Ciasto drożdżowe z borówkami i z kruszonką

Ciasto drożdżowe z owocami i kruszonką

W lodówce zalegały od dłuższego czasu borówki. Pomysłów jak je wykorzystać było tysiąc, ale żaden nie został zrealizowany. Aż do dzisiaj, kiedy znalazłam w lodówce drożdże. I w ten oto sposób powstało pyszne, delikatne i puszyste ciasto drożdżowe. Niekłopotliwe w wykonaniu. Po prostu idealne. Polecam bardzo!

Ciasto drożdżowe z borówkami i z kruszonką

 

Składniki:

  • 3,5 szklanki mąki pszennej
  • 0,5 szklanki cukru
  • 2 jajka
  • 1 szklanka ciepłego mleka
  • pół kostki masła (roztopionego)
  • 25g drożdży
  • cukier wanilinowy (16g)
  • 1/3 łyżeczki soli

Do miski wsypać przesianą mąkę. Zrobić w niej dołek i wsypać pokruszone drożdże, zasypać połową cukru, wlać połowę ciepłego mleka i wymieszać z niewielką ilością mąki tak, by w konsystencji powstała gęsta śmietana. Odstawić na około 20 minut aż rozczyn podrośnie. Po tym czasie dodać resztę składników i wyrobić gładkie ciasto. Odstawić pod przykryciem w temperaturze pokojowe na około 1,5 godziny. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.

Blaszkę o wymiarach 25×35 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód równomiernie wyłożyć ciasto. Na wierzch poukładać dowolne owoce. Posypać kruszonką.

Składniki na kruszonkę

  • 50 g roztopionego masła
  • 10 łyżek mąki
  • 4 łyżki cukru
  • cukier waniliowy (16 g)

Wszystkie składniki na kruszonkę wyrobić między palcami.

Piec w temperaturze 180°C przez około 45 minut. Wyjąć z piekarnika, studzić na kratce.

Ciasto drożdżowe z borówkami i z kruszonkąCiasto drożdżowe z borówkami i z kruszonką

Smacznego!

Jeśli chcesz otrzymać powiadomienie o każdym nowym wpisie skorzystaj z menu Powiadomienia


Zapraszam do mojego sklepu z pierniczkami (i maskotkami Zuzi):

Link do sklepu z ręcznie lukrowanymi świątecznymi pierniczkami

Polub nasz piernikowy profil na facebooku -> FB – Słodkie Pierniki

Subscribe
Powiadom o
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

24 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Kasia M.
Kasia M.
10 lat temu

Ciasto właśnie wyjechało z piekarnika. Zrobiłam ze śliwkami i posypałam cynamonem po kruszonce 🙂

Kasia M.
Kasia M.
10 lat temu
Reply to  Asiek

Zaraz zrobię zdjęcie i będzie 🙂 A ciasto pycha, pycha! Wyrabiałam je robotem bo ręcznie strasznie się kleiło, dołożyłam garść mąki, takie rzadkie ma być? Właśnie zabieram się za konsumpcję 😀

Kasiek
Kasiek
10 lat temu

Wlasnie upieklam. Ciasto wyglada i smakuje rewelacyjnie.

dorota20w
13 lat temu

przepysznie wygląda

wypiekibeaty
13 lat temu

Drożdżowe zawsze idealne 🙂
A ja w lodówce też mam borówki i nie wiem co z nimi zrobić.
pozdrawiam

Olciaky
13 lat temu

Łał,
moje smaki:D

jolus-75
jolus-75
13 lat temu

To jutro robie drozdzowca z truskawkami:))))

jolus-75
jolus-75
13 lat temu

A ile tych owocow zeby sie ciasto nie zapadlo i nie bylo zakalca?
Dziekuje z gory za odpowiedz:)

Evitaa
13 lat temu

Dzięki Ci za te “borówki”. Też używam tej nazwy, której większość “jagodowych” nie potrafi zrozumieć ;).
A takie ciasta wprost uwielbiam.

Nemi
13 lat temu

Ciasto drożdżowe zawsze brzmi jak poemat;) Wygląda przepysznie! Pozdrawiam!

Maggie
13 lat temu

Piekne ciasto, piekne zdjecia. Drozdzowe ciacha zawsze kojarza mi sie z domem 🙂

tastefully
13 lat temu

Kruszonka cała moja! :-))))

SmacznaPyza
SmacznaPyza
13 lat temu

uwielbiam ciasto drożdżowe z owocami i kruszonką, ale ręki to do takiego nie mam….nie znoszę wyrabiania!

wiosenka27
13 lat temu

Ciasto z kruszonką…hmmm…pycha:)

margoja
13 lat temu

Jest po prostu nieskazitelna! taka….do zjedzenia:))))
pozdrawiam:)

Restauracja Domowa
13 lat temu

o jejjjj, takie ciasto robila moja babcia, ta kruszonka to poezja:)