Sezon na pyszne owoce w pełni, więc grzechem by było tego nie wykorzystać:). Bardzo lubię ten czas, kiedy do bólu można objadać się pachnącymi jagodami czy malinami, soczystymi morelami i śliwkami. Lubię wymyślać wtedy różne ciasta z ich udziałem. Dziś mam dla Was propozycję ciasta na drożdżowym spodzie, z kremowym serem, który jest delikatny jak pianka, i jagodami. Jest pyszne i rozpływa się w ustach. Polecam bardzo!
Przepis lekko zmieniony pochodzi z książki ‘Wyśmienite ciasta serowe’.
Składniki na ciasto:
- 375g mąki
- 25g świeżych drożdży
- 60g cukru
- 125ml letniego mleka
- 3 łyżki masła
- 2 jajka
- szczypta soli
Do miski przesiać mąkę, zrobić w niej dołek, wsypać rozkruszone drożdże, łyżkę cukru, zalać mlekiem i zasypać niewielką ilością mąki tak, by powstała konsystencja gęstej śmietany. Odstawić na 10 – 15 minut, aż rozczyn zacznie się pienić. Po tym czasie dodać pozostałe składniki i wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Odstawić pod przykryciem w temperaturze pokojowej, do podwojenia objętości (u mnie około 1,5 godziny). Po tym czasie ciasto krótko wyrobić i rozwałkować.
Blaszkę o wymiarach 30x40cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na dno blaszki wyłożyć rozwałkowane ciasto. Na ciasto wyłożyć masę serową. Na wierzchu wyłożyć jagody.
Masa serowa:
- 500g twarogu przynajmniej dwukrotnie zmielonego (użyłam wiaderkowego ‘Mój ulubiony’ z Piątnicy)
- 200g mascarpone
- 4 jajka (osobno żółtka i białka)
- 100g cukru
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego (lub 1 pasty z wanilii)
- 1 budyń waniliowy bez cukru (proszek)
- szczypta soli
- ok 700 – 800g jagód
Jagody umyć, przebrać i pozostawić do odsączenia.
Wszystkie składniki oprócz białek i jagód zmiksować na gładką masę. Do białek dodać szczyptę soli i ubić sztywną pianę. Delikatnie wmieszać ją do masy serowej.
Piec w temperaturze 180°C przez około 45 minut. Po tym czasie wyjąć z piekarnika, ostudzić w blaszce.
Smacznego!
Jeśli chcesz otrzymać powiadomienie o każdym nowym wpisie skorzystaj z menu Powiadomienia
Zabieram się do tego drożdżowego mam wszystko….oprócz wagi, muszę poszperać i dowiedzieć sie ile to 375g mąki – przydałaby się jakaś podpowiedź np ile to szklanek.
boskie ciasto!:) wygląda wspaniale:D nie ma teraz nic lepszego jak sezonowe owoce!
Leżę właśnie chora w łóżku, trochę nie mam humoru, ale na widok tych apetycznych zdjęć od razu się uśmiechnęłam 🙂
Cieszę się, że moje ciasto wywołało uśmiech na Twojej twarzy:) Zdrówka życzę, bo kto to widział, żeby w tak w lecie chorować:)
Jakie śliczne to ciasto !
Uwielbiam sezonowe owoce (wszystkie!) i ciasta z nimi. Drożdżowy placek to przepyszna pyszność 🙂
Pozdrowienia!
Ale ciacho! dostanę kawałek? wygląda obłędnie!
Cudownie wygląda i już sobie wyobrażam jakie jest pyszne 🙂 Drożdżówka z jagodami jest pyszna, ale jak się doda to do tego ser to niebo w gębie. Idealne do mojego konkursu… jak jeszcze je masz to pisz karteczkę, pstrykaj fotę i wrzucaj na maila 🙂
Wygląda kusząco:)
WOW! Na to czekałam! Dzięki:*
To ciasto wygląda jaka jagoda wspaniała, cudna, niebiańska kostka a nie ot, drożdżowe z serem i jagodami;)
Napewno zrobię, choć mi takie piękne napewno nie wyjdzie, jesteś Mistrzynią Asiu;)
Pozdrawiam i zazdroszczę ciacha!:)
coś cudownego 🙂
Ja mogłabym piec prawie wyłącznie ciasta z serem:). Czy jesteś zadowolona z tej książki, z której pochodzi przepis i możesz ją polecić?
wygląda tak, że zaparło mi dech! piękny.
Asiu, też mam tę książkę i wiesz… ogladałam dziś ten przepis i już sobie planowąłam na najblizszy czas kiedy go zrobię… :)) Po Twoich zdjeciach (no tabene dużo ładniejszych niż te w książce) jestem jeszcze bardziej przekonana, że nastąpi to bardzo szybko. :)) pozdrawiam cieplutko!
coraz bardziej kuszące zdjęcia; uwielbiam drożdżowe wypieki
Dziękuję:)