To ciasto na pizzę robiłam już kilka razy i nigdy się nie zawiodłam. Robi się je bardzo szybko, spód pizzy wychodzi cieniutki a boki puchate i chrupiące. Tak jak lubię najbardziej. Dzisiejsza pizza była robiona na życzenie córki i dzieciaków z sąsiedztwa. Dla każdego w jego ulubionej wersji.
Składniki na 3 spody o średnicy ok. 30cm:
- 25g świeżych drożdży
- 1,5 szklanki ciepłej wody
- 3,5 szklanki mąki
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1,5 łyżeczki soli
Do miski przesiać mąkę z solą. Zrobić wgłębienie i wsypać pokruszone drożdże. Zalać połową ciepłej (nie gorącej) wody i lekko zasypać mąką, pozostawić do wyrośnięcia na ok 20 minut. Po tym czasie dodać resztę składników i wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Odstawić pod przykryciem do wyrośnięcia na ok 1,5 godziny (ciasto powinno podwoić swoją objętość). Po tym czasie odgazować (uderzyć pięścią). Podzielić na 3 równe części z których uformować spody na pizzę, pozostawiając grubsze brzegi.
Na przygotowane spody wyłożyć ulubione dodatki. U mnie tym razem to były trzy wersje – margarita, hawajska i wersja z oliwkami, pieczarkami i szynką – taką najbardziej lubi moja córcia:)
Piec około 15-20 minut w maksymalnej temperaturze piekarnika. Kilka minut przed końcem pieczenia posypać pizzę serem.
Smacznego!
I ja chciałem potwierdzić, że przepis jest w porządku. Kilka razy próbowałem, raz nawet w towarzystwie pomagających dzieci, i zawsze wychodziło super. Nic, tylko robić pizzę 🙂
Jeżeli chce zrobić ciasto na dużą blachę to mam dodać tyle samo składników?
Przepis jest podany na 3 spody o średnicy 30cm.
Czy temperatura to 250 stopni? Jeśli do tej mam skalę w piekarniku?
Tak, sprawdź po 15 minutach.
Twoja pizza wygląda pysznie, bardzo fajny przepis 🙂
Jest rewelacyjne! polecam 😉
Rewelacyjny przepis!Szczerze napiszę że naprawde wielu próbowałam ale nigdy nie zrobiłam fajnego ciasta i jak już mi ręce opadły i prawie stwierdziłam że jestem pizzowe antytalencie to znalazłam tą cudowną strone i ten przepis!Pizza wychodzi za każdym razem idealnie!nawet moja córka stwierdziła że robie najlepszą pizze na świecie 😀 Dziękuje!Na Dzień Dziecka będę dzieciaczkom robić kolejne pyszności z Twojej strony!Jestem wierną fanką!
Ps.Co prawda ja nie prowadzę kulinarnego bloga a raczej biżuteryjnego bardziej ale zapraszam 🙂
POZDAWIAM!
To również moje ulubione ciasto do pizzy 🙂
Pozdrawiam i dziękuję za komentarz.
To ja dołoże przepis na najlepszy sos pomidorowy na ciasto
0,5 przecieru pomidorowego Sottile Gusto
zioła prowansalskie
bazylia
odrobina cukry
sól pieprz
1 zabek czosnku
Wrzucamy do rondelka przecier zioła cukier sól i pieprz oraz 2 łyżki wody gotujemy na wolnym ogniu 10min po czym dorzucamy czosnek i gotujemy jeszcze 5 min
studzimy:)
Może komuś się przyda:)
Asiu ja dzis zabieram się za robienie pizzy wg Twojego przepisu 🙂 Ileż ja już wypróbowałam tych spodów do pizzy,jakoś nie moge znalezc dobrego 🙁 ale z Twoich przepisów już korzystałam i mam do nich zaufanie 🙂 bo u Ciebie jest tak jak u Margarytki….nie może nie wyjść 🙂 Pozdrawiam serdecznie
Oj, zawsze może coś nie wyjść 🙂 Ale mam nadzieję, że nie tym razem:)
Pozdrawiam!
A jakiego sosu do pizzy używasz ?
Robię sama z reguły ze zmiksowanych pomidorów z puszki.
Czy mogą być drożdże “instant”? To znaczy suche? Dał bym ich powiedzmy dwie paczki (14 g)
Tak, oczywiście, że mogą być drożdże instant, nie musisz robić wtedy rozczynu.
Ja uwielbiam eksperymentować z własnymi sosami do pizzy. A samą pizzę uwielbiam. Z tą cebulą (jak pisze profesja) to fajna sprawa. Bez innych dodatków powstanie fajny cebularz. Oczywiście należałoby dodać ziół i przypraw.
ja dodaję jeszcze do ciasta zioła do pizzy lub mieszankę włoskich (oregano i bazylia). Na wierzch można dać trochę podduszonej cebuli- może być od razu wymieszana z pomidorami z puszki lub przecierem. Pozdrawiam
Na twardawe brzegi polecam do ciasta dodać jedno żółtko;)
U nas to samo 🙂 Zamiast sera żółtego dodajemy jeszcze mozzarelli 😉 pozdrawiam
Skorzystalam dzis z Twojego przepisu. Musze przyznac, ze jak do tej pory to jest to najlepszy spod do pizzy, jaki kiedykolwiek robilam. Ma maly mankament, wg mnie oczywiscie, ze wraz ze stygnieciem grubsze brzegi robia sie twardawe. Co jednak nie zmienia faktu, ze samo w sobie ciasto jest pycha:) z przepisu bede korzystac nie raz! 🙂
Jesli zas o ilosc chodzi – ja wykorzystalam 2 kwadratowe blachy. I maly eksperyment przy tym – jedna wysmarowalam przed pieczeniem oliwa, druga nie. Ta wysmarowana, jesli o jakosc ciasta chodzi, wyszla moim zdaniem nieco lepsza.
Pozdrawiam i dziekuje bardzo za przepis! 🙂
Faktycznie, to jest bardzo dobre ciasto. Brzegi owszem, trochę chrupią, ale nam i tak smakują:) Cieszę się, że przepis się przydał. Dziękuję za komentarz i pozdrawiam serdecznie:)
Już drugi raz dziś ją upiekłam i jest cudnie pyszna. I bardzo łatwa. Dzięki.
To moje ulubione ciasto do pizzy, cieszę się, że i Tobie smakuje:)
Zanim przeczytałem komentarz napisałem;]
Marcin, no ja po prostu nie siedzę cały czas przy komputerze:) Ale faktycznie tamtego komentarza, że zrobiłeś nie ma:( Nie mam powodów, żeby nie publikować komentarzy, a już na pewno nie mam powodu, żeby nie wierzyć:) A takie komentarze, że ktoś zrobił i mu wyszło a co ważniejsze smakowało, cieszą najbardziej:)
Pozdrawiam serdecznie!:)
Pytanie droga autorko! Ile mniej więcej wychodzi tej pizzy dla 4 osób starczy ?;] czy podwoić wszystko!? ;D
Marcinie, jak jak napisałam w przepisie, z tych składników wyjdą 3 spody o średnicy 30 cm. Czyli chyba całkiem sporo:)
piękna 🙂 U mnie też niedawno była 🙂 Pozdrawiam 🙂
To była moja pierwsza pizza w życiu i wyszła fantastycznie !!!
Była idealna … chrupiące, puszyste ciasto i moje dodatki … PYCHA !!!
Serdecznie pozdrawiam i dziękuję z całego sera za ten przepis =)
Bardzo się cieszę, że przepis się przydał i pizza wyszła tak super:) Miło się czyta takie komentarze:)
Dziękuję bardzo i pozdrawiam cieplutko:)
bardzo apetyczna pizza!
Dziękuję:)
Oooo, pizza z ananasem, to moja ulubiona! 🙂
Mi jakoś ananas nie idzie w parze z pizza, ale dzieciaki lubią taką wersję:)