Amerykańskie donaty | American Doughnuts

Amerykańskie donaty

Kolejną moją propozycją na tłusty czwartek są pączki z dziurką, zwane donatami. Są nieco inne od naszych, mniej puszyste, bardziej zwarte i treściwe. I co ważne, nie chłoną tłuszczu. Smaczne, ale ja wolę nasze tradycyjne pączki. Jadłam jeden jedyny raz takiego prawdziwego donata, więc powiem szczerze, że trudno mi ocenić, czy te zrobione przeze mnie są takie same ja oryginalne. Na pewno warto je zrobić, choćby po to, by się przekonać, jakie pączki my preferujemy. A do tego ile jest radości przy ich dekorowaniu! Polecam, bo przecież warto poznawać nowe smaki.

Przepis pochodzi z książki ‘Pieczenie ciast’.

Amerykańskie donaty | American Doughnuts

Amerykańskie donaty | American Doughnuts


Składniki na około 20 sztuk (zrobiłam z połowy porcji):

  • 500g mąki
  • 30g drożdży
  • 80g cukru
  • 1/4 litra mleka
  • 50g masła
  • 3 jajka
  • 50g masy marcepanowej
  • 1/2 łyżeczki soli

Dodatkowo:

  • dowolne posypki
  • cukier puder
  • olej do smażenia

Mąkę przesiać do miski, zrobić w niej dołek, wsypać pokruszone drożdże, łyżkę cukru i zalać ciepłym mlekiem. Wymieszać z niewielką ilością mąki tak, by powstała konsystencja gęstej śmietany. Odstawić rozczyn na 15 – 20 minut do podrośnięcia. Masło roztopić i utrzeć z pozostałym cukrem, jajkami i masą marcepanową na puszystą masę. Do podrośniętego zaczynu dodać pozostałe składniki i wyrobić gładkie ciasto. Wyrobione ciasto przykryć i odstawić do wyrośnięcia w temperaturze pokojowej. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Po tym czasie ciasto wyjąć, krótko wyrobić i rozwałkować na grubość około 1cm. Szklanką wycinać krążki. Końcówką drewnianej łyżki zrobić na środku każdego krążka otwory (ja zrobiłam je małą nakrętką od butelki). Ponownie odstawić na 20 minut pod przykryciem do wyrośnięcia. W szerokim rondlu rozgrzać olej do 175°C. Wkładać pączki tak, by swobodnie pływały, smażyć na złoty kolor z obu stron. Wyjmować na ręcznik papierowy.

Z cukru pudru i gorącej wody utrzeć gęsty lukier, maczać w nim lekko ostudzone donaty, następnie udekorować kolorowymi posypkami.

Zobacz też inne moje propozycje na Tłusty czwartek.

Amerykańskie donaty | American Doughnuts

Amerykańskie donaty | American Doughnuts

Amerykańskie donaty | American Doughnuts

Amerykańskie donaty | American Doughnuts

Amerykańskie donaty | American Doughnuts

Smacznego!

 

Jeśli chcesz otrzymać powiadomienie o każdym nowym wpisie skorzystaj z menu Powiadomienia

 


Zapraszam do mojego sklepu z pierniczkami (i maskotkami Zuzi):

Link do sklepu z ręcznie lukrowanymi świątecznymi pierniczkami

Polub nasz piernikowy profil na facebooku -> FB – Słodkie Pierniki

Subscribe
Powiadom o
guest

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

20 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Weigand Ewa
Weigand Ewa
8 lat temu

Witam,czy mozna te Donaty upiec w piekarniku ?
pozdrawiam serdecznie.

ManiaWypiekania
10 lat temu

Robiłam je i niestety nie wyszły 🙁 Marcepan się “zgrudował” a ciasto miało bardzo dziwna konsystencję :(. Muszę spróbować jeszcze raz!

Inutka
Inutka
10 lat temu

Rewelacyjne 🙂 robilam je pierwszy raz jako wstep do Tlustego Czwartku w tym roku. Wyszly jak obiecalas: pyszne, miekkie, delikatne – poezja 🙂 Dziekuje za przepis i pozdrawiam.

magma
10 lat temu

piękne Ci wyszły:D rozpusta:D:D

nikollet85
10 lat temu

A mogłabyś powiedziec ile takich donatów wyjdzie z podanych składników?

wiola
wiola
11 lat temu

łął

Smaczne-zdrowe
11 lat temu

Mmm, wyglądają bosko! Muszę je kiedyś spróbować!:)

…www.smaczne-zdrowe.blogspot.com…

Nemi
11 lat temu

Jakie śliczne! Aż żal je zjeść;)

Majana
11 lat temu
Reply to  Nemi

Kochana, jakie one są urocze! Kolorowe, piękne, kształtne no i pyszne.
🙂
Rewelacja!
Pozdrowionka:)

kamila.pychaciasta
11 lat temu

Jakie fajne, kolorowe, sympatyczne:) spotkałam wiele przepisów, ale z masą marcepanową nie widziałam wcześniej.

magma
11 lat temu

pysznie wyglądają:)

magda
magda
11 lat temu

witam, a czego mogę dodać zamiast masy marcepanowej? z jednej strony nie posiadam a z drugiej nie lubię smaku marcepanu,

Aleksandra
11 lat temu

chyba się skusze o ile dostanę mase marcepanową 🙂 prezentuja sie genialnie , zupełnie jak z dawnego Dunkin Donuts

pieczarka mysia
11 lat temu

Jesteś mistrzynią : ) wyszły piękne!

iza
11 lat temu

nie robiłam jeszcze ani nie jadłam 😉 ale zawsze mi sie podobały jak są udekorowane