Kolejną moją propozycją na tłusty czwartek są pączki z dziurką, zwane donatami. Są nieco inne od naszych, mniej puszyste, bardziej zwarte i treściwe. I co ważne, nie chłoną tłuszczu. Smaczne, ale ja wolę nasze tradycyjne pączki. Jadłam jeden jedyny raz takiego prawdziwego donata, więc powiem szczerze, że trudno mi ocenić, czy te zrobione przeze mnie są takie same ja oryginalne. Na pewno warto je zrobić, choćby po to, by się przekonać, jakie pączki my preferujemy. A do tego ile jest radości przy ich dekorowaniu! Polecam, bo przecież warto poznawać nowe smaki.
Przepis pochodzi z książki ‘Pieczenie ciast’.
Składniki na około 20 sztuk (zrobiłam z połowy porcji):
- 500g mąki
- 30g drożdży
- 80g cukru
- 1/4 litra mleka
- 50g masła
- 3 jajka
- 50g masy marcepanowej
- 1/2 łyżeczki soli
Dodatkowo:
- dowolne posypki
- cukier puder
- olej do smażenia
Mąkę przesiać do miski, zrobić w niej dołek, wsypać pokruszone drożdże, łyżkę cukru i zalać ciepłym mlekiem. Wymieszać z niewielką ilością mąki tak, by powstała konsystencja gęstej śmietany. Odstawić rozczyn na 15 – 20 minut do podrośnięcia. Masło roztopić i utrzeć z pozostałym cukrem, jajkami i masą marcepanową na puszystą masę. Do podrośniętego zaczynu dodać pozostałe składniki i wyrobić gładkie ciasto. Wyrobione ciasto przykryć i odstawić do wyrośnięcia w temperaturze pokojowej. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Po tym czasie ciasto wyjąć, krótko wyrobić i rozwałkować na grubość około 1cm. Szklanką wycinać krążki. Końcówką drewnianej łyżki zrobić na środku każdego krążka otwory (ja zrobiłam je małą nakrętką od butelki). Ponownie odstawić na 20 minut pod przykryciem do wyrośnięcia. W szerokim rondlu rozgrzać olej do 175°C. Wkładać pączki tak, by swobodnie pływały, smażyć na złoty kolor z obu stron. Wyjmować na ręcznik papierowy.
Z cukru pudru i gorącej wody utrzeć gęsty lukier, maczać w nim lekko ostudzone donaty, następnie udekorować kolorowymi posypkami.
Zobacz też inne moje propozycje na Tłusty czwartek.
Smacznego!
Jeśli chcesz otrzymać powiadomienie o każdym nowym wpisie skorzystaj z menu Powiadomienia
Witam,czy mozna te Donaty upiec w piekarniku ?
pozdrawiam serdecznie.
Będą miały smak bardziej bułeczek, ale tak, można.
Robiłam je i niestety nie wyszły 🙁 Marcepan się “zgrudował” a ciasto miało bardzo dziwna konsystencję :(. Muszę spróbować jeszcze raz!
Marcepan musi być bardzo miękki i dobrze utarty.
Rewelacyjne 🙂 robilam je pierwszy raz jako wstep do Tlustego Czwartku w tym roku. Wyszly jak obiecalas: pyszne, miekkie, delikatne – poezja 🙂 Dziekuje za przepis i pozdrawiam.
Bardzo się cieszę, że smakowały:)
piękne Ci wyszły:D rozpusta:D:D
A mogłabyś powiedziec ile takich donatów wyjdzie z podanych składników?
Przecież jest podane we wpisie…
łął
Mmm, wyglądają bosko! Muszę je kiedyś spróbować!:)
…www.smaczne-zdrowe.blogspot.com…
Jakie śliczne! Aż żal je zjeść;)
Kochana, jakie one są urocze! Kolorowe, piękne, kształtne no i pyszne.
🙂
Rewelacja!
Pozdrowionka:)
Jakie fajne, kolorowe, sympatyczne:) spotkałam wiele przepisów, ale z masą marcepanową nie widziałam wcześniej.
pysznie wyglądają:)
witam, a czego mogę dodać zamiast masy marcepanowej? z jednej strony nie posiadam a z drugiej nie lubię smaku marcepanu,
Jeśli nie lubisz i nie posiadasz, to nic się nie stanie jak nie dodasz:)
chyba się skusze o ile dostanę mase marcepanową 🙂 prezentuja sie genialnie , zupełnie jak z dawnego Dunkin Donuts
Jesteś mistrzynią : ) wyszły piękne!
nie robiłam jeszcze ani nie jadłam 😉 ale zawsze mi sie podobały jak są udekorowane