Kategoria: Ciasta
Sernik karmelowy
To jest sernik z serii tych, które znikają w niewyjaśnionych okolicznościach. Dopiero za trzecim podejściem udało mi się zrobić zdjęcia. W takim tempie go ubywa. Jest przepyszny, wbrew pozorom nie za słodki.
Ciasto migdałowe
Na pomysł tego ciasta wpadłam podczas robienia mazurka czterowarstwowego. Gdy upiekłam potrzebne do niego cztery blaty, wiedziałam, że do części z nich idealnie będzie pasował smak migdałowy.
Lombardzka bułka wielkanocna
Bułka jest bardzo puchata, mięciutka, delikatnie pachnąca przyprawami i do tego taka ładna… A co najważniejsze, długo zachowuje świeżość.
Mazurek czterowarstwowy
Cztery różne warstwy ciasta – czekoladowa, kokosowa, makowa i orzechowa, przełożone masą jabłkową. Powiem Wam, że jest bardzo smaczny. Trochę pracochłonny, bo trzeba upiec cztery placki osobno, ale warto.
Babka czekoladowa z kawałkami czekolady
I kolejna babka, którą chcę Wam zaproponować na święta. Mocno czekoladowa, z dodatkiem posiekanej czekolady, wilgotna i pachnąca. Doskonale smakuje z kubkiem gorącego kakao czy mleka.
Piaskowa babka śmietankowa
Co prawda na blogu znajduje się już kilka propozycji różnych babek, jednak piaskowej jeszcze nie ma. Ta jest bardzo smaczna, pięknie pachnie i do tego szybko się ją robi.
Sernik z białą czekoladą i żurawiną
Przepyszny, kremowy, rozpływający się w ustach. Taki sernik chodził za mną od dawna. Jeśli jesteście fanami żurawiny nie zawiedziecie się.
Czekoladowy tort bezowy z kremem cytrynowym
Delikatna, rozpływająca się w ustach czekoladowa beza, której słodkość przełamuje pyszny cytrynowy krem z lemon curd. Z każdym kolejnym kęsem będziecie chcieć więcej i więcej.
Tort Tomek – z instrukcją krok po kroku
Nie powiem, żebym była w 100% zadowolona z efektów, bo źle mi się pracowało z masą plastyczną, widać na Tomku całe mnóstwo niedoskonałości. Ale jak na pierwszy raz, chyba i tak jest znośnie.
Murzynek piernikowy
Jest to fajna alternatywa dla tych, co nie lubią typowych pierników, bądź nie mieli czasu, żeby takowy zrobić. Polecam Wam bardzo!
Makowiec
Pyszna masa makowa, na cieniutkim, kruchym cieście. Doskonałe. Szukacie tak jak ja swojego przepisu? To już nie musicie, bo dziś właśnie przedstawiam go Wam. I oczywiście polecam bardzo!
Sernik gotowany
Na święta obowiązkowo musi być sernik. W tym roku postanowiłam w końcu wypróbować przepis, na sernik gotowany. Nieco inny niż zwykłe serniki, ale bardzo, bardzo dobry. Polecam Wam bardzo.
Królewiec
Przepyszne miodowe blaty, przełożone masą budyniową a pomiędzy biszkopt. Poezja… U mnie nigdy nie robiło się tego ciasta i to jest mój debiut, zarówno w pieczeniu, jak i jedzeniu. Polecam Wam bardzo!
Stefanka
Dziś proponuję Wam Stefankę. Ciasto popularne w wielu domach. Lubiane i robione przy okazji świąt. Miodowe placki przełożone masą z kaszy manny. Polecam Wam bardzo!
Sernik z makiem i lemon curd
Smak… Wyjątkowy i niepowtarzalny. Zdecydowanie inny niż zwykły sernik. Mak, który jest dodany do masy serowej sprawia, że gdyby zamknąć oczy, to trudno byłoby zgadnąć, co to za ciasto.
Kokos i toffi
Powiem krótko – przepyszne! Czekoladowy biszkopt przełożony masą kokosową i na tym wszystkim masa toffi z orzechami. Jak dla mnie bardzo trafne i smaczne połączenie.
Pierniczki Ani
Jeśli jeszcze nie zdecydowaliście się, jakie pierniczki upiec na święta, to dziś mam dla Was doskonały przepis. Może też zechcecie obdarować swoich bliskich? Polecam Wam bardzo!
Sękaczek
Ciasto wygląda bardzo ładnie i jeszcze lepiej smakuje, dlatego może doskonale spełnić się w roli jednego ze świątecznych wypieków. Polecam Wam bardzo!
Pierniczki Katarzynki
Zapraszam na moje pierniczki, bardzo proste i szybkie w wykonaniu. No i wycinane już odpowiednią foremką:) A, i dużą ich zaletą jest fakt, że nie ma w nich dodatku tłuszczu. Nie muszę mówić, że są pyszne…
Łaciate ciasto z gruszkami i budyniem
Bardzo wilgotne ciasto, dodatkowy smaczek daje mu mocno czekoladowy budyń, który wieńczy całość. Jeśli lubicie babkowe ciasta, to to będzie Wam z pewnością smakowało.
Ciasto marchewkowe
Znane i bardzo lubiane, bo bardzo smaczne. A do tego banalnie proste. I pomyśleć, że do tej pory sama go jeszcze nigdy nie robiłam. Polecam Wam bardzo, zróbcie, a nie pożałujecie!
Piernik staropolski
Tak, tak, to już najwyższa pora zabrać się za robienie tego piernika. Surowe ciasto powinno leżakować w chłodzie około 5 – 6 tygodni. Po upieczeniu też powinno trochę poleżeć, żeby dobrze skruszało.
Makowe ciasto z kruszonką
Bardzo łatwe i bardzo smaczne ciasto drożdżowe. I co ważne, szybko się je robi. No i ta kruszonka… Tym razem nie mogłam się oprzeć i byłam pierwsza w obskubywaniu jej.