Dziś postanowiłam upiec coś, z czego mój Mężuś będzie zadowolony. Bo wyobraźcie sobie, potrafi powiedzieć, że nic dobrego nie robię:( No to niech ma i nie gada głupot. Niby rolada makowa, ale jednak nie do końca. Bardzo łatwe i bardzo smaczne ciasto drożdżowe. I co ważne, szybko się je robi. No i ta kruszonka… Tym razem nie mogłam się oprzeć i byłam pierwsza w obskubywaniu jej. Polecam Wam bardzo!
Przepis znaleziony w gazetce ‘Wypieki z kruszonką’.
Składniki na ciasto:
- 325g mąki pszennej
- 25g świeżych drożdży
- 150ml letniego mleka
- 1 żółtko
- 30g cukru
- 50g roztopionego masła
- szczypta soli
Mąkę przesiać do miski, drożdże rozpuścić w letnim mleku i wlać do mąki, dodać wszystkie pozostałe składniki i wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Odstawić pod przykryciem w temperaturze pokojowej na 30 – 40 minut.
W tym czasie przygotować masę makową.
Masa makowa:
- 250ml wody
- 150g zmielonego maku (kupiłam gotowy mielony)
- 100g cukru
- 150g marcepanu pokrojonego w drobną kostkę (starłam na grubych oczkach)
- około pół szklanki bułki tartej (ja dodałam pokruszony suchy biszkopt)
Wodę zagotować, dodać wszystkie składniki i dokładnie wymieszać. Gdyby masa była zbyt rzadka, dosypać jeszcze bułkę tartą. Odstawić do ostygnięcia.
Wyrośnięte ciasto wyjąć z miski i jeszcze raz krótko wyrobić. Rozwałkować na kwadrat o wymiarach 40x40cm. Rozsmarować równo masę makową i złożyć boki ciasta do środka – najpierw jeden, potem na niego drugi. Przełożyć ciasto na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wierzch posypać kruszonką.
Kruszonka:
- 150g mąki
- 90g cukru
- 15g cukru wanilinowego
- 90g roztopionego masła
Wszystkie składniki kruszonki wymieszać ze sobą tak, by powstały grudki.
Piec w temperaturze 200°C przez 35 – 40 minut. Gdyby ciasto zbyt szybko nabierało koloru, po 20 minutach przykryć folią aluminiową. Wyjąć z piekarnika i ostudzić. Po wystudzeniu polukrować.
Smacznego!
Jeśli chcesz otrzymać powiadomienie o każdym nowym wpisie skorzystaj z menu Powiadomienia
Asiu kolejny raz powtarzam… na Ciebie (czytaj Twoje przepisy) zawsze można liczyć. Uwielbiam drożdżowe z makiem – ale jakoś tak nie mam odwagi na rolade po prostu nie wychodzi a tu… zawijaniec a jakże… dziś zrobilam. Pyyyszności.
Polecam dla posiadaczek (czyli trochę leniuszków jak ja) maszyny do chleba. Ponieważ zrobiłam to właśnie w maszynie, na programie “ciasto rosnące”.
Rewelacja DZIĘKUJĘ
Ps. Rogale śniadaniowe z Twojego przepisu też wyrabia za mnie maszyna ☺☺☺
Pozdrawiam
Oj, z roladą to ja mam pod górkę, dlatego też robię tylko to makowe 🙂 Cieszę się bardzo, że i Tobie podpasowało 🙂
Dziękuję za komentarz i pozdrawiam serdecznie!
Witam, czy mogę prosić o bardziej szczegółowe instrukcje odnośnie zawijania tego ciasta? Z góry dziękuję, Jagna
Hmmm… no chyba nie umiem bardziej szczegółowo 🙁 Najpierw składasz jeden bok ciasta do środka, a potem przeciwległy, tak, żeby przykryć ten już złożony (tak jak w tym przepisie, zdjęcie obok rozwałkowanego ciasta).
Ślicznie wygląda i smacznie – zastanawiam się czy można ściślej złożyć i upiec w keksówce? Jak myślisz Asiu?
Myślę, że można, czemu nie. Daj znać jak wyszło 🙂
upiekłam to ciasto wczoraj i wyszło jak zwykle… w smaku pyszne ale opadło na środku.. makowiec jest to jedyne ciasto (robiłam chyba z 5 z różnych przepisów) które mi nie wychodzi 🙁 zawsze opada… może mi ktoś wyjaśnić dlaczego? w piekarniku piekne wyrośnięte, a tylko je wyjmę po upieczeniu opada…
Mi tylko raz jeden jedyny padło ciasto drożdżowe i do tej pory nie mam pojęcia dlaczego. Może doznało ‘szoku termicznego’… nie wiem dlaczego tak się dzieje:( Ale cieszę się, że w smaku chociaż dobre.
Pozdrawiam!
jeśli mam gotowy mak (opakowanie 900g ) to ile dać tej masy, połowę? czy mniej?
Dałabym ok 0,5kg.
pieklam w weekend – wyszlo pyszne!!! polecam!!!
ale ujowy ten przepis moja córka piekła to ciacho mając 8 lat nic specjalnego
Gratuluję zdolnej córki… nic, tylko pozazdrościć…
Zrobilam,polecam bo jest pyszne !!!!
Super przepis:)
Pozdrawiam,Jola:)
Bardzo się cieszę Jolu, że smakował. Dziękuję za komentarz:)
Pozdrawiam ciepło:)
Nie wierz mężowi – na pewno się z Tobą droczy ;))
Ciasto wygląda bardzo apetycznie ! Zapisuję przepis – na pewno się przyda 🙂
Asiu, uwielbiam drożdżowe, a drożdżowe z makiem i kruszonka to już prawdziwa rozpusta 🙂 wypróbuje niebawem 🙂
Nie jestem pewna czy kiedyś jadłam makowe ciasto z kruszonką, zachęciłaś mnie tym, że łatwo się robi 🙂
Twoja strona jest doskonała! każdy wypieki prezentuje się idealnie. Lubie tu zaglądać bo wszystko mi niesamowicie smakuje:)
Kinga, bardzo dziękuję za te miłe słowa! A kiedyś, jak już będziesz znana i sławna, będę się chwalić, że do mnie zaglądasz:)
Pozdrawiam serdecznie:)!
Bardzo lubię wszelkie ciasta z makiem… no i drożdżowe z kruszonką, więc proszę rzuć kawałeczek 🙂 Wygląda mega apetycznie.
Margarytko, dziś Pafka pożarł ostatni kawałek, ale następnym razem odkroję dla Ciebie:)
ile kruszonki… jest co skubać 🙂
Kruszonka mnie urzekła! A ciasta makowe uwielbiam 🙂
Asiu, wspaniałe jest to makowe ciasto! Aż mi świętami zapachniało!
No jak to nic dobrego nie robisz?? Same pyszności ja tu widzę. Oj droczy się z Tobą Twój mąż, droczy ;P
Pozdrawiam Was:)
Oj coś czuję, że na święta to ciasto u mnie zagości 😉
Oczarujesz go tym ciastem:) Sama chętnie poskubałabym go (ciasto, nie męża;). Pozdrawiam!
bardzo lubię ciasta z makiem:) tak teraz myslę że dawno nie piekłam