Drożdżowa babka czekoladowa na Wielkanoc / Easter chocolate cake yeast

Drożdżowa babka czekoladowa

by

w przepisy na: , ,

Kolejna i ostatnia propozycja babkowa na nadchodzące święta. Miała być jeszcze cytrusowa, ale dwa razy dopadł ją zakalec, wiec na razie dam jej spokój, póki nie popracuję nad przepisem. A co mogę powiedzieć o tej babce? Zwarta, smaczna, ale dość sucha, więc nie koniecznie będzie wszystkim smakować. Koniecznie z polewą czekoladową i szklanką mleka. Bezproblemowa przy robieniu. Zwolennicy drożdżowych bab nie powinni być zawiedzeni. Ja wolę inne:)

Przepis pochodzi ze starych notatek.

Drożdżowa babka czekoladowa na Wielkanoc / Easter chocolate cake yeast

Składniki na średniej wielkości foremkę:

  • 7 żółtek
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 120g rozpuszczonej gorzkiej czekolady
  • 30g świeżych drożdży
  • 1,5 szklanki mąki
  • 50g roztopionego masła
  • 1/2 szklanki mleka
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego

Do misy miksera przesiać mąkę, zrobić w niej dołek, wsypać łyżkę cukru i rozkruszone drożdże. Zalać połową ciepłego (nie gorącego) mleka. Wymieszać z niewielką ilością mąki tak, by powstała konsystencja gęstej śmietany. Odstawić na 20 minut, aż rozczyn zacznie pracować. Po tym czasie ubić żółtka z resztą cukru na puch, dodać roztopioną czekoladę, resztę mleka, masło, wanilię i wlać do zaczynu. Wszystkie składniki dokładnie wyrobić na gładkie, luźne ciasto. Ciasto przełożyć do wysmarowanej tłuszczem foremki. Odstawić pod przykryciem do wyrośnięcia na 1.5 – 2 godziny. W tym czasie ciasto powinno podwoić swoją objętość.

Piec w temperaturze 180°C przez około 50 minut. Wyjąć z piekarnika, chwilę przestudzić w formie, następnie wyjąć i wystudzić na kratce. Wystudzoną babkę polać ulubioną polewą.

Drożdżowa babka czekoladowa na Wielkanoc / Easter chocolate cake yeast

Drożdżowa babka czekoladowa na Wielkanoc / Easter chocolate cake yeast

Smacznego!

 

Jeśli chcesz otrzymać powiadomienie o każdym nowym wpisie skorzystaj z menu Powiadomienia


Zapraszam do mojego sklepu z pierniczkami (i maskotkami Zuzi):

Link do sklepu z ręcznie lukrowanymi świątecznymi pierniczkami

Polub nasz piernikowy profil na facebooku -> FB – Słodkie Pierniki

Subscribe
Powiadom o
guest

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

15 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
talablaska
11 lat temu

Kochana pięknie dziękuję za życzenia. Dla całej Waszej rodzinki zdrowych i spokojnych Świąt. Oby były słodkie, pyszne i mokre ;)))

Usagi
11 lat temu

Ja bym ją chyba po prostu nasączyła. I przepis byłby idealny – nie za suchy, czekoladowy, bezproblemowy i do tego śliczny, jak widać na zdjęciach 🙂

Nemi
11 lat temu

Apetyczne zdjęcia, już sobie wyobrażam ten nieziemski smak babki:)

mopswkuchni
11 lat temu

Piękna! Robiłam też czekoladową babę drożdżową niedawno. Nieco inny przepis miałam, chyba nie było w nim masła. Jest pyszna!

Iza
11 lat temu

Asiu jej jak Ci zazdroszę tych wypieków mnie cos ostatnio sie nie chce nic robić

zauberi
11 lat temu

kusząca babka :), jeszcze takiej nie jadłam

DarkANGELika
11 lat temu

Drożdżowa i czekoladowa, nigdy nie próbowałam takiego połączenia;)

Kaś
11 lat temu

z dużym kubkiem mleka zjadłabym pewnie dużo za dużo 🙂

aga
11 lat temu

Wygląda świetnie, drożdżowa ale czekoladowa, musi być pyszna:)

Jagoda
Jagoda
11 lat temu

Wygląda super i zapewne też tak smakuje:) pozdrawiam

Majana
11 lat temu

Świetna baba! Podoba mi się to,że jest czekoladowa . Wygląda cudnie!
Pozdrowienia

dakota
dakota
11 lat temu

a ile mąki?

karmel-itka
11 lat temu

ojej, super!
drożdżowa.. ale w czekoladowej wersji! mniam.