Cynamonki

4.62 avg. rating (92% score) - 24 votes

Przepyszne, mięciutkie drożdżowe bułeczki pachnące cynamonem. Znacie je pewnie doskonale i pewnie nie raz robiliście takie, lub bardzo podobne. Przepisów na tego typu bułeczki jest bardzo dużo, ale dziś proponuję właśnie ten. Prosty, nieskomplikowany i bardzo, bardzo pyszny. Robiłam je już wiele, wiele razy i za każdym razem wychodzą wyśmienite. Tym razem wyszły bardzo puchate, dawno takich dobrych bułeczek nie jadłam:) Polecam wszystkim bardzo!

Przepis pochodzi z Galerii Potraw.

Drożdżowe cynamonki

Składniki (na około 20 – 24 nieduże bułeczki):

  • 1 szklanka letniego mleka
  • 2 jajka lekko roztrzepane
  • 4 szklanki mąki pszennej
  • 6 łyżek cukru
  • 100g masła (roztopionego i ostudzonego)
  • 35g drożdży
  • szczypta soli

Na nadzienie:

  • 50g masła
  • pół szklanki cukru (dałam brązowy trzcinowy)
  • 2-3 łyżeczki cynamonu ( w zależności od upodobania)

Masło rozpuścić, dodać cukier i cynamon i dokładnie wymieszać.

Do miski wsypać przesianą mąkę. Zrobić w niej dołek i wsypać pokruszone drożdże, zasypać połową cukru, wlać połowę ciepłego mleka i wymieszać z niewielką ilością mąki tak, by w konsystencji powstała gęsta śmietana. Odstawić na około 20 minut aż rozczyn podrośnie. Po tym czasie dodać pozostałe składnik i wyrobić gładkie ciasto. Odstawić do wyrośnięcia w temperaturze pokojowej na 1,5 – 2 godziny. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Po tym czasie wyjąć ciasto na stolnice i jeszcze raz wyrobić, w celu odgazowania.

Ciasto podzielić na dwie części, każdą rozwałkować na prostokąt, posmarować nadzieniem i zwinąć jak roladę. Pokroić na mniej więcej równe kawałki. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia rozcięciem do dołu. Należy zostawić między bułeczkami dość spory odstęp, bo sporo urosną. Odstawić pod przykryciem do napuszenia na około 15 – 20 minut. Przed pieczeniem posmarować roztrzepanym jajkiem lub mlekiem. Ja tym razem niczym nie smarowałam.

Drożdżowe cynamonki

Piec w temperaturze 180°C przez 15 – 20 minut, w zależności od wielkości bułeczek (ja swoje piekłam 17 minut). Po wyjęciu z piekarnika studzić na kratce. Najlepsze są jeszcze ciepłe i szczerze powiem, że u mnie prawie nigdy nie wytrzymują wiele dłużej. Znikają nie wiadomo gdzie i kiedy.

Drożdżowe cynamonkiDrożdżowe cynamonkiSmacznego!

 

Jeśli chcesz otrzymać powiadomienie o każdym nowym wpisie skorzystaj z menu Powiadomienia

Ten wpis został opublikowany w kategorii Bułki drożdżowe i oznaczony tagami , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.
Subscribe
Powiadom o
guest

 

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

45 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Magdalena
Magdalena
3 lat temu

Wyszły przepyszne, pierwszy raz je robiłam i pięknie wyrosły i się upiekły. Jedyny błąd to taki, że zrobiłam z połowy porcji 😀

Kamila
Kamila
7 lat temu

Witam!czy można użyć suchych drożdży zamiast świeżych?jaki tak, to jak długo ma wyrastać ciasto ?

Ola
Ola
8 lat temu

Czy mozna dodać olej zamiast masła? Jeśli tak to w jakiej ilości?

Ola
Ola
9 lat temu

właśnie się pieką 🙂 pachną obłędnie 🙂
dzięki Asiu za przepis! co prawda nie wyszły mi takie ładne jak Tobie, bo za cienko rozwałkowałam ciasto i widzę,że dwie pękły, ale nic to. następne będą lepsze 😉

olaaaa
olaaaa
10 lat temu

są przepyszne!! pięknie pachną i kuszą wyglądem, piekę je już kolejny raz stały sie u mnie w domu ulubionym deserem 😀

Edziaa
Edziaa
10 lat temu

Robiłam je wyszły PYSZNIUTKIE!!
Co prawda odbiegały nieco wyglądem od tych, ale widzę że Pani ma już wprawę w ich robieniu….ja zrobiłam takie cudeńka pierwszy raz!
Bardzo puszyste i leciutkie ;P
A aromat cynamonu w domu rozchodził się godzinami <3
Powoli zaczynam być wielbicielką pani przepisów, bo to już kolejny wyjątkowo udany wypiek ! ;))

Kociara
10 lat temu

Mój syn nam zrobił, bo jestem chora obudził mnie i podał pyszną pachnącą bułeczkę z gorącą kawą – suuuper lekarstwo – szkoda tylko że tak szybko się zjadają 🙂

Ania
Ania
11 lat temu

Hmm chyba to nie jest wersja dla początkujących. Zrobiłam jak w przepisie nadzienie najpierw. Po 2h wyrastaniu ciasta nadzienie się zestaliło. Po ponownym podgrzaniu nadzienie nie było już takie samo jak poprzednio. Masło się rozwarstwiło od cynamonu i cukru i nijak nie chciało się połączyć z powrotem. No i pozostaje jeszcze mój stały dylemat – wkładać do rozgrzanego piekarnika czy nie?

Ania
Ania
11 lat temu
Reply to  Asiek

Na szczęście nadzienie nie popsuło finalnego efektu. Bułeczki świetne!

Ania
Ania
11 lat temu

A to nadzienie to ma być ostudzone czy ciepłe?

annaM
annaM
11 lat temu

upiekłam! i naprawdę są extra! bardzo dziękuję za przepis!!

marcia12345
marcia12345
11 lat temu

Przepyszne.

dudi
11 lat temu

Zrobiłam już dwa razy ten przepis – jak do tej pory najlepszy na ciasto jakie znalazłam do cynamonek… Za drugim razem chciałam zrobić razowe – i dodałam w połowie mąki razowej – i też super. Same proporcje ciasta bardzo mi się podobają. Jeśli chodzi o nadzienie dałam mniej cukru za drugim razem, a i jeszcze część zrobiłam z nadzieniem serowym (na prośbę rodziny). W każdym razie dziękuje za przepis, bo bardzo udany!i bardzo dobre wychodzą i polecam wszystkim.

Iza
11 lat temu

Asiek …prawda pyszne są:))) ja tez robiłam z tego przepisu już jakiś czas temu muszę w końcu wrzucic na bloga:)))

Wykrywacz smaku
11 lat temu

bardzo apetyczne i bardzo fajne zdjęcie, dziękujemy za dodanie!

Kasia, slodkiefantazje
Kasia, slodkiefantazje
11 lat temu

Asiu śliczne są, już sobie wyobrażam ten unoszący się zapach cynamonu. 🙂 Chętnie sie z Tobą wymienię na moje orzechowo-jabłkowe. 🙂 ps. U mnie też już cynamonowo, zapraszam do siebie na szarlotkę. 😉 pozdrawiam serdecznie i wypoczywaj zamiast się krzątać w kuchni 🙂

aga-aa
11 lat temu

na pewno się skuszę, bo ostatnio rozpiekłam się w słodkościach 🙂

Margarytka
11 lat temu

O, to ja muszę je zrobić, bo są obłędne, a ja uwielbiam wszystko co z cynamonem 🙂

Paulina
11 lat temu

przepiękne Ci wyszły. idealne!

Prezydentowa
11 lat temu

Ale fajniutkie, patrzę i czuję jak wypełnia mnie słodki, mocny zapach cynamonu… ;>

Melissa
11 lat temu

My 4 year old was looking at “Foodgawker” with me and says ” YUM Cinnamon rolls!”. She doesn’t even like them normally! So she’s convinced me to make these this afternoon with her. I’ll have to translate it, but thanks!

kachna
11 lat temu

cudne ślimaczki 🙂
mniam…

Jak u Ma-gdy, blog o jedzeniu

Wyglądają podobnie do fińskich bułeczek cynamonowych KORVAPUUSTIT, którymi zajadałam się dawno temu, podczas wymiany studenckiej w fińskim mieście Turku 🙂 Polecam! 🙂

zauberi
11 lat temu

świetnie wyglądają te ślimaczki 🙂 pozdrawiam

alebabka.blogspot
11 lat temu

Ale śliczne!! u mnie to samo gościło wczoraj na blogu. Pyszne są te bułeczki. Polecam Ci do nich polewę z mascarpone i pomarańczy.

moje pasje
11 lat temu

A Ty leżeć miałaś!!! 😀 Pysznie wyglądają 🙂 Zdrówka i pozdrawiam 🙂

Smaczna Pyza
Smaczna Pyza
11 lat temu

Asiu, dużo ich wychodzi z tej porcji składników? bo mnie kuszą bardzo, ale nie wiem z jakiej ilości piec….

Angie
11 lat temu

Wyglądają przepięknie!

DarkANGELika
11 lat temu

Wyglądają bardzo apetycznie, u mnie ostatnio podobne, bo rzeczywiście jest strasznie dużo przepisów na nie;)

Majana
11 lat temu

Wspaniałe! Robiłam nie raz takie bułeczki, zawsze tak kuszą, tak piękne pachną.
Pozdrawiam:)

mamabartka
11 lat temu

idealne na śniadanko, porywam jedną… no może nawet dwie 🙂 a kwadratowy talerzyk to jeden z moich ulubionych w mojej małej kolekcji

Kaś
11 lat temu

jakie śliczne! poproszę kilka 🙂