Drożdżówki z makiem

Drożdżówki z makiem

Kiedyś nie lubiłam drożdżowych wypieków. Ani jeść, ani robić. Może nigdy nie trafiłam na dobre drożdżowe ciasto, a może po prostu mój gust smakowy się zmienił. Na szczęście teraz jest inaczej i robienie drożdżówek sprawia mi ogromną przyjemność! Dziś polecam te bułeczki z makiem. Lubię w nich to, że są takie proste i banalne do zrobienia a zarazem wyśmienite w smaku! Spróbujcie i przekonajcie się sami:).
Przepis wielokrotnie przetestowany, znaleziony u Dorotuś.

Drożdżówki z makiemDrożdżówki z makiem

Składniki na 12 sporych bułeczek:

  • 25oml letniego mleka
  • 75g roztopionego masła
  • 70g drobnego cukru
  • 25g świeżych drożdży
  • 500g mąki pszennej
  • szczypta soli

Na nadzienie:

  • 600g gotowej masy makowej

Do posmarowania:

  • 1 jajko

Do miski wsypać przesianą mąkę. Zrobić w niej dołek i wsypać pokruszone drożdże, zasypać połową cukru, wlać połowę ciepłego mleka i wymieszać z niewielką ilością mąki tak, by w konsystencji powstała gęsta śmietana. Odstawić na około 20 minut aż rozczyn podrośnie. Po tym czasie dodać pozostałe składniki i wyrobić gładkie ciasto. Odstawić do wyrośnięcia w temperaturze pokojowej na 1,5 – 2 godziny. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Po tym czasie wyjąć ciasto na stolnice i jeszcze raz wyrobić, w celu odgazowania.

Rozwałkować ciasto na prostokąt o wymiarach 55×35 cm. Rozsmarować na nim masę makową a następnie zwinąć jak roladę (wzdłuż krótszego boku). Pokroić na plastry grubości ok. 3 cm. Gotowe plastry układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Łyżką drewnianą nacisnąć wzdłuż środka każdego plastra tak, aby jego boki uniosły się ku górze. Odstawić na 10 minut do napuszenia. Po tym czasie posmarować roztrzepanym jajkiem.

Piec w temperaturze 200°C przez 15 minut. Studzić na kratce. Po przestygnięciu polukrować.

Drożdżówki z makiemDrożdżówki z makiem

Smacznego!

Jeśli chcesz otrzymać powiadomienie o każdym nowym wpisie skorzystaj z menu Powiadomienia


Zapraszam do mojego sklepu z pierniczkami (i maskotkami Zuzi):

Link do sklepu z ręcznie lukrowanymi świątecznymi pierniczkami

Polub nasz piernikowy profil na facebooku -> FB – Słodkie Pierniki

Subscribe
Powiadom o
guest

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

51 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Anna
Anna
5 lat temu

Moj maz sie w nich zakochal ( no oki , ja tez 😛 ) mniej wiecej co 2-3 tyg je pieke , sa nieziemskie w smaku 😀

Alutka
Alutka
8 lat temu

Droga Babeczko,
Upieklam kiedys powyzsze drozdzowki i wyszly wspaniale. Uwielbiam drozdzowe ciasta z makiem ale to byla moja pierwsza proba 🙂 teraz przymiezam sie do makowej rolady badz czegos podobnego i tu pytanie. Czy moge z tego przepisu upiec rolade,wkladajac ja do foremki czy lepiej poztawic na Twoj przepis na makowe ciasto z kruszonka ?
Z gory dziekuje za odpowiedz i zycze Wesolych Swiat.

Alutka

Atka
Atka
9 lat temu

A ja mam troszku inne pytanie Droga Babeczko: czy masz może jakąś konkretną dobrą i sprawdzoną gotową masę makową, którą mogłabyś polecić? Pozdrawiam!

Madzia
Madzia
9 lat temu

Kochana Babeczko ☺Czy moge uzyc drozdzy suchych?

bubi
9 lat temu

Poprostu miod w gebie!!! nic dodac nic ujac!!! Dalam mniej masy makowej i z reszty ciasta uplotlam chalki……dzieci sie najesc nie umia……..przepis wart skorzystania!!!!

Teska
Teska
9 lat temu

Czy drozdze kruszymy do calej ilosci maki czy bierzemy tylko troche maki by zrobic sam rozczyn a pozniej dodajemy reszte maki gdy rozczyn juz podrosnie?

Basia z Gdańska
9 lat temu

Upiekłam bułeczki i wyszły przepyszne. A zniknęły tak szybko jak szybko się pojawiły na stole.

Ania
Ania
10 lat temu

To ciasto jest rewelacyjne prawie codziennie go robię dodaje różne owoce i tyle 🙂 REWELACJA pozdrawiam Ania

Karolina
10 lat temu

Czy zamiast mleka można użyć wody?

Ann
Ann
11 lat temu

Hej, wyglądają niesamowicie. Właśnie mam zamiar się za nie zabrać tylko nie jestem pewna jak mogę ogrzać ciasto do wyrośnięcia żeby go nie “popsuć” jeśli nie jest za ciepło i druga rzecz to w piekarniku pieczesz na termoobiegu w 200 stopniach czy na jakiejś innej opcji bo ja mam kilka i nigdy nie wiem która jest właściwa. Dziękuje z góry za odpowiedz 🙂

Ań
11 lat temu

Ten przepis jest tak wspaniały, prosty, zrozumiały i …Zakochałam się w tych drożdżówkach! Te sklepowe im do pięt nie dorastają. Robiłam już 3 razy… Ach, chyba czas na 4! Dziękuję za genialny przepis!

madlenka
madlenka
12 lat temu

drozdzoweczki pyszota… dzisiejszego wieczoru moj chlopak piecze je po raz drugi, juz sie doczekac nie moge

Myszka
Myszka
12 lat temu

Wlasnie upieklam wygladaja super zobaczymy jak smakuja ,ale napewna sa bardzo smaczne.

Najeczka
12 lat temu

Bułeczki wyglądają niesamowicie 🙂 Szukałam od dłuższego czasu dobrego przepisu na drożdżówki z makiem i myślę, że znalazłam go tutaj 🙂 dzisiaj zamierzam je upiec 🙂
Pozdrawiam!

Najeczka
12 lat temu
Reply to  Asiek

Bułeczki wyszły niesamowicie pyszne 🙂 Pokradłam Twój przepis i umieściłam na swoim blogu razem z fotorelacją z pieczenia, oczywiscie zamieściłam odnośniki skąd skradłam to cudo 😉 Asiek przejrzałam dokładnie całego Twojego bloga, spędziłam dziś na nim kilka godzin i muszę napisać, że jesteś niesamowita! 🙂

Russkaya
12 lat temu

Mistrzynio, jutro je piekę! 😀 :*

abbra
13 lat temu

Kusząco wyglądają ! 🙂

Kiedyś też tak miałam – za drożdżowym nie przepadałam , wolałam inne ciasta. Na starość mi się odmieniło ;P

Russkaya
13 lat temu

Asiek!!! Jesteś niemożliwa! Jakie to piękne, cudowne, apetyczne! 😀 Zaraz rozdrapię paznokciami monitor 😛

kuchareczka
13 lat temu

Moje ulubione z dzieciństwa! 🙂

tastefully
13 lat temu

Przepięknie wyglądają! Masz Asiu talent, oj masz 🙂

wypiekibeaty
13 lat temu

Wyglądają przecudnie! Pozdrawiam

Izaa
13 lat temu

o matko jakie one cudne…teraz piszę serio najpiekniejsze jakie widziałam;)

Nemi
13 lat temu

Uwielbiam drożdżówki z makiem, ale jeszcze sama ich nie robiłam. Wyglądają przepysznie! Zastanawiam się jak zasnę, gdy wciąż będę miała przed oczami te łakocie!

Restauracja Domowa
13 lat temu

ło matko!, skąd wiedziałaś???? ja uwielbiam wszelkie makowce a to jest genialne! ale mi teraz noc zepsułaś, nie zasnę póki nie zjem, Ty nie dobra jesteś:))

anytsujx
13 lat temu

Wyszły rewelacyjnie … uwielbiam je !:)

trzcinowisko
13 lat temu

Rewelka!!!

Kaś
13 lat temu

jak malowane! ślicznie przyrumienione

leonkot
13 lat temu

zgadzam się z przedmówcami, drożdżówki wyglądają fantastycznie, aż ślinka leci 🙂

SmacznaPyza
SmacznaPyza
13 lat temu

cudne! aż mi ślinka kapie 🙂 tylko ta gotowa masa makowa….. ja wiem, że wygodniej, ale tam więcej bułki tartej niż maku…..

Prezydentowa
Prezydentowa
13 lat temu

O jaaa…! Jak z cukierni… Cudne, kiedy ja tak będę piekła, chyba nigdy! 🙁

kasiaaaa24
13 lat temu

O Matko, Asieńka jakie one cudne… A z tym lukrem… Wyglądają zjawiskowo!

Pafka
Pafka
13 lat temu

Mniaaaaam! Po prostu je uwielbiam… Są super!
🙂

slodkiefantazje
slodkiefantazje
13 lat temu

Ja akurat od zawsze uwielbiam drozdżówki 🙂 ach… jak dla mnie dobre drozdżówki z masa makową to po prostu cudo :)… a Twoje wyglądają tak pięknie, że trudno będzie mi się im oprzeć 😉

aga
13 lat temu

Ekstra wygladaja:-) chetnie bym takie pychotki zjadla z mlekiem:-)