Ciasto drożdżowe z owocami i kruszonką

4.64 avg. rating (92% score) - 14 votes

W lodówce zalegały od dłuższego czasu borówki. Pomysłów jak je wykorzystać było tysiąc, ale żaden nie został zrealizowany. Aż do dzisiaj, kiedy znalazłam w lodówce drożdże. I w ten oto sposób powstało pyszne, delikatne i puszyste ciasto drożdżowe.  Niekłopotliwe w wykonaniu. Po prostu idealne. Polecam bardzo!

Ciasto drożdżowe z borówkami i z kruszonką

 

Składniki:

  • 3,5 szklanki mąki pszennej
  • 0,5 szklanki cukru
  • 2 jajka
  • 1 szklanka ciepłego mleka
  • pół kostki masła (roztopionego)
  • 25g drożdży
  • cukier wanilinowy (16g)
  • 1/3 łyżeczki soli

Do miski wsypać przesianą mąkę. Zrobić w niej dołek i wsypać pokruszone drożdże, zasypać połową cukru, wlać połowę ciepłego mleka i wymieszać z niewielką ilością mąki tak, by w konsystencji powstała gęsta śmietana. Odstawić na około 20 minut aż rozczyn podrośnie. Po tym czasie dodać resztę składników i wyrobić gładkie ciasto. Odstawić pod przykryciem w temperaturze pokojowe na około 1,5 godziny. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.

Blaszkę o wymiarach 25×35 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód równomiernie wyłożyć ciasto. Na wierzch poukładać dowolne owoce. Posypać kruszonką.

Składniki na kruszonkę

  • 50 g roztopionego masła
  • 10 łyżek mąki
  • 4 łyżki cukru
  • cukier waniliowy (16 g)

Wszystkie składniki na kruszonkę wyrobić między palcami.

Piec w temperaturze 180°C przez około 45 minut. Wyjąć z piekarnika, studzić na kratce.

Ciasto drożdżowe z borówkami i z kruszonkąCiasto drożdżowe z borówkami i z kruszonką

Smacznego!

Jeśli chcesz otrzymać powiadomienie o każdym nowym wpisie skorzystaj z menu Powiadomienia

Ten wpis został opublikowany w kategorii Ciasta, Drożdżowe, z owocami i oznaczony tagami , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.
Subscribe
Powiadom o
guest

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

24 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Kasia M.
Kasia M.
5 lat temu

Ciasto właśnie wyjechało z piekarnika. Zrobiłam ze śliwkami i posypałam cynamonem po kruszonce 🙂

Kasia M.
Kasia M.
5 lat temu
Reply to  Asiek

Zaraz zrobię zdjęcie i będzie 🙂 A ciasto pycha, pycha! Wyrabiałam je robotem bo ręcznie strasznie się kleiło, dołożyłam garść mąki, takie rzadkie ma być? Właśnie zabieram się za konsumpcję 😀

Kasiek
Kasiek
5 lat temu

Wlasnie upieklam. Ciasto wyglada i smakuje rewelacyjnie.

dorota20w
9 lat temu

przepysznie wygląda

wypiekibeaty
9 lat temu

Drożdżowe zawsze idealne 🙂
A ja w lodówce też mam borówki i nie wiem co z nimi zrobić.
pozdrawiam

Olciaky
9 lat temu

Łał,
moje smaki:D

jolus-75
jolus-75
9 lat temu

To jutro robie drozdzowca z truskawkami:))))

jolus-75
jolus-75
9 lat temu

A ile tych owocow zeby sie ciasto nie zapadlo i nie bylo zakalca?
Dziekuje z gory za odpowiedz:)

Evitaa
9 lat temu

Dzięki Ci za te “borówki”. Też używam tej nazwy, której większość “jagodowych” nie potrafi zrozumieć ;).
A takie ciasta wprost uwielbiam.

Nemi
9 lat temu

Ciasto drożdżowe zawsze brzmi jak poemat;) Wygląda przepysznie! Pozdrawiam!

Maggie
9 lat temu

Piekne ciasto, piekne zdjecia. Drozdzowe ciacha zawsze kojarza mi sie z domem 🙂

tastefully
9 lat temu

Kruszonka cała moja! :-))))

SmacznaPyza
SmacznaPyza
9 lat temu

uwielbiam ciasto drożdżowe z owocami i kruszonką, ale ręki to do takiego nie mam….nie znoszę wyrabiania!

wiosenka27
9 lat temu

Ciasto z kruszonką…hmmm…pycha:)

margoja
margoja
9 lat temu

Jest po prostu nieskazitelna! taka….do zjedzenia:))))
pozdrawiam:)

Restauracja Domowa
9 lat temu

o jejjjj, takie ciasto robila moja babcia, ta kruszonka to poezja:)