Amerykańskie donaty | American Doughnuts

Amerykańskie donaty

Kolejną moją propozycją na tłusty czwartek są pączki z dziurką, zwane donatami. Są nieco inne od naszych, mniej puszyste, bardziej zwarte i treściwe. I co ważne, nie chłoną tłuszczu. Smaczne, ale ja wolę nasze tradycyjne pączki. Jadłam jeden jedyny raz takiego prawdziwego donata, więc powiem szczerze, że trudno mi ocenić, czy te zrobione przeze mnie są takie same ja oryginalne. Na pewno warto je zrobić, choćby po to, by się przekonać, jakie pączki my preferujemy. A do tego ile jest radości przy ich dekorowaniu! Polecam, bo przecież warto poznawać nowe smaki.

Przepis pochodzi z książki ‘Pieczenie ciast’.

Amerykańskie donaty | American Doughnuts

Amerykańskie donaty | American Doughnuts


Składniki na około 20 sztuk (zrobiłam z połowy porcji):

  • 500g mąki
  • 30g drożdży
  • 80g cukru
  • 1/4 litra mleka
  • 50g masła
  • 3 jajka
  • 50g masy marcepanowej
  • 1/2 łyżeczki soli

Dodatkowo:

  • dowolne posypki
  • cukier puder
  • olej do smażenia

Mąkę przesiać do miski, zrobić w niej dołek, wsypać pokruszone drożdże, łyżkę cukru i zalać ciepłym mlekiem. Wymieszać z niewielką ilością mąki tak, by powstała konsystencja gęstej śmietany. Odstawić rozczyn na 15 – 20 minut do podrośnięcia. Masło roztopić i utrzeć z pozostałym cukrem, jajkami i masą marcepanową na puszystą masę. Do podrośniętego zaczynu dodać pozostałe składniki i wyrobić gładkie ciasto. Wyrobione ciasto przykryć i odstawić do wyrośnięcia w temperaturze pokojowej. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Po tym czasie ciasto wyjąć, krótko wyrobić i rozwałkować na grubość około 1cm. Szklanką wycinać krążki. Końcówką drewnianej łyżki zrobić na środku każdego krążka otwory (ja zrobiłam je małą nakrętką od butelki). Ponownie odstawić na 20 minut pod przykryciem do wyrośnięcia. W szerokim rondlu rozgrzać olej do 175°C. Wkładać pączki tak, by swobodnie pływały, smażyć na złoty kolor z obu stron. Wyjmować na ręcznik papierowy.

Z cukru pudru i gorącej wody utrzeć gęsty lukier, maczać w nim lekko ostudzone donaty, następnie udekorować kolorowymi posypkami.

Zobacz też inne moje propozycje na Tłusty czwartek.

Amerykańskie donaty | American Doughnuts

Amerykańskie donaty | American Doughnuts

Amerykańskie donaty | American Doughnuts

Amerykańskie donaty | American Doughnuts

Amerykańskie donaty | American Doughnuts

Smacznego!

 

Jeśli chcesz otrzymać powiadomienie o każdym nowym wpisie skorzystaj z menu Powiadomienia

 


Zapraszam do mojego sklepu z pierniczkami (i maskotkami Zuzi):

Link do sklepu z ręcznie lukrowanymi świątecznymi pierniczkami

Polub nasz piernikowy profil na facebooku -> FB – Słodkie Pierniki

Subskrybuj
Powiadom o
guest

Ta strona używa Akismet do redukcji spamu. Dowiedz się, w jaki sposób przetwarzane są dane Twoich komentarzy.

20 Komentarze
Opinie w linii
Zobacz wszystkie komentarze
Weigand Ewa
Weigand Ewa
9 lata temu

Witam,czy mozna te Donaty upiec w piekarniku ?
pozdrawiam serdecznie.

ManiaWypiekania
11 lata temu

Robiłam je i niestety nie wyszły 🙁 Marcepan się “zgrudował” a ciasto miało bardzo dziwna konsystencję :(. Muszę spróbować jeszcze raz!

Inutka
Inutka
11 lata temu

Rewelacyjne 🙂 robilam je pierwszy raz jako wstep do Tlustego Czwartku w tym roku. Wyszly jak obiecalas: pyszne, miekkie, delikatne – poezja 🙂 Dziekuje za przepis i pozdrawiam.

magma
11 lata temu

piękne Ci wyszły:D rozpusta:D:D

nikollet85
11 lata temu

A mogłabyś powiedziec ile takich donatów wyjdzie z podanych składników?

wiola
wiola
12 lata temu

łął

Smaczne-zdrowe
12 lata temu

Mmm, wyglądają bosko! Muszę je kiedyś spróbować!:)

…www.smaczne-zdrowe.blogspot.com…

Nemi
12 lata temu

Jakie śliczne! Aż żal je zjeść;)

Majana
12 lata temu
Odpowiedź do  Nemi

Kochana, jakie one są urocze! Kolorowe, piękne, kształtne no i pyszne.
🙂
Rewelacja!
Pozdrowionka:)

kamila.pychaciasta
12 lata temu

Jakie fajne, kolorowe, sympatyczne:) spotkałam wiele przepisów, ale z masą marcepanową nie widziałam wcześniej.

magma
12 lata temu

pysznie wyglądają:)

magda
magda
12 lata temu

witam, a czego mogę dodać zamiast masy marcepanowej? z jednej strony nie posiadam a z drugiej nie lubię smaku marcepanu,

Aleksandra
12 lata temu

chyba się skusze o ile dostanę mase marcepanową 🙂 prezentuja sie genialnie , zupełnie jak z dawnego Dunkin Donuts

pieczarka mysia
12 lata temu

Jesteś mistrzynią : ) wyszły piękne!

iza
12 lata temu

nie robiłam jeszcze ani nie jadłam 😉 ale zawsze mi sie podobały jak są udekorowane