Jagodzianki

4.83 avg. rating (96% score) - 46 votes

Wszyscy robią jagodzianki. I trudno się dziwić, skoro sezon jagodowy trwa. Ja nie robiłam, choć jagód w tym celu zakupiłam sporą ilość. Po prostu się bałam. Czego? Ano tego, że nie będą takie, jakie jest moje wyobrażenie o nich. Mięciutkie, wypełnione po brzegi jagodami, doskonałe. Ale gdy u Kasi pokazały się jej jagodzianki, nie zastanawiałam się ani chwili. Stwierdziłam, że albo te, albo żadne. I wiecie co? Kasia nie przesadziła mówiąc, że są najlepsze. Tak puszystego i pysznego ciasta jeszcze nigdy nie robiłam. Więc jeśli jeszcze nie macie swojego ulubionego przepisu na jagodzianki, bądź nie do końca jesteście z niego zadowoleni, to koniecznie wypróbujcie ten. Ciasto jest bardzo gładkie, elastyczne i doskonale się z nim pracuje. Po upieczeniu samo rozpływa się w ustach a jagodzianki znikają w niewiadomych okolicznościach:) Polecam Wam bardzo!

Przepis pochodzi z bloga Gotuję, bo lubię. Kasiu, dziękuję Ci raz jeszcze za doskonały przepis!

Jagodzianki | Buns with berries

Składniki na 12 dużych bułeczek:

  • 550g mąki (musiałam dosypać sporo mąki, bo się bardzo kleiło, a zależy to od wilgotności mąki)
  • 250ml mleka
  • 100g masła
  • 2 pełne łyżki mascarpone
  • 2 jajka
  • 7 łyżek cukru
  • 25 g świeżych drożdży
  • szczypta soli

Dodatkowo:

  • 1 litr jagód (nakładałam po 1,5 łyżki, nie zużyłam wszystkich jagód)
  • 3 łyżki cukru pudru

Do misy przesiać mąkę, zrobić w niej dołek, wsypać cukier i rozkruszone drożdże. Zalać kilkoma łyżkami ciepłego mleka, zasypać niewielką ilością mąki tak, by powstała konsystencja gęstej śmietany (zdjęcie o co chodzi). Odstawić pod przykryciem na ok 15 minut. W tym czasie podgrzać resztę mleka z masłem i mascarpone (masło i mascarpone powinny się rozpuścić). Do podrośniętego zaczynu dodać sól, jajka i ciepłe mleko. Wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Gotowe ciasto przykryć i odstawić w temperaturze pokojowej, do podwojenia objętości ( u mnie około 1 godzina). Po tym czasie ciasto wyłożyć na stolnicę i krótko wyrobić, a następnie podzielić na 12 części. Z każdej części zrobić kulkę i spłaszczyć ją. Na środek każdego placka nałożyć jagody. Brzegi zlepić bardzo mocno i dokładnie, żeby nadzienie nie wypłynęło ( mi niestety z 3 jagodzianek lekko wypłynęło). Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, łączeniem do dołu. Uformowane bułeczki odstawić pod przykryciem na 20 minut do napuszenia. Przed pieczeniem bułeczki można posmarować mlekiem.

Piec w piekarniku rozgrzanym do 200°C przez 15 – 20 minut (do zarumienienia). Wyjąć i ostudzić na kratce. Polukrować.

Lukier:

  • 1 pełna szklanka cukru pudru
  • 3 łyżki gorącej wody

Cukier puder przesiać, wlać 3 łyżki gorącej wody i dokładnie rozetrzeć.

Jagodzianki | Buns with berries

Smacznego!

Jeśli chcesz otrzymać powiadomienie o każdym nowym wpisie skorzystaj z menu Powiadomienia

Ten wpis został opublikowany w kategorii Bułki drożdżowe i oznaczony tagami , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.
Subscribe
Powiadom o
guest

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

39 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Marta
Marta
1 rok temu

Jagodzianki są przepyszne.Robiłam dzisiaj i są idealne ☺ Bardzo fajny przepis na ciasto drożdżowe wychodzi bardzo ładne.
Dziękuję 😊

Asena
Asena
2 lat temu

Czy można użyć mrożonych jagódek?

Edyta
2 lat temu

Pysznościowe jagodzianki. Ja dałam trochę mniej cukru do ciasta i wyszły super. Dobrze że zrobiłam z podwójnej porcji bo została tylko jedna. Znikały jeszcze ciepłe. Dziękuję za cudny przepis.

kasia
2 lat temu

Pyszności, uwielbiam.

Iza
Iza
4 lat temu

Pani Asiu. Wczoraj zrobiłam jagodzianki z Pani przepisu. Wyszło ich 16 bo podobnie jak pani, musiałam dosypac sporo mąki. Dodanie serka mascarpone było rewelacyjnym pomysłem. To najlepszy przepis na jagodzianki z jakiego korzystałam. Bułeczki wyszły mięciutkie, pulchne, po prostu pyszne.

Kolecja
5 lat temu

Najlepszy przepis na świecie,w ciągu ostatnich 3 lat wypróbowałam różne ale ten jest strzałem w 10. Oto właśnie chodziło. Mimo tego, że zamiast serka mascarpone dałam śmietanę 12% kwaśną i do środka jagodzianek jagody z cukrem i bułką tartą. Wyrosły piękne, nie popękały i smakowały wybornie.

Kasia Załuska
5 lat temu

Miliardy przepisów na jagodzianki w sieci, ale Twoje są najlepsze! Jeszcze nie zdarzyła się sytuacja, żeby wypiek z Twoich przepisów nie wyszedł. A jagodzianki (na moje nieszczęście!) wyszły za dobre! Zdążyłam złapać gryza od córki (dwuletniej!) bo zostały pożarte (a patrzyli na mnie jak na wariata jak robiłam, po co robisz, nikt nie lubi jagodzianek!)

Gosia
Gosia
5 lat temu

Witam Czy mozna uzyc suchych drozdzy i ile Dziekuje

kasia
kasia
6 lat temu

Powiedz mi prosze co daje jajko dla ciasta drozdzowego?tutaj w jagodziankach trzeba dodac jajko a w innych buleczkach drozdzowych nie wspominacz o jajku 🙂

kasia
kasia
6 lat temu
Reply to  Asiek

dziekuje za odpowiedz :)prawda bez jajka tez jest dobrze 🙂 Pozdrawiam 🙂

anna
anna
7 lat temu

Jagodzianki są pyszne! Takiego przepisu szukałam już od dawna 🙂

Blanca
Blanca
7 lat temu

Zrobiłam te jagodzianki, tylko zamiast mascarpone dodałam serka homogenizowanego i powiem tak: wyszły CUDOWNE!!! duże okrąglutkie bułeczki bardzo puszyste i delikatne, zniknęły nawet nie wiem kiedy ! Tylko ja jestem ogromną zwolenniczką “jak drożdżowe do kruszonka” a więc lukier zastąpiłam sporą ilością pysznej chrupiącej kruszonki 😉
Świetny przepis, POLECAM! ;D

Blanca
Blanca
7 lat temu

Mam pytanko a mianowicie czego mogę użyć zamiast serka mascarpone? 😉

moje pasje
8 lat temu

Fantastyczne Ci wyszły 🙂 Też widziałam je u Kasi i czekają już w kolejce do zrobienia 🙂

Ewa _299
Ewa _299
8 lat temu

Będę robiła w piątek,bo mam synka koleżanki u siebie:-)

Gabi
Gabi
8 lat temu

Mój Boże, jakie pyszne były te jagodzianki! Asiu, jesteś boginią:) Sąsiadka

peggi
peggi
8 lat temu

Właśnie wypróbowałam, recepturę co prawda trochę zmieniłam, ale wyszły pyszne 🙂

peggi
peggi
8 lat temu
Reply to  Asiek

Lubię tu zaglądać i korzystać z Twoich przepisów, dlatego przyznałam Ci nominację w zabawie Versatile Blogger Awards. Pozdrawiam 🙂

Majana
8 lat temu

Piękne jagodzianki!
Bardzo lubimy i tez już robiłam, nawet 2 razy 🙂

anahitka9
8 lat temu

Ja tu przed monitorem usycham do Twoich jagodzianek a jagód niestety brak:/buuu

viola
8 lat temu

ło matko ale te Twoje jagodzianki kuszą! Na pewno niebawem wypróbuję przepis:)
pozdrawiam gorąco, Wiola

Kaś
8 lat temu

hehe każdy ma swoje najlepsze 🙂 ale że jagodzianki uwielbiam za rok napewno spróbuję i tego przepisu 🙂

Aleksandra
8 lat temu

ile jagódek…. mniam porwałam bym jedną na śniadanie, zgoda?

wiosenka27
8 lat temu

Kolejne pyszne jagodzianki kuszą mnie dziś rano:)

kasiaaaa24
8 lat temu

Asiu cieszę się, ze Wam smakowały 🙂 Ja robiłam je później jeszcze raz, a kilka z braku jagód nadziałam malinami i tez były pyszne.
Miłego poniedziałku 🙂

Saratelka
8 lat temu

Wyglądają wspaniale! Apetycznie wypełnione nadzieniem no i ten delikatny pękający lukier! Rasowe jagodzianki 🙂

iza
8 lat temu

pieknie wyglądają sa wprost idealne!!!!