Sernik z makiem i lemon curd

4.66 avg. rating (93% score) - 35 votes

Sama nie wiem, dlaczego zrobiłam ten sernik dopiero teraz. Może dlatego, że choć bardzo mi się podobał, to nie byłam pewna, jak będzie smakował? Zupełnie niepotrzebnie. Bo już od pierwszego kęsa tego sernika nie mogę przestać o nim myśleć. Smak… Wyjątkowy i niepowtarzalny. Zdecydowanie inny niż zwykły sernik. Mak, który jest dodany do masy serowej sprawia, że gdyby zamknąć oczy, to trudno byłoby zgadnąć, co to za ciasto. Konsystencja też inna niż większość serników na blogu, bo zwarta i raczej nie kremowa, a to z kolei zasługa ricoty. No i ta góra… Przepyszny lemon curd. Nie macie wyjścia, musicie zrobić ten sernik, żeby wiedzieć o czym mówię. Polecam Wam bardzo!

Gdyby jednak Wam się nie spodobał, to  zapraszam do przeglądnięcia pozostałych moich serników.

Przepis pochodzi z książki ‚Najlepsze ciasta świata’.

Sernik makowy z lemon curd | Poppy seed cheesecake with lemon curd

Składniki:

  • 500g twarogu zmielonego co najmniej dwukrotnie (użyłam wiaderkowego z Piątnicy)
  • 500g sera ricotta
  • 1/2 szklanki drobnego cukru
  • 6 jajek
  • 1 łyżka ekstraktu z wanilii
  • 400g skondensowanego mleka słodzonego
  • szklanka ziaren maku

Krem cytrynowy:

  • starta skóra i wyciśnięty sok z 3 cytryn
  • 75g masła
  • 250g cukru
  • 3 duże jajka

Dodatkowo:

  • niewielka ilość maku do posypania wierzchu sernika

Dno tortownicy o średnicy 24cm wyłożyć papierem do pieczenia i razem z bokami dokładnie wysmarować tłuszczem. Dno i boki wysypać dokładnie ziarnami maku, nadmiar zsypując z powrotem do pozostałych ziaren.

Twaróg i  ricottę zmiksować na gładko. Dodać cukier, ekstrakt z wanilii, mleko skondensowane i zmiksować dokładnie. Następnie dodawać po jednym jajku, miksując po każdym, ale niezbyt długo. Na końcu dodać pozostały mak i delikatnie wymieszać szpatułką. Gotową masę przelać do przygotowanej tortownicy.

Piekarnik nagrzać do temperatury 180°C, włożyć sernik i piec przez 10 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 160°C i piec kolejne 40 minut. Ja ten czas musiałam wydłużyć do 1 godziny, bo po 40 minutach mój sernik nie był upieczony. Po tym czasie piekarnik wyłączyć, uchylić drzwiczki i przestudzić sernik. Następnie wyjąć i wystudzić do końca. Na zimny sernik wyłożyć krem i równo rozsmarować. Posypać makiem. Schłodzić w lodówce.

Przygotowanie kremu:

W żaroodpornej misce umieszczonej nad parą podgrzać cukier, masło, skórkę i sok z cytryn. Mieszać, aż cukier się rozpuści a całość będzie ciepła. Jajka dokładnie roztrzepać i dodać do ciepłej masy. Cały czas mieszając podgrzewać do momentu, aż masa zacznie przywierać do łyżki. To będzie znak, że jajka zgęstniały. Należy bardzo uważać, aby zbytnio nie podgrzać masy, ponieważ jajka mogą się ściąć. Gotowy krem pozostawić na chwilę do ostygnięcia, następnie rozprowadzić na zimnym serniku.

Sernik makowy z lemon curd | Poppy seed cheesecake with lemon curd

Sernik makowy z lemon curd | Poppy seed cheesecake with lemon curd

Sernik makowy z lemon curd | Poppy seed cheesecake with lemon curd

Smacznego!


Jeśli chcesz otrzymać powiadomienie o każdym nowym wpisie skorzystaj z menu Powiadomienia

 

 

 

 

Ten wpis został opublikowany w kategorii Boże Narodzenie, Ciasta, Serniki i oznaczony tagami , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

31 odpowiedzi na „Sernik z makiem i lemon curd

  1. avatar monix4 pisze:

    pychotka i wizualnie piękność,rodzinka szybko zjadła:)))))))))))))

  2. avatar Artur pisze:

    Lemon curd, pomimo tego, ze na brązowym cukrze – rewelacyjny. Natomiast sam sernik wydaje się ciut mdły. Wykorzystałem wiejski ser „od gospodyni” – nie tak kwaśny, jak ze sklepu – i być może to jakoś zmieniło smak. Z pewnością jednak podejmę jeszcze kolejne próby z cyzelowaniem smaku.

    • avatar Asiek pisze:

      Moim zdaniem sernik nie jest mdły, lemon curd dodaje
      mu wyrazistości. Być może to faktycznie przez twaróg, a być moż mamy po prostu inny smak :)
      Pozdrawiam!

  3. avatar Groszek pisze:

    To pierwszy przepis, z tego blogu, jaki wypróbowałem na sobie i dzieciach. Cóż pisać? Podzielił nas na dwie frakcje. Jedna twierdzi, że sernik jest super, nareszcie coś nowego, innego, śmiałego. Druga zaś, że owszem dobry, ale to żółte z wierzchu zbyt aromatyczne i całość dziwna jakaś….. Czyli jak wszędzie, gdzie się kilka osób zbierze.
    W każdym razie dzisiaj w promocji były cytryny i coś z nich trzeba zrobić…..

    • avatar Asiek pisze:

      Hahaha:) no to tak jest, że ilu ludzi tyle opinii:) ale zgodzę się, że „to żółte na wierzchu” może nie wszystkim smakować. Ja bardzo lubię:)
      Dziękuję za komentarz i pozdrawiam:)

  4. avatar Iwona pisze:

    wita j Asiu:)
    Mam pytanie – czym i czy w ogóle mogę zastąpić mleko skondensowane??? mleczkiem do kawy?? kremówką??? a lemon curd czy zamiennie musem z truskawek z galeratką truskawkową lub żelatyną??? to to będzie dobrze smakować??? nie chciałaby zepsuć smaku tego sernika.

    pozdr
    Iwona

  5. avatar Iwona pisze:

    witaj Asiu,
    mam pytanie – czy mleko skondensowane można zastąpić śmietaną kremówką czy mleczkiem takim 7,5% do kawy?? czy też ze względu na walory smakowe musi to być mleko skondensowane??? czy lemon curd można zastąpić zmiksowanymi truskawkami z dodatkiem galaretki truskowakowej lub żelatyny??

    pozdrawiam serdecznie
    PS ricotta i ser już zakupiony na ten sernik:)

    • avatar Asiek pisze:

      Możesz zastąpić kremówką, ale na pewno zmieni to i smak i konsystencję sernika, co do mleczka, to nie wiem, nigdy na takim nie piekłam. Co do truskawek, to nie wydaje mi się, żeby pasowały do maku. Jeśli chcesz sernik z truskawkami, to raczej proponuję wybrać inny przepis na sernik (np. ten) i dołożyć na górę ten mus truskawkowy.

      • avatar Iwona pisze:

        witaj Asiu,

        Serdecznie dziękuje za poradę.. i przepraszam, bo zdaje się wyszedł mi komentarz 2razy (pierwszy był niewidoczny i ponowiłam go niepotrzebnie raz jeszcze). Mam teraz zagwozdkę- sorki za trywilane pytanie – jakie to ma być to mleczko skondensowane?? zerknęłam w necie i wyszło mi, że mleczko skondensowane to takie jak do kawy i herbaty… jakie wg Twego przepisu ma ono być?? jakiej marki?? słodzone czy nie???
        pozdr

  6. avatar Aga_1 pisze:

    Witam,
    Bardzo mi smakował. Lubię takie pokręcone kwaśne smaki. Zrobiłam lemon curd z cukru brązowego (taka obsesja, że biały cukier to biała śmierć) i nie miał tego jaskrawego żółtego koloru, ale był nieziemsko kwaśny czyli dla mnie pyszny.
    Pozdrawiam

    • avatar Aga_1 pisze:

      Jeszcze muszę dodać, że dałam formę 23 cm i uciekł mi prawie drań jeden, urósł jakieś dwa cm ponad formę. Jak ostygł był równo z blachą. Polecam wszystkim.
      Pozdrawiam,
      Agnieszka

  7. avatar Maria pisze:

    Zrobiłam ten sernik na świąteczny stół. Bardzo efektowny wizualnie. Niezwykły w smaku. Dziękuję za inspirację!

  8. avatar Grażka pisze:

    Skorzystałam z twojego przepisu, sernik poezja smaku, wyszedł jak z obrazka.
    Teraz kolej na następny przepis z twojej strony. Pozdrawiam

  9. avatar Agacik pisze:

    Asiek,bardzo mi sie podoba ten przepis. Mam jednak pytanie co do maku, moge dodac masy makowej? Mieszkam za granica i to jedyne co mi sie udalo dostac na swieta:-)
    Pozdrawiam

    • avatar Asiek pisze:

      Nie, masa makowa niestety się do tego nie nadaje:( Musi być mak, taki zwykły niemielony. Bo ten mak w serze, to ma tak fajnie chrupać:)
      Pozdrawiam.

  10. avatar iza pisze:

    cudny sernik, bedzie trzeba kiedyś go zrobić

  11. avatar moje pasje pisze:

    piękny!!!! Zapisuje koniecznie do zrobienia :) Pozdrawiam :)

  12. avatar Ewa_299 pisze:

    Asiek strona działa,pozdrawiam:-)

  13. avatar mycatcooks pisze:

    Widzę na różnych blogach, że coraz modniejszy stał się lemon curd. Nie pozostaje mi nic innego jak samej spróbować :) Super przepis! Pozdrawiam

  14. avatar Agnieszka pisze:

    Genialny! uwielbiam połączenie maku i cytrynowej masy oraz seromakowce, więc Twój sernik mnie zauroczył 😉 i jeszcze ten świetny pomysł, żeby mak był w masie serowej, a nie jako oddzielna warstwa. do wypróbowania koniecznie 😉

  15. Bardzo oryginalne połączenie!

  16. avatar Kaśka pisze:

    Jeeeeeeeej! Wygląda cudownie, planuję go zrobić w weekend, tylko mam pytanie? U mnie w mieście raczej nie dostane ricotty, czy uważasz że możnaby było dać 1 kg normalnego sera białego?
    PS Świetna stronka, już nie jeden przepis wypróbowałam i jestem baaaaaardzo zadowolona :)

    • avatar Asiek pisze:

      Tak, można, będzie trochę inna konsystencja, ale można. Radziłbym tyko, żeby to był taki prawdziwy ser, zmielony w maszynce, a jeśli z wiaderka, to z dużą zawartością tłuszczu. A może jest Lidl u Ciebie? tam kupisz ricotte.
      Dziękuję za miłe słowa i pozdrawiam:)

  17. avatar Agata pisze:

    Jeżeli smakuje tak jak opisujesz i tak jak się prezentuje, to pozostaje mi tylko zapisać przepis. :)

  18. avatar misia pisze:

    wygląda rewelacyjnie… Twojego bloga odkryłam niecały tydzień temu, gdy szukałam przepisu na tort dla córki… znalazłam – tęczowy tort, ale na tym się nie skończyło… na moim stole były ciasta tylko i wyłącznie z twojego bloga – przepyszne i wyglądały prawie jak te z twoich zdjęć 😉

    • avatar Asiek pisze:

      Bardzo mi miło:) Cieszę się, że do mnie trafiłaś i Ci się spodobało. Mam nadzieję, że tu zostaniesz na dłużej:) Ale najbardziej się cieszę, że pieczesz z moich przepisów i Ci smakuje:)
      Pozdrawiam serdecznie.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *