Te bułeczki razem z muffinkami marmurkowymi były gwiazdą wieczoru – a w zasadzie nocy – u Córciu w przedszkolu. Podobno zniknęły w tempie błyskawicy. Są bardzo mięciutkie i puszyste. Przepis trochę pokombinowany, bo na ciasto wykorzystałam przepis na pluszki z rosyjskiego forum Isbushka a nadzienie i sposób wykonania to już mój wymysł. Polecam, na pewno będą wszystkim smakować!
Składniki na 16 bułeczek:
- 325 ml letniego mleka
- 50 g roztopionego masła
- 1,5 łyżeczki majonezu
- 500 g mąki pszennej
- 50 g cukru
- pół łyżeczki soli
- 18 g świeżych drożdży
Na nadzienie serowe:
- 500g sera białego przynajmniej dwukrotnie zmielonego (może być wiaderkowy)
- 60g cukru pudru
- jajko
- cukier wanilinowy (ja dałam z prawdziwą wanilią)
Wszystkie składniki zmiksować na puszystą masę.
Do misy wsypać przesianą mąkę, zrobić w niej dołek, wsypać cukier i pokruszone drożdże, zalać połową letniego (nie gorącego) mleka. Zasypać niewielką ilością mąki tak, by powstał rozczyn o konsystencji gęstej śmietany. Odstawić na 20 minut. Po tym czasie, do podrośniętego rozczynu dodać resztę mleka z roztopionym masłem i pozostałe składniki. Wyrobić gładkie ciasto. Odstawić do podwojenia objętości (ok 1,5 – 2 godz.). Po tym czasie wyjąć ciasto na stolnicę i jeszcze raz krótko wyrobić.
Ciasto rozwałkować na prostokąt o wymiarach 40×35 cm. Rozsmarować równo na całej powierzchni masę serową, zostawiając po bokach ok 0,5cm nieposmarowane. Zwinąć jak roladę, wzdłuż krótszego boku. Pokroić na 16 równych kawałków (ok 2,5 cm). Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia częścią rozciętą do dołu.
Odstawić przykryte ściereczką do napuszenia, na około 15 -20 minut.
Piec w temperaturze 190°C przez 20 – 25 minut.
Smacznego!
Ciasto jest bez jajek?
Nie dziwię się, że były ‘gwiazdą’.. Sam nie mógłbym się od nich oderwać.. Śliczne!
Dziękuję!:)
Pięknie wyglądają 🙂 Takie słodkie ślimaczki 🙂
z pieczeniem jestem na bakier ale ten przepis zapisuję, może stanie sie cud i mnie sie uda zrobic takie fajne buleczki:)