Stefanka | Honey cake (Polish Stefanka Cake)

Stefanka

Kiedyś bardzo nie lubiłam tego ciasta, tak jak serników. Więc go nie jadłam nie mówiąc już o robieniu. Ale na szczęście gusty smakowe ulegają zmianie. Dziś proponuję Wam Stefankę. Ciasto popularne w wielu domach. Lubiane i robione przy okazji świąt. Miodowe placki przełożone masą z kaszy manny. Jedyne o czym dobrze jest pamiętać, to to, że ciasto jest najlepsze, jak poleży w lodówce przynajmniej przez noc. Placki zmiękną i będą przepyszne. Od tego roku będzie gościć i u mnie. Polecam Wam bardzo!

Przepis pochodzi ze strony Chochliki kuchenne.

Stefanka | Honey cake (Polish Stefanka Cake)

Ciasto:

  • 0,5kg mąki pszennej
  • 3/4 szklanki* cukru
  • 200g margaryny (dałam masło)
  • 2 łyżki miodu
  • 2 jaja
  • 1 łyżeczka sody (zapomniałam i nie dodałam, nic się nie stało)

Mąkę przesiać, dodać pozostałe składniki i zagnieść jak kruche ciasto. Podzielić na 3 części, każdą z nich rozwałkować na wymiar blaszki.

Blaszkę o wymiarach 30x25cm wyłożyć papierem do pieczenia. Blaty piec w temperaturze 180°C przez około 15 – 20 minut, każdy z osobna. Placki powinny być ładnie przyrumienione. Moje są jak dla mnie, ciut za jasne, ale piekłam zgodnie z podaną w oryginale temperaturą (160°C), która wg mnie jest zbyt niska.

Masa:

  • 1 litr mleka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 200g margaryny (dałam masło)
  • 1 cukier waniliowy
  • 9 czubatych łyżek kaszy manny (dałam 11)

W rondelku zagotować mleko z margaryną i cukrami. Energicznie mieszając wsypać kaszę manną. Gotować do zgęstnienia, mieszając przez cały czas aby nie powstały grudki. Gotową masę odstawić do ostygnięcia, następnie podzielić na 2 części i przełożyć nią blaty. Wierzch polać polewą czekoladową.

Polewa:

  • 4 łyżki masła
  • 4 łyżki mleka
  • 4 łyżki cukru
  • 4 łyżki kakao

Zagotować mleka z cukrem i masłem, dodać przesiane kakao i dokładnie wymieszać. Gdyby polewa wyszła zbyt rzadka należy dodać kakao, gdyby zbyt gęsta, dodać mleko.

*szklanka = 250ml

Stefanka | Honey cake (Polish Stefanka Cake)

Stefanka | Honey cake (Polish Stefanka Cake)

Stefanka | Honey cake (Polish Stefanka Cake)

Smacznego!

Jeśli chcesz otrzymać powiadomienie o każdym nowym wpisie skorzystaj z menu Powiadomienia

 


Zapraszam do mojego sklepu z pierniczkami (i maskotkami Zuzi):

Link do sklepu z ręcznie lukrowanymi świątecznymi pierniczkami

Polub nasz piernikowy profil na facebooku -> FB – Słodkie Pierniki

Subscribe
Powiadom o
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

38 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Barbara
Barbara
10 lat temu

Masa jest trochę rzadka(ale nie lejąca) na początku. Przełożyłam ciasto taką lekko przestudzoną i wstawiłam do lodówki. Na drugi dzień palce lizać. Ale muszę przyznać, że w ten sposób robiona masa ma trochę inną konsystencję i wygląd niż ucierana tradycyjnie, ale do stefanki nadaje się w sam raz. Niedawno się dowiedziałam, że moja siostra robi też czasami w ten sposób do karpatki, ale ja w tym przypadku wolę pozostać tradycjonalistką.

Marta
Marta
10 lat temu

czy ta masa napoczatku jest zadka a potem jak ostygnie zacznie gestniec???

Barbara
Barbara
10 lat temu

Właśnie robię to ciasto z Twojego przepisu. Zastanawia mnie tylko czy wrzucenie masła do mleka to lepszy sposób na zrobienie masy niż taki tradycyjny, z jego ucieraniem? Zawsze tak robisz? Boję się, że mi nie wyjdzie….

Barbara
Barbara
10 lat temu
Reply to  Asiek

Przed chwilą przełożyłam masą ciasto. Mam nadzieję, że będzie dobre. Dziękuję i życzę dużo radości na Wielkanoc.

lena
lena
11 lat temu

hmm a co myślisz o tym, aby zamiast piec te blaty, to przełożyć masę herbatnikami? 🙂

Kasia
Kasia
11 lat temu

Weszłam na stronę, znalazłam, upiekłam i jestem po raz kolejny bardzo zadowolna:).
Zresztą nie tylko ja. Przepis super a ciasto jeszcze lepsze…..

Beti
Beti
11 lat temu

Słodka Babeczko uzależniłaś mnie od siebie 🙂
zaglądam bardzo często, piekę, piekę i piekę z efektami jakich nigdy wcześniej nie było 🙂
wciągnęłam w ten słodki nałóg również moją Mamę, która wcześniej nie piekła nic spoza przepisów ze swojego starego notatnika 🙂 jest moc 🙂
A “Stefanka” ( ciasto z dzieciństwa mojego Męża, nazywa również miodownikiem) zaraz trafi do piekarnika. Będzie to przedświąteczna słodka próba 🙂
Norwegia pozdrawia 🙂

gosia
gosia
11 lat temu

wspaniale, bardzo smaczne ciasto . zrobilam wczoraj a dzisiaj zostaly tylko dwa kawalki do kawy. maz bardzo zadowolony z przepisu 🙂 pozdrawiam i dziekuje za przepis

NATALIA
NATALIA
12 lat temu

właśnie skończyłam robić, jutro będziemy próbować (o ile w nocy się nie pokuszę;)) :)) ale zapowiada się wyśmienicie, pozdrawiam

Marina
Marina
12 lat temu

Wow, super ciasto, tez chce je wykonać za parę dni po raz pierwszy! świetne zdjęcia, masz talent dekoracyjny :-))) POzdrawiam ciepło i wszytkiego najlepszego i najsamczniejszego w 2013!

smieszka sniezka
smieszka sniezka
12 lat temu

Kiedys takie ciacho robilam, do kremu dodalam olejek migdalowy, wyszlo bardzo smaczne 🙂

Ewcia
12 lat temu

Świetne przepisy, zaglądam tu bardzo często:) Zapraszam do odwiedzenia też mojego bloga: http://www.ciasta-pyszotki.blogspot.com 🙂

Crispy Biscuits
12 lat temu

Upiekłam, pycha! 🙂

Banocka
12 lat temu

Moja mama jest mistrzynią Stefanki…ale u nas wygląda ona zupełnie inaczej..Ciasto jest ucierane i masa jest czekoladowa..widac co region to inna Stefka..ale twoja też wygląda smakowicie

Mnemonique
12 lat temu

bardzo lubię stefankę, choć u mnie też tak nazywał się sernik na zimno na herbatnikach, i ja chyba ten sernik bardziej lubię, ale stefanką też nie pogardzę, bo uwielbiam kaszę mannę, w każdej postaci, a w takiej nabiera szczególnie wyrafinowanego smaku i elegancji.
Pozdrawiam
Monika

Winnie
12 lat temu

To niesamowicie wyglądające ciasto!
Mnie również podoba się przepis i chętnie go wypróbuję
Przypięty

Dina
12 lat temu

to wygląda pięknie!

Majana
12 lat temu

Ach, jaka piękna! Nigdy nie jadłam tego placka. Wygląda fantastycznie!:)

moje pasje
12 lat temu

rany jakie piękne Ci wyszło ciacho! U nas nazywa się je grysikowcem 😉 Uwielbiam je!

Kasia
12 lat temu

Ale mi ochoty narobiłaś!!! 🙁

wiosenka27
12 lat temu

Też mam wiele takich smaków które były nie do zjedzenia a teraz je uwielbiam:)

pieczarka mysia
12 lat temu

Twoja Stefanka mnie oczarowała 🙂

Kolecja
12 lat temu

Ślicznie tu u Ciebie. Jestem pod wrażeniem.

chochlikikuchenne
12 lat temu

Pieknie Ci wyszla moja ukochana stefanka! 🙂
Pozdrawiam serdecznie 😀

Ps Tez uwazam, ze 160*C to malo, ale tak wlasnie bylo podane w orginalnym przepisie. Smialo mozna piec placki w 180*C 😀

karmel-itka
12 lat temu

wygląda.. fenomenalnie :]
pysznie.

kasia, slodkiefantazje
kasia, slodkiefantazje
12 lat temu

Asiu piękna jest, bardzo lubię taką klasyczną wersję stefanki. 🙂 I w głowie mi się nie mieści, jak Ty mogłas jej wcześniej nie lubić? 😉

Jagdoa
12 lat temu

Moja teściowa je zawsze robi i jest pyszne 🙂
A CIebie zapraszam do nadesłania fotki ciasteczka świątecznego, do Naszego ciasteczkowego kolażu 🙂

Smaczna Pyza
Smaczna Pyza
12 lat temu

oj kusisz bardzo tą stefanką – chyba zrobię 🙂

madziarybka
12 lat temu

Wygląda super i pewnie smakuje również . Musowo do wypróbowania.

iza
12 lat temu

a ja od zawsze uwielbiam to ciasto :))) ale mi ochoty na nie zrobilaś