mamabartka
12 lat temu

porywam jednego do porannej herbatki 🙂

zauberi
12 lat temu

jakie piękne 🙂 ja też bardzo lubię taki zapach i masz rację w tym, że jak się coś piecze to czasami sam zapach już człowieka “nakarmi” 🙂 pozdrawiam serdecznie!