Do robienia drożdżowego ciasto nie trzeba mnie namawiać. To jedno z tych ciast, które mogę robić do znudzenia. Zaraz po sernikach oczywiście:) Lubię je robić za zapach, który roznosi się po domu, gdy ciasto się piecze. Ten zapach uspokaja mnie i powoduje, że robi mi się jakoś tak ciepło na duchu:) Też tak macie z jakimiś wypiekami? Dzisiejsza propozycja, to pyszne rogaliki, nadziane budyniem i śliwkami. To nadzienie powoduje, że rogaliki są smaczne nie tylko w dniu ich pieczenia. Skusicie się? Polecam Wam bardzo!
Przepis pochodzi z gazetki ‘Ciasta i desery z owocami’ i został przeze mnie nieznacznie zmieniony.
Składniki na około 20 -24 niewielkich rogalików:
- 0,5kg mąki pszennej
- 35g świeżych drożdży
- 200ml mleka
- 5og masła
- trochę więcej niż pół szklanki cukru
- skórka otarta z połowy cytryny
- 16g cukru wanilinowego
- szczypta soli
- 4 żółtka
Mąkę przesiać do miski, zrobić w niej dołek, wsypać rozkruszone drożdże, 2 łyżki cukru i połowę podgrzanego mleka. Zasypać niewielką ilością mąki tak, by powstała konsystencja gęstej śmietany. Odstawić na 10 minut, aż drożdże zaczną się pienić. Masło roztopić w ciepłym mleku. Do rozczynu dodać wszystkie pozostałe składniki i wyrobić gładkie i lśniące ciasto. Gdyby się mocno kleiło należy podsypać mąką, ale nie za dużo, żeby ciasto nie wyszło mocno zbite. Odstawić pod przykryciem w temperaturze pokojowej do podwojenia objętości (u mnie około 1,5 godziny).
Nadzienie:
- 1,5 szklanki* mleka
- 1 budyń waniliowy bez cukru
- 1 żółtko
- 1 łyża mąki pszennej
- 3 łyżki cukru
- opakowanie cukru z prawdziwą wanilią
- 1 łyżka masła
- 12 sztuk węgierek
Dodatkowo:
- białko do posmarowania rogalików
Szklankę mleka zagotować z cukrem i masłem. W pozostałym mleku rozprowadzić budyń z mąką i żółtkiem. Do gotującego się mleka wlać przygotowaną masę i ugotować budyń. Budyń powinien być bardzo gęsty. Odstawić do ostudzenia.
Śliwki umyć, wyjąć pestki i podzielić na pół.
Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnice i jeszcze raz krótko wyrobić. Podzielić je na 3 równe części. Każdą część rozwałkować na placek o średnicy ok. 25 cm. Następnie podzielić na 8 trójkątów (tak jak się kroi pizzę). Na każdy trójkąt nałożyć niewielką ilość budyniu (ja nakładałam łyżeczką od herbaty), na budyń śliwkę. Zwinąć, dociskając ciasto, żeby budyń nie wypłynął i uformować rogalik.
Uformowane rogaliki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, pozostawiając między nimi odstępy. Odstawić pod przykryciem na 20 minut do wyrośnięcia. Wyrośnięte rogaliki posmarować białkiem.
Piec w temperaturze 190°C przez 15 minut. Rogaliki powinny się ładnie zarumienić. Po tym czasie wyjąć i ostudzić.
*szklanka = 250ml
Smacznego!
Jeśli chcesz otrzymać powiadomienie o każdym nowym wpisie skorzystaj z menu Powiadomienia
Właśnie sie upiekły , jestem bardzo zadowolona 🙂 Wspaniałe <3
W takim razie i ja jestem zadowolona!
Pozdrawiam!
Zrobione i prawie zjedzone. Pyszne, puszyste. Najfajniejsze jest w nich to, że nawet na drugi dzień są pyszne, a nie suche jak wiór.
Uwielbiam czytać komentarze w tym stylu 🙂 Bardzo się cieszę, że się na nie skusiłaś!
Buziaki!
Moje wrześniowe wyzwanie 😀 Zaraz zabieram się do pracy, ale na drożdżach suchych, oby wszystko wyszło 🙂
No i wyszło, smacznie 🙂 bardzo fajne połączenie śliwek i budyniu, spróbowałabym jeszcze w jakimś cieście tak połączyć smaki, może masz taki przepis u siebie? Jedynie moje ciasto nie wyszło mega pulchne, bo Twoje ze zdjęć wydaje się dosyć puszyste, może to wina suszonych drożdży? Pozdrawiam cieplutko 🙂
Cieszę się, że rogaliki się udały. Ja nie piekę na suszonych, bo ich po prostu nie lubię, mam wrażenie, że ciasto tak ładnie nie rośnie. Jeśli nie robiłaś to polecam to ciasto z budyniem i śliwkami:
http://babeczka.zuzka.pl/2013/09/ciasto-z-budyniem-i-sliwkami/
Wlasnie wyszly z pieca z marmolada i makiem sa przepyszne !!!!!!! Super przepis 😀
Pozdrawiam,Jola 🙂
Bardzo się cieszę Jolu, ze smakowały:)
Pozdrawiam!
Rogaliki pyszne! W końcu udało mi się trafić na profesjonalne przepisy 🙂 dla mniej profesjonalnych 😀 dzieki!
Dziękuję bardzo za uznanie:) Cieszę się, że rogaliki przypadły Ci do gustu.
Pozdrawiam!
Muszą być pyszne, zapisuję sobie przepis 🙂 Jak nabierze mocy urzędowej to pochwalę się jak wyszły 🙂
Uwielbiam wszelkie drożdżówki i chętnie skorzystam ztego przepisu.Dziekuje i pozdrawiam.
Czyli jabłka ale to dopiero w czwartek;[
a zamiast śliwek co może być maliny mogą bo jeszcze są;] a jesli nie to czy śliwki z kompotu sie nadają jakoś? bo mam ochote na rogaliki ;D
Wg mnie mogą być dowolne owoce, śliwki z kompotu, jeśli nie są zbyt rozgotowane to też się nadadzą. Z jabłkami też powinno być pysznie:)
Jaka jest waga budyniu w gramach lub uncjach?
One pudding is 36 grams.
Śliczne wyszły! Fajny pomysł z tym budyniem, jakoś nigdy na to nie wpadłam, następnym razem muszę też dodać! pozdrawiam:)
Wyglądają przepysznie.
Wyglądają wspaniale. Nigdy nie piekłam rogalików, te kuszą okrutnie 🙂
drożdżowe i budyń to dla mnie połączenie idealne. jej, zjadłabym z piec na raz 😉
Ja właśnie wczoraj wypiekałam rogaliki drożdżowe..też robiłam z budyniem..tyle że budyń był dodawany po upieczeniu..nie chciałam mieć niespodzianki z wypływająca zawartością…Ale twój farsz jak widac został tam gdzie miał pierwotnie być. ..co fachura to fachura..Ślicznie wyglądają te rogate przysmaki 😛
Jak się zrobi gęsty budyń i mocno dociśnie ciasto, to nie wypłynie:) Ale Twoje rogaliki i tak pewnie były pyszne:)
Pozdrawiam i dziękuję za komentarz!
chętnie wzięłabym do pracy na 2gie śniadanie… mniam 🙂
przy okazji zapraszam do mojej pierwszej akcji 🙂 Szczegóły na blogu
http://zielonakuchnia.blogspot.com
Pozdrawiam!
Jakie piękne, równe, idealnie wypieczone ; )
świetna robota !!
rewelacyjne!
Śliczne są 🙂 A ze śliwkami na pewno smakują wspaniale.
Rogaliki idealne.
Pozdrawiam cieplutko:)
pysznie nadziane.
cudownie wyglądają. 🙂 zjadłabym dwa. 🙂
O, ja się na pewno skuszę! Wyglądają perfekcyjnie! 🙂
Pozdrawiam serdecznie!
Asiu ładnie to tak od rana kusić takimi pysznościami :)))