Pyszne maślane bułeczki, które same rozpływają się w ustach. W sam raz do szklanki mleka. Na lekkie śniadanie lub popołudniową przegryzkę. Idealne dla małych i dużych:). Robiłam je już wielokrotnie, zawsze wychodzą idealne. Przepis pochodzi ze strony ‘Moje Wypieki”. Polecam bardzo!
Składniki na około 26 bułeczek:
- 150 g masła
- 500 ml mleka
- 40 g świeżych drożdży
- 1/2 łyżeczki soli
- 100 – 150 g cukru
- około 1 kg mąki pszennej
- 200 g rodzynek (zastąpiłam chipsami czekoladowymi)
Do posmarowania:
- 1 jajko
Do miski wsypać 3/4 mąki. Zrobić w niej dołek i wsypać pokruszone drożdże, zasypać łyżeczką cukru, wlać szklankę ciepłego mleka i wymieszać z niewielką ilością mąki tak, by w konsystencji powstała gęsta śmietana. Ostawić na około 20 minut aż rozczyn podrośnie. W garnuszku podgrzać resztę mleka i rozpuścić w nim masło. Do wyrośniętego rozczynu dodać resztę mleka z tłuszczem, pozostały cukier, sól i wyrobić gładkie ciasto. W razie potrzeby dodać pozostałą mąkę. Odstawić do wyrośnięcia na ok 2 godziny (do podwojenia objętości). Po tym czasie wyrobić jeszcze raz, dodając rodzynki ( u mnie chipsy czekoladowe).
Formować kulki (około 70g) i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić do napuszenia na 20 – 30 minut. Podrośnięte posmarować roztrzepanym jajkiem. (Ja trochę się pobawiłam i zrobiłam różne kształty bułeczek).
Piec w temperaturze 220°C przez 10 minut.
Smacznego!
Wszyszly cudne!! nie do konca zrozumialam, ze zaczyn powinno sie zrobic w tej samej misce i zrobilam go w osobnej, ale jak widze to niczemu nie zaszkodzilo.
Pozwolilam sobie tylko dodac jedno jajko zmiejszajac troszke ilosc mleka, i dodajac ciut wiecej maselka. Wyszly przecudne, serdecznie dziekuje za bardzo udany przepis 😀
czy swieze drozdze mozna zastapic suchymi ? i w jaki sposob je zastosowac? z gory dzieki za podpowidz 😉
Możesz użyć suchych drożdży, wtedy dajesz 20g i nie musisz robić rozczynu. Rozpuszczasz je w małej ilości mleka i dodajesz do pozostałych składników.
Po raz kolejny coś jest nie tak z przepisem drożdżowym. To już 3 przepis gdzie nie zgadza się treść. Wpierw dajemy jakieś 750g mąki dodajemy mleko i tylko odrobinę mąki? Coś tu jest nie tak.
Wszystko jest tak, zapewniam. W tej wsypanej mące robimy dołek do którego wlewamy mleko i zasypujemy niewielką ilością mąki tylko tak, by powstała konsystencja gęstej śmietany. Tak robimy rozczyn. Dopiero potem mieszamy resztę składników. Należy czytać ze zrozumieniem…
wyszly super:) smakowaly i dużym i małym z masełkiem i powidłami śliwkowymi bomba!!
Bardzo się cieszę:)!
właśnie czekam, aż ciasto wyrośnie, ciekawe co wyjdzie:)
Już nie mogę się doczekać,moja mama mi je dzisiaj zrobi po długich prośbach!
Mam nadzieję,że będą pyszne 🙂
Dzięki za przepis! 😉
Mam nadzieję, że będą smakować:)
Pozdrawiam:)
Pierwszy raz w życiu robiłem wypieki drożdżowe!!! Bałem się, że wyjdzie zakalec – ale nie potrzebnie się obawiałem!!! Była pochwała od żony i córki!! Świetny przepis. Godny polecenia. Pozdrawiam
Cieszę się, że się udało. Najważniejsze, że były pochwały.
Dziękuję za komentarz i pozdrawiam serdecznie:)
P.S. Wypiłem czy nie, rozbawiłam się:)
Super bułeczki. Dziś zrobiłam dla moich łakomczuchów. Zajadali się aż uszy się trzęsły. Gorąco polecam!!!!
nawet w połowie nie są takie śliczne jak twoje 🙂
Ale przyznam, że smakują całkiem całkiem !
Mniam !
przepraszam za błąd ! Oczywiście – Twoje 😉
Cieszę się, że mimo wszystko smakują. Jestem pewna, że są równie ładne:)
Pozdrawiam!
póki co 🙂 całkiem ładnie rośnie , ale klei mi się do rąk ;(
dołożyć jeszcze mąki czy może formować je na mące ? jak myślisz ?
Twoje wyglądają cudnie i to mnie zachęciło do działania. Wsypałam do miski mąkę 3/4 dodałam drożdże, mleko i zamarłam ! W życiu z takiej ilości nie uzyskam konsystencji śmietany ! No ale nic, dodałam więcej mleka i robiłam jak dalej pisałaś. Teraz czekam z niecierpliwością 2h i co to będzie ?
Bo tak jak jest napisane w przepisie, trzeba zasypać niewielką ilością mąki, a nie całością:). Mam jednak nadzieję, że coś z tego wyjdzie:)
śliczne bułeczki, dawno nie piekłam 🙂
pyszne śniadanko
Bułeczki wyglądają jak malowane 🙂
Ale piękne 🙂 Wszystkie 🙂
Dziękuję za te miłe słowa!:)
sa sliczne:)
wyglądają niesamowicie!!! Pycha!!!!
jakie piękne bułeczki!
bułki z rodzynkami uwielbiam, a takie z czekoladą też by były cudowne 🙂