Murzynek piernikowy

4.76 avg. rating (95% score) - 34 votes

Ten murzynek powstał zupełnie nieplanowanie. Przez jeden mały impuls. Piekłam ciasta na Wigilię u Męża w pracy i tak sobie pomyślałam, że co to za Wigilia bez piernika. Czasu na prawdziwy piernik już nie było, więc wymyśliłam, że na bazie mojego murzynka spróbuję zrobić coś, co choć w niewielkim stopniu będzie przypominało piernik. I tak też zrobiłam. A co z tego wyszło? To już musicie przekonać się sam… Powiem tylko, że jest wilgotny, pachnący przyprawą korzenną i mocno czekoladowy. Jest to fajna alternatywa dla tych, co nie lubią typowych pierników, bądź nie mieli czasu, żeby takowy zrobić. Polecam Wam bardzo!

Murzynek piernikowy | Chocolate gingerbread cake

Murzynek piernikowy | Chocolate gingerbread cake

Składniki:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej (u mnie szklanka =250ml – zawsze)
  • 1,5 szklanki cukru (od jakiegoś czasu dodaję cukier brązowy)
  • 1 cukier waniliowy (16g)
  • 4 jajka (osobno żółtka i białka)
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 łyżki dobrego kakao
  • 250g margaryny lub masła (dałam masło)
  • pół szklanki mleka
  • 3 łyżki miodu
  • 1 opakowanie przyprawy do piernika (u mnie 20g przyprawy Kamis)
  • opcjonalnie posiekane orzechy lub migdały

W garnku rozpuścić margarynę, dodać cukry, mleko, miód, przyprawę do piernika i przesiane kakao. Wszystko razem zagotować. Do gotowej i lekko przestudzonej (ale ciągle mocno ciepłej) masy dodać żółtka, mąkę z proszkiem do pieczenia i dokładnie wymieszać. Ubić na sztywno pianę z czterech białek i delikatnie wmieszać do ciasta.

Keksówkę o wymiarach 35×12 (górne wymiary) wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą lub wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać gotowe ciasto. Piec w temperaturze 180°C  przez 40-45min lub do tzw. suchego patyczka. Po tym czasie wyjąć i ostudzić.

Po ostudzeniu można polać polewą.

Polewa:

  • 2 łyżki  mleka
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki masła lub margaryny

Zagotować mleko z cukrem, dodać margarynę a na koniec przesiane kakao. Wszystko połączyć na jednolita masę.

Murzynek piernikowy | Chocolate gingerbread cake

Murzynek piernikowy | Chocolate gingerbread cake

Murzynek piernikowy | Chocolate gingerbread cake

Zobacz pozostałe propozycje na Boże Narodzenie

Smacznego!

Jeśli chcesz otrzymać powiadomienie o każdym nowym wpisie skorzystaj z menu Powiadomienia

Ten wpis został opublikowany w kategorii Boże Narodzenie, Ciasta, Pierniki i pierniczki i oznaczony tagami , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

40 odpowiedzi na „Murzynek piernikowy

  1. avatar Ola pisze:

    Potrzebowałam szybkie, tanie i proste ciasto świąteczne. Ten murzynek wyszedł bardzo smaczny, na tyle smaczny, że i teściowa przygarnęła przepis:) Polecam

  2. avatar Ola pisze:

    Wprawdzie jest już po świętach ale zostało mi jeszcze piernikowych mieszanek przypraw i zastanawiałam się co z nimi zrobić. Zrobiłam tego Murzynka i wyszedł naprawdę pyszny. Mało tego zrobiły mi się z tego ciasta równie pyszne muffinki ( miałam mniejszą keksówkę więc, żeby nie wylewać reszty wypiekłam jeszcze babeczki). Pozdrawiam cieplutko Słodka babeczko :)

  3. avatar Marta pisze:

    Witam, czy można piec dwa ciasta na raz w jednym piekarniku w dwóch keksówkach?

    • avatar Asiek pisze:

      Jeśli na rożnych poziomach piekarnika, to musisz piec na termoobiegu i zmniejszyć temperaturę do 170st. Jeśli na jednym poziomie, nic nie musisz zmieniać.

  4. avatar Marta pisze:

    Witam,

    czy można w piekarniku piec na raz dwa ciasta? w dwóch keksówkach?

  5. avatar Kaja pisze:

    Witam, ile takie ciasto po upieczeniu może dni przetrwać i w jakich warunkach można je przechowywać tzn lodówka, czy coś innego…

    • avatar Asiek pisze:

      Ciasto przechowuje się poza lodówką, ale w jakimś chłodniejszym miejscu. Długo zachowuje świeżość, zawiń szczelnie w folię aluminiową i potem wsadź do worka foliowego. Spokojnie ponad tydzień nic mu nie będzie, jeśli tyle przetrwa niezjedzone:)

  6. avatar EWA pisze:

    Dzisiaj(4.01.14r.) wykonałam to ciasto, gdyż chciałam zrobić coś piernikowego i miałam wszystkie składniki. Dobrze, że napisałaś, iż należy dodać 2o g przyprawy, a ja w torebce miałam 40 g. Wyszło przepyszne puszyste ciasto. Podoba mi się w nim ten lekko piernikowy posmak. Nie jest też takim typowym murzynkiem. Łatwo i szybko się go robi. Przepis dołączę do innych w moim zeszycie. Dziękuję i pozdrawiam! EWA

  7. avatar Jola54 pisze:

    czy ten „murzynek-piernikowy” trzeba upiec wcześniej czy można przed samymi świętami? nie będzie twardy? pozdrawiam :)

  8. avatar Jola54 pisze:

    prześliczne ciasto :) szukałam własnie czegoś takiego! jak dobrze, że tutaj trafiłam :) pozdrawiam :)

  9. avatar PikkuMyy pisze:

    Paniu Asiu – zdjecia, o przepisach nie wspomne tym razem, cudne, rewelacja! I chociaz swieta juz minely, to ja akurat ten wlasnie przepis zamierzam dzis wykorzystac:)

    Pozdrawiam cieplo! :)

  10. avatar Kasia pisze:

    Czy mogę go zrobić bez przyprawy do piernika? Dodać wtedy ciut więcej mąki?

  11. avatar Sandra pisze:

    Mój się właśnie upiekł. Wyjęłam go z piekarnika, stygnie i czeka na polewę… Ale pachnie obłędnie!

    Tak to jest, jak ma się mgr do napisania 😉 Zaczynam piec!

    Tutaj zdjęcie mojego wypieku. Na zdjęciu wyszedł jakby był spalony na węgielek u góry, ale nie jest tak, jest lekko przypieczony :)

    Pozdrawiam i dziękuję, że prowadzisz dalej blog!

    http://i1293.photobucket.com/albums/b589/sandramis/20130126715_zps9c5e1924.jpg

  12. avatar Krystina cuisine pisze:

    ..do karnawalu jeszcze troche czasu tak wiec musze go upiec!!!

    Gratuluje pieknego blogu i przecudownie apetycznych zdjec:)

  13. avatar Fun and Taste pisze:

    Wszystko co przygotujesz wygląda wspaniale. Zawsze ślicznie ozdobione i podane, do tego piękne zdjęcia. Ja to przestanę do Ciebie zaglądać, takich rzeczy powinni zakazać!!! ;)………………………….Kochana, każdym wpisem zachwycasz 😀 Pozdrawiam ciepluchno Viola

  14. avatar Majana pisze:

    Przepiękny pierniczek!
    Wszystkiego co najlepsze i najpiękniejsze w Nowym Roku!:)

  15. avatar codojedzenia pisze:

    Fajny pierniczek, tez wole taki mniej piernikowaty

  16. avatar Gabi pisze:

    Asiu,
    dziękujemy bardzo za pierniczki.
    Nigdy w życiu nie widziałam tak pięknie udekorowanych ciasteczek!
    Jesteście cudowni:)
    Wesołych Świąt od sąsiadów!!!

  17. avatar flowerek pisze:

    Asiu, zycze Tobie i Twoim najblizszym wspanialych Swiat!

  18. Palce lizać :) Aż chce się skosztować :) To ciasto zawsze jest w święta na naszym stole – proste ale wyjątkowe :))))

  19. avatar anytsujx pisze:

    Życzę zdrowych, wesołych i spokojnych Świąt, Justyna :-).

  20. avatar Paweł pisze:

    Kiedyś to ciasto zawsze gościło u mnie na Święta. Jak starczy jeszcze czasu to jutro się upiecze.

  21. avatar Kajka pisze:

    Ja w tym roku rowniez zdaje się na Twoje przepisy :)!
    Sernik już w piekarniku, teraz robię „murzynka piernikowego”, a następnie biorę się za makowiec!
    Wczoraj wieczorkiem odkryłam tę stronkę i jestem zachwycona :)

  22. avatar StileselitS pisze:

    Moj juz w piekarniku;) tegoroczne Swieta beda oparte na Twoich przepisach. Odkrylam Twojego bloga dzis rano i wprowadzil mnie w bardzo przyjemny nastroj…. Nastepny bedzie sernik:)

  23. avatar Iga pisze:

    Smakowicie wygląda! Znam ten przepis na murzynka – pyszności :)
    Ja robię podobny „piernik” przerabiając przepis na babkę cynamonową. Tylko przyprawy do piernika daję mniej – ok. 1 łyżki.

  24. avatar Klaudia pisze:

    smakowicie wygląda:) i ta polewa mmm :)

  25. avatar iza pisze:

    Asiu, ale sie rozszalałas z tymi ciastami ;))))

  26. avatar Mała kuchareczka pisze:

    Piekne zdjęcia:))
    Czy on po srodku lekko nie doszedł ?

    • avatar Asiek pisze:

      Doszedł doszedł:) On jest po prostu taki wilgotny, że jak się kroi, to czasem robią się takie smugi, tym bardziej, jak się koi chwilę po upieczeniu:)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *