Drożdżówka z rabarbarem

4.80 avg. rating (95% score) - 25 votes

Dziś kolejna odsłona ciasta z rabarbarem. Tym razem na tapecie drożdżowe. Miękkie, puszyste i do tego z kruszonką. Wiem, lubicie kruszonkę, tak jak ja:) W sezonie letnim chyba nie może więc zabraknąć w żadnym domu pysznej i pachnącej drożdżówki. Bo czy jest coś piękniejszego od zapachu, jaki rozchodzi się, gdy ciasto się piecze? Chyba tylko szarlotka może się z tym równać:).  Pieczcie i smakujcie. Polecam!

Przepis własny.

Drożdżówka z rabarbarem / Yeast cakes with rhubarb

Składniki na blaszkę o wymiarach 25x30cm:

  • 2,5 szklanki mąki
  • 0,5 szklanki cukru
  • cukier wanilinowy (16g)
  • 2 jajka
  • 70g roztopionego masła
  • 3/4 szklanki mleka
  • 20g świeżych drożdży
  • szczypta soli

Dodatkowo:

  • 400g obranego i pokrojonego w kostkę rabarbaru

Do misy miksera wsypać przesianą mąkę, zrobić w niej dołek. Wsypać rozkruszone drożdże, zasypać dwoma łyżkami cukru i zalać połową  ciepłego mleka. Wymieszać z niewielką ilością mąki tak, by powstała konsystencja gęstej śmietany. Odstawić na 15 – 20 minut do podrośnięcia. Masło roztopić w ciepłym mleku. Do podrośniętego zaczynu dodać pozostałe składniki i wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Odstawić pod przykryciem w temperaturze pokojowej do podwojenia objętości, na około 1,5 – 2 godziny. Po tym czasie ciasto krótko wyrobić. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą. Przełożyć do niej ciasto. Na wierzch wyłożyć pokrojony w kostkę rabarbar, posypać dwoma łyżkami cukru.

Kruszonka:

  • 75g bardzo miękkiego masła
  • 6og cukru
  • 16g cukru wanilinowego
  • 100g mąki

Wszystkie składniki kruszonki wyrobić między palcami. Wyłożyć kruszonkę na rabarbar.

Piec w temperaturze 190°C przez około 40 minut. Wyjąć z piekarnika, ostudzić.

Drożdżówka z rabarbarem / Yeast cakes with rhubarb

Drożdżówka z rabarbarem / Yeast cakes with rhubarb

Drożdżówka z rabarbarem / Yeast cakes with rhubarb

Smacznego!

 

Jeśli chcesz otrzymać powiadomienie o każdym nowym wpisie skorzystaj z menu Powiadomienia

Ten wpis został opublikowany w kategorii Ciasta, Drożdżowe i oznaczony tagami , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.
Subscribe
Powiadom o
guest

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

23 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Dominika
Dominika
2 lat temu

Mam pytanie czy ciasto po wyrobieniu powinno być “lejące się” i właśnie takie wylewamy na blachę? Czy powinno się dodać mąki żeby zrobić z niego “zbity” placek

Ela
Ela
3 lat temu

Bardzo dobre drożdżowe ciasto. Dostałam rabarbar z dobrego źródła i w połączeniu z tym ciastem i kruszonką.. pycha. Taka ciekawostka: użyłam suszonych drożdży i musiałam zostawić ciasto na całą noc w misce, żeby urosło:) Dopiero rano upiekłam. Nic się nie stało przez całą noc, wyszło rewelacyjne (a wieczorem jakoś nie rosło). Pozdrawiam!

Dominika
Dominika
3 lat temu

Właśnie jestem w trakcie robienia 🙂 Uwielbiam tę stronę !!!
Świetne przepisy !!!
Pozdrawiam

Null
Null
6 lat temu

Witam 🙂 czy mogę użyć drożdży w proszku? I jeśli tak to czy sposób przygotowania ciasta będzie taki sam? (Nigdy nie uzywalam drożdży i nie mam pojęcia jak się nimi posługiwać :P)
Poza tym Pani strona jest chyba jedyna z której korzystam i do tej pory (5 oddzielnych przepisów) wszystkie ciasta wyszły idealnie. Jestem tym faktem tak podekscytowana, ze mam zamiar upiec drugie ciasto w tym tygodniu. Pozdrawiam serdecznie i dziekuje za tego bloga.

Nutrisha
Nutrisha
7 lat temu

Ciasto wyszło ok ale bez szału….pozdrawiam 🙂

Elonori
Elonori
8 lat temu

Piecze się 😀 i pachnie na cały akademik! Jeszcze jakieś 5-10 minutek i wcinamy 🙂

Elonori
Elonori
8 lat temu
Reply to  Elonori

prze-przepyszne, jednak używanie masła zamiast margaryny podnosi jakość smaku o 200% 🙂

Nemihabibi
8 lat temu

Rewelka! Poproszę kawałek!

Jolka
8 lat temu

Placek idealny i tyle :))

DarkANGELika
8 lat temu

Masz rację, drożdżowego nie może zabraknąć. Twoje wygląda bardzo apetycznie;)

Smaczna Pyza
Smaczna Pyza
8 lat temu

u mnie ciasto z rabarbarem to 1 -2 razy w roku – tak żeby odfajkować, ale bez szaleństw 🙂 ale popatrzeć bardzo miło

mojetworyprzetwory
mojetworyprzetwory
8 lat temu

Wygląda pięknie! Twoje drożdżowe ciasta są idealne! Pycha!

p.s. Najlepszego dla Ciebie i córki,jeśli dobrze kojarzę;)

co by tu zjeść
co by tu zjeść
8 lat temu

Bardzo apetyczne 🙂

Margarytka
8 lat temu

Normalnie ostatnią szansę daję dziś rabarbarowi… jak go nie znajdę to się wścieknę 🙂 A wścieknięta Margarytka to zły omen 🙂

manoria
manoria
8 lat temu

Na drożdżówce musi być kruszonka 🙂 Pycha 🙂 Pozdrawiam

Majana
8 lat temu

Uwielbiam rabarbarowe, a drożdżowe to już w ogóle poezja. SUper ciasto!
Pozdrowienia:)

Aleksandra
8 lat temu

mmmm pycha!

Iza
8 lat temu

pieknie wygląda…uwielbiam drożdżowe ciacha