Rogaliki z budyniem i śliwkami

4.84 avg. rating (96% score) - 44 votes

Do robienia drożdżowego ciasto nie trzeba mnie namawiać. To jedno z tych ciast, które mogę robić do znudzenia. Zaraz po sernikach oczywiście:) Lubię je robić za zapach, który roznosi się po domu, gdy ciasto się piecze. Ten zapach uspokaja mnie i powoduje, że robi mi się jakoś tak ciepło na duchu:) Też tak macie z jakimiś wypiekami? Dzisiejsza propozycja, to pyszne rogaliki, nadziane budyniem i śliwkami. To nadzienie powoduje, że rogaliki są smaczne nie tylko w dniu ich pieczenia. Skusicie się? Polecam Wam bardzo!

Przepis pochodzi z gazetki ‘Ciasta i desery z owocami’ i został przeze mnie nieznacznie zmieniony.

Rogaliki z budyniem i śliwkami | Croissants with custard and plums

Składniki na około 20 -24 niewielkich rogalików:

  • 0,5kg mąki pszennej
  • 35g świeżych drożdży
  • 200ml mleka
  • 5og masła
  • trochę więcej niż pół szklanki cukru
  • skórka otarta z połowy cytryny
  • 16g cukru wanilinowego
  • szczypta soli
  • 4 żółtka

Mąkę przesiać do miski, zrobić w niej dołek, wsypać rozkruszone drożdże, 2 łyżki cukru  i połowę podgrzanego mleka. Zasypać niewielką ilością mąki tak, by powstała konsystencja gęstej śmietany. Odstawić na 10 minut, aż drożdże zaczną się pienić. Masło roztopić w ciepłym mleku. Do rozczynu dodać wszystkie pozostałe składniki i wyrobić gładkie i lśniące ciasto. Gdyby się mocno kleiło należy podsypać mąką, ale nie za dużo, żeby ciasto nie wyszło mocno zbite. Odstawić pod przykryciem w temperaturze pokojowej do podwojenia objętości (u mnie około 1,5 godziny).

Nadzienie:

  • 1,5 szklanki* mleka
  • 1 budyń waniliowy bez cukru
  • 1 żółtko
  • 1 łyża mąki pszennej
  • 3 łyżki cukru
  • opakowanie cukru z prawdziwą wanilią
  • 1 łyżka masła
  • 12 sztuk węgierek

Dodatkowo:

  • białko do posmarowania rogalików

Szklankę mleka zagotować z cukrem i masłem. W pozostałym mleku rozprowadzić budyń z mąką i żółtkiem. Do gotującego się mleka wlać przygotowaną masę i ugotować budyń. Budyń powinien być bardzo gęsty. Odstawić do ostudzenia.

Śliwki umyć, wyjąć pestki i podzielić na pół.

Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnice i jeszcze raz krótko wyrobić. Podzielić je na 3 równe części. Każdą część rozwałkować na placek o średnicy ok. 25 cm. Następnie podzielić na 8 trójkątów (tak jak się kroi pizzę). Na każdy trójkąt nałożyć niewielką ilość budyniu (ja nakładałam łyżeczką od herbaty), na budyń śliwkę. Zwinąć, dociskając ciasto, żeby budyń nie wypłynął i uformować rogalik.

Uformowane rogaliki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, pozostawiając między nimi odstępy. Odstawić pod przykryciem na 20 minut do wyrośnięcia. Wyrośnięte rogaliki posmarować białkiem.

Piec w temperaturze 190°C przez 15 minut. Rogaliki powinny się ładnie zarumienić. Po tym czasie wyjąć i ostudzić.

*szklanka = 250ml

Rogaliki z budyniem i śliwkami | Croissants with custard and plums

Rogaliki z budyniem i śliwkami | Croissants with custard and plums

Rogaliki z budyniem i śliwkami | Croissants with custard and plums

Smacznego!

 

Jeśli chcesz otrzymać powiadomienie o każdym nowym wpisie skorzystaj z menu Powiadomienia

 

 

Ten wpis został opublikowany w kategorii Bułki drożdżowe i oznaczony tagami , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.
Subscribe
Powiadom o
guest

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

32 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Asiula
Asiula
5 lat temu

Właśnie sie upiekły , jestem bardzo zadowolona 🙂 Wspaniałe <3

Margaryka
5 lat temu

Zrobione i prawie zjedzone. Pyszne, puszyste. Najfajniejsze jest w nich to, że nawet na drugi dzień są pyszne, a nie suche jak wiór.

Kasia M.
Kasia M.
5 lat temu

Moje wrześniowe wyzwanie 😀 Zaraz zabieram się do pracy, ale na drożdżach suchych, oby wszystko wyszło 🙂

Kasia M.
Kasia M.
5 lat temu
Reply to  Kasia M.

No i wyszło, smacznie 🙂 bardzo fajne połączenie śliwek i budyniu, spróbowałabym jeszcze w jakimś cieście tak połączyć smaki, może masz taki przepis u siebie? Jedynie moje ciasto nie wyszło mega pulchne, bo Twoje ze zdjęć wydaje się dosyć puszyste, może to wina suszonych drożdży? Pozdrawiam cieplutko 🙂

Jola
Jola
6 lat temu

Wlasnie wyszly z pieca z marmolada i makiem sa przepyszne !!!!!!! Super przepis 😀
Pozdrawiam,Jola 🙂

ola
ola
7 lat temu

Rogaliki pyszne! W końcu udało mi się trafić na profesjonalne przepisy 🙂 dla mniej profesjonalnych 😀 dzieki!

kasia-gotuje.pl
7 lat temu

Muszą być pyszne, zapisuję sobie przepis 🙂 Jak nabierze mocy urzędowej to pochwalę się jak wyszły 🙂

Tereska
Tereska
7 lat temu

Uwielbiam wszelkie drożdżówki i chętnie skorzystam ztego przepisu.Dziekuje i pozdrawiam.

Ja
Ja
7 lat temu

Czyli jabłka ale to dopiero w czwartek;[

Ja
Ja
7 lat temu

a zamiast śliwek co może być maliny mogą bo jeszcze są;] a jesli nie to czy śliwki z kompotu sie nadają jakoś? bo mam ochote na rogaliki ;D

Ri
Ri
7 lat temu

What the weight of pudding in grams or ounces?

anahitka9
7 lat temu

Śliczne wyszły! Fajny pomysł z tym budyniem, jakoś nigdy na to nie wpadłam, następnym razem muszę też dodać! pozdrawiam:)

Shinju
7 lat temu

Wyglądają przepysznie.

gin
7 lat temu

Wyglądają wspaniale. Nigdy nie piekłam rogalików, te kuszą okrutnie 🙂

Kaś
7 lat temu

drożdżowe i budyń to dla mnie połączenie idealne. jej, zjadłabym z piec na raz 😉

Banocka
7 lat temu

Ja właśnie wczoraj wypiekałam rogaliki drożdżowe..też robiłam z budyniem..tyle że budyń był dodawany po upieczeniu..nie chciałam mieć niespodzianki z wypływająca zawartością…Ale twój farsz jak widac został tam gdzie miał pierwotnie być. ..co fachura to fachura..Ślicznie wyglądają te rogate przysmaki 😛

Zuza
7 lat temu

chętnie wzięłabym do pracy na 2gie śniadanie… mniam 🙂

przy okazji zapraszam do mojej pierwszej akcji 🙂 Szczegóły na blogu
http://zielonakuchnia.blogspot.com

Pozdrawiam!

Weronika
7 lat temu

Jakie piękne, równe, idealnie wypieczone ; )
świetna robota !!

karmel-itka
7 lat temu

rewelacyjne!

Majana
7 lat temu

Śliczne są 🙂 A ze śliwkami na pewno smakują wspaniale.
Rogaliki idealne.
Pozdrawiam cieplutko:)

asieja
7 lat temu

pysznie nadziane.

matylda
7 lat temu

cudownie wyglądają. 🙂 zjadłabym dwa. 🙂

Monica
7 lat temu

O, ja się na pewno skuszę! Wyglądają perfekcyjnie! 🙂

Pozdrawiam serdecznie!

iza
7 lat temu

Asiu ładnie to tak od rana kusić takimi pysznościami :)))