Duńskie drożdżówki z jabłkami

Duńskie bułeczki z jabłkami

Miałam ochotę na drożdżowe, ale już od jakiegoś czasu chodziła za mną szarlotka. Więc postanowiłam poszperać i znaleźć taką, która mi podpasuje. Szukałam, szukałam aż znalazłam. I wtedy okazało się, że nie zabrałam od przyjaciółki torby pełnej jabłek:(. I znów miałam problem. Ale pomyślałam, pokombinowałam i oto proszę – są! Pyszne, mięciutkie i pachnące bułeczki. Dwa w jednym – drożdżowe i szarlotka:) Bułeczki są wyśmienite i mogę powiedzieć tylko tyle, że zniknęły jeszcze zanim dobrze wystygły. Polecam bardzo!

Przepis znaleziony tutaj lekko zmieniony.

Duńskie drożdżówki z jabłkami

Składniki na 9 bułeczek:

  • 250g mąki
  • 20g świeżych drożdży
  • 1,5 łyżki cukru
  • 125ml ciepłego mleka (nie gorącego!)
  • szczypta soli
  • 100g masła

Nadzienie:

  • 2 średniej wielkości jabłka
  • 1,5 łyżeczki cynamony
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 50g roztopionego masła

Do misy miksera przesiać mąkę, zrobić w niej dołek, wsypać rozkruszone drożdże, cukier, sól i zalać połową ciepłego mleka. Wymieszać lekko z niewielką ilością mąki tak, by powstała konsystencja gęstej śmietany. Odstawić na 15 -20 minut. W pozostałym mleku rozpuścić masło. Po tym czasie, kiedy rozczyn ruszy, wlać resztę mleka z masłem i wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w temperaturze pokojowej na 1- 1,5 godziny.

Jabłka obrać, wyciąć gniazda i pokroić w drobną kostkę. Wymieszać z cynamonem. Masło roztopić.

Gotowe ciasto rozwałkować na prostokąt o wymiarach 40×25 cm. Na wierzchu rozsmarować roztopione masło, posypać brązowym cukrem i wyłożyć równomiernie jabłka. Zwinąć jak roladę. Pokroić na 9 równych kawałków. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić pod przykryciem na 20 minut. Po tym czasie posmarować bułeczki rozmąconym jajkiem. Można posypać grubym cukrem.

Piec w temperaturze 195°C przez 20-25 minut. Studzić na kratce.

Duńskie drożdżówki z jabłkamiDuńskie drożdżówki z jabłkami

Duńskie drożdżówki z jabłkami

Smacznego!

Jeśli chcesz otrzymać powiadomienie o każdym nowym wpisie skorzystaj z menu Powiadomienia

Akcja “Sezon na jabłka”.


Zapraszam do mojego sklepu z pierniczkami (i maskotkami Zuzi):

Link do sklepu z ręcznie lukrowanymi świątecznymi pierniczkami

Polub nasz piernikowy profil na facebooku -> FB – Słodkie Pierniki

Subscribe
Powiadom o
guest

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

39 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
vingan
vingan
10 lat temu

Bułeczki fantastyczne. Nie wymagają zbytniego zaangażowania, a udają się doskonale. Właśnie tak maślanego przepisu szukałam. Wcześniejsze eksperymenty kończyły się rozpływającą się mazią (smaczną, ale nie można jej było wałkować, czy formować z niej bułeczek).
Przypadkowo zmieniłam ilość jabłek (z rozpędu obrałam zbyt wiele) i moje “ślimaki” miały więcej owoców niż ciasta – polecam – też pyszne.
Jedyną wadą jest szybkie znikanie bułeczek… pozostaje po nich tylko piękny zapach 🙂
Dziękuję za smakowity przepis.

Ewa Capri
11 lat temu

upiekłam no i bardzo dobrze, bo są obłędne, kolejny świetny przepis 🙂

w kuchennym amoku
w kuchennym amoku
11 lat temu

kolejny Twój wspaniały przepis, wczoraj piekłam na kolację, polecam wszystkim ! 🙂 Wesołych Świąt kochana ! 🙂

w kuchennym amoku
w kuchennym amoku
11 lat temu

oki Asiu, dzięki za info, dobranoc 🙂

w kuchennym amoku
w kuchennym amoku
11 lat temu

fantastyczne muszą być, tylko nigdzie nie mogę dorwać grubego cukru, mam kandyzowany, tylko czy będzie sie nadawał i nie zepsuje efektu? ://

T.Rybka
T.Rybka
11 lat temu

Wlasnie upieklem te cudenka zrobilem dwie blachi i……… zjadlem zaledwie dwie sztuki nie wiem gdzie sie podziala reszta 😉 , naprawde swietne

Paula
Paula
12 lat temu

hehee wlasciwie, to polecam jednak z tymi bananami 😀 przepis super, będę robić, ale dodałabym więcej cukru niż tylko 1,5 łyżki do ciasta 😉 ja dodałam 3, ale i tak są light 😉 chyba, że ktoś dosypie więcej cukru do tych jabłek czy bananów 😉 Duńczycy robią z masłem, miodem, cukrem i cynamonem 🙂

Paula
Paula
12 lat temu

rany jakaś nieokrzesana jestem 😀 rozwałkowało się, ale zrobiłam z bananami zamiast z jabłkami i strasznie się porozwalały na boki haha 😀 taka rada dla pozostałych – banany nie są najlepszym eksperymentem 😉 ciekawe czy coś z tego wyjdzie 🙂 jak na razie strasznie urosły ! żeby mi się te banany nie spaliły !

Paula
Paula
12 lat temu

kurcze 🙁 chyba tylko mi nie wyszlo – jestem na etapie rozwałkowywania, ale to co mi wyrosło jest lepiącą masą… no co mam zrobić – chyba dodam mąki 🙁 kuuuuuurrczzeeee

Ja
Ja
12 lat temu

Dziękuję za przepis świetne wyszły!;]

kornik
13 lat temu

kocham wszytko co duńskie!
na widok Twoich bułeczek ślinię się obficie:)

Kasia
Kasia
13 lat temu

są pycha! Ukochany nie lubi ciasta drożdżowego a to wcina ze smakiem 🙂

Kasia
Kasia
13 lat temu
Reply to  Asiek

to ja dziękuję 🙂 tylko że niebawem przyda mi się dieta 😀 próbowałam robić z dżemem mirabelkowym bo mnie naszło o 2 w nocy na pieczenie – są bardzo dobre ale jednak brakuje w nich tego cynamonowego aromatu – zatem jabłka rządzą 🙂

Kasia
Kasia
13 lat temu
Reply to  Kasia

a robię je 2-3 razy w tygodniu teraz 😛

Ewa
13 lat temu

Z wyglądu podobne nieco do szwedzkich kanelbulle 🙂

Anahitka9
13 lat temu

Mniam… Az zrobilam sie glodna! Jak tylko skoncze z dynia i figami zabieram sie za Twoje buleczki! Pozdrowinka:)

Tyna
13 lat temu

Kuszące i śliczne:) Muszę kiedyś zrobić

Kaś
13 lat temu

wyglądają bosko!

Russkaya
13 lat temu

Asiek! Są cudne! Jeśli smakują tak jak wyglądają, to chcę je upiec! 😀 może w poniedziałek? jupi!
:*

tastefully
13 lat temu

Takie trochę ślimaczki 🙂 Bardzo ładne 🙂

Łyżka
13 lat temu

właśnie czegoś takiego szukałam! już zabieram się do robienia 😉

moje pasje
13 lat temu

zapisuję 🙂 matko… ale Ty kusisz 😉

Zuzi
Zuzi
13 lat temu

Chętnie upiekłabym te bułeczki, ale trochę boję się wyrabiania bo mam kilka nieudanych prób z ciastem drożdżowym za sobą… Ile, mniej więcej, powinno wyrabiać się to ciasto
i czy ręcznie czy mikserem?

Mania
13 lat temu

Dosłownie pachną mi przez monitor! Mniam! Pozdrowienia 🙂

judik1119
13 lat temu

Wyglądają rewelacyjnie!:)

zjedz_mnie
13 lat temu

W nogę motyla, są super! Przepis już druknięty. Dzięki za pomysł ;]

zauberi
13 lat temu

jakie śliczne :), popijam kawę i wizualizuję sobie Twoją drożdżówkę 😀

DarkANGELika
13 lat temu

Pysznie wyglądają 🙂 Już chce taka jedną;P

Nemi
13 lat temu

Wyglądają obłędnie – bardzo apetyczne fotografie:) Zapisuję przepis!

Prezydentowa
Prezydentowa
13 lat temu

Bardzo ciekawe drożdżówki, takie nietypowe! Strasznie lubię ciasto drożdżowe z jabłkami! 🙂

SmacznaPyza
SmacznaPyza
13 lat temu

o kurczątko, jakie pyszne! wiedziałam co mówię tak się wczoraj wpraszając 🙂 może i jak upiekę takie?

mamabartka
13 lat temu

zrobię! tak juz postanowione , zrobię je w weekend!
Bartek się ucieszy jak wróci z wypadu z dziadkami 🙂