Solanki / Salty twirls

Solanki

Tak dawno ich nie jadłam, że prawie zapomniałam, że takie bułeczki istnieją. Ale gdy Mężuś zrobił mi wymówkę, że nic dobrego dla niego w domu nie ma, to mi się przypomniało, że kiedyś zapisałam sobie przepis na solanki. Pyszne bułeczki, a w zasadzie to takie proste rogaliki z chrupiącą skórką, posypane solą i kminkiem. Zawsze będą mi się kojarzyć ze studiami, gdy w przerwie między wykładami, kupowałyśmy solanki w osiedlowym sklepiku, i zajadałyśmy z koleżankami maczając w jogurcie naturalnym lub popijając kefirem. Takie smakowały mi najbardziej:) Jeśli ich nigdy nie jedliście, to koniecznie musicie zrobić, bo są naprawdę pyszne. A jeśli jedliście, to tym bardziej zróbcie:). To będzie Wasz powrót do przeszłości. Polecam bardzo!

Przepis znaleziony na forum CinCin.

Solanki / Salty twirls

Składniki na 16 sztuk:

  • 500g maki pszennej chlebowej (jeśli nie macie, możecie zrobić ze zwykłą)
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 żółtko
  • 1 szklanka (250 ml) letniego mleka pół na pół z wodą
  • 15g świeżych drożdży (suchych 1 płaska łyżeczka)

Do smarowania przed zwinięciem:

  • 1 łyżka oleju

Do smarowania przed pieczeniem:

  • 1 białko
  • sól morska
  • opcjonalnie kminek

Do miski przesiać mąkę, zrobić dołek, wsypać rozkruszone drożdże i zalać połową ciepłego mleka. Zasypać niewielką ilością mąki tak, by powstała konsystencja gęstej śmietany. Odstawić na 15 minut. Gdy rozczyn zacznie się pienić dodać resztę mleka i pozostałe składniki. Wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Odstawić pod przykryciem w temperaturze pokojowej do podwojenia objętości. Po tym czasie ciasto wyjąć na stolnicę, jeszcze raz krótko wyrobić, podzielić na dwie części. Każdą część rozwałkować na placek o grubości ok. 0,5cm i średnicy 26cm. Następnie każdy z placków podzielić na osiem trójkątów. Każdy trójkąt posmarować olejem i zwinąć jak rogalika, ale nie wyginać w łuk, tylko pozostawić prostego. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, odstawić pod przykryciem na 20 minut do napuszenia. Przed pieczeniem posmarować białkiem i posypać solą gruboziarnistą i kminkiem (ja nie lubię kminku, więc u mnie wersja z makiem).

Piec w temperaturze 220°C przez 15 – 20 minut (do zarumienienia). Wyjąć z piekarnika i ostudzić na kratce.

Solanki / Salty twirls

Solanki / Salty twirls

Solanki / Salty twirls

Solanki / Salty twirls

Solanki / Salty twirls

Smacznego!

Jeśli chcesz otrzymać powiadomienie o każdym nowym wpisie skorzystaj z menu Powiadomienia

 


Zapraszam do mojego sklepu z pierniczkami (i maskotkami Zuzi):

Link do sklepu z ręcznie lukrowanymi świątecznymi pierniczkami

Polub nasz piernikowy profil na facebooku -> FB – Słodkie Pierniki

Subscribe
Powiadom o
guest

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

16 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Ewa
Ewa
3 lat temu

Co oznacza 250ml letniego mleka pół na pół z wodą?

Pampucha
Pampucha
6 lat temu

Potwierdzam, pyszne 😀 W smaku przypominają czeskie rohliki, ktore bardzo lubię. Robilam z solą gruboziarnistą i sezamem, mniam 😀

Agusia
Agusia
12 lat temu

Spróbowałam – są super! Chrupiące, a w środku mięciutkie. I ten zapach, jak się pieką… 🙂 Mnie i moim siostrom najlepiej smakowały z kminkiem i ziarnem słonecznika na wierzchu.

Marta
Marta
12 lat temu

w ciagu trzech dni robilam juz dwa razy!:)pyszne;) debiutanckie nie wszystkie niestety zachowaly ksztalt cudnej roladki;/
druga ture troszke zbeszczescilam nadajac im inny ksztalt i robiac z nich dzisiaj kanapki, ale smak pozostal cudny i dostalam oficjalny zakaz pieczenia. teraz juz tylko dietetyczne:)
pozdrawiam i szukam jakichs wypiekow stworzonych dla karmiacej matki, ktora ma zakaz jedzenie mleka i jajek;/

moje pasje
12 lat temu

cudne!! Nigdy nie jadłam takich pyszności!!! Następne w kolejce 🙂

burczymiwbrzuchu
12 lat temu

Apetyczne te solanki, nigdy nie jadłam, a tym bardziej nie robiłam, chętnie się kiedyś skuszę.
A do tego cudowna taca 🙂

zufik
12 lat temu

Nie jadłam, wyglądają naprawdę zachęcająco i przepis prosty, muszę wypróbować:)

talablaska
12 lat temu

Jadłam solanki, ale tylko w dzieciństwie na południu Polski – niezapomniany smak!!!

Majana
12 lat temu

Ale pyszne! Pięknie się prezentują. Wiesz, chciałabym jedną na śniadanie 🙂

Zauberi
12 lat temu

Uwielbiam! Wieki nie jadłam

mojetworyprzetwory
mojetworyprzetwory
12 lat temu

Nigdy nie jadłam takich cudeniek, piękne i bardzo smakowite. Jak tylko w sobotę kupię mąkę chlebową to je zrobię;)

Margarytka
12 lat temu

Nigdy nie jadłam, ale nie omieszkam wypróbować… tylko chyba poczekam do weekendu 🙂 Bardzo mi się podobają.

kasia, slodkiefantazje

Asiu, wyglądaja tak, że nie mam najmniejszych wątpliwości, że je zrobię 🙂 być może już jutro na śniadanko :)) nie miałam jeszcze okazji ich próbować, a może po prostu nie pamiętam, więc chętnie przekonam się jak smakują te cudeńka! 🙂 wprawdzie teraz ostro się “dietuję”, bo już niedługo mam urlop nad morzem i nie chce straszyć w bikini ;), ale może kawałeczek maleńki mi nie zaszkodzi … ;))

iza
12 lat temu

ja chyba nie jadłam…ale już mi się podobają ;)))