Na święta obowiązkowo musi być sernik. W tym roku postanowiłam w końcu wypróbować przepis, na sernik gotowany. Tyle się o nim nasłuchałam, że nie mogło go zabraknąć i u mnie. Jego zdecydowaną zaletą jest to, iż nie pęka i nie opada. Choć mi to nie przeszkadza zbytnio w sernikach. A druga zaleta jest taka, że jest gotowy szybciej od sernika pieczonego. W smaku? Nieco inny niż zwykłe serniki, ale bardzo, bardzo dobry. Polecam Wam bardzo.
Przepis znaleziony na blogu Z piekarnika.
Ciasto kruche
- 1/2 kg mąki pszennej
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 1 jajko
- 1 żółtko
- 200g masła
- 2-3 łyżki kwaśnej śmietany (dałam 18%)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Blaszkę o wymiarach 25×35 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Z podanych składników zagnieść jednolite, gładkie ciasto. Schłodzić w lodówce przez około godzinę. Następnie ciasto podzielić na dwie części. Każdą część rozwałkować na wymiar blaszki. Piec każdą część osobno w temperaturze 180°C przez około 25 minut (ciasto powinno się ładnie zarumienić).
Składniki masy serowej:
- 1 kg zmielonego sera ( użyłam wiaderkowego z Piątnicy)
- 1 szklanka* cukru
- 1 cukier z prawdziwą wanilią
- 100g masła
- 1/2 szklanki mleka
- 2 żółtka
- 1 jajko
- 4 łyżeczki mąki ziemniaczanej
Ser wymieszać z cukrami i jajkami. Dodać pokrojone na kilka kawałków masło. Przełożyć do garnka i mocno podgrzać. Gdy masa zacznie się gotować wlać mąkę ziemniaczaną rozmieszaną z mlekiem. Mieszając energicznie gotować do momentu, aż masa zacznie gęstnieć.
Pierwszy kruchy blat ułożyć w blaszce, wylać na niego gorącą masę serową i przykryć drugim blatem. Odstawić do ostygnięcia i schłodzić. Przed podaniem polać polewą czekoladową.
Polewa:
- 3 łyżki masła
- 3 łyżki mleka
- 3 łyżki cukru
- 3łyżki przesianego kakao.
Zagotować masło z mlekiem i cukrem, dodać kakao i dokładnie wymieszać.
*szklanka = 250ml
Pozostałe przepisy na Boże Narodzenie.
Smacznego!
Jeśli chcesz otrzymać powiadomienie o każdym nowym wpisie skorzystaj z menu Powiadomienia
Witam:) z tego co pamiętam to ser piątnica nie wymaga dodatku masła czy w takim razie mogę go pominąć?
Możesz pominąć masło
czy żółtka i białka osobmo jak w innych przepisach ,czy całe jajka .w nie których jest masło roztopić i dodać na ciepło
‘Ser wymieszać z cukrami i jajkami. Dodać pokrojone na kilka kawałków masło. Przełożyć do garnka i mocno podgrzać.’
Witaj
na poczatek dzieki za wszystkie twoje przepisy,sa super
sernik gotowany robie podobnie tylko pieke biszkopt,przekrawam na polowe i w srodek goraca masa serowa,tez pycha!
pozdrawiam
iwka
Kiedyś muszę też zrobić na biszkopcie. Musi być pyszny.
Dziękuję za miłe słowa:)
Pozdrawiam!
Życzę Zdrowych, Radosnych i Smacznych Świąt:)! Pozdrawiam!
Babeczko ciacho zrobione i wyglada smakowicie 😀 Napisz mi prosze czy obciazac czyms to ciasto? tzn. polozyc cos na gore?
Nie ma potrzeby.
oj Babeczko cos kiepsko idzie Ci to trzymanie kciukasow! juz sie pomylilam 🙁 do ciasta zamiast pudru dalam zwykly cukier – mam nadzieje, ze mimo to sie uda 😀 pozniej dam znac.
Nie wpłynie to na sernik:)
Babeczko “biore” sie za Twoj serniczek, wiec trzymaj kciukasy 🙂
Slodka Babeczko czy mozna by zmienic i w opcji do drukowania zmniejszyc ilosc zdjec? kurcze piekne sa ale maz mnie powiesi jak znow tuszu w drukarce bedzie brak 🙂
Jak najdziesz myszką na obrazek, to możesz usunąć a wydrukować tylko to, co Cię interesuje. Nie musisz wszystkiego. Dotyczy to również tekstu.
Bardzo apetyczny…:)!
Mój ulubiony sernik Robię go kilka razy w roku i jestem w stanie zjeść go duuużo. A ostatnio robię z ciastem od miodownika- polecam.
Pięknie się prezentuje !
Nigdy nie robiłam gotowanego sernika, kiedyś będę musiała spróbować 🙂
bardzo lubie gotowany sernik, dawno go nie robiłam
cudny sernik i PRZEPIĘKNE zdjęcia!
Wooow, ale foty!!! Piękne Babeczko,piekne.
Sernik oczywiście zjadam oczami, cudowny.:)
jest piekny! 🙂
ale masz sliczna patere 😉 ‘
Pozdrawiam 🙂
Nigdy nie jadłam jeszcze gotowanego…
🙂