Stefanka | Honey cake (Polish Stefanka Cake)

Stefanka

Kiedyś bardzo nie lubiłam tego ciasta, tak jak serników. Więc go nie jadłam nie mówiąc już o robieniu. Ale na szczęście gusty smakowe ulegają zmianie. Dziś proponuję Wam Stefankę. Ciasto popularne w wielu domach. Lubiane i robione przy okazji świąt. Miodowe placki przełożone masą z kaszy manny. Jedyne o czym dobrze jest pamiętać, to to, że ciasto jest najlepsze, jak poleży w lodówce przynajmniej przez noc. Placki zmiękną i będą przepyszne. Od tego roku będzie gościć i u mnie. Polecam Wam bardzo!

Przepis pochodzi ze strony Chochliki kuchenne.

Stefanka | Honey cake (Polish Stefanka Cake)

Ciasto:

  • 0,5kg mąki pszennej
  • 3/4 szklanki* cukru
  • 200g margaryny (dałam masło)
  • 2 łyżki miodu
  • 2 jaja
  • 1 łyżeczka sody (zapomniałam i nie dodałam, nic się nie stało)

Mąkę przesiać, dodać pozostałe składniki i zagnieść jak kruche ciasto. Podzielić na 3 części, każdą z nich rozwałkować na wymiar blaszki.

Blaszkę o wymiarach 30x25cm wyłożyć papierem do pieczenia. Blaty piec w temperaturze 180°C przez około 15 – 20 minut, każdy z osobna. Placki powinny być ładnie przyrumienione. Moje są jak dla mnie, ciut za jasne, ale piekłam zgodnie z podaną w oryginale temperaturą (160°C), która wg mnie jest zbyt niska.

Masa:

  • 1 litr mleka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 200g margaryny (dałam masło)
  • 1 cukier waniliowy
  • 9 czubatych łyżek kaszy manny (dałam 11)

W rondelku zagotować mleko z margaryną i cukrami. Energicznie mieszając wsypać kaszę manną. Gotować do zgęstnienia, mieszając przez cały czas aby nie powstały grudki. Gotową masę odstawić do ostygnięcia, następnie podzielić na 2 części i przełożyć nią blaty. Wierzch polać polewą czekoladową.

Polewa:

  • 4 łyżki masła
  • 4 łyżki mleka
  • 4 łyżki cukru
  • 4 łyżki kakao

Zagotować mleka z cukrem i masłem, dodać przesiane kakao i dokładnie wymieszać. Gdyby polewa wyszła zbyt rzadka należy dodać kakao, gdyby zbyt gęsta, dodać mleko.

*szklanka = 250ml

Stefanka | Honey cake (Polish Stefanka Cake)

Stefanka | Honey cake (Polish Stefanka Cake)

Stefanka | Honey cake (Polish Stefanka Cake)

Smacznego!

Jeśli chcesz otrzymać powiadomienie o każdym nowym wpisie skorzystaj z menu Powiadomienia

 


Zapraszam do mojego sklepu z pierniczkami (i maskotkami Zuzi):

Link do sklepu z ręcznie lukrowanymi świątecznymi pierniczkami

Polub nasz piernikowy profil na facebooku -> FB – Słodkie Pierniki

Subscribe
Powiadom o
guest

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

38 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Barbara
Barbara
9 lat temu

Masa jest trochę rzadka(ale nie lejąca) na początku. Przełożyłam ciasto taką lekko przestudzoną i wstawiłam do lodówki. Na drugi dzień palce lizać. Ale muszę przyznać, że w ten sposób robiona masa ma trochę inną konsystencję i wygląd niż ucierana tradycyjnie, ale do stefanki nadaje się w sam raz. Niedawno się dowiedziałam, że moja siostra robi też czasami w ten sposób do karpatki, ale ja w tym przypadku wolę pozostać tradycjonalistką.

Marta
Marta
9 lat temu

czy ta masa napoczatku jest zadka a potem jak ostygnie zacznie gestniec???

Barbara
Barbara
10 lat temu

Właśnie robię to ciasto z Twojego przepisu. Zastanawia mnie tylko czy wrzucenie masła do mleka to lepszy sposób na zrobienie masy niż taki tradycyjny, z jego ucieraniem? Zawsze tak robisz? Boję się, że mi nie wyjdzie….

Barbara
Barbara
10 lat temu
Reply to  Asiek

Przed chwilą przełożyłam masą ciasto. Mam nadzieję, że będzie dobre. Dziękuję i życzę dużo radości na Wielkanoc.

lena
lena
10 lat temu

hmm a co myślisz o tym, aby zamiast piec te blaty, to przełożyć masę herbatnikami? 🙂

Kasia
Kasia
10 lat temu

Weszłam na stronę, znalazłam, upiekłam i jestem po raz kolejny bardzo zadowolna:).
Zresztą nie tylko ja. Przepis super a ciasto jeszcze lepsze…..

Beti
Beti
10 lat temu

Słodka Babeczko uzależniłaś mnie od siebie 🙂
zaglądam bardzo często, piekę, piekę i piekę z efektami jakich nigdy wcześniej nie było 🙂
wciągnęłam w ten słodki nałóg również moją Mamę, która wcześniej nie piekła nic spoza przepisów ze swojego starego notatnika 🙂 jest moc 🙂
A “Stefanka” ( ciasto z dzieciństwa mojego Męża, nazywa również miodownikiem) zaraz trafi do piekarnika. Będzie to przedświąteczna słodka próba 🙂
Norwegia pozdrawia 🙂

gosia
gosia
10 lat temu

wspaniale, bardzo smaczne ciasto . zrobilam wczoraj a dzisiaj zostaly tylko dwa kawalki do kawy. maz bardzo zadowolony z przepisu 🙂 pozdrawiam i dziekuje za przepis

NATALIA
NATALIA
11 lat temu

właśnie skończyłam robić, jutro będziemy próbować (o ile w nocy się nie pokuszę;)) :)) ale zapowiada się wyśmienicie, pozdrawiam

Marina
Marina
11 lat temu

Wow, super ciasto, tez chce je wykonać za parę dni po raz pierwszy! świetne zdjęcia, masz talent dekoracyjny :-))) POzdrawiam ciepło i wszytkiego najlepszego i najsamczniejszego w 2013!

smieszka sniezka
smieszka sniezka
11 lat temu

Kiedys takie ciacho robilam, do kremu dodalam olejek migdalowy, wyszlo bardzo smaczne 🙂

Ewcia
11 lat temu

Świetne przepisy, zaglądam tu bardzo często:) Zapraszam do odwiedzenia też mojego bloga: http://www.ciasta-pyszotki.blogspot.com 🙂

Crispy Biscuits
11 lat temu

Upiekłam, pycha! 🙂

Banocka
11 lat temu

Moja mama jest mistrzynią Stefanki…ale u nas wygląda ona zupełnie inaczej..Ciasto jest ucierane i masa jest czekoladowa..widac co region to inna Stefka..ale twoja też wygląda smakowicie

Mnemonique
11 lat temu

bardzo lubię stefankę, choć u mnie też tak nazywał się sernik na zimno na herbatnikach, i ja chyba ten sernik bardziej lubię, ale stefanką też nie pogardzę, bo uwielbiam kaszę mannę, w każdej postaci, a w takiej nabiera szczególnie wyrafinowanego smaku i elegancji.
Pozdrawiam
Monika

Winnie
11 lat temu

To niesamowicie wyglądające ciasto!
Mnie również podoba się przepis i chętnie go wypróbuję
Przypięty

Dina
11 lat temu

to wygląda pięknie!

Majana
11 lat temu

Ach, jaka piękna! Nigdy nie jadłam tego placka. Wygląda fantastycznie!:)

moje pasje
11 lat temu

rany jakie piękne Ci wyszło ciacho! U nas nazywa się je grysikowcem 😉 Uwielbiam je!

Kasia
11 lat temu

Ale mi ochoty narobiłaś!!! 🙁

wiosenka27
11 lat temu

Też mam wiele takich smaków które były nie do zjedzenia a teraz je uwielbiam:)

pieczarka mysia
11 lat temu

Twoja Stefanka mnie oczarowała 🙂

Kolecja
11 lat temu

Ślicznie tu u Ciebie. Jestem pod wrażeniem.

chochlikikuchenne
11 lat temu

Pieknie Ci wyszla moja ukochana stefanka! 🙂
Pozdrawiam serdecznie 😀

Ps Tez uwazam, ze 160*C to malo, ale tak wlasnie bylo podane w orginalnym przepisie. Smialo mozna piec placki w 180*C 😀

karmel-itka
11 lat temu

wygląda.. fenomenalnie :]
pysznie.

kasia, slodkiefantazje
kasia, slodkiefantazje
11 lat temu

Asiu piękna jest, bardzo lubię taką klasyczną wersję stefanki. 🙂 I w głowie mi się nie mieści, jak Ty mogłas jej wcześniej nie lubić? 😉

Jagdoa
11 lat temu

Moja teściowa je zawsze robi i jest pyszne 🙂
A CIebie zapraszam do nadesłania fotki ciasteczka świątecznego, do Naszego ciasteczkowego kolażu 🙂

Smaczna Pyza
Smaczna Pyza
11 lat temu

oj kusisz bardzo tą stefanką – chyba zrobię 🙂

madziarybka
11 lat temu

Wygląda super i pewnie smakuje również . Musowo do wypróbowania.

iza
11 lat temu

a ja od zawsze uwielbiam to ciasto :))) ale mi ochoty na nie zrobilaś