Kiedyś nie lubiłam drożdżowych wypieków. Ani jeść, ani robić. Może nigdy nie trafiłam na dobre drożdżowe ciasto, a może po prostu mój gust smakowy się zmienił. Na szczęście teraz jest inaczej i robienie drożdżówek sprawia mi ogromną przyjemność! Dziś polecam te bułeczki z makiem. Lubię w nich to, że są takie proste i banalne do zrobienia a zarazem wyśmienite w smaku! Spróbujcie i przekonajcie się sami:).
Przepis wielokrotnie przetestowany, znaleziony u Dorotuś.
Składniki na 12 sporych bułeczek:
- 25oml letniego mleka
- 75g roztopionego masła
- 70g drobnego cukru
- 25g świeżych drożdży
- 500g mąki pszennej
- szczypta soli
Na nadzienie:
- 600g gotowej masy makowej
Do posmarowania:
- 1 jajko
Do miski wsypać przesianą mąkę. Zrobić w niej dołek i wsypać pokruszone drożdże, zasypać połową cukru, wlać połowę ciepłego mleka i wymieszać z niewielką ilością mąki tak, by w konsystencji powstała gęsta śmietana. Odstawić na około 20 minut aż rozczyn podrośnie. Po tym czasie dodać pozostałe składniki i wyrobić gładkie ciasto. Odstawić do wyrośnięcia w temperaturze pokojowej na 1,5 – 2 godziny. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Po tym czasie wyjąć ciasto na stolnice i jeszcze raz wyrobić, w celu odgazowania.
Rozwałkować ciasto na prostokąt o wymiarach 55×35 cm. Rozsmarować na nim masę makową a następnie zwinąć jak roladę (wzdłuż krótszego boku). Pokroić na plastry grubości ok. 3 cm. Gotowe plastry układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Łyżką drewnianą nacisnąć wzdłuż środka każdego plastra tak, aby jego boki uniosły się ku górze. Odstawić na 10 minut do napuszenia. Po tym czasie posmarować roztrzepanym jajkiem.
Piec w temperaturze 200°C przez 15 minut. Studzić na kratce. Po przestygnięciu polukrować.
Smacznego!
Jeśli chcesz otrzymać powiadomienie o każdym nowym wpisie skorzystaj z menu Powiadomienia
Moj maz sie w nich zakochal ( no oki , ja tez 😛 ) mniej wiecej co 2-3 tyg je pieke , sa nieziemskie w smaku 😀
Droga Babeczko,
Upieklam kiedys powyzsze drozdzowki i wyszly wspaniale. Uwielbiam drozdzowe ciasta z makiem ale to byla moja pierwsza proba 🙂 teraz przymiezam sie do makowej rolady badz czegos podobnego i tu pytanie. Czy moge z tego przepisu upiec rolade,wkladajac ja do foremki czy lepiej poztawic na Twoj przepis na makowe ciasto z kruszonka ?
Z gory dziekuje za odpowiedz i zycze Wesolych Swiat.
Alutka
Spróbowałabym z roladą, ciasto jest fajne i puszyste, może się udać. A jak Ci się uda, to pochwal się, też zrobię 🙂
Pozdrawiam i również życzę zdrowych i pogodnych Świąt!
A ja mam troszku inne pytanie Droga Babeczko: czy masz może jakąś konkretną dobrą i sprawdzoną gotową masę makową, którą mogłabyś polecić? Pozdrawiam!
Niestety, nie trafiłam na taką, z której byłabym do końca zadowolona. Poza tym, każdy ma inny smak i co innego mu smakuje. Ja np. nie lubię skórki pomarańczowej i zawsze ją wydłubuję 🙂
Kochana Babeczko ☺Czy moge uzyc drozdzy suchych?
Tak, dwa i pół raza mniej niż świeżych.
Poprostu miod w gebie!!! nic dodac nic ujac!!! Dalam mniej masy makowej i z reszty ciasta uplotlam chalki……dzieci sie najesc nie umia……..przepis wart skorzystania!!!!
Czy drozdze kruszymy do calej ilosci maki czy bierzemy tylko troche maki by zrobic sam rozczyn a pozniej dodajemy reszte maki gdy rozczyn juz podrosnie?
Możesz zrobić osobno rozczyn.
Upiekłam bułeczki i wyszły przepyszne. A zniknęły tak szybko jak szybko się pojawiły na stole.
To ciasto jest rewelacyjne prawie codziennie go robię dodaje różne owoce i tyle 🙂 REWELACJA pozdrawiam Ania
Czy zamiast mleka można użyć wody?
Jeżeli możesz użyć mleko, to polecam jednak mleko.
Hej, wyglądają niesamowicie. Właśnie mam zamiar się za nie zabrać tylko nie jestem pewna jak mogę ogrzać ciasto do wyrośnięcia żeby go nie “popsuć” jeśli nie jest za ciepło i druga rzecz to w piekarniku pieczesz na termoobiegu w 200 stopniach czy na jakiejś innej opcji bo ja mam kilka i nigdy nie wiem która jest właściwa. Dziękuje z góry za odpowiedz 🙂
Jeśli w domu jest chłodno, to owijam miskę w ciepły koc:) Albo stawiam w jakimś ciepłym miejscu np. koło kaloryfera. Wiem, ze niektórzy nagrzewają piekarnik do 40 st. i tam ciasto rośnie, ale ja tego nie robię. Co do pieczenia, to zawsze piekę na funkcji góra-dół, jeśli jest inaczej zaznaczam to w przepisie.
Ten przepis jest tak wspaniały, prosty, zrozumiały i …Zakochałam się w tych drożdżówkach! Te sklepowe im do pięt nie dorastają. Robiłam już 3 razy… Ach, chyba czas na 4! Dziękuję za genialny przepis!
drozdzoweczki pyszota… dzisiejszego wieczoru moj chlopak piecze je po raz drugi, juz sie doczekac nie moge
Oj, zazdroszczę, tak bym chciała, żeby ktoś dla mnie upiekł takie drożdżówki:)
Cieszę się, że smakują. Dziękuję za komentarz.
Pozdrawiam!
Wlasnie upieklam wygladaja super zobaczymy jak smakuja ,ale napewna sa bardzo smaczne.
Bułeczki wyglądają niesamowicie 🙂 Szukałam od dłuższego czasu dobrego przepisu na drożdżówki z makiem i myślę, że znalazłam go tutaj 🙂 dzisiaj zamierzam je upiec 🙂
Pozdrawiam!
Ten przepis jest niezawodny a bułki wychodzą przepyszne. Daj znać jak Ci wyszły:)
Pozdrawiam i dziękuję:)
Bułeczki wyszły niesamowicie pyszne 🙂 Pokradłam Twój przepis i umieściłam na swoim blogu razem z fotorelacją z pieczenia, oczywiscie zamieściłam odnośniki skąd skradłam to cudo 😉 Asiek przejrzałam dokładnie całego Twojego bloga, spędziłam dziś na nim kilka godzin i muszę napisać, że jesteś niesamowita! 🙂
Mistrzynio, jutro je piekę! 😀 :*
Kusząco wyglądają ! 🙂
Kiedyś też tak miałam – za drożdżowym nie przepadałam , wolałam inne ciasta. Na starość mi się odmieniło ;P
Asiek!!! Jesteś niemożliwa! Jakie to piękne, cudowne, apetyczne! 😀 Zaraz rozdrapię paznokciami monitor 😛
Moje ulubione z dzieciństwa! 🙂
Przepięknie wyglądają! Masz Asiu talent, oj masz 🙂
Wyglądają przecudnie! Pozdrawiam
o matko jakie one cudne…teraz piszę serio najpiekniejsze jakie widziałam;)
Uwielbiam drożdżówki z makiem, ale jeszcze sama ich nie robiłam. Wyglądają przepysznie! Zastanawiam się jak zasnę, gdy wciąż będę miała przed oczami te łakocie!
Może z postanowieniem, że je zrobisz jurto:):):)…
ło matko!, skąd wiedziałaś???? ja uwielbiam wszelkie makowce a to jest genialne! ale mi teraz noc zepsułaś, nie zasnę póki nie zjem, Ty nie dobra jesteś:))
To jest w odpowiedzi za Twoje pyszne dania!, którymi mnie katujesz!! Ale częstuj się do woli!!!:):)
Wyszły rewelacyjnie … uwielbiam je !:)
Rewelka!!!
jak malowane! ślicznie przyrumienione
zgadzam się z przedmówcami, drożdżówki wyglądają fantastycznie, aż ślinka leci 🙂
Dzięki:)
cudne! aż mi ślinka kapie 🙂 tylko ta gotowa masa makowa….. ja wiem, że wygodniej, ale tam więcej bułki tartej niż maku…..
Wiem, wiem leniuszek jestem… ale mam sprawdzoną i nie jest zła:)
O jaaa…! Jak z cukierni… Cudne, kiedy ja tak będę piekła, chyba nigdy! 🙁
Aj tam, aj tam… zaraz nigdy…
O Matko, Asieńka jakie one cudne… A z tym lukrem… Wyglądają zjawiskowo!
Dziękuję Ci, pochwała z Twoich ust wiele dla mnie znaczy:)
Mniaaaaam! Po prostu je uwielbiam… Są super!
🙂
Kochanie, mogę ci robić co dzień!
Ja akurat od zawsze uwielbiam drozdżówki 🙂 ach… jak dla mnie dobre drozdżówki z masa makową to po prostu cudo :)… a Twoje wyglądają tak pięknie, że trudno będzie mi się im oprzeć 😉
Nie opieraj się nie warto:)
Ekstra wygladaja:-) chetnie bym takie pychotki zjadla z mlekiem:-)
Częstuj się!