Bułki pszenno – żytnie

4.53 avg. rating (90% score) - 19 votes

Te bułki znalazłam jakiś czas temu na blogu Kocham Gary i tak mnie zauroczyły, że  robiłam je już kilka razy. Ale za każdym razem znikały w tempie błyskawicy i nie miały szans na sesję zdjęciową:). To chyba najlepsza reklama dla nich. Pachnące, mięciutkie i bardzo, bardzo smaczne. Polecam bardzo!

Gosiu, dziękuję za świetny przepis i cierpliwość do mnie:).

Bułki pszenno-żytnie / Wheat and rye buns

Składniki: (na ok. 10 – 12 szt)

  • 400g mąki pszennej
  • 100g mąki żytniej (u mnie typ 720)
  • 250 ml mleka
  • 30g świeżych drożdży (dałam 25g)
  • 50g masła (zmniejszyłam do 35g)
  • 100ml śmietany (dałam 18%)
  • 3-4 łyżki oliwy (dałam 2)
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • ulubione ziarna do posypania (tym razem niczym nie sypałam)

Mleko podgrzać tak, żeby było ciepłe (nie gorące), rozpuścić w nim masło, cukier i drożdże. Rozczyn odstawić na około 10 minut.

W misce wymieszać mąki z solą, dodać rozczyn, śmietanę i oliwę i wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Ja wyrobiłam ciasto hakiem. Dobrze wyrobione ciasto powinno przypominać plastelinę, być miękkie, nie kleić się i trzymać kształt.

Ciasto odstawić do podwojenia objętości. U mnie trwało to 1 godzinę. Po tym czasie podzielić je na 10 – 12 części (w zależności jakie duże chcemy bułeczki) i uformować bułki. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i odstawić na 20 minut do napuszenia. Po tym czasie bułki posmarować mlekiem, ostrym nożem zrobić nacięcia (lub trzonkiem łyżki drewnianej wgłębienia) i posypać ziarnami.

Piec w temperaturze 240°C przez 15 minut. Ja piekłam w 220°C przez 20 minut. Po wyjęciu z piekarnika studzić na kratce.

Bułki można również po wyrobieniu uformować i wstawić do wyrośnięcia na noc do lodówki. Rano należy bułki wyjąć i ocieplić przez około 1 godzinę. Piec jak wyżej.

Bułki pszenno-żytnie / Wheat and rye buns

Bułki pszenno-żytnie / Wheat and rye buns

Bułki pszenno-żytnie / Wheat and rye buns

Smacznego!

 

Jeśli chcesz otrzymać powiadomienie o każdym nowym wpisie skorzystaj z menu Powiadomienia

Ten wpis został opublikowany w kategorii Bułki drożdżowe i oznaczony tagami , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.
Subscribe
Powiadom o
guest

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

40 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Edzia2805
Edzia2805
4 lat temu

Bułeczki są przepyszne 🙂 bardzo dziękuję za świetny przepis 🙂 zajrzę tu jeszcze na pewno 🙂 normalnie zakochałam się w tych bułkach 😉

madziunia
madziunia
4 lat temu

Uwielbiam Twoje przepisy, wszystko ma idealne proporcje i smakuje wysmienicie:)

MeganJohnson
MeganJohnson
5 lat temu

da sie je zrobić w thermomixie? bo mam ochote 🙂

Małgorzata
Małgorzata
6 lat temu

Super bułeczki, wyszły, w opinii domowników, lepsze niż ze sklepu.
Zamiast śmietany dałam gęsty jogurt grecki, bo jakoś tak ostatnio zastępuję nim śmietanę. I się sprawdziło. Dziękuję za przepis, będę wykorzystywać 🙂

Ela
Ela
6 lat temu

Buleczki sa przepyszne! dziekuje za pomysl i przepis … zrobilam na dzisiejsze sniadanie!! Dom pieknie pachnie i brzuchy pelne!! Pychota!!! … mam nadzieje ze bede dobre jak je zamroze bo za czesto nie moge piec a maz sie pyta czy mozemy miec codziennie na sniadanie 🙂

Ela
Ela
6 lat temu
Reply to  Asiek

Dziękuję ślicznie!! Ten przepis jest naprawde super… po raz pierwszy ciasto wyszło mi fantastyczne! Mięciutkie, elastyczne, po prostu wspaniałe! Jeszcze raz bardzo dziękuję!

jola
jola
8 lat temu

Buleczki wyszly piekne,mieciutkie i pyszne,super przepis:) Zaraz sie pochwale u Ciebie na FB 🙂

jola
jola
8 lat temu

Piekne buleczki Asiu 🙂
Mam pytanie ,czy ta smietane moge zastapic mlekiem?bo widze,ze juz jest tam mleko.
Dziekuje z gory za odp 😀

perliss
perliss
8 lat temu

Wspaniale się udały. Jedyna wada… zbyt szybko znikają i trzeba piec kolejne 😉

Emcia
8 lat temu

Po prostu wielbię ten przepis!!! Nie wiem, czy mąż przekazał moje „ochy” i „achy” do Ciebie – Babeczko (z fb), a jak nie to… 😀 przepis ten nieodwołalnie jest już u mnie zapisany! 🙂 a jutro jak będziesz miała ochotę, na moim blogu ukaże się wpis właśnie z bułeczkami z tego przepisu 😉 pozdrawiam cieplutko!

gaja
gaja
8 lat temu

właśnie upiekłamte bułeczki i chyba coś żle zrobiłam,bo wyszedł mi „lekki’zakalec,chyba trochę przekombinowałam z mąką,użyłam trochę orkiszowej,no i piekarnik mam z termoobiegiem,może zła temperatura?ale jestem wkurzona,podobno trening czyni mistrza,więc będę dalej próbować,pozdrawiam:))

kacha1205
kacha1205
8 lat temu

Witam! Mam pytanie : czy do tych bułek mozna użyć mąki żytniej żurkowej, czy raczej nie?

gaja
gaja
8 lat temu

świetnie wyglądają,ale mam pytanie ,co z tą śmietaną,nie mogę się doczytać

moje pasje
8 lat temu

Piękne 🙂 Takie okrąglutkie a zdjęcia mega apetyczne 🙂

DarkANGELika
8 lat temu

Świetne, puszyste;) dawno już robiłam takie zwykłe bułeczki;)

Smaczny Kąsek
8 lat temu

Piękne te Twoje bułeczki! A całe śniadanko muszę po raz kolejny pochwalić! Rewelacja! 🙂

Kasia, slodkiefantazje
Kasia, slodkiefantazje
8 lat temu

Wyglądają przepysznie, już zapisałam sobie przepisik i pewnie niedługo się na nie skuszę, jak tylko czas pozwoli. Pozdrawiam cieplutko!

Majana
8 lat temu

Wspaniałe bułeczki i piękne zdjęcia. Szczególnie to trzecie mnie zauroczyło. 🙂
Pozdrowienia

Nemi
8 lat temu

Jestem co prawda po obiedzie, ale patrząc na bułki znów zrobiłam się głodna!

urtica1
8 lat temu

Asiu prześlicznie Ci się upiekły. Bardzo się cieszę że się udały i że Wam smakowały. I nie ma za co dziękować 🙂 Miło mi się z Tobą pisze. Pozdrawiam cieplutko 🙂

kornik
8 lat temu

Urocze bułeczki, zjadłabym na śniadanie:)

Magda
Magda
8 lat temu

Czy do tych bułeczek można użyć mąki żytniej razowej?

Magda
Magda
8 lat temu
Reply to  Asiek

Oczywiście, chodziło mi o mąkę żytnią, pszenną zostawiam w spokoju 😉 Dam znać jak wyjdą 🙂

flowerek
8 lat temu

Uwielbiam jeszcze cieple domowe bulki. Piekne Ci wyszly:)

mamabartka
8 lat temu

ślicznościowe ci wyszły 🙂

ciasteczkowapotworzyca

Bułeczki piękne, na pewno smakowite- z chęcią schrupałabym tę z wędlinką :)))

Duśka
Duśka
8 lat temu

no cóż,czas rękawki zakasać i brać się za nie!!! są cudne,rumiane,zdolne z ciebie dziewczę:P**:)

iza
8 lat temu

Asiu…bułeczki są cudne matko święta a jakie piekne zdjęcia że aż chce się je zjeść….pozdrawiam