Warning: Undefined array key "is_rate_editable" in /home/devstron/domains/zuzka.pl/public_html/babeczka/wp-content/plugins/wpdiscuz/class.WpdiscuzCore.php on line 1303
Drożdżowe serca. | Śladami Słodkiej Babeczki
Drożdżowe serca

Drożdżowe serca.

Dziś Walentynki. Nie obchodzę tego święta, ale… Pomyślałam sobie, że zrobię Wam miłą niespodziankę i specjalnie dla Was upiekę pyszne drożdżówki w kształcie serca 🙂 Tym bardziej, że moje wpisy pojawiają się bardzo rzadko… Serca dla Was są za to, że nie zapominacie o mnie, że jesteście ze mną zarówno tu, na blogu, jak i na profilu na FB, że pocieszacie, wspieracie i motywujecie do dalszego działania. Dziękuję! 🙂
A drożdżówki, cóż dużo mówić, oprócz tego że są śliczne, to są bardzo, bardzo smaczne. Mięciutkie i delikatne ciasto wprost rozpływa się w ustach. Nadziane po brzegi masą migdałową, lub kokosową. Co kto lubi 🙂 Polecam bardzo!!

Przepis na ciasto pochodzi z bloga Moje Wypieki, sposób formowania również podpatrzyłam dawno, dawno temu u Dorotuś.

Dla Was, ode mnie…

Drożdżowe serca

Składniki na 16 bułeczek:

  • 600g mąki pszennej
  • 25g świeżych drożdży
  • 250ml mleka
  • 2 jajka
  • 100g roztopionego masła
  • 60g cukru
  • 1/4 soli

Mąkę przesiać do miski, zrobić w niej dołek, wsypać rozkruszone drożdże, pół łyżki cukru i zalać połową ciepłego mleka. Zasypać niewielką ilością mąki i wymieszać tak, by powstała konsystencja gęstej śmietany (zdjęcie o co chodzi). Odstawić pod przykryciem na około 20 minut, aż rozczyn podrośnie. Masło rozpuścić w pozostałym mleku, jajka lekko roztrzepać. Do podrośniętego rozczynu dodać wszystkie pozostałe składniki. Wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Gotowe ciasto uformować w kulę, przykryć ściereczką i odstawić w temperaturze pokojowej do podwojenia objętości (na około 2 godziny). Po tym czasie ciasto wyjąć, krótko wyrobić. Podzielić na 16 równych części. Każdą część uformować w kulkę a następnie rozwałkować na okrągły placek.

Posmarować nadzieniem – około 1 łyżki. Placek zwinąć jak się zwija naleśnika.

Drożdżowe serca - jak zwijaćDrożdżowe serca - jak zwijać
Następnie złożyć na pół i ostrym nożem przeciąć wzdłuż, pozostawiając około 2 cm nierozcięte.
Drożdżowe serca - jak zwijaćDrożdżowe serca - jak zwijaćNastępnie wywinąć rozcięte boki tak, by powstało serce. Serca układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Drożdżowe serca - jak zwijaćDrożdżowe serca - jak zwijać
Pozostawić pod przykryciem do wyrośnięcia, na około pół godziny. Przed samym pieczeniem bułeczki można posmarować roztrzepanym jajkiem (ja nie posmarowałam).
Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C. Piec bułeczki przez 20 minut, do lekkiego zarumienienia się. Po tym czasie wyjąć, przełożyć na kratkę i ostudzić.

Masa kokosowa:

  • 1,5 szklanki mleka
  • 180g wiórków kokosowych
  • 1/2 szklanki cukry
  • 100g masła
  • 1/5 łyżki mąki ziemniaczanej

Szklankę mleka zagotować z cukrem, następnie dodać masło. Gdy się rozpuści dodać wiórki kokosowe. W pozostałym mleku rozpuścić mąkę ziemniaczaną i wlać do masy kokosowej. Gotować do momentu, aż masa zgęstnieje. Ostudzić.

Masa migdałowa:

  • 200g zmielonych migdałów (mogą być również orzechy)
  • 80g brązowego cukru
  • 80ml śmietanki kremówki
  • kilka kropel aromatu migdałowego

Kremówkę podgrzać razem z cukrem (nie gotować), aż się cukier rozpuści, dodać zmielone migdały i aromat, dokładnie wymieszać. Ostudzić.

Drożdżowe serca Drożdżowe serca Drożdżowe serca

Smacznego!


Zapraszam do mojego sklepu z pierniczkami (i maskotkami Zuzi):

Link do sklepu z ręcznie lukrowanymi świątecznymi pierniczkami

Polub nasz piernikowy profil na facebooku -> FB – Słodkie Pierniki

Subscribe
Powiadom o
guest

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

9 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Blueberry
Blueberry
7 lat temu

Witam. A co należy zrobić ze składnikami na masę migdałową? Po prostu je wymieszać czy jakoś rozpuszczać np. Jeśli chodzi o cukier?

Urocza Ami
5 lat temu
Reply to  Asiek

Ok fajnie

Alicja
Alicja
8 lat temu

Dzięki za inspirację:)
Dzisiaj zrobiłam je już drugi raz z tym, że upiekłam z tej porcji 32 serducha. Z dżemem z własnych zapasów. Fajna zabawa.
Pozdrawiam

Margarytka
8 lat temu

Wyglądają przepięknie… i nie wątpię, że smakują wspaniale. Uwielbiam wszystko, co drożdżowe.

Majana
8 lat temu

Piękne serduszka <3
🙂

Nemi
8 lat temu

Urocze :DDDD

Justa
8 lat temu

Wyglądają przepięknie!!! Na pewno je kiedyś zrobię 🙂
Pozdrawiam cieplutko!