Bułeczki z serem i makiem

Czeskie kołacze

W Czechach byłam całe mnóstwo razy, tak dużo, że sama nie wiem ile, ale wyobraźcie sobie, że nigdy nie jadłam tych bułeczek. A przecież to tradycyjny wypiek czeski. Bardzo lubiany i bardzo popularny. Kołacze robi się na wiele sposobów i z różnymi dodatkami, zarówno na słodko jak i na słono. Ja dziś proponuję kołacze na słodko. Pyszne! Z twarożkiem, makiem i powidłami. Po prosu musicie ich skosztować! A ja już jutro wybieram się na weekend do Pragi, więc postaram się zasmakować tych specjałów na miejscu:). Ciekawe czy te moje choć trochę smakują jak te prawdziwe:) Polecam bardzo!

Przepis pochodzi z książki ‘Pieczenie ciast’.

Bułeczki z serem i makiem


Składniki na około 20 sztuk:

  • 500g mąki
  • 30g świeżych drożdży
  • 1/4l mleka
  • 100g masła
  • 80g cukru
  • 2 jajka
  • szczypta soli

Mąkę przesiać do miski, zrobić dołek, wsypać rozkruszone drożdże , zasypać 3 łyżkami cukru i zalać połową letniego mleka. Wymieszać lekko z mąką tak, by powstała konsystencja gęstej śmietany. Odstawić na 15 – 20 minut. Gdy rozczyn ruszy, dodać masło rozpuszczone w mleku, resztę cukru i sól. Wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Przykryć i odstawić na 1,5 – 2 godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

W tym czasie przygotować nadzienie.

Masa serowa:

  • 500g twarogu (użyłam wiaderkowego ‘Mój ulubiony’)
  • 160g cukru
  • 2 żółtka
  • 2 białka
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka rumu ciemnego

Utrzeć twaróg z żółtkami, cukrem, mąką ziemniaczaną i rumem. Z białek ubić sztywną pianę i delikatnie dodać do masy serowej.

Masa makowa:

  • 250g zmielonego maku (kupiłam gotowy mielony mak)
  • 80g cukru
  • 1 łyżka tartej bułki
  • 1/4l mleka

Dodatkowo:

  • 200g powideł śliwkowych

Zmielony mak wymieszać z cukrem i bułką tartą, zalać mlekiem. Zagotować i wystudzić.

Ciasto podzielić na 20 porcji (około 50g każda). Z każdego kawałka uformować kulkę a następnie płaski placek z grubszym brzegiem. Brzegi posmarować rozmąconym żółtkiem. We wgłębieniu rozkładać na przemian porcje nadzienia z twarogu i maku, a w środku powidła. Pozostawić na 10 minut do napuszenia.

Piec w temperaturze 200°C przez 20 – 25 minut. Wyjąć i ostudzić na kratce.

Bułeczki z serem i makiemBułeczki z serem i makiemBułeczki z serem i makiemBułeczki z serem i makiem

Smacznego!

 

 

Jeśli chcesz otrzymać powiadomienie o każdym nowym wpisie skorzystaj z menu Powiadomienia


Zapraszam do mojego sklepu z pierniczkami (i maskotkami Zuzi):

Link do sklepu z ręcznie lukrowanymi świątecznymi pierniczkami

Polub nasz piernikowy profil na facebooku -> FB – Słodkie Pierniki

Subscribe
Powiadom o
guest

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

23 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
pieczesie
pieczesie
9 lat temu

Cześć,
po powrocie z Pragi szukam przepisu na kołacze, zastanawiałam się nad skorzystaniem z tej samej książki co Ty, ale nie wiem czy warto. Pisałaś, że się wybierasz do Pragi, zakładam, że już byłaś. Jak oceniasz podobieństwo? Warto robić czy zupełnie nie przypominają w smaku tych oryginalnych? Pozdrawiam serdecznie i życze samych udanych wypieków!

agus
agus
9 lat temu

sera i maku zdecydowanie za dużo jak na tą porcje ciasta. zużyłam zaledwie połowę. do maku dodałam dodatkowo miód i skórkę z cytryny i pomarańczy. wyszło pyszne 😉

Hania
10 lat temu

Czym bezalkocholowym można zastąpić rum?

pajdachleba
12 lat temu

widzę, że u Ciebie kołacze w bardziej zaawansowanej wersji 😉 pychota!

Paulina
12 lat temu

🙂
cześć!
ej ja nigdy nie jadłam kołaczy:< a w Czechach też nie byłam!
muszę koniecznie nadrobić zaległości:)

sweet dreadi
12 lat temu

Babeczko, przepięknie Ci wyszły!!!
Miłej podróży 🙂

Domi z kuchni
12 lat temu

Bardzo mi się podobają takie ciacha 🙂

tastefully
12 lat temu

Piękne, jak malowane 🙂

Nemi
12 lat temu

Bajeczne! Ech…zjadłoby się takiego, oj zjadło:)

Beata
12 lat temu

Pięknie wyglądają i na pewno są przepyszne, szkoda tylko, że szwajcarzy twarogu nie znają:( Czas wreszcie spróbować zrobić samodzielnie

Beata
12 lat temu

Pięknie wyglądają i na pewno są przepyszne, szkoda tylko, że twarogu w Szwajcarii nie ma 🙁 Musze wreszcie spróbować zrobić samodzielnie

Kaś
12 lat temu

nigdy nie jadłam, ale widzę, że muszę to nadrobić. śliczny wzorek!

co by tu zjeść
12 lat temu

Ja jeszcze to mleczko drapnę do kompletu:)) ŚLICZNE SĄ:)

Jolanta Szyndlarewicz
12 lat temu

wspaniale wyglądają te kołaczyki ….ja też takowych jeszcze nie jadłam …ale upiekę sobie, oj upiekę:)

zjedz_mnie
12 lat temu

Z pewną nieśmiałością zapytam, gdzie takie cudo można dostać;] Pysznie wyglądają.

zauberi
12 lat temu

ha! Nawet nie wiedziałam, że jadłam kołacze czeskie ;), w sklepie niedaleko mojej uczelni były właśnie takie i zawsze uwielbiałam je kupować. Poproszę takiego jednego Twojego kołacza 🙂

mamabartka
12 lat temu

piękne i …………….. też nie jadłam 🙂

kachna
12 lat temu

wyglądają super, na pewno pyszneee!
ser biały i mak to chyba moje ulubione połączenie 🙂
pozdrawiam

http://wszystkoogotowaniuks.blogspot.com

Prezydentowa
Prezydentowa
12 lat temu

I z serem, i z makiem, i z marmoladą… Pyszne muszą być, chętnie je zrobię! 😉 Miłego pobytu! 😉

moje pasje
12 lat temu

pyszności 🙂 Uwielbiam takie drożdżówki 🙂 Pamiętam jak moja babcia piekła kołacze… takie wielgaśne były 🙂 Pozdrawiam 🙂