Rogaliki na maślance – doskonałe!

4.85 avg. rating (96% score) - 40 votes

Do tego wpisu robiłam już dwa podejścia. Piekłam pyszne rogaliki, po czym w niewiadomych okolicznościach rogaliki te po prostu gdzieś znikały. Jak to się mówi, do trzech razy sztuka, więc upiekłam je po raz trzeci. Tym razem z mocnym postanowieniem że własną piersią będę bronić, jeśli zajdzie taka potrzeba. Udało się i dziś w końcu mogę się z Wami nimi podzielić. Są delikatne, puszyste i niesamowicie pyszne.  Będą doskonale pasowały do dżemu, jak i do szynki. A! I robi się je ekspresowo. Polecam Wam bardzo, tylko uważajcie, bo na jednym nie poprzestaniecie:)

Przepis pochodzi z bloga Kornik w kuchni.

Rogaliki na maślance | Buttermilk Crescents

Składniki na 16 niezbyt dużych rogalików:

  • 600g mąki pszennej
  • 30g świeżych drożdży
  • 200ml ciepłej wody
  • 200ml maślanki
  • 2 łyżki oleju
  • 1,5 łyżeczki cukru
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia

Dodatkowo:

  • 1 jajko do posmarowania rogalików

Do miski przesiać mąkę, wymieszać z solą, proszkiem i cukrem. Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie. Wszystkie mokre składniki wlać do suchych i wyrobić gładkie ciasto. Odstawić pod przykryciem w temperaturze pokojowej na 20 minut. Po tym czasie ciasto wyjąć z miski, krótko wyrobić, podzielić na dwie części. Każdą część rozwałkować na okrąg o średnicy około 25 cm. Następnie podzielić na 8 trójkątów, tak jak się kroi pizzę (razem 16). Każdy trójkąt zwinąć, zaczynając od podstawy i uformować rogalika. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i odstawić na około 30 minut do napuszenia. Przed pieczeniem posmarować roztrzepanym jajkiem.

Piec w temperaturze 200°C przez 15 minut, do ładnego zarumienienia. Po tym czasie wyjąć z piekarnika, ostudzić.

Rogaliki na maślance | Buttermilk Crescents

Rogaliki na maślance | Buttermilk Crescents

Rogaliki na maślance | Buttermilk Crescents

Rogaliki na maślance | Buttermilk Crescents

P.S. Dżem truskawkowy oczywiście własnej produkcji, mój pierwszy:)

Smacznego!

 

Jeśli chcesz otrzymać powiadomienie o każdym nowym wpisie skorzystaj z menu Powiadomienia

Ten wpis został opublikowany w kategorii Bułki drożdżowe i oznaczony tagami , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.
Subscribe
Powiadom o
guest

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

33 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Angelina
3 lat temu

Witam,
czy do rogalików mogę dodać do środka marmoladę?

Pozdrawiam
Angelina

Wera
Wera
6 lat temu

Są pyszne, dziękuję za przepis 🙂

maika
maika
6 lat temu

Drugi przepis który wypróbowałam i rewelacyjny…Rogaliki cudowne, pyszne mięciutkie i faktycznie bardzo szybko się robi.

Przemo007
Przemo007
7 lat temu

Melduję wykonanie rogalików ! Wyszły GENIALNE !!! Nie jadłem nigdy lepszych, są wspaniałe. Dzięki za kolejny wspaniały przepis ! Twój blog to skarbnica wiedzy ! Myślałaś o kandydowaniu na prezydenta ?

danand140
danand140
7 lat temu

Fantastyczne!!! Smakują całej rodzince. Robiłam dwa razy w ciągu 48h. Są baaardzo łatwe w wykonaniu. Polecam nawet początkującym.

Ania
Ania
7 lat temu

Czy można zamienić maślankę na jogurt naturalny?

Ania
Ania
7 lat temu
Reply to  Asiek

Super, dziękuję 🙂

Ulkomat
Ulkomat
7 lat temu

Potwierdzam idealny przepis, ja ze względu na synka nie mogłam dodać maślanki, ale i tak wyszły super i na prawdę expresowo, bardzo polecam i dziękuję za super przepis!!

Ja
Ja
7 lat temu

Bardzo dziękuję za przepis! Wyszły świetne, z miodem na śniadanie mmm 😉

oliveoil
7 lat temu

Właśnie skończyłam robić – są przepyszne. Smakują tak, jak wyglądają. Są mięciutkie. Jedyny problem (oprócz braku wałka i stolnicy) jaki miałam to zbyt klejące się ciasto – ale rozwiązałam to dosypując i dosypując i dosypując mąki. Ahaa nie miałam też papieru do pieczenia ale na blasze wysmarowanej olejem też są pyszne:)

Niedługo moje perypetie podczas pieczenia zamieszczę na swoim blogu.. jak tylko skończę jeść:)

Dzięki za genialny przepis – na pewno tu wrócę!

gosia
gosia
8 lat temu

Mam pytanie …po co dodaje sie proszek do pieczenia jak juz sa drozdze?? proszek generalnie nie jest zdrowy ,drozdze tez niby nie ,ale jak juz sie stosuje jedno to po co drugie? na samych drozdzach nie wyrosnie? pozdrawiam

Zeew
Zeew
8 lat temu

Przepis wypróbowałam, rogaliki wyszły przepyszne 😀
Jako że chodziły za mną już dłuższy czas, mogę się teraz z satysfakcją zajadać ^^

Ela
Ela
8 lat temu

a z mąki pełnoziarnistej pszennej, byłoby?

Kaś
8 lat temu

ale zgrabniutkie! oj kusisz niemiłosiernie tak pięknymi zdjęciami

asieja
8 lat temu

gdy tak sobie patrzę na te pyszne rogaliki, to jakoś mnie nie dziwi, że potrzebowały kilku podejść by wreszcie zdążyć załapać się na zdjęcie..:)

Ola
8 lat temu

tak tak, pewnie sama zjadłam zanim ostygły, winny się tłumaczy 😛 ale nic dziwnego, bo wyglądają idealnie…

Magda
8 lat temu

nie dziwie sie, ze tak szybko zawsze znikaja! ^^

kuchenny bałagan
8 lat temu

Jakie zgrabne i rumiane 🙂

Fabryka Odkryć Kulinarnych Mniamm

Faktycznie jak tak pięknie wyglądają to człowiek ani się nie obejrzy a modela do zdjęć brak, u mnie to pewnie nawet ostygnąć nie zdążą. Ja też jestem zwolennikiem dodawania maślanki do wypieków złaszcza do muffinek. Dzięki temu mają aksamitny, lekko kwaskowy smak – co przy dużej dawce cukru nnie pozostaje bez znaczenia 🙂 Czas na maślankę w rogalikach. Dzięki za przepis pozdrawiam kamila

GastroMonia
8 lat temu

Tylko po nie sięgnąć i chrupać:)

Aleksandra
8 lat temu

może na niedzielne śniadanko bym zrobiła 🙂 a teraz porywam jednego, no może dwa na dobry początek piątku 🙂

Magda
8 lat temu

Widzę, że jesteś rogalikową mistrzynią. Już zacieram ręce na solanki a tymczasem jutro na długa sobotnią podróż wakacyjną upiekę te cudne, które tu prezentujesz:)

iza
8 lat temu

nooo cudne chyba zrobię w weekend na sniadanie ;)))