Drożdżowy placek z serem i jagodami / The yeast cake with cheese and blueberries

Drożdżowy placek z serem i jagodami

Sezon na pyszne owoce w pełni, więc grzechem by było tego nie wykorzystać:). Bardzo lubię ten czas, kiedy do bólu można objadać się pachnącymi jagodami czy malinami, soczystymi morelami i śliwkami. Lubię wymyślać wtedy różne ciasta z ich udziałem. Dziś mam dla Was propozycję ciasta na drożdżowym spodzie, z kremowym serem, który jest delikatny jak pianka, i jagodami. Jest pyszne i rozpływa się w ustach. Polecam bardzo!

Przepis lekko zmieniony pochodzi z książki ‘Wyśmienite ciasta serowe’.

Drożdżowy placek z serem i jagodami / The yeast cake with cheese and blueberries

Składniki na ciasto:

  • 375g mąki
  • 25g świeżych drożdży
  • 60g cukru
  • 125ml letniego mleka
  • 3 łyżki masła
  • 2 jajka
  • szczypta soli

Do miski przesiać mąkę, zrobić w niej dołek, wsypać rozkruszone drożdże, łyżkę cukru, zalać mlekiem i zasypać niewielką ilością mąki tak, by powstała konsystencja gęstej śmietany. Odstawić na 10 – 15 minut, aż rozczyn zacznie się pienić. Po tym czasie dodać pozostałe składniki i wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Odstawić pod przykryciem w temperaturze pokojowej, do podwojenia objętości (u mnie około 1,5 godziny). Po tym czasie ciasto krótko wyrobić i rozwałkować.
Blaszkę o wymiarach 30x40cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na dno blaszki wyłożyć rozwałkowane ciasto. Na ciasto wyłożyć masę serową. Na wierzchu wyłożyć jagody.

Masa serowa:

  • 500g twarogu przynajmniej dwukrotnie zmielonego (użyłam wiaderkowego ‘Mój ulubiony’ z Piątnicy)
  • 200g mascarpone
  • 4 jajka (osobno żółtka i białka)
  • 100g cukru
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego (lub 1 pasty z wanilii)
  • 1 budyń waniliowy bez cukru (proszek)
  • szczypta soli
  • ok 700 – 800g jagód

Jagody umyć, przebrać i pozostawić do odsączenia.

Wszystkie składniki oprócz białek i jagód zmiksować na gładką masę. Do białek dodać szczyptę soli i ubić sztywną pianę. Delikatnie wmieszać ją do masy serowej.

Piec w temperaturze 180°C przez około 45 minut. Po tym czasie wyjąć z piekarnika, ostudzić w blaszce.

Drożdżowy placek z serem i jagodami / The yeast cake with cheese and blueberries

Drożdżowy placek z serem i jagodami / The yeast cake with cheese and blueberries

Drożdżowy placek z serem i jagodami / The yeast cake with cheese and blueberries

Smacznego!

 

Jeśli chcesz otrzymać powiadomienie o każdym nowym wpisie skorzystaj z menu Powiadomienia


Zapraszam do mojego sklepu z pierniczkami (i maskotkami Zuzi):

Link do sklepu z ręcznie lukrowanymi świątecznymi pierniczkami

Polub nasz piernikowy profil na facebooku -> FB – Słodkie Pierniki

Subscribe
Powiadom o
guest

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

16 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Agawa
Agawa
11 lat temu

Zabieram się do tego drożdżowego mam wszystko….oprócz wagi, muszę poszperać i dowiedzieć sie ile to 375g mąki – przydałaby się jakaś podpowiedź np ile to szklanek.

Antenka
11 lat temu

boskie ciasto!:) wygląda wspaniale:D nie ma teraz nic lepszego jak sezonowe owoce!

burczymiwbrzuchu
11 lat temu

Leżę właśnie chora w łóżku, trochę nie mam humoru, ale na widok tych apetycznych zdjęć od razu się uśmiechnęłam 🙂

Majana
11 lat temu

Jakie śliczne to ciasto !
Uwielbiam sezonowe owoce (wszystkie!) i ciasta z nimi. Drożdżowy placek to przepyszna pyszność 🙂
Pozdrowienia!

kornik
11 lat temu

Ale ciacho! dostanę kawałek? wygląda obłędnie!

Margarytka
11 lat temu

Cudownie wygląda i już sobie wyobrażam jakie jest pyszne 🙂 Drożdżówka z jagodami jest pyszna, ale jak się doda to do tego ser to niebo w gębie. Idealne do mojego konkursu… jak jeszcze je masz to pisz karteczkę, pstrykaj fotę i wrzucaj na maila 🙂

Paulina
11 lat temu

Wygląda kusząco:)

joaska84
joaska84
11 lat temu

WOW! Na to czekałam! Dzięki:*

mojetworyprzetwory
mojetworyprzetwory
11 lat temu

To ciasto wygląda jaka jagoda wspaniała, cudna, niebiańska kostka a nie ot, drożdżowe z serem i jagodami;)

Napewno zrobię, choć mi takie piękne napewno nie wyjdzie, jesteś Mistrzynią Asiu;)
Pozdrawiam i zazdroszczę ciacha!:)

kuchenny bałagan
11 lat temu

coś cudownego 🙂

mojaeforemka
mojaeforemka
11 lat temu

Ja mogłabym piec prawie wyłącznie ciasta z serem:). Czy jesteś zadowolona z tej książki, z której pochodzi przepis i możesz ją polecić?

karmel-itka
11 lat temu

wygląda tak, że zaparło mi dech! piękny.

kasia, slodkiefantazje
kasia, slodkiefantazje
11 lat temu

Asiu, też mam tę książkę i wiesz… ogladałam dziś ten przepis i już sobie planowąłam na najblizszy czas kiedy go zrobię… :)) Po Twoich zdjeciach (no tabene dużo ładniejszych niż te w książce) jestem jeszcze bardziej przekonana, że nastąpi to bardzo szybko. :)) pozdrawiam cieplutko!

Izaa
11 lat temu

coraz bardziej kuszące zdjęcia; uwielbiam drożdżowe wypieki