To chyba ostatnia w tym roku moja propozycja świąteczna. Od dawna sama piekę chleb, trochę rzadziej bułki. Moja rodzina dużo bardziej woli takie pieczywo, od tego sklepowego. Stąd pomysł na to, żeby na świątecznym stole zawitała jakaś świąteczna bułka. Powiem Wam, że moja propozycja to strzał w 10! Bułka jest bardzo puchata, mięciutka, delikatnie pachnąca przyprawami i do tego taka ładna… A co najważniejsze, długo zachowuje świeżość. Najlepiej smakuje z samym masłem, lub domowymi konfiturami. Polecam Wam bardzo, będzie pięknie prezentować się na Waszych stołach.
Przepis pochodzi z książki ‘Pieczenie ciast’.
Inne propozycje znajdziecie w dziele Na Wielkanoc.
Składniki:
- 500g mąki
- 30g świeżych drożdży (suchych o połowę mniej)
- 250ml mleka
- 2 jajka
- 70g cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- szczypta startej gałki muszkatołowej
- szczypt zmielonego ziela angielskiego
- skórka otarta z połowy cytryny
- 120g miękkiego masła
- 50g drobno pokrojonej kandyzowanej skórki cytrynowej (pominęłam)
Mąkę przesiać do miski, zrobić w niej dołek, wsypać rozkruszone drożdże i zalać połową ciepłego mleka. Zasypać niewielką ilością mąki tak, by powstała konsystencja gęstej śmietany (zdjęcie o co chodzi). Odstawić pod przykryciem na 15 minut. Jajka utrzeć z cukrem, solą, przyprawami i skórką cytrynową na jasną masę. Do wyrośniętego zaczynu dodać pozostałe mleko i masę jajeczną. Wyrobić ciasto. Pod koniec wyrabiania dodać miękkie masło i posiekaną skórkę cytrynową. Wyrabiać ciasto do momentu, aż ciasto będzie lśniące i elastyczne (moje się dość mocno lepiło, więc dosypałam trochę mąki). Wyrobione ciasto odstawić pod przykryciem na ok. 30 minut (powinno znacznie urosnąć). Następnie wyjąć z miski, krótko wyrobić i podzielić na 4 równe części. Z każdej części uformować kulę.
Tortownicę o średnicy 26cm wyłożyć papierem do pieczenia lub dokładnie wysmarować tłuszczem. Ułożyć kule obok siebie i odstawić na 15 minut do wyrośnięcia. Przed pieczeniem posmarować rozmąconym jajkiem.
Piec w piekarniku nagrzanym do 190°C przez około 30 – 40 minut. Po tym czasie wyjąć i ostudzić.
Smacznego!
Jeśli chcesz otrzymać powiadomienie o każdym nowym wpisie skorzystaj z menu Powiadomienia
Witam,
Niedawno zaczęłam przygodę z Twoimi przepisami. Są SUPER! O to jak zmieniasz dwie lewe rece do pieczemia w doskonałą gospodynię. Dziękuję! Dziś będę próbować swoich sił z tą bułeczką. Jeśli wyjdzie na pewno zagości na naszym wielkanocnym stole. Pozdrawiam.
Bardzo się cieszę, że moje przepisy przypadły Ci do gustu i, że dzięki nim zaczynasz przygodę w kuchni 🙂
Pozdrawiam!
Bułka wyszła wspaniała, niestety nie zdarzyła zrobić zdjęcia, bo zniknęła ze stołu w mgnieniu oka ;-). Mąż i córcia zadowoleni:-). Ps. Tez mam córkę Zuzie, tylko, ze moja ma 2,5 roku 😉
Bardzo się cieszę, że bułka smakowała.
Pozdrawiam!
Witaj Asiu,
moje ciasto wyroslo, bylo elastyczne i piekne ! a jednak, opadlo podczas pieczenia na srodku po 40 min patyczek byl mokry a zostawiajac na chwilke dluzej jest po prostu twarda 🙁 a takie nadzieje mialam :(( moze nastepnym razem wyjdzie….
Nigdy mi się tak nie zdarzyło, ale może być tak, że ciasto zbyt długo rosło, wtedy tak się może stać.
woooow jaka piekna! zrobie niedlugo 😉
zrobiłam dzisiaj ale dodałam odrobine rodzynek i wanilie zamiast przypraw. Ale musze powiedzieć jest to najsmaczniejsza baba jaka jadła puszysta, rozpływajaca się w ustach. JAk zwykle twoje przepis są idealne i niezastąpione.
Bardzo się cieszę, że smakowała.
Pozdrawiam!:)
pięknie wygląda
Asieńko życzę Tobie, Pafce i Zuzi radosnych i spokojnych Świąt. Pozdrawiam ciepło 🙂
Wesołych Świąt Asiu !
Cudowna!!
Życzę wspaniałych, słonecznych i bardzo słodkich Świąt:)
Uwielbiam Twoje przepisy, trafiłam w grudniu szukając piernika. W moim ostatnim poście u mnie możesz zobaczyć jego zdjęcie 🙂 Faktycznie przepisy z Twojej strony zawsze wychodzą, więc polecam je znajomym. W tej byłce wielkanocnej nie przekonuje mnie gałka muszkatołowa i ziele angielskie czy mogę zamiast nich dodać cynamon?
Możesz, ale malutko, żeby nie zdominował bułki, tylko nie wiem, jak będzie się komponował ze skórką cytrynową. Co do tamtych przypraw, to ja też za nimi nie przepadam, ale tu jest ich bardzo malutko, dobrze smakują:)
Normalnie zjem ekran’)) Idę ją zarobić bo strasznie szybka jest i będzie na kolację z kakao:)Jak ja wiem kiedy do Ciebie wpaść:))
Kasiu, mam nadzieję, że się nie zawiedziesz:) Smacznego!
Wygląda i smakuje obłędnie ! Na drugi dzień również puszysta 🙂
Bardzo się cieszę, że smakowała:)
rewelacja, pycha:)
wygląda obłędnie! Taka puchata :]
Asiu, jaka cudna ta buła! I wiesz, ona tak idealnie pasuje na swiąteczny stól, przepiękna! 🙂
Ale cudo! Wygląda obłędnie pysznie 😀
Asiu jakie kuszące zdjęcia 😉 gdybym nie była zbyt leniwa upiekłabym taką bułkę
Iza, ale ona się sama robi:) i to do tego bardzo szybko:)
Wygląda obłędnie…aż ślinka cieknie;)