Chleb z San Francisco (na zakwasie)

5.00 avg. rating (99% score) - 13 votes

To jest mój pierwszy chleb na zakwasie. Wcześniej piekłam chleby na drożdżach, ale mimo to, że są bardzo smaczne, to szybko tracą swoją świeżość. W końcu się przełamałam i zrobiłam zakwas a teraz żałuję, że tak długo zwlekałam. Chlebek ma miękki, lekko kleisty miąższ i jest bardzo smaczny. Długo zachowuje świeżość. Polecam zaczynającym swoją przygodę z zakwasem. Przepis pochodzi z forum CinCin.

Chleb na zakwasie "z San Francisco"

Składniki:

  • 2 łyżeczki drożdży instant
  • 200 g mąki pszennej razowej
  • 400 g mąki pszennej białej
  • pół łyżki cukru
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 1 i 1/4 łyżeczki soli
  • 250 g zakwasu żytniego lub pszennego
  • 375 ml wody

Do posmarowania: jajko roztrzepane z łyżką mleka.

Chleb na zakwasie "z San Francisco"Drożdże z cukrem rozpuścić w wodzie i odstawić na 15 minut. Po tym czasie dodać 375g mąki białej, zakwas, sól i ocet balsamiczny i wodę. Wszystko razem wymieszać, przykryć i odstawić do podwojenia objętości (na ok. pół godziny). Następnie dodać pozostałą mąkę i wyrobić luźne ciasto. Wlać je do keksówki (piekłam w jednej dużej, można wlać ciasto do dwóch małych). Odstawić do wyrośnięcia. Przed pieczeniem delikatnie posmarować roztrzepanym jajkiem z mlekiem. Piec w temperaturze 230°C przez 15 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 200 stopni i piec 35 minut. Po upieczeniu studzić na kratce.

Chleb na zakwasie "z San Francisco"Smacznego!

Ten wpis został opublikowany w kategorii Chleby, Na zakwasie i oznaczony tagami , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.
Subscribe
Powiadom o
guest

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

24 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
dagatini
dagatini
7 lat temu

A wodę kiedy dodac?

JOLEK
JOLEK
7 lat temu

Asiu co do zakwasu -mój ma dopiero 3 dni i zastanawiam się kiedy będzie można powiedzieć że jest mocny. Po czym to poznać czy ile czasu musi upłynąć? A jeśli po pięciu dniach nie użyję go i wstawię do lodówki to ile czasu mogę go przechowywać?
Wiem same pytania ale jestem zielona w kwestii chlebków na zakwasie… A co do innych przepisów – czy któryś z Twoich chlebków Ty lub jakiś Twój czytelnik robił w maszynie do chleba?
Pozdrawiam gorąco – chlebuś prześliczny (przepis przepisany bo brak drukarki) ale zakwas jeszcze młody więc jutro bułeczki pszenno-żytnie które wyglądają przepysznie.

aniolek_7
aniolek_7
8 lat temu

witam interesuja mnie twoje przepisy na chlebki na zakwasie. ale potrzebuje przepisu na zakwas. kiedys jakis robilam a potem widzialam tez inne wersje zakwasu żytniego. mozesz dac swoj przepis. chyba ze jest gdzies na stronce a ja nie moge go zlokalizowac. dzieki:D

aniolek_7
aniolek_7
8 lat temu
Reply to  Asiek

bardzo dziękuje czyli od jura hoduje zakwas. mam nadzieje ze tym razem pójdzie mi lepiej:D pozdrawiam

jola
jola
9 lat temu

Asiu,czy mozna pominac ten ocet balsamiczny albo go czyms innym zastapic?

Kasia
Kasia
9 lat temu

Udało się!!!!! Jest przepysznie!!!! Wyrósł jak szalony, pachnie w domu bajecznie 🙂 a tak się bałam, że mi się nie uda. Mój zakwas ma zaledwie 5 dni….i moje doświadczenie w kwestii chleba tez raczej małe…
Noo i po Twojej dzisiejszej przegranej bitwie z budyniem jeszcze bardziej bałam się swojej porażki.
W tak zwanym między czasie zrobiłam jeszcze córciom blok ryżowy: “Mamo – niebo w gebie” 🙂
ale jest SUKCES i jestem z siebie niesamowicie dumna!!!
Dziękuję Ci bardzo – dosłownie nie wiem jak ja funkcjonowałam w kuchni zanim znalazłam Cię na FB i trafiłam tutaj 😉
Pozdrawiam

Kasia
Kasia
9 lat temu

noo dobra…. więc dzisiaj Twój “pierwszy zakwasowy chleb” będzie i moim pierwszym. mam nadzieje, że uda mi się i efekt końcowy będzie choć trochę podobny do Twojego.
Trzymaj kciuki 😉

Kasia
Kasia
9 lat temu

A ja mam pytanie – jaki jest przelicznik wagi zakwasu na łyżki / szklanki?
Pozdrawiam serdecznie

Kasia
Kasia
9 lat temu
Reply to  Asiek

Jesteś Wielkie – dziękuję bardzo 🙂
Mam nadzieję, że wypoczęłaś na wyjeździe i jesteś pełna pomysłów i zapału na zrobienie kolejnych pyszności ;))

Nina
10 lat temu

to prawda, piękny chleb za zakwasie, gratuluję

już za jakiś czas, jak Twój zakwas będzie bardzo silny, będzie mogła zapomnieć o drożdżach w ogóle

Jolanta Szyndlarewicz
10 lat temu

ten chlebuś jest wspaniały:) piekłam go już wielokrotnie ….i patrząc na twój w życiu nie powiedziałbym, ze to twój pierwszy zakwasowiec:)

Gosia
10 lat temu

wspaniale wyglada!!! gratuluje 🙂

Pozdrawiam 🙂

KeJt
10 lat temu

Gratuluję pierwszego zakwasowego wypieku, prezentuje się rewelacyjnie 🙂