W lodówce zalegały od dłuższego czasu borówki. Pomysłów jak je wykorzystać było tysiąc, ale żaden nie został zrealizowany. Aż do dzisiaj, kiedy znalazłam w lodówce drożdże. I w ten oto sposób powstało pyszne, delikatne i puszyste ciasto drożdżowe. Niekłopotliwe w wykonaniu. Po prostu idealne. Polecam bardzo!
Składniki:
- 3,5 szklanki mąki pszennej
- 0,5 szklanki cukru
- 2 jajka
- 1 szklanka ciepłego mleka
- pół kostki masła (roztopionego)
- 25g drożdży
- cukier wanilinowy (16g)
- 1/3 łyżeczki soli
Do miski wsypać przesianą mąkę. Zrobić w niej dołek i wsypać pokruszone drożdże, zasypać połową cukru, wlać połowę ciepłego mleka i wymieszać z niewielką ilością mąki tak, by w konsystencji powstała gęsta śmietana. Odstawić na około 20 minut aż rozczyn podrośnie. Po tym czasie dodać resztę składników i wyrobić gładkie ciasto. Odstawić pod przykryciem w temperaturze pokojowe na około 1,5 godziny. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Blaszkę o wymiarach 25×35 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód równomiernie wyłożyć ciasto. Na wierzch poukładać dowolne owoce. Posypać kruszonką.
Składniki na kruszonkę
- 50 g roztopionego masła
- 10 łyżek mąki
- 4 łyżki cukru
- cukier waniliowy (16 g)
Wszystkie składniki na kruszonkę wyrobić między palcami.
Piec w temperaturze 180°C przez około 45 minut. Wyjąć z piekarnika, studzić na kratce.
Smacznego!
Jeśli chcesz otrzymać powiadomienie o każdym nowym wpisie skorzystaj z menu Powiadomienia
Ciasto właśnie wyjechało z piekarnika. Zrobiłam ze śliwkami i posypałam cynamonem po kruszonce 🙂
A zdjęcie na maila to niby gdzie?!
Pozdrawiam!
Zaraz zrobię zdjęcie i będzie 🙂 A ciasto pycha, pycha! Wyrabiałam je robotem bo ręcznie strasznie się kleiło, dołożyłam garść mąki, takie rzadkie ma być? Właśnie zabieram się za konsumpcję 😀
Rzadkie? Nie, raczej nie, mogłaś spróbować dosypać jeszcze troszkę mąki. Ale w sumie skoro się upiekło, to znaczy, że było ok 🙂
Pozdrawiam!
Wlasnie upieklam. Ciasto wyglada i smakuje rewelacyjnie.
Cieszę się, i dziękuję za komentarz!
przepysznie wygląda
Drożdżowe zawsze idealne 🙂
A ja w lodówce też mam borówki i nie wiem co z nimi zrobić.
pozdrawiam
Łał,
moje smaki:D
To jutro robie drozdzowca z truskawkami:))))
A ile tych owocow zeby sie ciasto nie zapadlo i nie bylo zakalca?
Dziekuje z gory za odpowiedz:)
Ja miałam ok 400g borówek
Pozdrawiam serdecznie!
Dzięki Ci za te “borówki”. Też używam tej nazwy, której większość “jagodowych” nie potrafi zrozumieć ;).
A takie ciasta wprost uwielbiam.
No bo borówki to borówki, a jagody to jagody…:)
Pozdrawiam serdecznie!
Ciasto drożdżowe zawsze brzmi jak poemat;) Wygląda przepysznie! Pozdrawiam!
Piekne ciasto, piekne zdjecia. Drozdzowe ciacha zawsze kojarza mi sie z domem 🙂
Kruszonka cała moja! :-))))
Nie tym razem, nic nie zostało…
uwielbiam ciasto drożdżowe z owocami i kruszonką, ale ręki to do takiego nie mam….nie znoszę wyrabiania!
A ja odkąd mam hak to wręcz uwielbiam:)
Pozdrawiam!
Ciasto z kruszonką…hmmm…pycha:)
Jest po prostu nieskazitelna! taka….do zjedzenia:))))
pozdrawiam:)
Dziękuję:)
o jejjjj, takie ciasto robila moja babcia, ta kruszonka to poezja:)