Jakoś nie po drodze ostatnio mi było do blogowania. Nazbierało się sporo czarnych chmur nad moją głową, ale mam nadzieję, że swój limit złych zdarzeń już wyczerpałam i teraz będzie już tylko lepiej. Do tłustego czwartku zostały zaledwie dwa dni, ale mam nadzieję, że zachęcę Was do wypróbowania tego właśnie przepisu na pączki. Bo jest to najlepszy przepis z jakiego do tej pory korzystałam. Z ciastem pracuje się znakomicie, jest miękkie i elastyczne a pączki wychodzą puszyste, mięciuteńkie i nie można poprzestać na jednym. Nie wierzycie? Zróbcie i przekonajcie się sami. Na pewno nie będziecie żałować. Polecam bardzo!
Przepis pochodzi od niezawodnej Margarytki. Asiu, dziękuję Ci za tak dopracowany i doskonały przepis.
Składniki na ok. 25 sporych pączków (przygotowałam z połowy porcji, wyszło mi 12 dużych pączków):
- 4 szklanki* mąki tortowej (gdyby ciasto się mocno kleiło, należy dosypać trochę mąki)
- 6 żółtek z dużych jaj
- 3 pełne łyżki cukru
- 50g masła
- 50 – 60g drożdży (dałam do połowy porcji 25g i ciasto wyrosło szybko i mocno)
- 1 szklanka letniego mleka
- pół szklanki jogurtu naturalnego
- pół łyżeczki soli
- 2 łyżki mocnego alkoholu (u mnie rum)
Dodatkowo:
- tłuszcz do smażenia (smażę na oleju rzepakowym)
- konfitura, budyń, nutella do nadziania (w zależności co kto lubi)
- cukier puder lub lukier
Uwaga: wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Mąkę przesiać do miski, zrobić w niej dołek, wsypać rozkruszone drożdże, pół łyżki cukru i zalać połową ciepłego mleka. Zasypać niewielką ilością mąki i wymieszać tak, by powstała konsystencja gęstej śmietany (zdjęcie o co chodzi). Odstawić pod przykryciem na około 20 minut, aż rozczyn podrośnie. W pozostałym mleku rozpuścić masło, dodać jogurt i wymieszać. Żółtka utrzeć z pozostałym cukrem. Do wyrośniętego zaczynu dodać wszystkie pozostałe składniki wraz z alkoholem i wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Odstawić pod przykryciem w temperaturze pokojowej na około 1 godzinę. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Po tym czasie ciasto wyjąć z miski, jeszcze raz krótko wyrobić i rozwałkować na grubość około 1cm. Szklanką wykrawać krążki, układać na lekko oprószonej mąką stolnicy. Gotowe krążki przykryć ściereczką i zostawić na 40 minut do napuszenia (pączki powinny zdecydowanie podrosnąć, jeśli dobrze wyrosną, wówczas przy pieczeniu otrzymamy ładną obwódkę).
W szerokim rondlu rozgrzać olej do temperatury 175°C (nie mam termometru cukierniczego, więc sprawdzam czy olej jest już dobrze rozgrzany, wrzucając skórkę od chleba – jeśli się szybko zarumieni, znaczy, że olej jest dobry do smażenia). Oleju powinno być tyle, aby pączki w nim swobodnie pływały i nie dotykały dna. Wrzucać pączki i smażyć na złoty kolor po obu stronach. Wyjmować na ręcznik papierowy aby odsączyć z tłuszczu. Po lekkim przestudzeniu nadziewać dowolnym nadzieniem, szprycą z długą końcówka. Posypać cukrem pudrem lub polukrować.
*szklanka = 250ml
Smacznego!
Jeśli chcesz otrzymać powiadomienie o każdym nowym wpisie skorzystaj z menu Powiadomienia
Czy taka powinna być mąka? Czy wystarczy np zwykła Basia tortowa
Używam zwykłej mąki tortowej, Basia będzie ok.
Czy ten przepis na ciasto drożdżowe nadaje się do zrobienia np. drożdżówki?
Ps
Robiłam pączki, wyszły bardzo dobre 🙂
Nie.
Zrobilam z tego przepisu sa przepyszne
Swietny przepis !!!!! Paczki wyśmienite . Dziękuje 😋
Przepyszne i zajebiste pączki. Dzisiaj robie je 3 rok z rzedu na Tlusty Czwartek. Jak dla mnie najlepszy przepis!
Pączki REWELACJA:) co roku smażę pączki z innego przepisu i nigdy nie wyszły mi takie jak dzisiaj:) mięciutkie i puszyste.Przepis już ze mną zostanie chyba na kolejne lata:) Co prawda nie odwzorowałam przepisu idealnie ale i tak wyszły na szczęście 🙂 zamiast jogurtu naturalnego dodałam słodką śmietankę 18% (bo tylko to miałam ), alkochol dałam “swojej”roboty(nie mówmy o tym głośno; ) i jeszcze dodatkowo obtarlam do ciasta skórkę ze sparzonej cytryny. Dzięki czemu miały cudny aromat. Obtoczyłam cukrem pudrem i znikają bez nadzienia 😉
Może i przepis dobry, ale wkurza mnie,że nie można normalnie skopiować, a trzeba korzystać z opcji wydrukuj ten przepis i drukuuuuujeeeeeeee ze wszystkimi zdjęciami. marnotrawstwo tuszu i papieru.
Przepraszam bardzo, ale obrazki można po prostu usunąć, nie mam potrzeby drukowania wszystkiego… Można wydrukować sam przepis.
Ten przepis czyli; 4 szklanki mąki , 6 żółtek itd. to składniki na pół porcji ?
To jest przepis na całą porcję.
Ale cudne będę je robić na tłusty czwartek. Śliczne
Naprawdę prosty przepis i pączki po prostu pierwsza klasa…mieszkam w USA i nigdzie nie można dostać naprawdę dobrych domowych pączków… Te są rewelacja! Gorąco polecam i dziękuje za zajefajny przepis który uda się każdemu… 😆 za tydzień robię z pełnego przepisu….bo zniknęły z talerza w przerażająco szybkim tempie! Zrobilam z polowy i wyszło 12 i zniknęły zanim jeszcze wystygły… 😂😂😂
Bardzo dziękuję za miły komentarz!
Cieszę się, że pączki wyszły i smakowały 🙂
Pozdrawiam!
Pączki są cudownie puszyste,robiłam pierwszy raz i jestem zachwycona. Wyszły z obwódką tak jak w przepisie. Ale ta puszystość,rewelacja.
Bardzo się cieszę, że się udały 🙂
Pozdrawiam!
Pani Asiu a czy zamiast masła można dodać Kasi i czy zmieni to smak czy konsystencje ?
Ja osobiście nie używam margaryny, jak dla mnie jest po prostu niesmaczna i zmienia smak ciasta. Zdecydowanie wolę smak masła.
Może mi Pani napisać po co dodaje się alkohol do ciasta? Co się zmieni gdy go tam zabraknie?
Alkohol powoduje mniejsze wsiąkanie tłuszczu podczas smażenia.
Witam!
Czy zamiast maki tortowej moge uzyc zwyklej pszennej? Tu, na koncu swiata, gdzie mieszkam nie moge kupic tortowej…
Pozdrawiam
Może być zwykła mąka.
Moje mi kompletnie nie wyszły 🙁
Wyszły bardzo brązowe bez jasnej obwódki. Nie wiem co zrobiłam źle.
Masakra totalna. :((
Skoro wyszły bardzo brązowe, to znaczy, że olej był zbyt mocno rozgrzany. Brak obwódki może świadczyć o niewystarczającym wyrośnięciu ciasta.
will you send me the recipe in inglish thank you
You must use a translator, because my English is not good enough. Sorry.
Przedchwilowe: one są fan-tas-ty-czne, pierwszy raz robiłam i już innego przepisu szukać nie będę 🙂 Dzięki wielkie!
Pyszne , ja zrobiłam z dżemem truskawkowym , który po usmażeniu wcisnęłam do pączków . Oprócz tego nie dodawałam spirytusu (jestem w ciąży więc wolałam ominąć) i zamiast jogurtu naturalnego użyłam śmietany 12 % , ale wyszły naprawdę przepyszne – Polecam
Mam takie pytanko alkohol dodajesz do ciasta czy do oleju? bo z tego co pamiętam to moja mama wlewamy do oleju można prosić szybką odpowiedź
Jest podane w wpisie. Do ciasta. Wg mnie jak dodasz to oleju, to będzie strzelać. Nie widzę w tym sensu…
Pączki super mimo iż robiłam pierwszy raz … Wyszły mi nawet z jasną obwódka… Kolejny przepis wykorzystany i się nie zawiodłam… Pozdrawiam
Jak długo pączki zachowują miękkość?
Jak to pączki, najlepsze są w dniu pieczenia. Na drugi dzień też dobrze smakują, a podgrzanie w piekarniku sprawi, że będą jak świeżo upieczone.
czy mozna zamiast jogurtu uzyc smietany??
Nie wiem, nie robiłam ze śmietaną. Ale raczej tak.
można ja zastąpiłam śmietaną 12 % i wyszły pycha , ze zwykłą śmietaną na pewno także wyjdą
czy moge uzyc suchych drozdzy? niestety nie mam dotsepu do swiezych… jesli tak to w jakich proporcjach
dzieki:)
Drożdży suchych używamy zawsze o połowę mniej.
Witam takie banalne pytanie jaka szklanka ?
Ew ile w ml
Bede wdzięczna za odpowiedz 🙂
Ale chodzi Ci o szklankę do odmierzania? Jest podane we wpisie. Szklanka=250ml. A do wykrawania dowolna.
Chyba sie wezme za nie dzisiaj, bo wygladaja super
Pierwszy raz w życiu robiłam pączki, baaa a nawet więcej – pierwszy raz w życiu robiłam ciasto drożdżowe. Jakoś zawsze bardzo bałam się tego ręcznego, dłuuugiego ugniatania (niestety nie posiadam specjalistycznego robota, tylko zwykły mikser). Biorąc pod uwagę to, że jestem laikiem, nie miałam pojęcia jak takie ciasto ma wyglądać, więc ciągle dosypywałam mąki 😉 Myślę też że chyba jednak za krótko wyrabiałam i smażyłam w zbyt niskiej temperaturze. ALE…! Pączki i tak wyszły! Nie były może tak piękne jak Twoje, bo jakieś takie mniejsze urosły i bez białej obwódki, ale smakowo całkiem przyzwoicie, szczególnie zaraz po usmażeniu 🙂 Każdy… Czytaj więcej »
Pączki wyszły super tylko niektóre nie mają obwódki chyba musza duzo dłużej rosnąć 😉 ale przepis zapisuje tak jak mąż mi nakazał ☺
Dzień dobry pączki z Pani przepisu sa najlepsze jakie jadłam !!!! Dzis mam pytanie czy wyjdzie ten sam smak jak zrobilabym tak jak Pani Margarytka czyli wymieszac najpierw drożdże z jogurtem i cukrem ?
Pozdrawiam
Tak, smak się nie zmieni.
Właśnie skończyłam smażyć pączusie z tego przepisu. Nadziewałam pączki przed usmażeniem, wyszły przepyszne! Pulchne, mięciutkie i nie za słodkie. Dziękuję za przepis, na pewno wrócę do niego jeszcze nie raz 🙂
Po raz pierwszy piekłam pączki, polecam przepis i myślę, że są przepyszne.
Czy w opisie nie jest pomyłką, że średnica szklanki ma 4,5 cm? Zwykła szklanka ma 6,5-7cm średnicy, a nawet szklaneczka do napojów ma 5 cm… napisane jest, że wyjdzie 25 sporych pączków, a po opisie wygląda to na mini pączuszki…
4,5 cm to faktycznie mało. Musiał się wkraść błąd. Wykrawałam normalną szklanką. Pączki są spore.
Moje ciasto już rośnie:) rok temu piekłam je po raz pierwszy i wyszły przepyszne, szczegółowy przepis, dzięki czemu nie ma szans na jakąś pomyłkę:)
Pierwszy raz zrobiłam cos lepszego niz mama:P Dziękuję i pozdrawiam 🙂
witam 🙂
Zrobiłam pączki. Bez jogurtu. Są bardzo smaczne, ciasto wyrosło super i pracowało się z nim również dobrze. Tylko mam jedno pytanie. Jak Pani wychodzą te pączki z ta taką jaśniejszą obwódką w środku? Wiem, pytanie może idiotyczne, al pączki taką powinny mieć, a moje się wysmażyły po całości… 🙂
Muszą być dobrze wyrośnięte, wtedy mają obwódkę 🙂
Jutro robię je i ja ciekawa jestem
Witam, mam pytanie czy jogurt naturalny odtluszczony się nada
Chyba tak.
Witam. Moge nadziac pączki przed smazeniem? Pozdrawiam
Tak, oczywiście.
Witam. Powie mi Pani czy moge nadziac pączki przed smazeniem? Efekt bedzie taki sam? Pozdrawiam
Efekt będzie taki sam, ale musisz dokładnie skleić pączki, żeby nadzienie nie wypłynęło.
ile mniej wiecej wychodzi paczkow z tego przepisu?
Jest podane we wpisie.
Chcę zrobić pączki po raz pierwszy, spodobał mi się Pani przepis, sprawdzałam też inne i główna różnica w składnikach to taka, iż u Pani jest jogurt naturalny i niedużo masła, w innych przepisach natomiast nie ma jogurtu tylko większa ilość masła. Co daje użycie jogurtu, jak zmienia konsystencję ciasta po wypieczeniu? Czy robiła Pani pączki bez jogurtu i potrafi wskazać co zmienia dodanie jogurtu? Będę wdzięczna za pomoc.
Dodanie jogurtu do ciasta powoduje, że ciasto jest bardziej elastyczne, a same pączki po upieczeniu są bardzo delikatne i puszyste. Robiłam bez, też są super, jednak te z jogurtem wygrywają.
dziękuję za informację 🙂 skuszę się na takie z jogurtem
Bardzo dziękuję za przepis, pączki i wietrzniki zrobiłam z Pani przepisu i wyszły idealne!! Bardzo delikatne i przepyszne!! Oto wyniki mojej pracy:
http://tbf.home.pl/paczki.jpg
Super!!
Moglaby Pani podac mi przepis na dobry lukier? Dziekuje
Ale do czego lukier? taki jak na pączki? To tylko cukier i odrobina gorącej wody do uzyskania odpowiedniej konsystencji lukru, kilka kropel soku z cytryny.
Witam mam pytanie. Czyli na samym początku do miski dajemy mąkę (te 4 szklanki) i w niej robimy doleczek? Czy tylko pol szklanki/szklanke a reszte w 2 etapie? Bo czytam zdanie pierwsze milion razy i mam ciagle wątpliwości 🙁
Robię tak, jak napisałam, czyli całą mąkę, a w niej dołeczek. Jest nawet link do zdjęcia, jak to powinno wyglądać, żeby nikt nie miał wątpliwości…
Moje 1 pączki! 2yszly cudownie z różą, karmelem, czekolada itp….. juz wiem co poprawic nastepnym razem ale sa boskie 😉
świetnie Ci wyszły:)
Dla mnie pączki “nabijane” nadzieniem po smażeniu,to nie pączki.Nie pachną nadzieniem,są jak chleb smarowany dżemem.
Nie zgadzam się z tym, ale każdy robi jak mu pasuje. Ja nabijając pączki szprycą daję bardzo dużo nadzienia i na pewno nie mogę powiedzieć, że nie pachną. Trochę dziwne jest dla mnie to stwierdzenie, ale jak mówię, każdy robi jak lubi i jak uważa.
Pozdrawiam.
Babeczko, czym wyrabiasz ciasto, mikserem z hakiem czy może ręcznie?
Drugie pytanie brzmi czy śmietana nie zważy się po dodaniu do ciepłego mleka? Z góry dziękuję:)!
Ręcznie nie wyrabiam już żadnego ciasta, tylko mikserem z hakiem.
Mleko ma być tylko ciepłe, a nie gorące, tedy śmietanie nic się nie stanie.
Witam. Chcialam spytac ile tego nadzienia dodawac?
No to jest trudne pytanie, bo ja to robię na wyczucie. Wciskam nadzienie szprycą i jak czuję opór, to znaczy, że już dość 🙂
A może by tak urozmaicić i dodać zdjęcia z przygotowań pączków , ich fazy tworzenia , to także ułatwiło by innym prace. Przepis jest świetny i na pewno skorzystam. Pozdrawiam 🙂
Tu nie bardzo jest co pokazywać z przygotowań, bo to raczej mało skomplikowane – wyciąć pączki i wrzucić na olej, ale zobaczę…
Pozdrawiam.
Witam dzisiaj zrobiłam pączki z Pani przepisu coś prze-pysznego jedyne co dodalam to trochę olejku smietankowego
dziękuję za przepis
Cieszę się, że się udały.
Pozdrawiam!:)
Chciałabym ci zwrócić uwagę iż przepis jest bardzo nieprecyzyjny – a dokładnie pierwsze zdanie. Tam wyraźnie napisałaś że przesiewamy mąkę, robimy dołek i dodajemy drożdże i mleko. Kurde i przesiałam całą mąkę i dodałam drożdże. Z konsystencją gęstej śmietany nie ma to nic wspólnego :/ Czy mogłabyś to może poprawić tak żeby kolejna osoba nie popełniła tego samego błędu??
Ja musiałam dodać przez to wszystkie składniki naraz i nie wiem czy mi te pączki wyjdą.. a taką miałam ochotę…
Przepis jest bardzo precyzyjny. Jak sama napisałaś, w pierwszym zdaniu jest napisane, przesiać mąkę, zrobić w niej dołek. I do TEGO DOŁKA wrzucamy rozkruszone drożdże. I dalej jest wyraźnie napisane, że zalewamy połową mleka i zasypujemy NIEWIELKĄ ilością mąki (te drożdże w dołku) nie jest nigdzie napisane, że mieszamy całą mąkę. Ale rozumiem, że czytanie ze zrozumieniem nie jest łatwe… Tak samo możesz zrobić zaczyn w osobnym naczyniu, ja sobie to upraszczam i nie brudzę dodatkowych naczyń.
Więc podsumowując – przepis jest bardzo precyzyjny, o czym świadczą komentarze osób, które zrobiły, nie miały żadnych problemów i są bardzo zadowolone…
Babeczko – przeczytałam najpierw niektóre komentarze i nie rozumiałam o co ludziom chodzi i o co cała afera… I wzięłam się do robienia pączków. No i cóż. Zrobiłam ten sam błąd co inni. Ba! Z 10 razy przeczytałam zdanie o dołeczku – zobaczyłam zdjęcie i po prostu nie trafiali do mnie jak uzyskałaś tą konsystencję śmietany! 😉 Oczywiście wymieszałam zaczyn z całą mąką 🙂 Nigdy nie miałam problemów z czytaniem ze zrozumieniem ale wydaje mi się, że jeżeli do niektórych ten opis trafia, a do innych nie to wynika to tylko i wyłącznie z doświadczenia (po prostu niektórzy już się… Czytaj więcej »
Witam serdecznie,
właśnie degustuję, przy kawie, pączki z Pani przepisu,są rewelacyjne. Testowałam co roku różne przepisy ale ten jest najlepszy.
Zrobiłam również chrupiące kwadraciki BOZENER CROSTOI i wiem ,ze teraz będę je robić zamiast chrustów, są smaczne,chrupiące i szybko się je robi.
Bardzo dziękuję w imieniu swoim i moich znajomych, którzy wieczorem będą degustować te “tłustości”
Bardzo się cieszę, że przepis spełnił Twoje oczekiwania 🙂
Pozdrawiam!
witam serdecznie:) rany jak ja zobaczylam te cudenka to do teraz nie moge oczu oderwac, przepisy masz wspaniale, paczusie chce jutro zrobic i mam pytanko do Ciebie – mam make Basia tortowa exstra typ 405 czy bedzie sie nadawala, a jak nie to moge ja zmieszac z maka chlebowa. Bardzo bede wdzieczna za odpowiedz.
Użyj samej tortowej, nie dodawaj chlebowej, będzie zbyt ciężka.
dziekuje bardzo za odpowiedz, tak tez myslalam, tylko obawialam sie, ze bedzie za lekka, bo tam pisalo, ze do babek i zmieszalam z normalna maka, jak myslisz bedzie dobrze? pozdrawiam serdecznie i zycze milego Tlustego Czwartku i oby zjedzone paczki nie poszly w boczki:))
Myślę, że będzie ok:) Koniecznie daj znać jak wyszło!
Paczusie wyszly cudowne, wszystkim smakowaly, dziekuje serdecznie :))
Również dziękuję i pozdrawiam!