Chlebek miodowy z daktylami i sezamem

5.00 avg. rating (99% score) - 12 votes

Dziś kolejny odsłona z serii wspólne pieczenie, do którego zaprosiła mnie Ela. Na tapetę tym razem poszedł chlebek miodowy z daktylami. Ciasto jak znalazł na świąteczny stół. Prosty do wykonania, interesujący w smaku. Ci, którzy mieli już okazję jeść takie ciasto, na pewno potwierdzą, że jest bardzo smaczne i pachnące, a ci, którzy jeszcze go nie jedli, może się skuszą:) Polecam!

Tym razem w wirualnej kuchni spotkały się: Ela, Iza no i oczywiście ja:)

Miodowy chlebek z daktylami

 

Składniki:

  • 250g maki typ 650 (z powodu braku takowej dałam typ 5o0)
  • 75g maki typ 850 (pszenna chlebowa)
  • 1 paczka suszonych drożdży (dałam 25g świeżych)
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 200ml letniej wody
  • 3 łyżki oleju słonecznikowego
  • 3 łyżki miodu
  • 75g daktyli suszonych (pokrojonych)
  • 2 łyżki nasion sezamu

Do miski przesiać mąki, zrobić dołek, wsypać pokruszone drożdże i zalać połową letniej wody. Zasypać mąką tak, by powstała gęsta śmietana. Odstawić na 15 – 20 minut. Gdy rozczyn ruszy, dolać resztę wody, dodać miód, sól i olej. Wyrobić gładkie ciasto. Moje było bardzo klejące i rzadkie więc dodałam trochę mąki. Pozostawić pod przykryciem do wyrośnięcia na około 1 godzinę.

Po tym czasie wsypać sezam i daktyle i ponownie krótko wyrobić. Formę keksową o dł. 20 – 25cm wysmarować łuszczem i wysypać bułką tartą. Przełożyć ciasto do foremki. Odstawić na 30 minut do wyrośnięcia.

Piec w temperaturze 220°C przez około 30 minut. Studzić na kratce.

Miodowy chlebek z daktylamiMiodowy chlebek z daktylamiMiodowy chlebek z daktylami

Smacznego!

 

 

Jeśli chcesz otrzymać powiadomienie o każdym nowym wpisie skorzystaj z menu Powiadomienia


Aktualności od Słodkiej Babeczki

Jeśli ciekawi jesteście nowych wypieków, tortów lub szukacie kontaktu ze mną - zapraszam na profil Facebook.com/slodkie.przepisy:

Ten wpis został opublikowany w kategorii Ciasta, Drożdżowe i oznaczony tagami , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

16
Dodaj komentarz

avatar
11 Comment threads
5 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
12 Comment authors
kachnaKaśAsiekmoje pasjeslodkiefantazje Recent comment authors

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  Subscribe  
Powiadom o
kachna
Gość

wygląda pysznie 🙂
aż kusi żeby wypróbować,
pozdrawiam

http://wszystkoogotowaniuks.blogspot.com

Kaś
Gość

wspaniale wyrósł, za dodatek daktyli już go uwielbiam 🙂

moje pasje
Gość

fajnie wygląda 🙂 ale to chyba bardziej słodka drożdzówka a nie chlebek nie? Nie piekłam jeszcze takiej 🙂 Pozdrawiam 🙂

slodkiefantazje
Gość
slodkiefantazje

Wygląda cudnie, takiego miodowego z bakaliami jeszcze nie jadłam… 🙂

Margarytka
Gość

Podoba mi się, już zapisałam do wypróbowania 🙂

tastefully
Gość

Ale pięknie wyrósł. Takie ma dziureczki śliczne 🙂

evita0007
Gość

Wygląda obłędnie 🙂

Prezydentowa
Gość

O, ładniutki! Ale jak dla mnie to jednak chleb a nie ciasto! 🙂 😛

Smaczna Pyza
Gość
Smaczna Pyza

widzę, że mój najgorszy, ale trudno – w smaku bardzo dobry więc nie martwię się za bardzo :)))

burczymiwbrzuchu
Gość

Fajny ten chlebek, mój chłopak jest uzależniony od miodu, więc jak mu taki upiekę to będzie mnie całować po rękach, zapiszę sobie przepis 🙂

karto_flana
Gość

Ale ladny 🙂 Dzieki za wspolne pieczenie!