Paluchy chlebowe / Bread fingers

Paluchy chlebowe

by

w przepisy na:

Jakiś czas temu, moja bliska koleżanka zapytała mnie, czy znam przepis na długie paluszki, posypywane makiem, sezamem lub solą, bo Ona coś takiego pamięta z dzieciństwa i z chęcią by sobie ten smak przypomniała. Domyśliłam się, że musiało jej chodzić właśnie o paluchy chlebowe, więc poszukałam, poszperałam i znalazłam. A, że właśnie wybieraliśmy się do Niej z wizytą, postanowiłam zrobić Jej niespodziankę. Aniu, ten przepis jest dla Ciebie!

Paluchy są doskonałe na przegryzkę, polubią je zarówno dorośli, jak i dzieci. Polecam Wam bardzo.

Paluchy chlebowe / Bread fingers

Składniki na około 20 paluchów:

  • 500g mąki pszennej chlebowej (akurat nie miałam, więc dałam zwykłą)
  • 15g świeżych drożdży
  • łyżka słodu jęczmiennego lub miodu
  • 2 łyżki oliwy ekstra vergine
  • 300ml ciepłej wody
  • łyżeczka soli

Dodatkowo:

  • sezam, mak lub sól do posypania

W małej misce wymieszać drożdże, słód (lub miód) i oliwę z 125ml ciepłej wody. Odstawić na 10 minut do spienienia. W dużej misce wymieszać mąkę z solą, dodać spienione drożdże i tyle wody, aby powstało delikatne ciasto (u mnie to była cała pozostała woda). Wyrabiać do momentu, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne (przez 8 – 10 minut). Wyrobione ciasto przykryć ściereczką i odstawić na 1,5 godziny w ciepłe miejsce, do podwojenia objętości. Po tym czasie ciasto podzielić na 20 części i uformować wałki o długości około 30 cm. Gotowe wałki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować wodą i posypać sezamem, solą lub makiem.

Paluchy chlebowe / Bread fingersPiec w 200°C przez 15 minut, aż będą chrupiące i zarumienione.

Paluchy chlebowe / Bread fingersPaluchy chlebowe / Bread fingers

Paluchy chlebowe / Bread fingers

Smacznego!

 

Jeśli chcesz otrzymać powiadomienie o każdym nowym wpisie skorzystaj z menu Powiadomienia


Zapraszam do mojego sklepu z pierniczkami (i maskotkami Zuzi):

Link do sklepu z ręcznie lukrowanymi świątecznymi pierniczkami

Polub nasz piernikowy profil na facebooku -> FB – Słodkie Pierniki

Subscribe
Powiadom o
guest

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

25 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Zuza
9 lat temu

Pyszne! Lepsze niż ze sklepu 🙂
Tak się u mnie prezentują: http://najlepszesmakolyki.pl/2015/02/paluchy-chlebowe/

Julia
Julia
9 lat temu

Polecam z rozmarynem 🙂

Ewela
10 lat temu

Świetny przepis, zdecydowanie wykorzystam, na prywatkę sylwestrową w sam raz 🙂
Fajna strona, czasem podglądam. Wszystkiego najlepszego w Nowym Roku 😀

martita
martita
11 lat temu

Długo nie mogłam znaleźć chwili, by napisać ten komentarz (lepiej spędzam czas w kuchni niż przy komputerze :)) Paluchy smakują świetnie. Ja do paru, zamiast soli dodałam przyprawę do gyrosa. Idealne na weekendowy wieczór.

Beatrice
12 lat temu

Super przepis! Uwielbiam takie paluchy, a przepis na pewno wypróbuję!

Domi z kuchni
12 lat temu

Świetne do piwa, albo zamiast kolacji – z dodatkiem hummusu, lub nawet same na pewno są pyszne 🙂

moje pasje
12 lat temu

Piękne!!! Mniam!!!! uwielbiam:D A zdjęcia cudne zrobiłaś 🙂 Aż ma się ochotę od razu takie upiec 🙂 Pozdrawiam Cię cieplutko 🙂

iza
12 lat temu

to ja porywam kilka 😉

jerry61
12 lat temu

znam!! babcia robiła ale nie miałem przepisu.Dzięki!!

Kasia, slodkiefantazje
Kasia, slodkiefantazje
12 lat temu

Asiu, ależ one apetycznie wyglądają. 🙂 Pochrupalabym sobie teraz takiego 🙂

Kaś
12 lat temu

chrupaniu nie byłoby końca, bo pewnie co chwila siegałabym po kolejnego 🙂
pięknie się przyrumieniły

kachna
12 lat temu

jestem pewna że są pyszne 🙂 teraz bym sobie schrupała takiego palucha…

zauberi
12 lat temu

fajnie wyglądają :), na imprezę jak znalazł

Dzikowiec
12 lat temu

Świetne paluchy!!! Od dziś miała być dieta… 🙂

zabazaby
zabazaby
12 lat temu

ja mam pytanie – czy mozna uzyc do tych paluchow suszonych drozdzy?? jezeli tak to dodac je do maki czy do tej mikstury z oliwa, miodem i woda??

kocie-smaki
12 lat temu

zdjęcia rewelacyjne. a paluchy – kuszą, oj kuszą 🙂

Vexi
Vexi
12 lat temu

Kapitalne zdjęcia! Często pinuję Twoje fotki (zazwyczaj z obślinionym “yummmmmy”) na Pintereście, ale te tutaj to mistrzostwo świata! Super kompozycje, ciekawa “bawarska” aranżacja! Czuję przez monitor zapach i smak tych paluszków…
Kluczem do sukcesu blogów kulinarnych są dobre zdjęcia – babeczka.zuzka.pl podnosi poprzeczkę hen wysoko! Świetna robota, kapitalny warsztat. Rzadko się wypowiadam, ale studiuję każdy przepis, każdą fotkę. Nic nie raduje mych oczu bardziej nowy post na FB zwiastujący nowe cuda na stronie.
Oby zdarzało się to jak najczęściej!
Jesteś wspaniała! 🙂
Z wyrazami uznania i zaślinienia,
M.

urtica1
12 lat temu

Śliczne te paluchy, aż mam ochotę je upiec. Pozdrawiam cieplutko 🙂

DarkANGELika
12 lat temu

Bardzo smaczna przegryzka;)

mojetworyprzetwory
mojetworyprzetwory
12 lat temu

Jakie fajne! Jakie piękne! Jakie smakowite!

Majana
12 lat temu

Grissini, uwielbiam!
Wspaniałe, chrupiące chlebowe paluszki:)
Pozdrowienia

mamabartka
12 lat temu

fajna przegryzka 🙂