Pyszne bułeczki pszenne

4.93 avg. rating (98% score) - 14 votes

Pyszne na śniadanie, kolacje i w tzw. międzyczasie. Przepis na te bułeczki podsunęła mi moja Zuzia, gdy po raz któryś już z kolei przeglądała swoją ‚Księgę eksperymentów’. Tak, tak, dobrze czytacie. W tej właśnie księdze oprócz przepisów jak zrobić głowę potwora, fruwającą rybę czy magiczną pianę znajduje się przepis na te pysze bułeczki. Nie są skomplikowane a efekt jak z najlepszej piekarni. Polecam bardzo!

Bułeczki pszenne

 

Składniki:

  • 450g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka soli
  • 25g świeżych drożdży
  • 150ml mleka
  • 150ml przegotowanej wody
  • 2 łyżki oleju

Do misy miksera przesiać mąkę z solą, zrobić dołek, wsypać rozkruszone drożdże. W rondelku podgrzać mleko z wodą i połową płynu zalać drożdże. Zasypać częścią mąki tak, by powstała konsystencja gęstej śmietany. Odstawić na 15 – 20 minut. Gdy rozczyn ruszy wlać resztę mleka z wodą, dodać olej. Wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1,5 – 2 godzin. Po tym czasie wyjąć ciasto z miski, odgazować, podzielić na 10 kawałków, z każdego formować bułeczkę. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i odstawić na ok 30 minut do napuszenia. Po tym czasie posmarować bułeczki mlekiem. Można również posypać ulubionymi ziarnami.

Piec w temperaturze 200°C przez 15 – 20 minut. Bułeczki powinny być ładnie rumiane. Studzić na kratce.

Szyneczkę zrobił mój Brat i była bardzo pyszna:)

Bułeczki pszenneSmacznego!

 

 

Jeśli chcesz otrzymać powiadomienie o każdym nowym wpisie skorzystaj z menu Powiadomienia

Ten wpis został opublikowany w kategorii Bułki drożdżowe i oznaczony tagami , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.
Subscribe
Powiadom o
guest

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

38 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Robert
4 lat temu

Często robię takie bułeczki i na ostatnie 5-6 min pieczenia smaruję je jeszcze delikanie miodem i posypuję sezamem. Polecam wypróbować 😀

Mickiewicz
Mickiewicz
4 lat temu
Reply to  Robert

##Zrobiłem,zjadłem,odjechałem!!!!!!!!! ##…….(a w zasadzie odleciałem bo się nie spodziewałem że tak m wyjdzie i to za pierwszym razem)BARDZO DZIĘKUJE ZA PSZEPIS I SERDECZNIE POZDRAWIAM.

Ana38
Ana38
5 lat temu

Bardzo dziekuje za odpowiedz. Pozdrawiam

Ana38
Ana38
5 lat temu

Witam po raz kolejny. Chcialam spytac, dlaczego smaruje sie te bulki mlekiem a nie woda ni jajkiem? Pytam z ciekawosci, aby wiedziec róznice.

Dziekuje i pozdrawiam

Enka
Enka
6 lat temu

Czy formując bułeczki podsypujemy blat mąką czy tylko rączki ‚oliwimy’ zeby się ciasto nie kleiło do rąk?

ewa
ewa
6 lat temu

Bułeczki bardzo pyszne, robiłyśmy je z koleżanką nawet w pracy. Ona stała przy piekarnia jak małe dziecko, bo nie mogła się doczekać. Pozdrawiam

joasia jurecka
6 lat temu

witam… spróbowałam i efekt fantastyczny…. mój synek powiedział, że już nie chce takich bułek „co kupujemy we sklepie”, teraz mam mu codziennie piec „bułeczki od babeczki” 😉 miałam trochę problemów z ciastem – zawsze mi się wydaje że jest za rzadkie, więc dodałam chyba ciutkę za dużo mąki, bo nie wyrosły tak jak na zdjęciach. ale i tak były pyszne. Swoją drogą jak sobie radzić z takim luźniejszym ciastem, żeby nie upaprać wszystkiego w kółko i uformować co się chce ? pozdrawiam serdecznie i dziękuję za inspiracje 🙂

joasia jurecka
6 lat temu
Reply to  Asiek

Dziś znów robię 🙂 tym razem mikserem 🙂

Gosia
Gosia
7 lat temu

Gdzie najlepiej przechowywać bułeczki, żeby jak najdłużej były świeże?

Miriam
Miriam
7 lat temu

Pysznie wyglądają i nawet za granicą mam ochotę na takie polskie bułeczki 🙂
Wypróbuję i myślę, że wyjdą pyszne z takim dokładnym przepisem. Dziękuję!

Nutinka
Nutinka
7 lat temu

Jak się formuje takie bułeczki . ?

Kolecja
8 lat temu

Droga Anno krytykantko zanim się człowiek wypowie dobrze żeby najpierw wiedział o czym mówi.
Ja w przepisie zamiast masła czy oliwy użyłam smalcu swojskiego nie kupnego – nie miałam akurat w domu innego tłuszczu na dodatek piekę w rożnie a nie w piekarniku. Mimo tej zmiany bułeczki wyszły pyszne. Wyszło 21 sztuk z dwóch porcji.
Niedługo zdjęcie na moim blogu.

Anka
Anka
8 lat temu

Ten przepis jest bez sensu! „Do misy miksera przesiać MĄKĘ z solą, zrobić dołek, wsypać rozkruszone drożdże…połową płynu zalać drożdże. Zasypać MĄKĄ tak, by powstała konsystencja gęstej śmietany” To kiedy dodać tą mąkę? Przed czy po wlaniu mleka???? „Gdy rozczyn ruszy wlać resztę mleka z wodą, dodać olej.” NO SUPER mamy ciasto o konsystencji gęstej śmietany i co robimy? Dodajemy mleko i olej, wg ciebie na 100% wyjdzie: „gładkie i elastyczne ciasto”? No bo na pierwszy rzut oka raczej „ciasto” o konsystencji rzadkiej śmietany. Albo nie potrafisz sklecić kilku zdań, albo o gotowaniu masz zerowe pojęcie. Żegnam!

Beata
8 lat temu
Reply to  Anka

Bez sensu to jest Twój komentarz. Wczoraj zrobiłam bułeczki i wyszły przepyszne (dowód tutaj: http://beatka03kuchennie.blogspot.com/2012/02/bueczki-pszenne.html – Asiu jeśli nie pasuje ci wklejanie linków to proszę usuń komentarz). Przepis prosty i jasny. Kłania się widzę czytanie ze zrozumieniem!!! Całe to obrażanie też nie wiem po co, opinię nawet negatywną można przecież wyrazić w kulturalny sposób, nieprawdaż. Najwyraźniej pojęcia o gotowaniu to ty nie masz, ale nie próbuj przez to odgryzać się na tych, którzy mają i chcą się podzielić swoimi pomysłami.

silvertoro
silvertoro
7 lat temu
Reply to  Anka

Sorki,ale musisz bardzo zwrócić uwagę na czytanie ze zrozumieniem , bo widzę ,że to u Twoja pięta achillesa

annekitt
annekitt
8 lat temu

wlasnie probuje przepis – ciasto wyrobione i rosnie 🙂 zobaczymy co z tego wyjdzie.. 😉

Domi z kuchni
8 lat temu

Mrrrr…. na widok tych bułeczek i do tego z taką domowa szyneczką włączyło mi się mrruczenie… Byłabym w niebie mając taki zestaw przed nosem! 🙂

Kaś
8 lat temu

ale bym zjadła taką na śniadanie 🙂

DarkANGELika
8 lat temu

Wyglądają na takie delikatne i puszyste;)

Nemi
8 lat temu

Zabieram ze sobą bułki i szynkę domowej roboty!! Niech Twój Brat zdradzi jej tajemnicę;)

MamaBartka
8 lat temu

no ładny mi brak weny!
pyszne bułeczki 🙂

moje pasje
8 lat temu

no piękne 😀 Ja się tylko strasznie boję tego „w międzyczasie” 😀 Tak sobie ostatnio własnie wrzucam w „międzyczasie” i przybywa mi tu i tam 😀 Znaczy się… jak to mówią…. Ja wcale nie ważę za duzo tylko za niska do swojej wagi jestem 😀 😀 😀

Kasia, slodkiefantazje
Kasia, slodkiefantazje
8 lat temu

bułeczki wyglądają pysznie… takie puszyste i te warkocze… a ja wlaśnie glodna wróciłam z pracy i chętnie pożarłabym taką bułeczkę choćby z samym masełkiem, choć taką szyneczką też bym nie pogardziła ;))

Iza
8 lat temu

bułeczki bardzo ladne a jak szyneczka mniaammmm zjadłabym sobie taka kanapeczke;)))

cobytuzjesc
8 lat temu

Asiu bułeczki super jak dla mnie bo długo się na nie nie czeka,zaraz sobie je upiekę bo u mnie właśnie brak pieczywka:)Pozdrawiam serdecznie

Smaczna Pyza
Smaczna Pyza
8 lat temu

bardzo udane bułeczki 🙂 poproszę choć jedną!